ID.nl logo
Review Sony WF-C510 - Betaalbare draadloze oordopjes zonder poespas
Huis

Review Sony WF-C510 - Betaalbare draadloze oordopjes zonder poespas

Bluetooth-oordopjes zijn er in alle prijsklassen, van een paar tientjes tot honderden euro’s. Natuurlijk bieden dure setjes een completere en betere ervaring, maar wat kun je verwachten als je 69 euro uitgeeft? In deze review nemen we de gloednieuwe Sony WF-C510 onder de loep.

Uitstekend
Conclusie

De Sony WF-C510 zijn typische no-nonsense bluetooth-oordopjes. Ze zitten comfortabel, komen met een klein opbergdoosje en gaan lang genoeg mee op een accubeurt. De geluidskwaliteit is prima en de oordopjes hebben functies die ze prettig in gebruik maken. Voor de circa 69 euro die Sony vraagt kun je er geen buil aan vallen.

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Veel functies
  • Compact
  • Minder realistische omgevingsmodus
  • Oplaaddoosje heeft kleine accu

Sony is een bekende maker van bluetooth-oordopjes, die je zonder draad kunt gebruiken in combinatie met je smartphone, tablet, computer of ander geschikt apparaat. Het bedrijf verkoopt premium draadloze oordopjes, maar ook goedkope zoals WF-C500. Die krijgt na drie jaar een opvolger: de WF-C510.

Wat direct opvalt is hoe compact de oordopjes én het bijbehorende oplaaddoosje zijn. Sony zegt dat de WF-C510 zijn kleinste draadloze oordopjes ooit zijn en dat geloven we. Ze passen goed in onze oren en zitten dan stevig, ook tijdens het sporten. In het doosje vind je verschillende tips die je op de oordopjes kunt plaatsen om de pasvorm wat smaller of juist breder te maken. Houd er rekening mee dat de WF-C510 een in-ear-pasvorm hebben en je gehoorgang dus fysiek afsluiten.

©Rens Blom

De oordopjes hebben een IPX4-waterbestendigheid en kunnen dus tegen een regenbui en zweet. Je muziek pauzeert niet zomaar als je het oordopje per ongeluk aanraakt of er regen op valt, want je dient de knop op het oordopje echt in te drukken. Dat heeft dus een voordeel, maar betekent ook dat je het oordopje tijdens de bediening wat meer je oor in drukt. Je hoort ook een klikgeluidje. Sony verkoopt de WF-C510 in het wit, blauw, geel en zwart – door ons getest.

Accuduur en oplaaddoosje

Het oplaaddoosje is ook kleiner dan we gewend zijn van draadloze oordopjes, waardoor hij minder opvalt in je broekzak of (hand)tas. Het doosje voelt stevig aan en is – net als de oordopjes – 'gedeeltelijk' gemaakt van gerecycled plastic. Het compacte formaat heeft wel een aandachtspunt: er zit een relatief kleine accu in het doosje. De oordopjes gaan bij het luisteren van muziek zo'n negen tot tien uur mee en laden in het doosje ruim één keer op. Daarna kun je ze nog wel opbergen in het doosje, maar laden ze niet meer op totdat het doosje aan een usb-c-oplader hangt. Sommige andere bluetooth-oordopjes laden vaker op.

©Rens Blom

Functies

Sony compenseert de beperkte oplaadcapaciteit van het doosje door de WF-C510 veel functies te geven. Je kunt beide oordopjes uiteraard tegelijk dragen, maar er ook één gebruiken en de ander in het doosje laten. Handig als je muziek wilt luisteren en tegelijkertijd je omgeving in de gaten wilt houden. De oordopjes kunnen ook tegelijkertijd verbinding maken met twee bluetooth-apparaten, bijvoorbeeld je computer en je smartphone.

Via de Sony Headphones Connect-app kun je functies van de oordopjes aanpassen. Denk aan een equalizer voor het geluid, maar ook welke actie je wilt starten door de knop op een oordopje één of meerdere keren in te drukken.

