Propellerhead Record is bedoeld voor akoestische groepen en singer-songwriters: muzikanten die met gitaar, potlood en gom nummers componeren. Het logo van Record heeft dan ook niet toevallig de vorm van een plectrum.

Propellerhead, bekend van onder meer Recycle, Rebirth en Reason, introduceert deze maand Record. De fabrikant mikt hiermee op een nieuw soort muzikanten. Met Propellerheads vlaggenschip Reason richt de Zweedse fabrikant zich vooral tot muzikanten die met elektronische muziek bezig zijn.

Het programma ziet er bij de eerste opstart heel intuïtief uit (voor iemand die ooit in een studio is geweest of heeft gewerkt). U ziet een virtuele mengtafel waar je meteen mee aan de slag wilt. Alles wat ook beschikbaar is in een echte studio, is hier ook aanwezig. De programmeurs hebben gekozen voor de looks van een SSL-mengtafel (model XL 9000 K), zo’n beetje de absolute top in de muziekwereld. Toch is de software niet bedoeld om de grote studio’s te vervangen. Wat u krijgt is een opnameomgeving die werkt als een analoge studio met een meer dan behoorlijke geluidskwaliteit. Elk kanaal op de mengtafel heeft een degelijke compressor, een goed werkende equalizing en ruim voldoende 'effect sends'. Het aantal kanalen is in theorie onbeperkt, maar de performance van uw computer zal bepalen hoeveel 'tracks' u simultaan kunt afspelen.

Gevoelsmatig


Werken met Record vergt voorkennis: wie ooit al in een studio heeft opgenomen, zal een ruime voorsprong hebben op de beginnende gebruikers. Toch hoeft u niet meteen te schrikken van alle mogelijkheden op de mengtafel, want die kan beperkt worden tot bijvoorbeeld alleen de faders. Op die manier krijgt u een heel eenvoudige opnameomgeving ter beschikking en op zich is dat geen slechte manier om het programma te ontdekken.

Na de basis van het programma te hebben ontdekt, zult u vanzelf een aantal fantastische tools vinden die in Record zijn ingebouwd. Opvallend is het gebrek aan dialoogvensters; alles gebeurt gewoon intuïtief in het venster en op de achtergrond worden de ingewikkelde functies uitgevoerd. Stel dat u een nummer wilt vertragen of versnellen, dan geeft u dat gewoon aan in het tempovenster. U hoeft dus niet te weten hoe u moet 'stretchen' of 'warpen', want de software doet zoiets op basis van één enkel commando.

Gitaristen en bassisten zullen bijzonder blij zijn met de ingebouwde Line 6-effecten. Ze zien er grafisch schitterend uit en klinken overtuigend echt. Het effectenrack is goed gevuld en je krijgt één instrument: de ID-8, waarin wat basisklanken zijn opgeslagen (bijvoorbeeld piano's, bas, drums). ID-8 is ideaal voor het maken van basistracks of een demo. Wie echter al Reason gebruikt, kan alle instrumenten en effecten uit Reason in Record gebruiken. Als u Reason op uw pc hebt, hoeft u daarvoor niks speciaals te ondernemen; bij de installatie heeft Record al gezorgd voor de integratie. Meer goed nieuws: geregistreerde Reason-gebruikers kunnen Record kopen voor slechts € 129.

Efficiënt


Minpuntje: net als Reason laat ook Record het niet toe om VST's of andere plugins van derden te integreren. We blijven dat jammer vinden, maar anderzijds zorgt dat er wel voor dat Record net als Reason bijzonder efficiënt met de systeembronnen van uw pc omspringt. De makers van Record hoeven geen rekening te houden met de ingewikkelde interfacing van de immer evoluerende pluginstandaarden, wat zorgt voor stabiele en zuinige software.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • eenvoudige werkomgeving

  • efficiënt gebruik systeembronnen

  • geen ondersteuning van plugins

We zijn ervan overtuigd dat de efficiëntie én het intuïtieve karakter van zowel Record als Reason veel muzikanten zal doen beslissen om voor Record te kiezen en niet voor de (te) ingewikkelde software van de concurrentie. Record is gemaakt voor creatievelingen, niet voor computerspecialisten.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten