Review: JBL Authentics 300 is een veelzijdige speaker met een hoge prijs
De JBL Authentics 300 is in veel opzichten een interessante bluetooth- en wifi-speaker. Niet alleen vanwege het geluid, maar ook dankzij de bouwkwaliteit en het ontwerp. Maar de prijs van meer dan 400 euro is minder aantrekkelijk. Is dit model die prijs waard?
Onderaan de streep maakt de JBL Authentics 300 op veel aspecten indruk. Het design is redelijk uniek en de gebruikte materialen voelen hoogwaardig en duurzaam aan. Het is heel tof dat er fysieke knoppen op zitten en dat je niet vastzit aan een verplichte app. Ook de keuze voor (het gebruik van) een stemassistent is optioneel. De geluidskwaliteit is over de breedte genomen warm, vol en gebalanceerd, maar zal uiteindelijk audiofielen niet over de streep trekken. Het grootste minpunt is echter de adviesprijs. 429 euro is gevoelsmatig (waarschijnlijk door inflatie) 100 euro te hoog.
- Fysieke knoppen
- Retro-design
- Wifi en bluetooth
- Microfoon kan uit
- Stemassistent is optioneel
- Warm en vol geluid
- Hoge aanschafprijs
- Usb-poort niet voor muziekbronnen
Vanaf het eerste moment dat de JBL Authentics 300 aangekondigd werd, samen met een goedkopere en duurdere variant, trok de bluetooth- en wifi-speaker de aandacht. Dat heeft alles te maken met het moderne retrodesign, bestaande uit elementen die thuishoren in de jaren zeventig. Zo is de buitenkant gemaakt van leerachtig materiaal en is de voorkant versierd met een uniek rooster dat vintage uitstraalt. De materialen voelen hoogwaardig en duurzaam aan, en ogen behoorlijk premium door onder meer de accenten van geborsteld metaal. Hier is duidelijk veel aandacht naar uitgegaan.
Speaker met unieke elementen
De JBL Authentics 300 heeft daarnaast meer elementen die we niet heel vaak tegenkomen op speakers uit deze productcategorie. Denk dan aan de hendel achterop, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt naar een feestje. Verder zitten er twee extra draaiknoppen op de module bovenop, namelijk voor de treble en de bas. Je hebt hierdoor geen app nodig voor het personaliseren voor het geluid, al blijven de mogelijkheden wel beperkt. Maar voor veel mensen is het al fijn dat ze in elk geval de hoge en lage tonen kunnen aanpassen zonder daarvoor een smartphone te ontgrendelen.
Aangezien er zowel bluetooth als wifi op zit, is de kans groot dat je de JBL Authentics 300 lekker thuislaat, maar misschien wel meeneemt naar andere kamers in huis. Je hoeft dan niet te rommelen met een bluetoothkoppeling, en kunt geheel leunen op een stabiele wifi-verbinding. De interne accu is goed voor zes tot acht uur aan luisterplezier, afhankelijk van het volume waar je je muziek op luistert. Tot slot is er een ethernetpoort aanwezig achterop, voor als wifi (even) geen optie is. Zo kun je toch via het internet muziek streamen, al heb je dan wel weer de applicatie nodig om dat te doen.
Het hartknopje
Bovenop treffen we overigens nog een volumeknop aan, waarmee we ook muziek kunnen pauzeren en afspelen, en naar een volgend nummer kunnen gaan. Tot slot is er het unieke hartknopje. Hiermee ‘like’ je niet het huidige nummer dat je beluistert, maar zorg je ervoor dat de speaker direct overschakelt naar vooraf ingestelde opties. Denk dan aan een volumeniveau en je favoriete afspeellijst. Een leuk idee dat we niet helemaal hebben kunnen testen, omdat de functie niet werkt met Spotify of YouTube Music. Amazon Music, Tidal en Quboz zijn dan weer wel beschikbaar.
Wat ook jammer is, is dat de usb-poort achterop niet gebruikt kan worden voor het aansluiten van een muziekbron. In plaats daarvan is dit een zogenaamde servicepoort. Die kun je dus gebruiken voor een update die al dan niet beschikbaar gesteld wordt, of als back-up voor wanneer je geen internet tot je beschikking hebt. Opvallend is dat Amerikaanse gebruikers die poort wel kunnen gebruiken voor het afspelen van muziek. Mocht je muziek toch bedraad willen afspelen, dan kan dat via de audiojack. Dan sluit je hem aan op je computer of smartphone, en kun je zonder gedoe muziek luisteren.
