Haal het beste geluid uit je draadloze hoofdtelefoon

© CIDimport

Haal het beste geluid uit je draadloze hoofdtelefoon

Geplaatst: 5 oktober 2022 - 12:02

Aangepast: 19 juni 2024 - 10:31

Ronald Smit

Hoe vreemd het ook klinkt, als je smartphone en draadloze hoofdtelefoon ‘elkaars taal niet spreken’, haal je niet het onderste uit de kan wat geluidskwaliteit betreft. Het is daarom goed om voor aanschaf na te gaan of je beoogde draadloze Bluetooth-hoofdtelefoon perfect past bij de bron waarmee je ‘m wilt gebruiken.

Haal het beste geluid uit je draadloze hoofdtelefoon

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Spreken we dezelfde taal?

Elke draadloze Bluetooth-koptelefoon ‘spreekt’ een universele taal. Die taal is in vaktermen ook wel bekend als codec. En om het dan nog technischer te maken: die universele codec heet SBC. Elke bron (smartphone, tablet, laptop, enzovoorts) die geluid kan overdragen ‘spreekt’ SBC. ‘Mooi’, horen we je nu roepen, ‘hoef ik me nergens zorgen over te maken!’. Helaas: de praktijk zit anders in elkaar.

Ten eerste is SBC weliswaar universeel, maar het alweer wat oudere protocol levert niet de beste geluidskwaliteit. Omdat veel smartphones intern bovendien andere codecs gebruiken, moet er geconverteerd worden van de ene naar de andere codec, waardoor nog weer meer verlies in kwaliteit ontstaat. En je hoeft geen ultieme hifi-oren te hebben om die verschillen te horen, helaas.

Draadloos muziek luisteren met hoofdtelefoon

Twee gangbare codecs: AAC of Apt-X?

Om teleurstellingen te voorkomen, is het zaak dat je kiest voor een hoofdtelefoon die simpelweg alle gangbare codecs (de ‘talen’ dus, zeg maar) ondersteunt. Of dan toch tenminste een hoofdtelefoon die dezelfde taal spreekt als jouw telefoon. Alleen dan haal je het onderste uit de kan wat geluidskwaliteit betreft.

Het is daarom zaak om twee van die ‘talen’ ofwel codecs qua naam te kennen: apt-X en AAC. Waarbij geldt dat apt-X door veel (maar niet alle, helaas) Android-telefoons wordt ondersteund. AAC is vooral iets van Apple (iPhone, iPad, Mac etc), maar er zijn ook Android-toestellen die AAC ondersteunen.

Kortom: je bent het best af met een headset die zowel apt-X as AAC ‘spreekt’. Om te achterhalen of dat daadwerkelijk zo is, moet je in de meestal wat kleinere lettertjes op de verpakking duiken. Of – vaak nog beter – in de specificaties van de hoofdtelefoon op internet kijken.

Typen die nu in de winkel liggen zijn meestal probleemloos terug te vinden op de website van de fabrikant, zeker als het een wat duurder exemplaar van een A-merk betreft.

Haal het beste geluid uit je draadloze hoofdtelefoon-22433939

Kies je codec

Lang niet alle hoofdtelefoons ondersteunen zowel AAC als apt-X. In dat geval is het dus zaak dat je een passende hoofdtelefoon zoekt bij jouw bron. Heb je een iPhone of ander Apple-apparaat, zorg dan dat AAC wordt ondersteund (iPhones ondersteunen géén apt-X). Of ga voor apt-X als je een Android-toestel hebt. Maar check eventueel voor de zekerheid nog even of jouw telefoon dan óók apt-X ondersteunt.

Lees ook: Dit zijn de beste koptelefoons met ruisonderdrukking

Niet? Dan kun je net zo goed een vaak goedkopere hoofdtelefoon die alleen met het basisprotocol SBC overweg kan kopen. Waarbij geldt dat SBC dan een iets mindere geluidskwaliteit oplevert, maar dat het ook weer niet zo klinkt als een AM-radio uit begin jaren vijftig van de vorige eeuw natuurlijk! Zeker voor gebruik in de trein of tijdens het joggen op straat is er prima mee te leven.

Muziek luisteren op straat met smartphone en hoofdtelefoon

Kortom

Bij aanschaf van een hoofdtelefoon moet je drie gebruikte codecs kennen: SBC (universeel en wat lagere kwaliteit), AAC en apt-X. Voordat je op de bestelknop drukt of naar de winkel rent is het zaak om te kijken welke van deze codecs jouw bron ondersteunt. Vervolgens levert het ’t beste geluid op wanneer je hoofdtelefoon en smartphone beiden met AAC of apt-X overweg kunnen.

Er zijn overigens ook nog weer net wat betere afgeleiden van apt-X. Wil je daarmee kunnen werken, dan geldt wederom dat je moet vergelijken en ‘matchen’ tussen bron en hoofdtelefoon. Wel geldt dat die nog weer verder ontwikkelde codecs vaak alleen te vinden zijn in de wat duurdere hoofdtelefoons en smartphones.

Last but not least: als je een duurdere koptelefoon wilt aanschaffen, vraag dan altijd of je eerst eens mag luisteren via je eigen smartphone. Dan kom je zeker niet voor een vervelende verrassing te staan!

Weet je genoeg? Bestel dan je nieuwe koptelefoon bij Bol.com en dubbelcheck bij de specificaties de ondersteunde codecs. Of vergelijk prijzen van hoofdtelefoons via Kieskeurig.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem