Review: Bose QuietComfort Ultra Headphones - de nieuwe standaard?

Review: Bose QuietComfort Ultra Headphones - de nieuwe standaard?

Geplaatst: 31 oktober 2023 - 18:32

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:54

Jamie Biesemans

Met de QuietComfort Ultra Headphones doet Bose een gooi naar de titel voor beste noise-cancellinghoofdtelefoon. Maar presteert deze koptelefoon beter dan de Sony WH-1000XM5 of de AirPods Max?

Met de lancering van de QuietComfort Ultra Headphones heeft Bose een nieuw topmodel op gebied van noise-cancelling. Aangezien het merk een van de uitvinders is van ruisonderdrukking en een zeer goede reputatie heeft op dit gebied, verwachten we wel veel deze Ultra’s. Dat vindt Bose blijkbaar ook, want het bedrijf noemt zijn noise-cancelling niets minder dan legendary. Dat moet je wel durven. Zeker nu onder meer Sony en Qualcomm NC-chips verkopen die ook prima presteren en door veel koptelefoonbouwers worden toegepast. De tijd dat Bose de enige echte optie was, ligt ver achter ons.

Wat is er nieuw?

Nieuw is dat er nu twee high-end modellen zijn bij Bose. Je hebt deze QuietComfort Ultra Headphones en de goedkopere QuietComfort Headphones (die de QuietComfort 45 opvolgt). De extra’s bij het duurdere model omvatten Immersive Audio (Bose’s naam voor ruimtelijke audio) en gepersonaliseerd geluid. Het Ultra-model belooft daarnaast een accuduur van 24 uur met noise-cancelling ingeschakeld. Dat is zeer goed, maar ook niet baanbrekend. Hang hem een kwartier aan de lader of powerbank, en je kunt drie uur verder. Dat is wel heel handig.

Bose QuietComfort Ultra opgeklapt.

De behuizingen met dunnere uiteinden doen de Ultra kleiner lijken.

 Ook present bij dit Bose-topmodel is CustomTune: elke keer wanneer je de hoofdtelefoon inschakelt, speelt er een opstartgeluid dat eigenlijk je oor en de pasvorm meet. Op basis hiervan wordt het geluid aangepast. Het is moeilijk inschatten hoe effectief dit is, maar over het potentiële nut van zo’n functie bestaat weinig discussie: de pasvorm heeft inderdaad een grote impact op zaken als de bassen. Sommige andere hoofdtelefoons bieden iets gelijksoortigs. Wat Bose hier goed doet, is de functie helemaal automatisch maken.

En dat geldt voor veel aspecten van de QuietComfort Ultra Headphones: er zit veel technologie in, maar de gebruiker wordt er niet mee lastiggevallen. Zo moet je niet nadenken over het in- of uitschakelen, dat gebeurt vanzelf als je hem opzet of afneemt.

Geopende case met de witte QuietComfort Ultra.

In de meegeleverde case is er plaats voor kabels.

De QuietComfort Ultra wordt geleverd met een stevige case, een usb-kabel om te laden en een analoge kabel die nuttig is om de hoofdtelefoon bijvoorbeeld met een entertainmentsysteem van een vliegtuig te verbinden.

Stevig prijskaartje, dat wel

 Je betaalt wel wat om het beste van Bose op je hoofd te plaatsen. Je kunt er niet omheen: het prijskaartje van 499 euro legt de lat weer een stuk hoger. Ok, Apple durfde al langer nog meer te vragen voor de AirPods Max. Maar Apple is Apple, en de rest van het speelveld zit toch grotendeels onder het 400 euro-prijspunt.

De voornaamste rivaal van de QuietComfort Ultra Headphones bijvoorbeeld, de Sony WH-1000XM5, kost 349 euro. Andere topmodellen die sterk presteren zijn de Sennheiser Momentum Wireless 4 en de Bowers & Wilkins Px7 S2e.

