Anker Soundcore Space Q45 – prima koptelefoon, met beperkingen

Anker Soundcore Space Q45 – prima koptelefoon, met beperkingen

Audio

Geplaatst: 4 december 2022 - 09:30

Aangepast: 6 december 2022 - 09:26

Wesley Akkerman

Anker presenteert met de Soundcore Space Q45 een prima deal voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare koptelefoon. De Q45 is namelijk behoorlijk uitgebreid, heeft een lange accuduur en kan geluiden fijn filteren, maar de kanttekeningen drukken hun stempel op de ervaring. Je leest er alles over in onze uitgebreide Anker Soundcore Space Q45-review.

7,0

ONS OORDEEL

Anker Soundcore Space Q45

Pluspunten

Over het algemeen een rijk geluid

Equalizer in de app

Zit stevig om het hoofd

Fijne ruisonderdrukking

Accu gaat lang mee

Minpunten

ANC heeft invloed op audiokwaliteit

Band trekt aan haren op het hoofd

Geen HearID 2.0

Hoesje voelt goedkoop aan

Niet elke preset is goed

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Voor 149 euro mag je niet verwachten dat je een premium koptelefoon in huis haalt. Maar dat betekent niet dat je genoegen hoeft te nemen met minder; het blijft een fors bedrag. Maar voor dat geld haal je een ontzettend degelijk apparaat in huis. ...
Lees meer

Meestal moet je voor een goede, draadloze koptelefoon 200 tot soms meer dan 300 euro vrijmaken. Dat is wat liefhebbers voor muziek er vaak voor over hebben; maar niet iedereen zit in die positie. Daarom is het fijn om te zien dat Chinese spelers als Anker met betaalbaardere alternatieven komen. Dat doet het bedrijf al jaren en de Soundcore Space Q45 is daar slechts het meest recente voorbeeld van. Dit model kost 149 euro, maar wat haal je daar precies voor in huis?

Duidelijk goedkoper

Op een aantal fronten merk je vrij snel dat je met een wat goedkopere koptelefoon te maken hebt. Vreemd is het niet, aangezien het apparaat bijna twee goedkoper is dan de gemiddelde high-end headset. De hoofdband is vrij hard en zit minder comfortabel. Bovendien trekt die aan je haren wanneer je de band verplaatst of af doet. Je kunt de band overigens goed afstellen op de vorm van je hoofd. Hij zit niet los en valt dus ook niet zomaar af. Dat is dan weer een voordeel.

Anker levert de Soundcore Space Q45 in een relatief goedkoop voelend hoesje. Dat hoesje is niet stevig en gemakkelijk in te drukken, maar lijkt de koptelefoon desondanks prima te beschermen. In de beschermhoes zit een dunne, plastic inleg waar je de koptelefoon op kunt leggen. Dit voelt totaal niet premium aan. We snappen dat dit geen high-end koptelefoon is, maar je mag je hardop afvragen of je dit soorten ervaringen wil overbrengen als fabrikant. Hier heeft niemand wat aan.

Het hoesje voelt goedkoop aan en oogt rommelig. | Foto: Wesley Akkerman

Maar ziet er verder prima uit. | Foto: Wesley Akkerman

Aan de opties ligt het niet

De eerste indrukken kunnen dus een beetje tegenvallen. Maar niet lang daarna maakt Anker een hoop goed. De Soundcore Space Q45 wordt namelijk geleverd met een usb-c- en audiokabel. Met de eerste kabel laad je hem op en met de tweede kun je hem ook bedraad aansluiten op allerlei apparaten. Dat is een fijne toevoeging. De headset heeft twee 40mm-drivers met een bereik van 20 Hz tot 40 KHz en ondersteunt bluetooth 5.3 met de codecs AAC, SBC en zelfs LDAC.

Vooral die laatste codec valt op, omdat de Soundcore Space Q45 daardoor op gelijke hoogte staat met het premium aanbod van Sony. Dit is een hi-res audioformaat waarmee muziek daadwerkelijk beter klinkt dan via de andere codecs. De populaire codecs van AptX schitteren in afwezigheid, wat een beetje jammer is. Maar met de juiste muziek of muziekstreamingdiensten kun je toch een mooi geluid horen met deze koptelefoon op. De accu gaat overigens vijftig tot 65 uur mee.

Die vijftig uur luisterplezier krijg je wanneer je constant met de actieve ruisonderdrukking geactiveerd luister. Of dat een goed idee is, lees je verderop in deze review. Staat de ANC (active noise cancellation, in het Engels) dan gaat de headset maximaal 65 uur mee, dus. Een belangrijk detail: maak je constant gebruik van de LDAC-codec, dan kom je ergens tussen de 37 en 45 uur. Daar adverteert Anker niet groots mee; maar dan nog is dat meer dan bij het duurdere aanbod.

De Soundcore Space Q45 bedienen gaat op twee manieren: via de knoppen op het apparaat of via de app. De knoppen zijn goed voelbaar, maar zijn – op de positie na – niet goed van elkaar te onderscheiden. Verder kun je alles ook via de app instellen, waar je tevens een uitgebreide equalizer aantreft. Opvallend is de afwezigheid van HearID, waarmee je het geluid op je gehoor afstemt. Die optie is wel aanwezig bij de Soundcore Space A40-oordoppen, die reeds beschikbaar zijn.

De oordkussen in beeld. | Foto: Wesley Akkerman

Het geheel oogt best hoogwaardig. | Foto: Wesley Akkerman

Maar hoe klinkt die?

Voor 149 euro stelt de Anker Soundcore Space Q45 echt niet teleur. Sterker nog: door het als zodanig te presenteren, doe je de koptelefoon eigenlijk tekort. De audio klinkt rijk en ruimtelijk, en biedt volop de ruimte aan voor de verschillende lagen in de muziek. Het maakt dan niet uit of die op de achter- of voorgrond zitten; elke toon, elke noot en elke zangpartijen krijgt tijd om te schitteren. De bas is niet overweldigend aanwezig, terwijl hoog ook vrijwel niet afgeknepen wordt.

Een perfecte headset is dit niet. Want tijdens het luisteren kom je wat problemen tegen. Zo klinkt de Soundcore Space Q45 niet warm, zoals duurdere koptelefoons wel doen. Ben je daar echter niet aan gewend, dan is het de vraag of je dat überhaupt opvalt. Mocht je toch iets willen veranderen aan het geluid (we beoordelen in eerste instantie de standaardweergave), dan kun je via de equalizer profielen per genre of audiosoort uitkiezen. En anders kun je zelf met de regelaar aan de slag.

De equalizer drukt een flinke stempel op de ervaring. Met de bass boost aan klinkt de muziek ineens onnatuurlijk mooi, bijvoorbeeld. Muziek klinkt ietwat ontsierd en drassig. Daarnaast heeft de mate van ruisonderdrukking effect op de audio. Met de functie actief valt de bas veel meer naar de achtergrond, waardoor de muziek nog killer klinkt. Ook vervormt de optie de muziek lichtelijk wanneer je je hoofd beweegt; dat trekt elke beweging die je maakt de muziek haast krom.

Verder werkt die ruisonderdrukking prima. Lage, brommerige en zoemgeluiden worden fijn gefilterd, maar de hogere tonen komen er nog wel eens doorheen. Wat betekent dat voor praktijk? Je kunt dit model prima op je hoofd zetten in de trein of het vliegtuig, maar laat niemand in de buurt met een hogere stem wat zeggen. Want dat geluid komt er dus soms nog eens doorheen. Zeker met kinderen om je heen ben je niet verzekerd van broodnodige stilte, helaas.

De knoppen aan de buitenkant. | Foto: Wesley Akkerman

De opties binnen de app. | Foto: Wesley Akkerman

Conclusie: Anker Soundcore Space Q45 kopen?

Voor 149 euro mag je niet verwachten dat je een premium koptelefoon in huis haalt. Maar dat betekent niet dat je genoegen hoeft te nemen met minder; het blijft een fors bedrag. Maar voor dat geld haal je een ontzettend degelijk apparaat in huis. De audio klinkt goed, mits je niet met je hoofd beweegt met ruisonderdrukking actief. Verder kun je via de app met allerlei presets en een equalizer de geluidservaring afstemmen op een genre of podcast en dat is superfijn.

Op andere vlakken is duidelijk te zien dat Anker bezuinigd heeft. Zo is de beschermhoes niet van hoge kwaliteit en doet de plastic inlay de ervaring weinig goed. De band trekt wat aan je haar en de knoppen zijn, op de positie na dus, moeilijk te onderscheiden. Al met al kunnen we stellen dat de Anker Soundcore Space Q45 een prima deal is, zeker voor mensen die geen 300 euro of meer willen betalen. Maar het is wel duidelijk een deal met kanttekeningen en enkele beperkingen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000