De voor- en nadelen van een soundbar
Een soundbar is een populaire manier om tv-geluid te verbeteren. Maar is zo'n soundbar ook de beste optie? Dat hangt er vanaf, want een soundbar bezit naast voordelen ook minpunten.
In dit artikel: Dit is waarom mensen soundbars kopen | De voordelen van een soundbar | Wat zijn de nadelen van een soundbar? | De juiste soundbar kiezen
Lees ook: Wat is surroundgeluid?
Het is overdreven om te stellen dat echt elke televisie slecht klinkt. Maar in de meeste gevallen krijg je op z’n best een matige beleving. Op een bioscoopervaring moet je niet rekenen en soms kan zelfs de verstaanbaarheid van spraak danig tegenvallen. En dus gaan veel mensen gauw op zoek naar een oplossing.
Die oplossing is vaak een soundbar. Dat is een lange speaker die ontworpen is om met je televisie samen te werken. Er zijn veel verschillende modellen, van goedkope toestellen die stereo bieden tot high-end modellen die omhullend Dolby Atmos-geluid weergave. Meer uitleg over wat een soundbar juist is én doet vind je in dit artikel.
Voordelen van een soundbar
1: Onmiddellijke verbetering
Zelfs een goedkope soundbar zal bij een doorsnee tv een merkbare verbetering opleveren. Er zit natuurlijk wel verschil in het resultaat, afhankelijk van het model en type soundbar. Het grootste verschil zul je krijgen bij goedkopere tv's. Die hebben vaak de slechtste ingebouwde speakers.
2: Betere verstaanbaarheid
Een vaak voorkomend probleem bij goedkope tv’s is dat spraak slecht verstaanbaar is. Denk aan presentatoren van tv-programma’s en dialogen van acteurs. Een soundbar kan dit probleem snel aanpakken. Modellen met een aparte speaker voor het centerkanaal of een spraakverbeteringfunctie werken het best.
3: Makkelijk te installeren
Er zijn andere opties om je tv-geluid te verbeteren. Een AV-receiver met losse luidsprekers bijvoorbeeld. Een soundbar is echter veel eenvoudiger aan te sluiten en te gebruiken. De meeste nieuwe soundbars moet je gewoon met een HDMI-kabel aan je tv aansluiten. Daarna komt alles automatisch in orde. Een model met wifi moet je dan enkel nog verbinden met je draadloos netwerk.
4: Muziek streamen kan ook
Soundbars zijn ontworpen om beter tv-geluid te bieden. Maar de meeste toestellen zijn ook geschikt om muziek af te spelen. Ze bezitten streamingopties om dat eenvoudig te maken. Je kunt minimaal rekenen op bluetooth, maar iets duurdere modellen komen ook met Spotify Connect, Chromecast en/of AirPlay.
5: Basis voor meer
Er zijn heel wat soundbars beschikbaar die kunnen passen in een groter muzieksysteem in heel je huis. Je kunt dan bijvoorbeeld muziek afspelen in de woonkamer via een soundbar en op speakers in de keuken. Dat is leuk bij een feestje, bijvoorbeeld. Je kunt dit met toestellen met Chromecast of AirPlay2. Een andere optie zijn toestellen die passen in een multiroom-systeem, zoals die van Bose, Sonos of HEOS. Zij maken het heel eenvoudig om via een app hun soundbars te koppelen met andere speakers van hetzelfde merk.
Nadelen
1: Het prijskaartje is soms hoger dan je denkt.
Dit minpunt treft vooral de high-endmodellen die je optioneel kunt uitbreiden met een subwoofer of extra’s speakers. De soundbars van Sonos zijn daar een bekend voorbeeld van, maar ook andere merken bieden dit aan. Sony bijvoorbeeld, of Harman Kardon. Het eindresultaat kan qua geluidservaring heel overtuigend zijn, maar al die optionele extra’s stuwen de uiteindelijke kostprijs wel danig omhoog. Het prijskaartje kan zo oplopen tot 2.000 – 3.000 euro.
2: Echt hoge volumeniveaus zijn uitdagend
Met name compacte soundbars presteren slecht als je het volumeniveau helemaal opendraait. Misschien luister je niet graag zo luid, dan is er geen probleem. Maar met name als je een kleiner model in een grotere kamer heel luid zet, kan er vervorming optreden. Hoe groter en beter de soundbar, hoe minder gauw dit probleem optreedt.
3: De subwoofer juist plaatsen is lastig
Een aparte subwoofer is over het algemeen een verbetering. Fabrikanten doen voorkomen dat je die subwoofer overal in de kamer kunt plaatsen. Dat klopt echter niet. In de meeste gevallen moet je hem vooraan in de buurt van het tv-scherm parkeren. Doe je dat niet, dan kun je wel eens meemaken dat stemmen van elders in de kamer lijken te komen. Dat is storend. Soundbar-subwoofers spelen immers relatief hoge tonen af, inclusief een stukje audio-informatie van lage stemmen.
4: Niet elke soundbar speelt muziek fraai af
De meeste soundbars spelen muziek af via streaming. Helaas doet niet elk model dat echt goed. Vooral budgetmodellen schieten qua muziekweergave tekort. Kleine soundbars hebben ook moeilijk om muziek groots en in stereo af te spelen.
5: Je krijgt veel specificaties naar je hoofd geslingerd
Fabrikanten van soundbars overvallen je graag met allerlei terminologie en technische specificaties. De verpakking staan propvol stickers en labels. Daardoor wordt een juiste keuze maken soms lastiger. Die labels vertellen je ook niet altijd zoveel. Veel soundbars hebben bijvoorbeeld een Dolby Atmos-etiket, maar bieden toch niet dezelfde omhullende weergave.
Hoe kies je de juiste soundbar?
Besluit je een soundbar te kopen, dan is het belangrijk om niet zomaar een willekeurig toestel aan te schaffen. Er bestaan grote verschillen tussen elke soundbar en dat in elke prijsklasse. Reviews lezen en je informeren is een goed idee om te ontdekken waar een bepaalde soundbar sterk in is. Kies vooral een toestel dat past bij je situatie en wensen.