De Sennheiser Momentum Wireless 4, Bose QuietComfort Ultra en Sony WH-1000XM5

Van links naar rechts: de Sennheiser Momentum Wireless 4, Bose QuietComfort Ultra en Sony WH-1000XM5.

Lees ook: 🎧 Waarom kiezen voor een goedkope of dure noise-cancelling koptelefoon?

Onopvallend elegant

De QuietComfort Ultra Headphones zien er chique uit, zonder extreem luxe of weelderig over te komen. Je kunt hem in het zwart, wit of een soort lichtbruin (Sandstone) krijgen. Bijna elk onderdeel is in dezelfde kleur uitgevoerd, inclusief de oorkussens. Alleen de aluminium scharnieren die de behuizingen met de hoofdband verbinden hebben een andere, mattere tint.

Dat zorgt voor een heel strakke look, al mochten die logo’s wat ons betreft nog subtieler zijn. Het design is wel niet zo anders dan de Sony WH-1000XM5 of de Sennheiser Momentum 4, maar het ademt wel kwaliteit uit. Het scharniermechanisme is bij koptelefoons een zwakke plek, maar ziet er hier duurzaam uit. Nog een troef is dat op je hoofd de Bose er, dankzij compactere speakerbehuizingen, kleiner uitziet.

Lekker licht om te dragen

Bose slaagde er altijd in z’n koptelefoons zo licht mogelijk te maken. Dat is hier ook het geval. De QuietComfort Ultra weegt net 250 gram. Dat is heel weinig. De meeste rivalen zitten rond 300 gram, al tikt Sony’s topmodel precies op evenveel af op de weegschaal. Nu is 300 gram zeker niet te zwaar, dus bij die concurrenten is het gewicht niet per se een breekpunt. Maar de Ultra voelt wel heel licht op je hoofd. 

Een detailbeeld van de Bose QuietComfort Ultra

De kussens zijn niet zo dik, maar wel comfortabel.

De belangrijkste zaken op gebied van draagcomfort zijn helemaal in orde. De oorkussens zijn zoals gebruikelijk bij het merk wat dunner, maar wel heel zacht. Het zijn trouwens kussens uit een niet-dierlijk materiaal dat toch overtuigend als leder overkomt. Het hangt wat af van de grootte van je oorschelpen, maar vergeleken met de Sony WH-1000XM5 die echt je oren omhult past de Bose bij ons meer óp dan rónd de oren.

Tel er nog de beperkte druk op de oren bij op, en je spreekt over een koptelefoon die je uren aan een stuk kunt dragen. Toch is de pasvorm niet té los. De QuietComfort Ultra zit voldoende stabiel om niet te bewegen terwijl je rondloopt, ook als je een bril draagt. Voor intensieve sportsessies is deze koptelefoon echter niet echt gemaakt.

Sobere maar heldere app

Er zitten slechts een paar knoppen op de QuietComfort Ultra Headphones, maar het voornaamste doe je via een aanraakzone op de zijkant van de rechtse behuizing. Door te vegen op een strook verander je het volume. Je kunt er ook je vinger op laten rusten om iets te doen. Wat precies, dat stel je in de app in. Op de tast de bedoelde streep vinden is wel vrij moeilijk, het duurt even voor je er gewend aan bent.

Detailbeeld van de bediening van de QuietComfort Ultra

De volumeregeling is een aanraakgevoelig streepje.

De Bose Music-app is wel heel sober. Wat een contrast met de Sony Headphones-app! Die zit propvol functies, hier toont nagenoeg alles op één helder scherm. Zo vind je bij Bose enkel een volumeregeling en een zestal knoppen om dingen aan te passen. Er is bovendien heldere uitleg in het Nederlands, dat is fijn om te zien.

