ID.nl logo
Review Nothing Ear (open) – Geeft muziek de ruimte
© Wesley Akkerman
Huis

Review Nothing Ear (open) – Geeft muziek de ruimte

Wanneer we open oordoppen testen, merken we vaak dat ze al snel om de oren gaan klemmen. Het merk Nothing introduceert nu zijn eigen variant. Blijven de Nothing Ear (open)-oordoppen wel comfortabel zitten?

Uitstekend
Conclusie

De Nothing Ear (open) levert een heldere soundstage met voldoende detail in de hoge en middenfrequenties, ondanks de beperkingen van het open ontwerp. Ze zitten een stuk comfortabeler dan veel andere open oordoppen, met name dankzij de korte haakjes. Ander pluspunt is de lange accuduur van in totaal dertig uur. Verder is het tof om te zien dat de (open) veel ruimte biedt voor een persoonlijke muziekbeleving dankzij de equalizer, en de opties andermans instellingen te importen. Een interessante keuze voor liefhebbers van open oordoppen dus, zolang je rekening houdt met de geluidskwaliteit – maar dat is inherent aan het ontwerp.

Plus- en minpunten
  • Zitten lang lekker
  • Heldere en brede soundstage
  • Equalizeropties
  • Accuduur
  • Prijs aan de hoge kant
  • Geen draadloos laden
  • Geluid kan soms rommelig klinken

Het idee achter een set oordoppen als de Nothing Ear (open) blijft net zo interessant als altijd. We hebben inmiddels verschillende open oordoppen getest, zoals de JBL Soundgear Sense en Shokz Openfit, en vaak komen we tot de conclusie dat het concept goed werkt. Je hebt in feite minispeakers boven je oren die je niet afsluiten van de buitenwereld. Dit maakt je alerter in het verkeer en zorgt ervoor dat je in contact blijft met je omgeving, bijvoorbeeld op het werk. Sony had eerder ook al succes met dit concept.

Het grote voordeel van dit type oordoppen is dat je veel grotere drivers kunt gebruiken als fabrikant. Je hoeft immers geen rekening te houden met dopjes die in het oor gaan. Ook kunnen ze niet uit je oren vallen zodra ze te zwaar worden of wanneer je gaat sporten.

De oordoppen zijn zelf vrij simpel in opzet en gebruik, en voelen daarnaast ontzettend licht aan. Je bedient ze door erin te knijpen en kunt die handelingen zelf invulling geven via de app. Daar vind je ook een equalizer met presets. Je eigen equalizerinstellingen kun je overigens ook delen met anderen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Gevoelsmatig net te duur

De Nothing Ear (open) heeft een adviesprijs van 149 euro. Voor een introductieprijs is dat redelijk, maar we vinden het toch aan de hoge kant. Niet alleen omdat de Soundgear Sense al voor minder dan 120 euro verkrijgbaar is, maar ook omdat de (open) daar net even te simpel voor is. Het setje heeft alleen de audiocodecs sbc een aac (net als de Sense), en biedt niets van hogere kwaliteit aan. Door het open design hoef je ook geen ruisonderdrukking te verwachten, want dat is simpelweg onmogelijk. Wil je die optie wel, dan kun je beter voor een ander setje in deze prijscategorie gaan.

Mocht je een Nothing-telefoon hebben, dan kun je ChatGPT als standaard assistent instellen. Daardoor ben je niet per se aangewezen op Google Assistent.

De oorspeakers gaan gelukkig wel wat langer mee op een volle accu dan de eerdergenoemde Sense. De accuduur bedraagt acht uur, en als je ze tussendoor oplaadt in de doorzichtige case dan rek je dat op tot dertig uur. Dat is in totaal zes uur langer dan bij de JBL. Opladen gaat via een usb-c-kabel. Verder kunnen ze tegen stof en zweet en beschikken ze over multipoint, een gamemodus, bluetooth 5.3 en Google Fast Pair. Al met al toch een redelijk complete set aan functies; maar voor 150 euro kun je betere audiokwaliteit in huis halen.

©Wesley Akkerman

Appels met peren vergelijken

Dat mag dan wel waar zijn, maar het is ook een beetje appels met peren vergelijken. Open oordoppen zijn immers anders in gebruik dan gesloten dopjes, ook al zou je ze wel op dezelfde momenten kunnen gebruiken. We zetten het er toch even bij, zodat je er scherp op bent. Maar als je de Nothing Ear (open) besluit in huis te halen, omdat je juist op zoek bent naar strak ontworpen open ears, wat kun je dan precies van de geluidskwaliteit verwachten? En hoe zit het precies met het comfort tijdens het luisteren; klemmen ze rondom je oren?

