Review Anker Soundcore Space Q45 – Prima koptelefoon maar met beperkingen
Anker presenteert met de Soundcore Space Q45 een prima deal voor iedereen die op zoek is naar een betaalbare koptelefoon. De Q45 is namelijk behoorlijk uitgebreid, heeft een lange accuduur en kan geluiden fijn filteren, maar de kanttekeningen drukken hun stempel op de ervaring.
Voor 149 euro mag je niet verwachten dat je een premium koptelefoon in huis haalt. Maar dat betekent niet dat je genoegen hoeft te nemen met minder; het blijft een fors bedrag. Maar voor dat geld haal je een ontzettend degelijk apparaat in huis.
- Over het algemeen een rijk geluid
- Equalizer in de app
- Zit stevig om het hoofd
- Fijne ruisonderdrukking
- Accu gaat lang mee
- ANC heeft invloed op audiokwaliteit
- Band trekt aan haren op het hoofd
- Geen HearID 2.0
- Hoesje voelt goedkoop aan
- Niet elke preset is goed
Meestal moet je voor een goede, draadloze koptelefoon 200 tot soms meer dan 300 euro vrijmaken. Dat is wat liefhebbers voor muziek er vaak voor over hebben; maar niet iedereen zit in die positie. Daarom is het fijn om te zien dat Chinese spelers als Anker met betaalbaardere alternatieven komen. Dat doet het bedrijf al jaren en de Soundcore Space Q45 is daar slechts het meest recente voorbeeld van. Dit model kost 149 euro, maar wat haal je daar precies voor in huis?
Goedkoop straalt er vanaf
Op een aantal fronten merk je vrij snel dat je met een wat goedkopere koptelefoon te maken hebt. Vreemd is het niet, aangezien het apparaat bijna twee keer goedkoper is dan de gemiddelde high-end headset. De hoofdband is vrij hard en zit minder comfortabel. Bovendien trekt die aan je haren wanneer je de band verplaatst of af doet. Je kunt de band overigens goed afstellen op de vorm van je hoofd. Hij zit niet los en valt dus ook niet zomaar af. Dat is dan weer een voordeel.
Anker levert de Soundcore Space Q45 in een relatief goedkoop voelend hoesje. Dat hoesje is niet stevig en gemakkelijk in te drukken, maar lijkt de koptelefoon desondanks prima te beschermen. In de beschermhoes zit een dunne, plastic inleg waar je de koptelefoon op kunt leggen. Dit voelt totaal niet premium aan. We snappen dat dit geen high-end koptelefoon is, maar je mag je hardop afvragen of je dit soorten ervaringen wil overbrengen als fabrikant. Hier heeft niemand wat aan.
©Wesley Akkerman
Aan de opties ligt het niet
Hoewel de eerste indrukken van de Soundcore Space Q45 wellicht wat tegenvallen, maakt Anker veel goed met de meegeleverde accessoires en connectiviteitsopties. De koptelefoon wordt geleverd met zowel een usb-c oplaadkabel als een audiokabel om de headset bedraad aan te sluiten. Dit is erg handig. Verder beschikt de Space Q45 over 40mm drivers die een frequentiebereik van 20Hz tot 40KHz ondersteunen. Qua draadloze verbinding maakt de koptelefoon gebruik van bluetooth 5.3 en ondersteunt hij de audiocodecs AAC, SBC en zelfs het hoogwaardige LDAC. Dit maakt de Soundcore Space een veelzijdige en goed uitgeruste koptelefoon.
Met of zonder draad?
Onthoud dat wanneer je de Soundcore Space Q45 met een audiokabel gebruikt, de koptelefoon nog steeds gebruikmaakt van zijn interne accu. Zorg er dus voor dat die altijd opgeladen is.
Vooral die laatste codec valt op, omdat de Soundcore Space Q45 daardoor op gelijke hoogte staat met het premium aanbod van Sony. Dit is een hi-res audioformaat waarmee muziek daadwerkelijk beter klinkt dan via de andere codecs. De populaire codecs van AptX schitteren in afwezigheid, wat een beetje jammer is. Maar met de juiste muziek of muziekstreamingdiensten kun je toch een mooi geluid horen met deze koptelefoon op. De accu gaat overigens vijftig tot 65 uur mee.