Voorgeprogrammeerde modi en eigen modi

Het is wel interessant om in de app op het knopje Modi te drukken. Standaard zie je hier drie opties: Stil, Geen NC en Immersie. Bij het eerste ervaar krijg je ruisonderdrukking, bij het tweede is er geen noise-cancelling en bij de derde modus wordt maximale ruisonderdrukking gecombineerd met Immersive Audio in de dynamische stand (zie verderop).

Verschillende screenshots van de Bose Music-app.

Je kunt ook zelf een modus creëren, bijvoorbeeld voor gebruik op kantoor. Je kiest dan voor iets minder ruisonderdrukking. Bij eigen modi heb je de keuze om Windblokkering in te schakelen, wat handig is bij buitengebruik.

Op technisch vlak vinkt de Bose veel vakjes af. Zo ondersteunt het naast de SBC- en AAC-codec die je nodig hebt voor Apple-toestellen ook het betere aptX Adaptive. Die codec levert op nieuwe Android-telefoons een betere kwaliteit. De QuietComfort Ultra ondersteunt ook multipoint-verbindingen. Je kunt hem dus met twee apparaten tegelijkertijd verbinden (je telefoon en laptop bijvoorbeeld).

Omhuld door geluid

Wat Bose Immersive Audio noemt, noemen andere fabrikanten meestal spatial audio. Je kunt het zien als een surroundeffect dat muziek of gamegeluid grootser en omhullender presenteert. In de Bose-app kun je kiezen hoe je dit wilt beleven: statisch of dynamisch. Bij het eerste, statisch, krijg je audio omhullend gepresenteerd, bij dynamisch registreren sensors je hoofdbewegingen om het geluid virtueel te fixeren in een ruimte. 

Gebruik je de QuietComfort Ultra Headphones in de dynamische stand bijvoorbeeld om naar een video op een tablet of smart tv te bekijken, dan blijven stemmen en geluidseffecten uit dat scherm komen. Draai je jouw hoofd naar links, dan verplaatst het geluid zich naar je rechteroor. Dat komt misschien weinig nuttig over, maar bij bepaalde content krijg je hierdoor een realistischere audio-ervaring. Denk aan een concertopname, een film en ook aan sommige games. Immersive Audio doet wel iets aan de klank: muziek klinkt net iets ijler en vocalen wordt geaccentueerd. 

Review: Bose QuietComfort Ultra Headphones - de nieuwe standaard?-6fobxzNJS6W4X4ysa8Mrrw

Levert inderdaad onderdompeling

De functie werkt uitstekend als je het vergelijkt met vele rivalen. De dynamische stand ‘klopt’ niet altijd bij muziek, vooral als je zelf in beweging bent. Dan krijg je soms te snel veranderingen in de weergave, wat irritant overkomt. Terwijl je zit, werkt deze modus wel goed. Vooral: wat je hoort blijft bij de Bose relatief natuurlijk klinken. Dat is vaak niet het geval. Er zijn heel wat ruimtelijke audio-functies die hogere tonen in muziek een artificieel en harder kantje geven. 

Waar Immersive Audio echt uitblinkt is bij films of games. De Scarlet Johansson-versie van ‘Ghost in The Shell’ die je op Netflix vindt, werd met de functie ingeschakeld veel meer een bioscoopervaring. De stem die bij het ontwaken van Major haar toespreekt, komt zo aanvankelijk echt uit de verte en komt dan naderbij. Ook de vele incidentele geluidseffecten, zoals deuren die openen en auto’s die voorbijrazen, zijn rond je gepositioneerd. Het is een goed resultaat, al hadden we de indruk dat de lipsynchronisatie lichtjes achterliep. 

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Herkenbaar geluid

Net zoals de meeste audiomerken heeft Bose een eigen huisgeluid. Bij Bose zit hier een stukje wetenschap achter; de oprichter van het bedrijf was een MIT-wetenschapper die op zoek ging naar het perfecte geluid op basis van hoe wij geluid waarnemen. Dat is nog iets anders dan neutraal of accuraat geluid. Uiteraard zijn daar liefhebbers maar ook haters voor. 

Bij de Ultra krijgen we een strakker en evenwichtigere geluid gepresenteerd dan in het verleden. Al blijven de bassen wat wolligerer en gaan ze niet ultralaag en ligt de nadruk op vocalen en middentonen. Maar het is minder uitgesproken dan bij vorige hoofdtelefoons van het merk, waardoor de Ultra onder meer elektronische muziek strakker en beter neerzet dan oudere Boses. Dit is een sound dat bij velen in de smaak zal vallen. 

Noise-cancelling uit de hoogste klasse

De noise-cancelling van de QuietComfort Ultra Headphones is zeer effectief. Zowel vermoeiend omgevingsgeluid als stemmen worden grotendeels weggefilterd. Dat maakt de Bose heel breed inzetbaar. Mee in het vliegtuig, onderweg met de trein of op kantoor: allemaal situaties waarin je deze koptelefoon echt goed kunt gebruiken. 

De Bose QuietComfort Ultra met smartphone.

Je kunt de Bose-hoofdtelefoon met twee smartphones verbinden.

 In sommige situaties vonden we de WH-1000XM5 een heel klein beetje effectiever. Het is echt een klein verschil, waardoor de Bose moeiteloos de top drie van beste noise-cancellinghoofdtelefoons binnenrolt. Met name bij het pendelen en bij typische omgevingslawaai blijft de Sony de referentie. In een kantooromgeving was de Bose dan net weer beter in het wegdrukken van geroezemoes.

Wat we vooral bij de Sony op prijs stellen, is de Chat-to-Speak-functie (waarbij ruisonderdrukking uitgeschakeld wordt als je begint te spreken). Het is iets dat je op een topmodel verwacht en ook echt handig is, met name in een kantooromgeving. De QuietComfort Ultra Headphones heeft dit echter niet. Wel kun je die Geen NC-modus aanpassen door ActiveSense in te schakelen. Je krijgt dan een goede balans tussen lawaaibestrijding en je omgeving horen. Gek dat het niet standaard ingeschakeld is.

Als headset om mee te bellen presteert de Bose goed. Aan de andere kant van de lijn is de verstaanbaarheid zeer goed. Als je buiten staat en er is wind, dan blijft je stem nog helder. In een heel luidruchtige omgeving heeft de Ultra het wat lastiger om je stem te isoleren van het omgevingslawaai. Geen enkel NC-hoofdtelefoon doet dit echt goed. En je mag geen wonderen verwachten als er echt veel lawaai rond je is, maar met de baanbrekende vijf microfoons per oor (twee of drie is typisch) lagen de verwachtingen op dit vlak wel iets hoger.

Conclusie

De Bose QuietComfort Ultra is een van de beste koptelefoons met noise-cancelling die je kunt kopen. Zijn iets compactere vorm, heel laag gewicht en strak design zijn echt wel onderscheidend. Helaas geldt dat ook voor het prijskaartje. Net geen 500 euro is best wel duur. Voor die prijs krijg je een hoofdtelefoon met zeer goede ruisonderdrukking en een immersive (spatial) audio-modus die games en films meeslepender maakt.

9,0

Bose QuietComfort Ultra Headphones

Pluspunten

Zeer goede noise-cancelling

Immersive Audio

Goede accuduur

Krachtig en universele tuning

Gebruiksvriendelijk

Minpunten

Prijs

Mist wat nice to have-functies

Conclusie

De Bose QuietComfort Ultra is een van de beste koptelefoons met noise-cancelling die je kunt kopen. Zijn iets compactere vorm, heel laag gewicht en strak design zijn echt wel onderscheidend. Helaas geldt dat ook voor het prijskaartje. Net geen 500 euro is best wel duur. Voor die prijs krijg je een hoofdtelefoon met zeer goede ruisonderdrukking en een immersive (spatial) audio-modus die games en films meeslepender maakt. ...
Lees meer
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten