ID.nl logo
Review: Bose QuietComfort Ultra Headphones - de nieuwe standaard?
Huis

Review: Bose QuietComfort Ultra Headphones - de nieuwe standaard?

Met de QuietComfort Ultra Headphones doet Bose een gooi naar de titel voor beste noise-cancellinghoofdtelefoon. Maar presteert deze koptelefoon beter dan de Sony WH-1000XM5 of de AirPods Max?

Met de lancering van de QuietComfort Ultra Headphones heeft Bose een nieuw topmodel op gebied van noise-cancelling. Aangezien het merk een van de uitvinders is van ruisonderdrukking en een zeer goede reputatie heeft op dit gebied, verwachten we wel veel deze Ultra’s. Dat vindt Bose blijkbaar ook, want het bedrijf noemt zijn noise-cancelling niets minder dan legendary. Dat moet je wel durven. Zeker nu onder meer Sony en Qualcomm NC-chips verkopen die ook prima presteren en door veel koptelefoonbouwers worden toegepast. De tijd dat Bose de enige echte optie was, ligt ver achter ons.

Wat is er nieuw?

Nieuw is dat er nu twee high-end modellen zijn bij Bose. Je hebt deze QuietComfort Ultra Headphones en de goedkopere QuietComfort Headphones (die de QuietComfort 45 opvolgt). De extra’s bij het duurdere model omvatten Immersive Audio (Bose’s naam voor ruimtelijke audio) en gepersonaliseerd geluid. Het Ultra-model belooft daarnaast een accuduur van 24 uur met noise-cancelling ingeschakeld. Dat is zeer goed, maar ook niet baanbrekend. Hang hem een kwartier aan de lader of powerbank, en je kunt drie uur verder. Dat is wel heel handig.

De behuizingen met dunnere uiteinden doen de Ultra kleiner lijken.

 Ook present bij dit Bose-topmodel is CustomTune: elke keer wanneer je de hoofdtelefoon inschakelt, speelt er een opstartgeluid dat eigenlijk je oor en de pasvorm meet. Op basis hiervan wordt het geluid aangepast. Het is moeilijk inschatten hoe effectief dit is, maar over het potentiële nut van zo’n functie bestaat weinig discussie: de pasvorm heeft inderdaad een grote impact op zaken als de bassen. Sommige andere hoofdtelefoons bieden iets gelijksoortigs. Wat Bose hier goed doet, is de functie helemaal automatisch maken.

En dat geldt voor veel aspecten van de QuietComfort Ultra Headphones: er zit veel technologie in, maar de gebruiker wordt er niet mee lastiggevallen. Zo moet je niet nadenken over het in- of uitschakelen, dat gebeurt vanzelf als je hem opzet of afneemt.

In de meegeleverde case is er plaats voor kabels.

De QuietComfort Ultra wordt geleverd met een stevige case, een usb-kabel om te laden en een analoge kabel die nuttig is om de hoofdtelefoon bijvoorbeeld met een entertainmentsysteem van een vliegtuig te verbinden.

Stevig prijskaartje, dat wel

 Je betaalt wel wat om het beste van Bose op je hoofd te plaatsen. Je kunt er niet omheen: het prijskaartje van 499 euro legt de lat weer een stuk hoger. Ok, Apple durfde al langer nog meer te vragen voor de AirPods Max. Maar Apple is Apple, en de rest van het speelveld zit toch grotendeels onder het 400 euro-prijspunt.

De voornaamste rivaal van de QuietComfort Ultra Headphones bijvoorbeeld, de Sony WH-1000XM5, kost 349 euro. Andere topmodellen die sterk presteren zijn de Sennheiser Momentum Wireless 4 en de Bowers & Wilkins Px7 S2e.

Van links naar rechts: de Sennheiser Momentum Wireless 4, Bose QuietComfort Ultra en Sony WH-1000XM5.

Lees ook: 🎧 Waarom kiezen voor een goedkope of dure noise-cancelling koptelefoon?

Onopvallend elegant

De QuietComfort Ultra Headphones zien er chique uit, zonder extreem luxe of weelderig over te komen. Je kunt hem in het zwart, wit of een soort lichtbruin (Sandstone) krijgen. Bijna elk onderdeel is in dezelfde kleur uitgevoerd, inclusief de oorkussens. Alleen de aluminium scharnieren die de behuizingen met de hoofdband verbinden hebben een andere, mattere tint.

Dat zorgt voor een heel strakke look, al mochten die logo’s wat ons betreft nog subtieler zijn. Het design is wel niet zo anders dan de Sony WH-1000XM5 of de Sennheiser Momentum 4, maar het ademt wel kwaliteit uit. Het scharniermechanisme is bij koptelefoons een zwakke plek, maar ziet er hier duurzaam uit. Nog een troef is dat op je hoofd de Bose er, dankzij compactere speakerbehuizingen, kleiner uitziet.

Lekker licht om te dragen

Bose slaagde er altijd in z’n koptelefoons zo licht mogelijk te maken. Dat is hier ook het geval. De QuietComfort Ultra weegt net 250 gram. Dat is heel weinig. De meeste rivalen zitten rond 300 gram, al tikt Sony’s topmodel precies op evenveel af op de weegschaal. Nu is 300 gram zeker niet te zwaar, dus bij die concurrenten is het gewicht niet per se een breekpunt. Maar de Ultra voelt wel heel licht op je hoofd. 

De kussens zijn niet zo dik, maar wel comfortabel.

De belangrijkste zaken op gebied van draagcomfort zijn helemaal in orde. De oorkussens zijn zoals gebruikelijk bij het merk wat dunner, maar wel heel zacht. Het zijn trouwens kussens uit een niet-dierlijk materiaal dat toch overtuigend als leder overkomt. Het hangt wat af van de grootte van je oorschelpen, maar vergeleken met de Sony WH-1000XM5 die echt je oren omhult past de Bose bij ons meer óp dan rónd de oren.

Tel er nog de beperkte druk op de oren bij op, en je spreekt over een koptelefoon die je uren aan een stuk kunt dragen. Toch is de pasvorm niet té los. De QuietComfort Ultra zit voldoende stabiel om niet te bewegen terwijl je rondloopt, ook als je een bril draagt. Voor intensieve sportsessies is deze koptelefoon echter niet echt gemaakt.

Sobere maar heldere app

Er zitten slechts een paar knoppen op de QuietComfort Ultra Headphones, maar het voornaamste doe je via een aanraakzone op de zijkant van de rechtse behuizing. Door te vegen op een strook verander je het volume. Je kunt er ook je vinger op laten rusten om iets te doen. Wat precies, dat stel je in de app in. Op de tast de bedoelde streep vinden is wel vrij moeilijk, het duurt even voor je er gewend aan bent.

De volumeregeling is een aanraakgevoelig streepje.

De Bose Music-app is wel heel sober. Wat een contrast met de Sony Headphones-app! Die zit propvol functies, hier toont nagenoeg alles op één helder scherm. Zo vind je bij Bose enkel een volumeregeling en een zestal knoppen om dingen aan te passen. Er is bovendien heldere uitleg in het Nederlands, dat is fijn om te zien.

Voorgeprogrammeerde modi en eigen modi

Het is wel interessant om in de app op het knopje Modi te drukken. Standaard zie je hier drie opties: Stil, Geen NC en Immersie. Bij het eerste ervaar krijg je ruisonderdrukking, bij het tweede is er geen noise-cancelling en bij de derde modus wordt maximale ruisonderdrukking gecombineerd met Immersive Audio in de dynamische stand (zie verderop).

Je kunt ook zelf een modus creëren, bijvoorbeeld voor gebruik op kantoor. Je kiest dan voor iets minder ruisonderdrukking. Bij eigen modi heb je de keuze om Windblokkering in te schakelen, wat handig is bij buitengebruik.

Op technisch vlak vinkt de Bose veel vakjes af. Zo ondersteunt het naast de SBC- en AAC-codec die je nodig hebt voor Apple-toestellen ook het betere aptX Adaptive. Die codec levert op nieuwe Android-telefoons een betere kwaliteit. De QuietComfort Ultra ondersteunt ook multipoint-verbindingen. Je kunt hem dus met twee apparaten tegelijkertijd verbinden (je telefoon en laptop bijvoorbeeld).

Omhuld door geluid

Wat Bose Immersive Audio noemt, noemen andere fabrikanten meestal spatial audio. Je kunt het zien als een surroundeffect dat muziek of gamegeluid grootser en omhullender presenteert. In de Bose-app kun je kiezen hoe je dit wilt beleven: statisch of dynamisch. Bij het eerste, statisch, krijg je audio omhullend gepresenteerd, bij dynamisch registreren sensors je hoofdbewegingen om het geluid virtueel te fixeren in een ruimte. 

Gebruik je de QuietComfort Ultra Headphones in de dynamische stand bijvoorbeeld om naar een video op een tablet of smart tv te bekijken, dan blijven stemmen en geluidseffecten uit dat scherm komen. Draai je jouw hoofd naar links, dan verplaatst het geluid zich naar je rechteroor. Dat komt misschien weinig nuttig over, maar bij bepaalde content krijg je hierdoor een realistischere audio-ervaring. Denk aan een concertopname, een film en ook aan sommige games. Immersive Audio doet wel iets aan de klank: muziek klinkt net iets ijler en vocalen wordt geaccentueerd. 

Levert inderdaad onderdompeling

De functie werkt uitstekend als je het vergelijkt met vele rivalen. De dynamische stand ‘klopt’ niet altijd bij muziek, vooral als je zelf in beweging bent. Dan krijg je soms te snel veranderingen in de weergave, wat irritant overkomt. Terwijl je zit, werkt deze modus wel goed. Vooral: wat je hoort blijft bij de Bose relatief natuurlijk klinken. Dat is vaak niet het geval. Er zijn heel wat ruimtelijke audio-functies die hogere tonen in muziek een artificieel en harder kantje geven. 

Waar Immersive Audio echt uitblinkt is bij films of games. De Scarlet Johansson-versie van ‘Ghost in The Shell’ die je op Netflix vindt, werd met de functie ingeschakeld veel meer een bioscoopervaring. De stem die bij het ontwaken van Major haar toespreekt, komt zo aanvankelijk echt uit de verte en komt dan naderbij. Ook de vele incidentele geluidseffecten, zoals deuren die openen en auto’s die voorbijrazen, zijn rond je gepositioneerd. Het is een goed resultaat, al hadden we de indruk dat de lipsynchronisatie lichtjes achterliep. 

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Herkenbaar geluid

Net zoals de meeste audiomerken heeft Bose een eigen huisgeluid. Bij Bose zit hier een stukje wetenschap achter; de oprichter van het bedrijf was een MIT-wetenschapper die op zoek ging naar het perfecte geluid op basis van hoe wij geluid waarnemen. Dat is nog iets anders dan neutraal of accuraat geluid. Uiteraard zijn daar liefhebbers maar ook haters voor. 

Bij de Ultra krijgen we een strakker en evenwichtigere geluid gepresenteerd dan in het verleden. Al blijven de bassen wat wolligerer en gaan ze niet ultralaag en ligt de nadruk op vocalen en middentonen. Maar het is minder uitgesproken dan bij vorige hoofdtelefoons van het merk, waardoor de Ultra onder meer elektronische muziek strakker en beter neerzet dan oudere Boses. Dit is een sound dat bij velen in de smaak zal vallen. 

Noise-cancelling uit de hoogste klasse

De noise-cancelling van de QuietComfort Ultra Headphones is zeer effectief. Zowel vermoeiend omgevingsgeluid als stemmen worden grotendeels weggefilterd. Dat maakt de Bose heel breed inzetbaar. Mee in het vliegtuig, onderweg met de trein of op kantoor: allemaal situaties waarin je deze koptelefoon echt goed kunt gebruiken. 

Je kunt de Bose-hoofdtelefoon met twee smartphones verbinden.

 In sommige situaties vonden we de WH-1000XM5 een heel klein beetje effectiever. Het is echt een klein verschil, waardoor de Bose moeiteloos de top drie van beste noise-cancellinghoofdtelefoons binnenrolt. Met name bij het pendelen en bij typische omgevingslawaai blijft de Sony de referentie. In een kantooromgeving was de Bose dan net weer beter in het wegdrukken van geroezemoes.

Wat we vooral bij de Sony op prijs stellen, is de Chat-to-Speak-functie (waarbij ruisonderdrukking uitgeschakeld wordt als je begint te spreken). Het is iets dat je op een topmodel verwacht en ook echt handig is, met name in een kantooromgeving. De QuietComfort Ultra Headphones heeft dit echter niet. Wel kun je die Geen NC-modus aanpassen door ActiveSense in te schakelen. Je krijgt dan een goede balans tussen lawaaibestrijding en je omgeving horen. Gek dat het niet standaard ingeschakeld is.

Als headset om mee te bellen presteert de Bose goed. Aan de andere kant van de lijn is de verstaanbaarheid zeer goed. Als je buiten staat en er is wind, dan blijft je stem nog helder. In een heel luidruchtige omgeving heeft de Ultra het wat lastiger om je stem te isoleren van het omgevingslawaai. Geen enkel NC-hoofdtelefoon doet dit echt goed. En je mag geen wonderen verwachten als er echt veel lawaai rond je is, maar met de baanbrekende vijf microfoons per oor (twee of drie is typisch) lagen de verwachtingen op dit vlak wel iets hoger.

Conclusie

De Bose QuietComfort Ultra is een van de beste koptelefoons met noise-cancelling die je kunt kopen. Zijn iets compactere vorm, heel laag gewicht en strak design zijn echt wel onderscheidend. Helaas geldt dat ook voor het prijskaartje. Net geen 500 euro is best wel duur. Voor die prijs krijg je een hoofdtelefoon met zeer goede ruisonderdrukking en een immersive (spatial) audio-modus die games en films meeslepender maakt.

Fantastisch
Conclusie

De Bose QuietComfort Ultra is een van de beste koptelefoons met noise-cancelling die je kunt kopen. Zijn iets compactere vorm, heel laag gewicht en strak design zijn echt wel onderscheidend. Helaas geldt dat ook voor het prijskaartje. Net geen 500 euro is best wel duur. Voor die prijs krijg je een hoofdtelefoon met zeer goede ruisonderdrukking en een immersive (spatial) audio-modus die games en films meeslepender maakt.

Plus- en minpunten
  • Zeer goede noise-cancelling
  • Immersive Audio
  • Goede accuduur
  • Krachtig en universele tuning
  • Gebruiksvriendelijk
  • Prijs
  • Mist wat nice to have-functies
▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

▼ Volgende artikel
Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact
© AVM-Fritz
Huis

Nieuw van AVM: FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 voor stabiele wifi uit het stopcontact

Een stabiele en snelle wifi-verbinding in huis is geen overbodige luxe meer. Met de nieuwe FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 biedt AVM een compacte, krachtige oplossing die je rechtstreeks in het stopcontact steekt en waarmee je overal in huis zorgt voor een stabiel en sterk wifi-signaal.

De set is er in twee varianten (2-pack en 3-pack) en zorgt voor optimale dekking in appartementen en huizen van verschillende grootte. Dankzij ondersteuning voor wifi 6 op 2,4 en 5 GHz haal je snelheden tot 3000 Mbit/s.

De set werkt met elke router of glasvezelmodem en vormt een naadloos mesh-netwerk. Ook wie al een FRITZ!Box heeft, kan deze set eenvoudig gebruiken om het bereik verder uit te breiden.

Wat is mesh en waarom wil je het?

Bij een mesh-netwerk werken meerdere wifi-punten samen als één systeem. In plaats van dat elk punt zijn eigen netwerk uitzendt, zoals bij losse repeaters, zorgt mesh voor één netwerknaam met automatische overdracht van je verbinding. Loop je door het huis, dan schakelt je telefoon of laptop ongemerkt over naar het sterkste punt. Je hoeft dus niet handmatig over te schakelen en blijft altijd verbonden met het snelste signaal. Het systeem is bovendien eenvoudig uit te breiden, en je beheert alles via één centrale app – handig als je bijvoorbeeld een gastnetwerk wilt aanzetten of wifi-tijden wilt instellen.

©AVM-Fritz

Eenvoudige installatie en veel mogelijkheden

De eerste repeater in de set sluit je aan via de MyFRITZ!App, waarna deze het centrale punt van het netwerk vormt. Via de app kun je onder meer de netwerknaam instellen, wifi-tijden programmeren en een gastnetwerk inschakelen. Ook zie je precies welke apparaten verbonden zijn en hoe sterk het signaal is. De 2-pack is geschikt voor woningen tot vier kamers op één of twee verdiepingen. De 3-pack dekt grotere huizen of appartementen met meer dan vier kamers.

De FRITZ!Mesh Wi-Fi Set 1600 is per direct verkrijgbaar. De adviesprijs voor het 2-pack is 149 euro; het 3-pack kost 209 euro.



Router nodig?