ID.nl logo
Review JBL Authentics 300 - veelzijdige speaker met een hoge prijs
Huis

Review JBL Authentics 300 - veelzijdige speaker met een hoge prijs

De JBL Authentics 300 is in veel opzichten een interessante bluetooth- en wifi-speaker. Niet alleen vanwege het geluid, maar ook dankzij de bouwkwaliteit en het ontwerp. Maar de prijs van meer dan 400 euro is minder aantrekkelijk. Is dit model die prijs waard?

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep maakt de JBL Authentics 300 op veel aspecten indruk. Het design is redelijk uniek en de gebruikte materialen voelen hoogwaardig en duurzaam aan. Het is heel tof dat er fysieke knoppen op zitten en dat je niet vastzit aan een verplichte app. Ook de keuze voor (het gebruik van) een stemassistent is optioneel. De geluidskwaliteit is over de breedte genomen warm, vol en gebalanceerd, maar zal uiteindelijk audiofielen niet over de streep trekken. Het grootste minpunt is echter de adviesprijs. 429 euro is gevoelsmatig (waarschijnlijk door inflatie) 100 euro te hoog.

Plus- en minpunten
  • Fysieke knoppen
  • Retro-design
  • Wifi en bluetooth
  • Microfoon kan uit
  • Stemassistent is optioneel
  • Warm en vol geluid
  • Hoge aanschafprijs
  • Usb-poort niet voor muziekbronnen

Vanaf het eerste moment dat de JBL Authentics 300 aangekondigd werd, samen met een goedkopere en duurdere variant, trok de bluetooth- en wifi-speaker de aandacht. Dat heeft alles te maken met het moderne retrodesign, bestaande uit elementen die thuishoren in de jaren zeventig. Zo is de buitenkant gemaakt van leerachtig materiaal en is de voorkant versierd met een uniek rooster dat vintage uitstraalt. De materialen voelen hoogwaardig en duurzaam aan, en ogen behoorlijk premium door onder meer de accenten van geborsteld metaal. Hier is duidelijk veel aandacht naar uitgegaan.

Speaker met unieke elementen

De JBL Authentics 300 heeft daarnaast meer elementen die we niet heel vaak tegenkomen op speakers uit deze productcategorie. Denk dan aan de hendel achterop, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt naar een feestje. Verder zitten er twee extra draaiknoppen op de module bovenop, namelijk voor de treble en de bas. Je hebt hierdoor geen app nodig voor het personaliseren voor het geluid, al blijven de mogelijkheden wel beperkt. Maar voor veel mensen is het al fijn dat ze in elk geval de hoge en lage tonen kunnen aanpassen zonder daarvoor een smartphone te ontgrendelen.

Aangezien er zowel bluetooth als wifi op zit, is de kans groot dat je de JBL Authentics 300 lekker thuislaat, maar misschien wel meeneemt naar andere kamers in huis. Je hoeft dan niet te rommelen met een bluetoothkoppeling, en kunt geheel leunen op een stabiele wifi-verbinding. De interne accu is goed voor zes tot acht uur aan luisterplezier, afhankelijk van het volume waar je je muziek op luistert. Tot slot is er een ethernetpoort aanwezig achterop, voor als wifi (even) geen optie is. Zo kun je toch via het internet muziek streamen, al heb je dan wel weer de applicatie nodig om dat te doen.

Het hartknopje

Bovenop treffen we overigens nog een volumeknop aan, waarmee we ook muziek kunnen pauzeren en afspelen, en naar een volgend nummer kunnen gaan. Tot slot is er het unieke hartknopje. Hiermee ‘like’ je niet het huidige nummer dat je beluistert, maar zorg je ervoor dat de speaker direct overschakelt naar vooraf ingestelde opties. Denk dan aan een volumeniveau en je favoriete afspeellijst. Een leuk idee dat we niet helemaal hebben kunnen testen, omdat de functie niet werkt met Spotify of YouTube Music. Amazon Music, Tidal en Quboz zijn dan weer wel beschikbaar.

Wat ook jammer is, is dat de usb-poort achterop niet gebruikt kan worden voor het aansluiten van een muziekbron. In plaats daarvan is dit een zogenaamde servicepoort. Die kun je dus gebruiken voor een update die al dan niet beschikbaar gesteld wordt, of als back-up voor wanneer je geen internet tot je beschikking hebt. Opvallend is dat Amerikaanse gebruikers die poort wel kunnen gebruiken voor het afspelen van muziek. Mocht je muziek toch bedraad willen afspelen, dan kan dat via de audiojack. Dan sluit je hem aan op je computer of smartphone, en kun je zonder gedoe muziek luisteren.