De WF-C510 bieden ook een transparantiemodus die omgevingsgeluiden laat horen tijdens het luisteren naar muziek. Die functie is prettig tijdens het fietsen en wandelen, maar werkt minder goed dan bij dure oordopjes. We horen meer ruis en omgevingsgeluiden komen minder realistisch over.

©Rens Blom

Geluid

Van bluetooth-oordopjes die nog geen 70 euro kosten, kun je geen meeslepend geluid verwachten, en dat bieden de WF-C510 dan ook niet. Wat ze wel doen, is prima geluid produceren om je te motiveren tijdens het sporten of geconcentreerd te laten werken in de trein. Podcasts klinken ook duidelijk, zeker als je de equalizer hebt aangepast naar een focus op stemmen. Standaard bieden de oordopjes naar onze mening wat minder bas, maar ook daar kan de equalizer aan sleutelen. Gelet op de prijs vinden we de geluidskwaliteit dik in orde.

©Rens Blom

Conclusie: Sony WF-C510

De Sony WF-C510 zijn typische no-nonsense bluetooth-oordopjes. Ze zitten comfortabel, komen met een klein opbergdoosje en gaan lang genoeg mee op een accubeurt. De geluidskwaliteit is prima en de oordopjes hebben functies die ze prettig in gebruik maken. Voor de circa 69 euro die Sony vraagt, kun je er geen buil aan vallen.

▼ Volgende artikel
Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is
Huis

Citroensap in je wasmachine? 5x waarom dat een goed idee is

Over wasmachines en wassen bestaan veel feiten en fabels. En hoewel het meestal beter is het gebaande paden te bewandelen om te voorkomen dat je je favoriete kledingstuk ruïneert, willen we je toch vragen je aandacht te vestigen op citroensap.

In dit artikel lees je vijf voordelen van het gebruiken van citroensap in de wasmachine:

  1. Wasmiddelresten verwijderen
  2. Geurtjes tegengaan
  3. Hard water tegengaan
  4. Wit wasgoed blijft wit
  5. Houd je kleding fris en duurzaam

Ook handig om te weten: 5 dingen die gewoon in de wasmachine kunnen

Citroensap in de wasmachine? Juist. Deze vrucht bevat namelijk citroenzuur dat verrassend goed vlekken verwijdert. Maar het kan ook bacteriën doden en wit wit houden. Bovendien is dit een prima natuurlijk alternatief voor wasverzachters of andere potentieel giftige middelen die we inzetten om was fris en schoon te houden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een half kopje citroensap in het wasverzachterbakje te gieten. Durf jij het aan dit zelf uit te proberen?

1- Wasmiddelresten verwijderen

Hoewel veel wasmachines nog wat extra water gebruiken om resten wasmiddel weg te spoelen na een wasbeurt, kan het toch gebeuren dat er wat achterblijft. Dat residu kan een nadelig effect hebben op de volgende waslading. Citroensap toevoegen aan die laatste stap kan ervoor zorgen dat ook de laatste restjes wasmiddel en wasverzachter uit de trommel en kleding verdwijnen.

2- Geurtjes tegengaan

Net als vlekken kunnen ook nare geuren in kleding blijven hangen. Nu kunnen wasmiddelen dat tegengaan en je kleding 'lekker' laten ruiken, maar niet iedereen gaat daar goed op. Door citroensap toe te voegen, ga je niet alleen nare geuren tegen, ook krijgt je wasgoed een fijne, citrusachtige vleug mee. Daar ruikt je wasgoed net zo fris als het daadwerkelijk is.

©deagreez

3- Hard water tegengaan

Als je thuis hard water hebt, en je wasmachine maakt daar gebruik van, dan kan het zijn dat het wasmiddel minder effectief is. In hard water zit een verhoogd volume van opgeloste mineralen, die niet tegen de kracht van de citrus kan. Door citroensap toe te voegen, krijgen andere middelen dus meer ruimte om hun werk te doen – en dat met een boost van citroenzuur.

Tot aan de laatste druppel uitgeperst...

.. dat lukt alleen met een goede juicer (ook voor sinaasappels!)

4- Wasgoed blijft wit

Citroensap is bovendien erg goed in het wit houden van witte kleding. En dat zonder risico van kleuren die in elkaar overlopen of gebruik te maken van middelen die giftig zijn voor mensen. Met een half kopje citroensap, naast je normale wasmiddel, krijg je nagenoeg dezelfde voordelen als van bleekmiddel (chloor). Maar dan zonder de nare geur, giftige eigenschapen en niet-duurzame karakter.

5- Houd je kleding fris en duurzaam

Vaak wassen kan er bovendien voor zorgen dat kleding beschadigt of harder wordt dan in het begin. Citroensap kan dat proces bestrijden (maar nooit helemaal voorkomen). Je kunt dus langer doen met je zachte kleding, terwijl je ook duurzaam bezig bent. Je maakt immers gebruik van minder chemische stoffen, die later ook niet in het water terechtkomen.


▼ Volgende artikel
Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word
Huis

Weer helemaal zen! Zo werkt de focusmodus in Word

Vrijwel iedereen is vertrouwd met Microsoft Word, maar toch is de focusweergave bij veel gebruikers onbekend. Dat is jammer, want dankzij deze weergave kun je je beter concentreren.

In dit artikel vertellen we hoe de focusmodus in Word werkt, zodat je geconcentreerd aan een lange tekst kunt werken:

  • Focusweergave inschakelen
  • Lint weer zichtbaar maken
  • Achtergrondkleur veranderen

Lees zeker ook: Focus in Windows 11: zo blijf je geconcentreerd

Focusweergave starten

Er bestaan verschillende tools die helpen om je beter te concentreren op de tekst die je op het digitale papier zet. Eigenlijk zijn die externe hulpmiddelen overbodig omdat Word over een functie beschikt die alles wat je kan afleiden, uit beeld laat verdwijnen. De focusmodus verbergt het Lint en andere elementen, zodat alleen het document zichtbaar blijft.

Deze functie is in het leven geroepen voor schrijvers, studenten en professionals die lange documenten samenstellen. Om de focusmodus op Windows en macOS in te schakelen, ga je naar het tabblad Beeld en daar gebruik je de knop Focus. Het gaat zelfs nog iets sneller als je meteen op de knop Focus in de statusbalk onder in het scherm klikt. De achtergrond wordt zwart en voor je staat een sober document dat wacht op je inspiratie.

Te vaak afgeleid?

Waarom geen koptelefoon met noise cancelling?

Het Lint weer zichtbaar

In de focusweergave verdwijnen alle functies uit het zicht, maar ze blijven wel beschikbaar. Als je een stukje tekst selecteert en er dan met de rechtermuisknop op klikt, verschijnt het contextmenu en ook het Lint kun je tevoorschijn halen. Beweeg de muisaanwijzer naar de bovenrand van het scherm om het Lint zichtbaar te maken. Ben je klaar met het Lint, dan sleep je de muisaanwijzer weer naar beneden en verdwijnen de tabbladen automatisch.

Achtergrondkleur veranderen

Vind je de zwarte achtergrond te hard, dan kun je die eenvoudig aanpassen in een van de andere beschikbare tinten. Ga naar het Lint in het tabblad Beeld en naast de knop Focus zie je de knop Achtergrond. De functie Achtergrond is alleen zichtbaar in de focusweergave. Klik op het pijltje dat naar beneden wijst en kies een van de beschikbare achtergronden. Je hebt de keuze uit verschillende grijswaarden, maar je kunt de achtergrond ook beige, blauw of zelfs roze maken. Als je terug wilt keren naar de normale weergave klik je nogmaals op de knop Focus in het tabblad Beeld of je drukt op de Esc-toets.