Wat is een homecinemaset?
Je wilt graag bioscoopgeluid bij je thuis, maar je hebt geen zin in het uitzoeken van welke apparatuur je dan nodig hebt. Dan is een homecinemaset aanschaffen de makkelijkste weg naar een mooi surroundgeluid. Maar wat kun je verwachten?
In dit artikel lees je onder meer wat een homecinemaset inhoudt, wat het voordeel is van systemen die bij elkaar horen, alles over samengestelde bundels en wat een soundbar je nog te bieden heeft!
Lees ook: Luidsprekers: welke zijn er en wat kunnen ze?
Wat een homecinemaset is wordt eigenlijk al heel prima uitgelegd door de naam. Het betreft hier een volledig pakket met alles wat je nodig hebt om surroundgeluid aan je tv-avond toe te voegen.
Vroeger had je het dan over een collectie kleine speakertjes met bijhorende versterker, allemaal verpakt in één doos. Die versterker kon zelfs een multifunctioneel ding zijn met een ingebouwde lezer voor dvd’s en Blu-rays. Zo'n bundel was op een bepaald moment een heel populaire oplossing. Deze surround-in-a-box-producten bestaan nog altijd, maar worden veel minder verkocht. De soundbar heeft de fakkel overgenomen als meest gebruikte manier om surround in de woonkamer te krijgen.
Systemen die bij elkaar horen
Een homecinemaset kan inmiddels verschillende dingen betekenen. Om te beginnen kan het nog altijd een combinatie betekenen van heel kleine satellietspeakers en een centraal audiotoestel. Er zit dan ook vaak een subwoofer mee in de doos. Die kleine speakers kun je immers wel makkelijk plaatsen, maar er komen geen krachtige bassen uit. Daar dient de subwoofer voor.
Er zijn ook sets met grotere luidsprekers. Al moet je 'groot' hier wel relativeren. Dikwijls gaat het om slanke weergevers of fraaie designspeakers op een stand, geen gigantische torens. Het idee is immers dat een homecinemaset gekocht wordt door mensen die wel surround willen, maar niet het gedoe. Een AV-receiver met grote luidsprekers verspreid door de kamer ervaren sommigen nu eenmaal als heel storend. In een kleinere woonkamer is het ook niet eenvoudig om alles geplaatst te krijgen.
Welke vorm het ook aanneemt, je vindt in de doos een handleiding, een afstandsbediening en alle kabels om het systeem aan te sluiten. Mogelijk moet je nog een HDMI-kabel op de kop tikken om een verbinding naar je tv te leggen. Maar dat is wellicht de enige extra aankoop. De beperktere prijs is een van de grote troeven van een alles-in-éénpakket. Verwacht echter niet te veel qua instelmogelijkheden.
Ga je voor de echte bioscoopervaring?
Kijk met een beamer kamerbreed je films en series!
Samengestelde bundels
Als je zoekt naar één snelle oplossing voor surroundgeluid, kom je ook dikwijls andere pakketten tegen. Het gaat dan om apparaten die niet per se in geheel vormen qua design, maar door een verkoper of fabrikant zijn gebundeld. Het kloppende hart wordt gevormd door een AV-receiver (meestal van een merk als Denon, Onkyo of Yamaha), aangevuld met een reeks betere luidsprekers.
Doorgaans zijn het 5.1-pakketten, met een paar zuilspeakers die je vooraan plaatst, een centerspeaker die onder de tv moet worden geplaatst en twee kleinere speakers die je achter de sofa parkeert. Maar er zijn ook pakketten met bijvoorbeeld vijf compacte speakers of meer uitgebreide bundels incluis Dolby Atmos-luidsprekers.
Het grote voordeel van samengestelde bundels is dat de geboden geluidskwaliteit vaak hoger is dan bij heel compacte alles-in-éénoplossingen. De meegeleverde AV-receiver zal bijvoorbeeld krachtig zijn en meer functies bieden, zoals een functie om akoestische problemen in een kamer te corrigeren.
De vele luidsprekerkabel die je nodig hebt om alles te verbinden wordt soms wel, soms niet meegeleverd. Het prijskaartje kan ook behoorlijk fors zijn. Vanaf 1500 euro tot 4000 euro is wat je kunt verwachten. De kwaliteit van de AV-receiver, maar ook van de subwoofer heeft een grote impact op de prijs.
Soundbar met iets meer
In het topsegment bij soundbars vind je vaak producten die geleverd worden met een draadloze subwoofer en twee draadloze speakers. Dit duo neemt de achterste surroundkanalen voor hun rekening. Dergelijke soundbars vind je onder meer bij JBL, LG, Samsung en Sony. In sommige gevallen zijn de draadloze speakers en de subwoofer een aparte optionele aankoop.
Er zijn ook aardig wat soundbars van multiroommerken (zoals Denon Home, Sonos en Harman Kardon) die je desgewenst kunt uitbreiden met draadloze speakers. Dat kan ook op een later moment.
Deze soundbars met extra speakers bieden net als surroundsets een heel omhullende ervaring. Er kan ook veel gefinetuned worden en bij multiroomsystemen kun je kiezen met welke speakers je werkt. Zo kun je jouw uitgaven afstemmen op je budget. Ze zijn echter niet zo goedkoop. Reken vanaf 1000 euro tot wel 3000 euro bij multiroomsoundbars die je uitbreidt met grote rearspeakers.
Powered by