Review Anker Soundcore Liberty 3 Pro – Meer dan midrange
Anker maakt al jaren furore met zijn Soundcore-oordoppen en laat met de Soundcore Liberty 3 Pro nog eens zien wat het bedrijf in huis heeft. De oordoppen hebben een adviesprijs van rond de 160 euro, maar zijn vaak voor een paar tientjes minder te scoren.
Ondanks de midrange prijs kan de Anker Soundcore Liberty 3 Pro het gemakkelijk opnemen tegen de jongens uit het hogere segment. En dan doelen we bijvoorbeeld op de Sony WF-1000XM4-oordoppen, die meestal vijftig euro of meer kosten in vergelijking met dit setje. Dat is een behoorlijk statement, dat als het goed is al een hoop over de oordoppen vertelt.
Betekent dit dan dat dit de perfecte set oortjes is? Dat kan natuurlijk niet, maar er is een hoop om van te houden.
©PXimport
Een goede eerste indruk
De goede indruk begint bij het openen van de fijn ontworpen doos. Je ziet meteen een selectie oortjes en vleugeltjes liggen, waarmee je de draagervaring personaliseert. Probeer ze allemaal een keertje uit om de juiste pasvorm te vinden; er zit ongetwijfeld een fijn formaat voor je tussen. Daarnaast valt het oplaaddoosje meteen op. De ovale vorm is net even anders genoeg dan wat de concurrentie aanbiedt en heeft een soepel glijmechanisme voor het openen van de bovenkant. Het doosje heeft een usb-c-poort voor het opladen; maar dat kun je ook draadloos doen via Qi.
Zodra je het doosje opent zie je de oordoppen liggen, die verlicht worden door kleine led-lampjes aan de binnenkant. Dit geeft de ervaring al een premium gevoel mee; dat lijken ze bij Anker goed begrepen te hebben. De oordoppen zelf zijn vrij fors en log, maar zijn gelukkig niet zwaar en zitten – belangrijker nog – comfortabel in de oren. De siliconen tips zijn niet jé-van-hét, maar we kunnen tegelijkertijd niet verwachten dat Anker geheugenschuim aanbiedt op dit prijspunt (zoals we wel zijn bij de veel duurdere Sony-oordoppen). Een smet op de ervaring, maar gelukkig geen grote.
©PXimport
Muziek in hoge kwaliteit
De Anker Soundcore Liberty 3 Pro beschikt over drivers van 10,6 millimeter groot, evenals bluetooth 5.2. Ze zijn direct te koppelen aan twee verschillende apparaten, waardoor je moeiteloos wisselt tussen bijvoorbeeld je smartphone en laptop, zonder al teveel gedoe. Ze ondersteunen drie codecs: aac, sbc en ldac, van Sony. De voorganger ondersteunt eveneens die codec, al arriveerde die support later middels een software-update. Helaas is er geen (versie van) aptX aanwezig, maar waarschijnlijk mis je die niet dankzij de superieure ldac van Sony.
Waarom is ldac zo’n big deal? Nou, dankzij die audiocodec kun je muziek in hoge kwaliteit streamen. Gebruik je dus de duurdere abonnementen van Spotify, Tidal of Qobuz, dan kun je volop genieten van hi-res-audio.
Op de oortjes zelf zitten aanraakgevoelige oppervlakten. Daarmee bedien je de muziek, beheer je het volume en spreek je een stemassistent aan. Ook kun je hiermee direct de actieve ruisonderdrukking of de omgevingsmodus activeren, aangezien de Anker Soundcore Liberty 3 Pro die allebei aanbiedt. Binnen de app stel je zelf in wat bepaalde taps op de zijkant doen.
Verder is het zo dat de oordoppen een ipx4-beoordeling hebben. Dat betekent dat ze best tegen wat spatten water kunnen, maar dat je zie niet mag onderdompelen. Er zijn anc-oordoppen die een beter certificaat hebben; dit voelt dan ook als een minimale toevoeging.
De accu gaat ongeveer zeven tot acht uur mee in de oordoppen. Maar wanneer je ze tussentijds oplaadt, dan rek je dat aantal op tot zo’n dertig tot 32 uur. Dat is in beide gevallen meer dan gemiddeld. De meeste oordoppen bieden vaak vijf tot zes uur luistertijd aan, dat je kunt oprekken tot zo’n 24 uur gebruiksduur.
©PXimport
©PXimport
Audiokwaliteit uit het hogere segment
Door een goede combinatie van hardware en software is de Anker Soundcore Liberty 3 Pro in staat een indrukwekkende geluidskwaliteit af te leveren; eentje die overeenkomt met wat we in een hoger segment tegenkomen. Zoals bij meer anc-oordoppen het geval is, ligt ook hier de nadruk op de lagere tonen. Maar verrassend genoeg komen de hogere tonen ook aantrekkelijk uit de verf. Nergens kregen we het idee dat die hogere tonen ergens afgemeten of vroegtijdig afgesneden werden. En zorgt eigenlijk voor een prettige luisterervaring die niet gaat vervelend.