Ook interessant: Review Sonos Move 2 - De ideale speaker voor je huis én tuin
De app is niet verplicht
Eén van de meest positieve ervaringen van het gebruik van de JBL Authentics 300, is het feit dat je de app niet per se nodig hebt voor het dagelijkse gebruik. Je kunt eventueel de equalizer wat fijner instellen en meer toepassen op je persoonlijke sound, maar voor de rest kun je eigenlijk alles regelen met de fysieke knoppen of een streamingdienst naar keuze. Zo kun je bijvoorbeeld diensten gebruiken die Google Cast ondersteunen, of bijvoorbeeld Spotify Connect. Het enige waar je de app écht voor nodig hebt, is de installatie. En de instellingen voor het hartknopje.
Dat betekent niet dat de app nutteloos is, integendeel. Maar het is ook geen verplicht onderdeel van de ervaring. Als je de app verwijdert nadat je de speaker ingesteld hebt, dan werkt de internetverbinding nog steeds. Binnen de app kun je verder het volume aanpassen en krijg je toegang tot de mediabediening. Maar dit zijn dezelfde opties als in de app van de muziekstreamingdienst die je gebruikt. De equalizer heeft overigens geen standaardopties, waardoor je hem daar ook al niet voor nodig hebt. Zo laat JBL het geheel aan de gebruiker over of die de app wil gebruiken, of niet.
De warme sound van JBL
Dat de equalizeropties relatief beperkt zijn, vormt gelukkig geen obstakel voor de muziekbeleving. In de laatste paar jaar is het merk grotendeels omgetoverd tot jongerenmerk, met bluetoothspeakers die veelal nadruk leggen op de basweergave. Ondertussen maakt JBL nog steeds speakers voor de high-end markt, en het lijkt erop dat de JBL Authentics 300 ergens tussen beide markten valt. De soundstage is overweldigend warm en neutraal, en de speaker is perfect in staat een kamer van pakweg dertig vierkante meter met geluid te vullen. Daar is hij krachtig genoeg voor.
De JBL Authentics 300 beschikt onder meer over twee tweeters en een passieve radiator die naar beneden gericht staat. Die combinatie zorgt voor een vol en gebalanceerd profiel. En als het geluid niet meteen goed klinkt, dan kun je letterlijk aan de knoppen draaien om dat toch voor elkaar te krijgen. Onze ervaring is dat we niet lang of veel hoeven te draaien, omdat de basislijn al zo goed klinkt. Mocht je hebben getwijfeld over dit product, omdat je denkt dat de nadruk op bas het geluid modderig laat klinken, wees dan gerust. Want daar is hier helemaal geen sprake van.
Hulp van stemassistenten
Tot slot is het mogelijk hulp in te schakelen van twee stemassistenten. Het zou immers geen goede wifi-speaker zijn als er niet minimaal één stemassistent aanwezig is. Je hebt de keuze uit de Google Assistent en Amazon Alexa. Die laatstgenoemde is op moment van schrijven officieel niet in Nederland beschikbaar, dus de kans is groot dat je de Assistent gebruikt. Wil je dat niet? Geen probleem. Dan koppel je je account gewoon niet en laat je de microfoon uitstaan. Dat doe je middels een fysieke knop achter op de JBL Authentics 300. Zo weet je zeker dat niemand meeluistert.
JBL Authentics 300 kopen?
Onderaan de streep maakt de JBL Authentics 300 op veel aspecten indruk. Het design is redelijk uniek en de gebruikte materialen voelen hoogwaardig en duurzaam aan. Het is heel tof dat er fysieke knoppen op zitten en dat je niet vastzit aan een verplichte app. Ook de keuze voor (het gebruik van) een stemassistent is optioneel. De geluidskwaliteit is over de breedte genomen warm, vol en gebalanceerd, maar zal uiteindelijk audiofielen niet over de streep trekken. Het grootste minpunt is echter de adviesprijs. 429 euro is gevoelsmatig (waarschijnlijk door inflatie) 100 euro te hoog.
Leestip: Waar voor je geld: 5 (spot)goedkope soundbars van maximaal 300 euro