Die vijftig uur luisterplezier krijg je wanneer je constant met de actieve ruisonderdrukking geactiveerd luistert. Of dat een goed idee is, lees je verderop. Staat de ANC (active noise cancellation) uit, dan gaat de headset maximaal 65 uur mee, dus. Een belangrijk detail: maak je constant gebruik van de LDAC-codec, dan kom je ergens tussen de 37 en 45 uur. Daar adverteert Anker niet groots mee; maar dan nog is dat meer dan bij het duurdere aanbod.
De Soundcore Space Q45 bedienen gaat op twee manieren: via de knoppen op het apparaat of via de app. De knoppen zijn goed voelbaar, maar zijn – op de positie na – niet goed van elkaar te onderscheiden. Verder kun je alles ook via de app instellen, waar je tevens een uitgebreide equalizer aantreft. Opvallend is de afwezigheid van HearID, waarmee je het geluid op je gehoor afstemt. Die optie is wel aanwezig bij de Soundcore Space A40-oordoppen, die reeds beschikbaar zijn.
Hoe klinkt de koptelefoon?
Voor 149 euro stelt de Anker Soundcore Space Q45 echt niet teleur. Sterker nog: door het als zodanig te presenteren, doe je de koptelefoon eigenlijk tekort. De audio klinkt rijk en ruimtelijk, en biedt volop de ruimte aan voor de verschillende lagen in de muziek. Het maakt dan niet uit of die op de achter- of voorgrond zitten; elke toon, elke noot en elke zangpartijen krijgt tijd om te schitteren. De bas is niet overweldigend aanwezig, terwijl hoog ook vrijwel niet afgeknepen wordt.
Een perfecte headset is dit niet. Want tijdens het luisteren kom je wat problemen tegen. Zo klinkt de Soundcore Space Q45 niet warm, iets dat we bij duurrdere koptelefoons wél zien. Ben je daar echter niet aan gewend, dan is het de vraag of je dat überhaupt opvalt. Mocht je toch iets willen veranderen aan het geluid (we beoordelen in eerste instantie de standaardweergave), dan kun je via de equalizer profielen per genre of audiosoort uitkiezen. En anders kun je zelf met de regelaar aan de slag.
De equalizer drukt een flinke stempel op de ervaring. Met de bass boost aan klinkt de muziek ineens onnatuurlijk mooi, bijvoorbeeld. Muziek klinkt dan ietwat ontsierd en drassig. Daarnaast heeft de mate van ruisonderdrukking effect op de audio. Met de functie actief valt de bas veel meer naar de achtergrond, waardoor de muziek nog killer klinkt. Ook vervormt de optie de muziek lichtelijk wanneer je je hoofd beweegt; dat trekt elke beweging die je maakt de muziek haast krom.
Verder werkt die ruisonderdrukking prima. Lage, brommerige en zoemgeluiden worden fijn gefilterd, maar de hogere tonen komen er nog wel eens doorheen. Wat betekent dat voor praktijk? Je kunt dit model prima op je hoofd zetten in de trein of het vliegtuig, maar laat niemand in de buurt met een hogere stem wat zeggen. Want dat geluid komt er dus soms nog eens doorheen. Zeker met kinderen om je heen ben je niet verzekerd van broodnodige stilte, helaas.
Conclusie
Voor 149 euro mag je niet verwachten dat je een premium koptelefoon in huis haalt. Maar dat betekent niet dat je genoegen hoeft te nemen met minder; het blijft een fors bedrag. Maar voor dat geld haal je een ontzettend degelijk apparaat in huis. De audio klinkt goed, mits je niet met je hoofd beweegt met ruisonderdrukking actief. Verder kun je via de app met allerlei presets en een equalizer de geluidservaring afstemmen op een genre of podcast en dat is superfijn.
Op andere vlakken is duidelijk te zien dat Anker bezuinigd heeft. Zo is de beschermhoes niet van hoge kwaliteit en doet de plastic inlay de ervaring weinig goed. De band trekt wat aan je haar en de knoppen zijn, op de positie na dus, moeilijk te onderscheiden. Al met al kunnen we stellen dat de Anker Soundcore Space Q45 een prima deal is, zeker voor mensen die geen 300 euro of meer willen betalen. Maar het is wel duidelijk een deal met kanttekeningen en enkele beperkingen.