De middentonen zijn aanwezig, maar kunnen nog wel eens een klein beetje overdonderd worden door het geweld aan de hoge en lage kant. Hoewel je dus veel detail waarneemt tijdens het luisteren, kan het zijn dat kleinere of subtielere details soms een beetje wegvallen. Gelukkig kun je dit oplossen door gebruik te maken van de equalizer. Je kunt uit een vooraf ingesteld profiel kiezen of er zelf eentje aanmaken. Dat kan handmatig (voor als je weet wat je wil) of via een hoortest. Die test bepaalt wat je wel en niet (goed) hoort en kan de luisterervaring dus volledig personaliseren.
Iedereen die de Anker Soundcore Liberty 3 Pro op het oog heeft raden we aan die test uit te voeren. Want dat kan een hoop hoofdpijn schelen, voor wanneer je niet begrijpt waarom je bepaalde onderdelen van je favoriete tracks niet helemaal kunt horen.
Over het algemeen komen de oordoppen goed tot hun recht bij muziek waar de bas centraal staat. Maar met een beetje instellen kun je ook meer dan prima genieten van andersoortige muziek, gelukkig. Dit is geen pony die slechts één trucje kan en daar heel goed in is; de oordoppen zijn bedoeld voor verschillende genres.
©PXimport
Zes microfoons
Tot slot kijken en luisteren we nog even naar de zes aanwezige microfoons. Elke oordop heeft er drie, die je bijvoorbeeld tijdens het bellen kunt gebruiken. Je stem is volledig ontdaan van enige warmte of subtiele details, maar dat ligt in de lijn der verwachting. Ook pikken ze nog wel eens achtergrondgeluiden op tijdens het bellen, wat we meermaals hoorden tijdens het testen. Maar in een rustige omgeving werken ze gewoon goed, al is de geluidskwaliteit dus niet van hoog niveau. De Anker Soundcore Liberty 3 Pro gebruikt die microfoons natuurlijk voor nog een ander onderdeel.
En dan doelen we natuurlijk op de actieve ruisonderdrukking. Ook hier moeten we concluderen dat we op andere oordopjes beter hebben gehoord, al is het ook zo dat de prestaties vergelijkbaar zijn met setjes uit hetzelfde segment.
Combineer de actieve ruisonderdrukking met een goed stel vleugels voor het betere resultaat, maar dan nog meer je dat er af en toe wat geluid binnen sijpelt. Gelukkig kun je wel redelijk rustig werken in een drukke omgeving, aangezien veel geluiden gewoon gefilterd worden. Je wordt in elk geval niet constant meer afgeleid door allerlei omgevingsgeluiden.
©PXimport
Anker Soundcore Liberty 3 Pro – conclusie
De Anker Soundcore Liberty 3 Pro laat aanvankelijk een positieve indruk achter, die uiteindelijk heel dichtbij de premium ervaring komt van soortgenoten uit een duurder segment. Maar er zijn ook dingen die wat tegenvallen. De actieve ruisonderdrukking kan beter en de microfoonkwaliteit ook. Verder is het zo dat het brede geluidsprofiel aanvankelijk meer naar de baslaag neigt, maar dat kun je prima oplossen met de equalizer. Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de Anker Soundcore Liberty 3 Pro voldoet aan de eisen die consumenten minimaal stellen aan oordoppen.
Want na wat gespeeld te hebben met die equalizer, laat de Anker Soundcore Liberty 3 Pro een muzikale indruk achter die je niet snel vergeet. De audioprestaties zijn zeer indrukwekkend, wat onder meer komt door de ldac-ondersteuning. Daarnaast is het fijn dat er draadloos opladen is, dat de oordopjes lekker lang meegaan en dat er een ruime selectie beschikbaar is qua oortjes en vleugels. Het doosje ziet er verder fris en futuristisch uit en de oortjes zelf zitten ook niet verkeerd. Kortom, voor een prijs van 100 tot 150 euro, is dit het setje waar je naar op zoek bent.
**Adviesprijs** € 159,90 **Verbinding** bluetooth 5.2 **Bereik** 20 tot 40.000 Hz **Compatibiliteit** Computers, smartphones, tablets, Nintendo Switch **Batterijduur** Acht tot 32 uur **Overig** IPX4, draadloos laden **Website** [soundcore.com](https://eu.soundcore.com/products/a3952011)
- Audiokwaliteit uit hoger segment
- Draadloos opladen
- Futuristisch hoesje
- Overzichtelijke app met equalizer
- IPX4-certificaat
- Microfoonkwaliteit
- Actieve ruisonderdrukking valt wat tegen