Laten we met dat laatste beginnen. Want dit is naar onze ervaring de eerste oordoppen met haken die daadwerkelijk lekker zitten, óók wanneer je ze wat langer gebruikt. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de kortere oorhaken, waardoor ze minder druk uitoefenen op het kraakbeen. We willen hieraan toevoegen dat dit voor iedereen anders kan zijn, omdat geen oor hetzelfde is. Als je de kans hebt, probeer ze dan vooral uit. Maar wij zijn in ieder geval enthousiast.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Heldere en brede soundstage

Op het gebied van audiokwaliteit kun je de Nothing Ear (open) niet vergelijken met gesloten oordoppen die in je oor zitten. Net als bij de sets van JBL en Shokz moet je je verwachtingen iets bijstellen. We gaan ervan uit dat je dit weet en hoeven dus geen open deuren in te trappen met opmerkingen als 'er is te weinig bas' of 'het geluid klinkt minder warm dan bij andere modellen in deze prijsklasse'. Hoewel dat natuurlijk wel zo is, is dat ook logisch gezien het open ontwerp. Mocht dit nog niet duidelijk zijn, dan is dat het hopelijk nu wel.

Ondanks het gebrek aan een warme baslaag zijn we toch onder de indruk van de soundstage die de Nothing Ear (open) produceert. De diepere tonen zijn niet helemaal afwezig en voegen gelukkig wel degelijk iets toe aan de beleving, in de vorm van een aangename golf aan lauwwarme klanken. De dreunen zijn niet dof en synthesizers krijgen volop ruimte voor een onderliggende laag die je met gemak langs je favoriete tunes begeleidt. Zangpartijen klinken levendig en rijk, terwijl het midden en het hoge segment helder, vol en vooral natuurlijk klinken.

©Wesley Akkerman

Dat gezegd hebbende lever je wel in op de subtiliteit van de muziek, al ligt het er natuurlijk maar net aan naar welke nummers je luistert. Minder aanwezige elementen kunnen wegvallen, terwijl je soms ook niet altijd onderscheid kunt maken tussen verschillende instrumenten. Het mag niet te ingewikkeld worden, want dan heeft de Nothing Ear (open) het moeilijk. Nogmaals: niet vreemd gezien het karakter van de oordoppen, maar zo weet je waar je aan toe bent. Desondanks zijn we over het algemeen onder de indruk van de geluidsweergave.

Nothing Ear (open) kopen?

In vergelijking met de JBL Soundgear Sense durven we niet te stellen dat de Nothing Ear (open) veel beter klinkt. Ze geven allebei hun eigen invulling aan het idee van open ears. Het grote voordeel ten opzichte van JBL's variant is dat de (open) bij langdurig gebruik comfortabeler zit. Ook gaat de accu langer mee. Dat zijn twee elementen die we niet zomaar aan de kant willen schuiven. Verder is het tof om te zien dat de (open) veel ruimte biedt voor een persoonlijke muziekbeleving dankzij de equalizer, en de opties andermans instellingen te importen.

Nothing Ear (open)

Klik hier voor de actuele prijs

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuwe slimme deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast het Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

Het SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten
© Alexander Kirch | AA+W - stock.adobe.com
Huis

Nederlanders spenderen bijna 30 euro per maand aan streamingdiensten

Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit Nederlandse huishoudens. Volgens onderzoek van Slimster.nl onder 1066 volwassenen heeft ruim driekwart van de Nederlanders van 18 jaar en ouder minstens één abonnement op een streamingsdienst. Meestal blijft het daar niet bij: veel mensen combineren meerdere platforms. Netflix en Videoland zijn het populairst. Gemiddeld gaat er per persoon 29,56 euro per maand naar deze abonnementen.

Dat bedrag valt op, zeker in een tijd waarin de kosten voor levensonderhoud blijven stijgen. Slimster rekent het voor: wie op zijn twintigste begint met streamen en dat volhoudt tot zijn zeventigste, tikt in totaal zo'n 18.000 euro af. Voor bijna één op de tien Nederlanders loopt het maandbedrag zelfs op tot boven de 50 euro.

Bron: Slimster

Meerdere abonnementen, dus dat tikt aan

Twee derde van de gebruikers heeft meer dan één streamingdienst in huis. Vaak gaat het om twee of drie abonnementen, maar er is ook een kleine groep van zes procent die zich op vijf of meer platforms heeft geabonneerd. Als het op bezuinigen aankomt, moet Viaplay het als eerste ontgelden. Bijna de helft van de mensen met meerdere abonnementen noemt Viaplay als eerste die zij zouden opzeggen bij financiële druk. SkyShowtime en HBO Max volgen met respectievelijk 38 en 35 procent. Opvallend: ook Netflix is, met 29,3% absoluut een kandidaat voor een financiële bezuinigingsronde.

Geen afscheid voor altijd

Volgens Slimster betekent opzeggen lang niet altijd dat gebruikers definitief afhaken. Veel mensen schakelen tussen platforms, afhankelijk van wat er op dat moment te zien is. Wie nu naar HBO Max gaat voor 'The Last of Us', stapt later misschien weer over op Disney+ als daar een nieuwe Marvel-serie verschijnt. Omdat je de meeste abonnementen maandelijks kunt opzeggen, is flexibel gebruik heel normaal geworden.

Wij schreven al eerder dit artikel: Zo bespaar je op je abonnement voor streamingdiensten