Timelapse - filmpjes vertragen en versnellen
Trage(re) gebeurtenissen zijn eenvoudig versneld af te spelen als u met regelmatige tussenpozen een foto maakt en deze vervolgens achter elkaar plakt en converteert naar een videobestand. Een hoop gedoe dat dankzij speciale apps ineens heel simpel wordt!
Door Ronald Smit
We beginnen met iOS, hiervoor zijn flink wat timelapse-apps beschikbaar, wij kozen voor iLapse, 1,79 euro. Deze app draait zowel op de iPhone als de iPad, dus dat is alvast een handig voordeel. De app kan op twee manieren werken: als ‘echte’ timelapse-recorder en als automatische fotocamera die volgens een vooraf ingestelde tijdsinterval een serie afzonderlijke foto’s maakt. Dat laatste is aardig, maar niet iets waar we ons in deze workshop op willen concentreren. Standaard start de app in de videomodus, herkenbaar aan de knop onderaan de balk rechts. Schakelen tussen beide modi is een kwestie van deze knop naar wens indrukken.
Instellen
Door het vlakje naast Pull naar links te vegen kan het een en ander geconfigureerd worden. Onder Video output frame-rate selecteert u het aantal videobeelden per seconde. Wilt u een zo optimaal mogelijk beeld dat u bijvoorbeeld later nog eens op een dvd’tje brandt of via een mediaspeler op de huiskamer-tv afspeelt, dan kiest u voor 25fps. Voor afspelen op de pc of notebook (maar ook tablet of smartphone) mag u ook voor 30fps kiezen. Onder Play alarm on completion kan aangegeven worden of er via een geluidssignaal aangegeven moet worden dat de opname is voltooid. Onder Interval wordt het echt interessant, hier geeft u aan om de hoeveel seconden een opname gemaakt moet worden. Een druk straatbeeld in een rappe timelapse samenvatten werkt prima met een interval van 1 seconde, een bloem versneld laten ontluiken kan met een interval van 60 seconden. Meer of minder mag ook, zeker de eerste keren zal er wat geëxperimenteerd moeten worden. Om een opname automatisch te laten stoppen voert u het gewenste maximale aantal opnamen achter and take a total of in. Het is ’t handigst om van de schuifregelaar gebruik te maken die voor het instellen van het totaal aantal frames beschikbaar is; u ziet dan direct hoe lang uw uiteindelijk video duurt én hoeveel opnametijd u kwijt bent. Als voorbeeld zien we dat bij een tijdsinterval van 5 seconden en een totaal van 8663 frames (opnamen) een tijdsbestek van circa 12 uur versneld wordt tot een kleine zes minuten. Leuk om een volledige dag van zonsopgang tot zonsondergang vast te leggen!
©CIDimport
Opletten
Na instellen van de benodigde zaken schuift het vlakje naast Pull weer naar rechts. Plaats vervolgens de iPhone of iPad stevig in een houder of op een voet zodat er tijdens de langdurige opname geen verschuivingen plaatsvinden. Er bestaan speciale statieven voor zowel de iPhone als de iPad, bent u van plan vaker timelapse-opnamen te maken dan is zo’n driepootje geen overbodige luxe. Maakt u een opname door een ruit, zorg dan dat de lens zo dicht mogelijk op het glas zit om reflecties te voorkomen. Hang verder een briefje aan de opstelling waarop u schrijft dat verplaatsen of aanraken niet is toegestaan omdat er een opname gemaakt wordt, hopelijk is dat voldoende om al te nieuwsgierige huisgenoten op afstand te houden en een geslaagd eindresultaat te behalen. Tot slot is het érg belangrijk om rekening te houden met de stand van de zon, het moet op geen enkel moment mogelijk zijn dat de volle zon gedurende enige tijd recht in de lens valt: dit kan u uw beeldsensor kosten, zeker op heldere zomerdagen! De ondergaande zon levert veelal geen problemen op, mits deze al een flink eind richting horizon is gereisd en flink oranje gekleurd. Zijdelings invallend zonlicht levert meestal geen gevaar op, maar kan uw opname wel verpesten. En – wellicht overbodig om te vermelden – zorg dat uw apparaat bij lange opnamen aan de lader hangt. Als de opstelling klaar is drukt u op de opnameknop in het midden van de balk rechts in beeld.
©CIDimport
Exporteren
Is de opname eenmaal gemaakt, dan drukt u helemaal bovenaan in de balk op de filmrol. Door op de preview te drukken speelt de gemaakte opname af. Druk op de deelknop (in het midden van de knoppenbalk) om de clip in de filmrol (Camera Roll) te bewaren. Is de video eenmaal op de filmrol geplaatst, dan kunt u met een gerust hart op de Delete-knop (het kruisje) drukken om de opname uit de app te verwijderen, dat scheelt weer opslagruimte! Terugkeren naar de opnameomgeving doet u door op de meest rechterknop in de vorm van een fototoestel te drukken. Vanuit de filmrol kunt u de clip overhevelen naar de pc of mailen.
©CIDimport
©CIDimport
Lapse It Pro
Zoals beloofd, ontbreekt ook voor Android een goede timelapse-app niet in het assortiment van de Play Store. Lapse It Pro heeft bijvoorbeeld alles te bieden voor liefhebbers van deze techniek en een prijs van 1,99 euro is nog wel te overzien. Probeer desnoods eerst even de gratis ‘lite’-versie om te zien of de app op uw toestel werkt. Het basisprincipe is uiteraard hetzelfde als bij iOS, maar omdat er heel veel verschillende Android-apparaten zijn treft u wat meer instellingsmogelijkheden aan. Deels is het een beetje proberen wat wel en niet werkt op uw apparaat. Allereerst vult u na een druk op Settings de gewenste intervaltijd in achter Frame Interval; kies achter Time scale de optie Seconds. Achter Limit mode selecteert u de optie Timer om vervolgens de gewenste opnameduur in seconden op te geven achter Limit Value. De overige instellingen kunt u voor de eerste experimenten laten voor wat ze zijn, alleen het aantal beeldpunten (Resolution) wilt u mogelijk verhogen naar Full HD. Onthoud de opslagmap achter Output folder, ga terug naar het hoofdscherm via de Terug-knop en druk op New Capture.
Renderen
Plaats de telefoon of tablet zodanig dat deze niet kan bewegen en druk op de rode Capture-knop. Wacht tot de opname is voltooid, zodra dat het geval is belandt u in het rendervenster. Toevoegen van effecten, muziek of bijknippen van een opname is mogelijk. Druk op Render, vul linksonder in beeld een naam voor het videobestand in en druk op Create Video. Het uiteindelijke samenstellen van de video kan – afhankelijk van de opnameduur én de capaciteiten van uw device – even wat tijd kosten.
©CIDimport
©CIDimport