Ook interessant: Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin

De app is niet verplicht

Eén van de meest positieve ervaringen van het gebruik van de JBL Authentics 300, is het feit dat je de app niet per se nodig hebt voor het dagelijkse gebruik. Je kunt eventueel de equalizer wat fijner instellen en meer toepassen op je persoonlijke sound, maar voor de rest kun je eigenlijk alles regelen met de fysieke knoppen of een streamingdienst naar keuze. Zo kun je bijvoorbeeld diensten gebruiken die Google Cast ondersteunen, of bijvoorbeeld Spotify Connect. Het enige waar je de app écht voor nodig hebt, is de installatie. En de instellingen voor het hartknopje.

Dat betekent niet dat de app nutteloos is, integendeel. Maar het is ook geen verplicht onderdeel van de ervaring. Als je de app verwijdert nadat je de speaker ingesteld hebt, dan werkt de internetverbinding nog steeds. Binnen de app kun je verder het volume aanpassen en krijg je toegang tot de mediabediening. Maar dit zijn dezelfde opties als in de app van de muziekstreamingdienst die je gebruikt. De equalizer heeft overigens geen standaardopties, waardoor je hem daar ook al niet voor nodig hebt. Zo laat JBL het geheel aan de gebruiker over of die de app wil gebruiken, of niet.

De warme sound van JBL

Dat de equalizeropties relatief beperkt zijn, vormt gelukkig geen obstakel voor de muziekbeleving. In de laatste paar jaar is het merk grotendeels omgetoverd tot jongerenmerk, met bluetoothspeakers die veelal nadruk leggen op de basweergave. Ondertussen maakt JBL nog steeds speakers voor de high-end markt, en het lijkt erop dat de JBL Authentics 300 ergens tussen beide markten valt. De soundstage is overweldigend warm en neutraal, en de speaker is perfect in staat een kamer van pakweg dertig vierkante meter met geluid te vullen. Daar is hij krachtig genoeg voor.

De JBL Authentics 300 beschikt onder meer over twee tweeters en een passieve radiator die naar beneden gericht staat. Die combinatie zorgt voor een vol en gebalanceerd profiel. En als het geluid niet meteen goed klinkt, dan kun je letterlijk aan de knoppen draaien om dat toch voor elkaar te krijgen. Onze ervaring is dat we niet lang of veel hoeven te draaien, omdat de basislijn al zo goed klinkt. Mocht je hebben getwijfeld over dit product, omdat je denkt dat de nadruk op bas het geluid modderig laat klinken, wees dan gerust. Want daar is hier helemaal geen sprake van.

Hulp van stemassistenten

Tot slot is het mogelijk hulp in te schakelen van twee stemassistenten. Het zou immers geen goede wifi-speaker zijn als er niet minimaal één stemassistent aanwezig is. Je hebt de keuze uit de Google Assistent en Amazon Alexa. Die laatstgenoemde is op moment van schrijven officieel niet in Nederland beschikbaar, dus de kans is groot dat je de Assistent gebruikt. Wil je dat niet? Geen probleem. Dan koppel je je account gewoon niet en laat je de microfoon uitstaan. Dat doe je middels een fysieke knop achter op de JBL Authentics 300. Zo weet je zeker dat niemand meeluistert.

JBL Authentics 300 kopen?

Onderaan de streep maakt de JBL Authentics 300 op veel aspecten indruk. Het design is redelijk uniek en de gebruikte materialen voelen hoogwaardig en duurzaam aan. Het is heel tof dat er fysieke knoppen op zitten en dat je niet vastzit aan een verplichte app. Ook de keuze voor (het gebruik van) een stemassistent is optioneel. De geluidskwaliteit is over de breedte genomen warm, vol en gebalanceerd, maar zal uiteindelijk audiofielen niet over de streep trekken. Het grootste minpunt is echter de adviesprijs. 429 euro is gevoelsmatig (waarschijnlijk door inflatie) 100 euro te hoog.

Leestip: Waar voor je geld: 5 (spot)goedkope soundbars van maximaal 300 euro


▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop