Op wintersport? Zo maak je de mooiste (actie)foto’s in de sneeuw
Het wintersportseizoen is weer aangebroken! Ga jij richting de sneeuw? Neem dan niet alleen je ski’s mee, maar ook je camera. Tijdens de wintersport kun je namelijk prachtige foto’s maken – zeker met deze tips!
In het kort Belichting, kleurweergave, witbalans, sluitertijd en locatie: in dit artikel lees je wat je moet doen voor mooie wintersportfoto’s. Ook krijg je tips over het beschermen van je camera, niet alleen tegen valschade, maar ook tegen de kou.
Lees ook: 5 tips voor fotograferen in de kou
Wie wintersportvakantie zegt, zegt sneeuw. Maar wist je dat sneeuw best lastig is om mooi te fotograferen? Alles draait om de juiste belichting. Als je te weinig belicht, wordt sneeuw grijs en vies. Te veel belichting zorgt dan weer voor een overbelichte massa waaruit alle textuur en details verdwenen zijn.
Ook de tijd van de dag speelt een rol. Tijdens zonsopgang of zonsondergang ziet de sneeuw er anders uit dan midden op de dag, onder een (hopelijk) strakblauwe hemel. Leuk om van een bepaalde plek op verschillende momenten van de dag een foto te maken: je zult duidelijk verschil zien!
Naast de belichting is ook de kleurweergave cruciaal bij het fotograferen van sneeuw. Stel daarvoor de witbalans van de camera in op 'schaduw' voor een mooie witte sneeuwkleur, niet te koel. Bij instelling 'zon' wordt de sneeuw erg blauw. Fotografeer eventueel in RAW-formaat, dan is de witbalans later nog aan te passen.
©Marcin
Sluitertijd voor actiefoto’s
Een wintersportfoto maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt bijvoorbeeld maar heel kort de tijd om een skiër of een snowboarder vast te leggen: voor je het weet is hij of zij alweer uit beeld gegleden. Zorg dus dat je goed bent voorbereid en dat je instellingen goed staan. Zorg dat je camera klaarstaat in de juiste stand met continue opnamemodus, zodat je meerdere opnames achter elkaar kunt maken op het moment dat de wintersporter langskomt. Dit vergroot je kans op een scherpe actiefoto.
Wil je de snelheid van een skiër of snowboarder goed vangen, dan is het belangrijk dat je een hoge sluitertijd kiest. Zo bevries je de snelle beweging van wintersporters die de piste af suizen. Een sluitertijd van minimaal 1/500 seconde wordt aangeraden. Zorg dat je voldoende licht binnenkrijgt door eventueel een hoger ISO-getal te gebruiken en stel een zo groot mogelijk diafragma in (lage F-waarde).
©Christian Platzgummer
Het juiste moment én de juiste plaats
Er zijn veel skigebieden om te skiën en fotograferen. Niet overal kun je even geslaagde foto’s maken. Veel hangt af van de keuze voor een bepaalde piste. Een spectaculaire afdaling kan minder praktisch zijn om wintersporters te fotograferen, vooral als je één bepaald iemand wilt fotograferen. Het beste is om een korte piste te zoeken met een lift dichtbij. Zo kunnen je modellen de piste gemakkelijk een paar keer doen, terwijl jij ze steeds opnieuw fotografeert. Met ervaren wintersporters is een klein schansje of funpark leuk voor sprongen en tricks.
Kies een plek uit met mooi, interessant licht. Denk aan tegenlicht voor een silhouet-effect of zijlicht om textuur en diepte vast te leggen. Let ook op de achtergrond: sneeuw en bomen geven je een typische wintersport sfeer.
Lees ook: Met de elektrische auto op wintersport? Hier moet je op letten!
©Max Topchii
Bescherm je camera
Skiën brengt risico's met zich mee, voor jezelf en je camera. Om bij een goede fotoplek te komen moet je zelf ook skiën. Pak je camera daarom goed in, bijvoorbeeld in een stevige cameratas of met schokdempend materiaal in een rugzak. Ondanks dat je voorzichtig skiet met camera, kun je altijd vallen. Het is dus belangrijk je camera te beschermen tegen schokken en stoten. Gebruik ook een lensdop voor extra bescherming van je lens. Haal de dop er pas af op het moment dat je gaat fotograferen.
Bescherm je camera ook tegen de kou. Draag je accu’s en geheugenkaartjes dicht op je lichaam, zodat ze warm blijven. Bij sneeuw doe je een regenhoes over de camera. En, belangrijk: pas op met condens. Ga je na het fotograferen naar binnen, dus van de kou de warmte in? Haal je camera dan niet meteen uit je tas. Laat je tas dicht en laat je camera eerst een paar uur acclimatiseren. Doe dat op een wat koelere plek: niet naast de gezellig knappende openhaard dus, maar bijvoorbeeld in de badkamer. Bewaar je camera en accessoires 's nachts op kamertemperatuur. Laad accu's ook op kamertemperatuur op voor optimale prestaties.
Meer leren over fotograferen tijdens de winter?
Volg de cursus Fotograferen in de winter