ID.nl logo

Categorie

Energie

Thermostaat laag zetten

Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

22 november 2024 - 14:51
Partnerredactie

Grote groep huiseigenaren wil een thuisbatterij

Thuisbatterijen om zelf opgewekte zonnestroom op te slaan worden steeds populairder in Nederland. Uit recent onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster blijkt dat bijna de helft van de huiseigenaren graag een thuisaccu zou willen.

21 november 2024 - 10:21
Mark Gamble

De juiste warmtepomp voor jouw huis kies je met een ATAG GreenDealer

Je wilt overstappen op een warmtepomp, maar je weet niet waar je moet beginnen. De technische termen vliegen je om de oren en het lijkt een onmetelijke stap. Geen zorgen, de ATAG GreenDealer helpt je uit de kou. Of je nu vragen hebt over de installatie, kosten of welke warmtepomp het best bij jouw woning past – je wordt van A tot Z begeleid.

14 november 2024 - 10:27
Partnerredactie

Buiten is het koud, binnen gezellig warm dankzij de airco

Bij een airco denken we aan snikhete zomers en plaknachten. Maar wist je dat je er in de winter of tussenseizoenen ook mee kunt verwarmen? Bij veel airco's ligt de nadruk op verkoeling en is het feit dat je er ook mee kunt verwarmen eerder een bijkomstigheid. ID.nl zoekt uit hoe efficiënt dit werkt.

05 november 2024 - 09:58
Dirk Schoofs

Wandverwarming: lekker warm in de kamer via je knuffelmuur

Terwijl vloerverwarming meestal tijdens de bouwfase wordt aangebracht, bestaat er ook wandverwarming die zelfs bij de meeste renovaties gemakkelijk toepasbaar is. Het systeem werkt ongeveer hetzelfde als vloerverwarming, maar heeft toch wel enkele bijzondere kenmerken. In combinatie met een warmtepomp kun je hiermee zelfs koelen.

02 november 2024 - 11:31
Dirk Schoofs

Hybride warmtepompen: het verschil tussen een monoblock- en een split-warmtepomp

Je hebt besloten om je huis duurzamer te verwarmen met een hybride warmtepomp. Een uitstekende keuze die je energierekening flink kan verlagen. Nu sta je voor een volgende beslissing: wordt het een monoblock- of een split-warmtepomp? In dit artikel leggen we de verschillen uit.

23 oktober 2024 - 19:27
Partnerredactie

Nieuw wetsvoorstel salderingsregeling nog steeds onduidelijk

Het wetsvoorstel voor de salderingsregeling voor zonnepanelen zal waarschijnlijk niet in staat zijn om de huidige marktonrust te kalmeren. Dit is de voorspelling van Techniek Nederland. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie, blijft de onzekerheid over terugleverkosten, die door energiebedrijven in rekening worden gebracht, voortduren.

21 oktober 2024 - 09:40
Mark Gamble

Grip op je energierekening: zo weet je wat je apparaten verbruiken

Doet de elektriciteitsrekening pijn? Uiteraard ga je dan na te denken over hoeveel energie je koelkast, oven, televisie, vaatwasser en wasmachine zoal verbruiken. We leggen uit hoe je op een eenvoudige manier het elektriciteitsverbruik van ieder toestel te weten komt.

12 oktober 2024 - 15:53
Dirk Schoofs

Best wel belangrijk: controleer regelmatig je cv-ketel!

Je zult het misschien al hebben gemerkt: het zogeheten stookseizoen is begonnen. Het wordt kouder, dus we zetten weer voorzichtig de verwarming of kachel thuis aan. Cv-ketels vergen echter wel onderhoud. Volgens Techniek Nederland is het belangrijk dat dit goed en regelmatig gebeurt. Maar hoe regel je dat en waar moet je op letten?

11 oktober 2024 - 18:27
Mark Gamble

Wat is een hybride warmtepomp en wat kan die voor jou betekenen?

Wat is een hybride warmtepomp? Hoe werkt zo'n apparaat precies? Wat zijn de voordelen van dit verwarmingssysteem en waarom is het voor velen de meest realistische optie om duurzaam te verwarmen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

02 oktober 2024 - 14:01
Partnerredactie

Een ton CO₂, wat moeten we ons daar nou weer bij voorstellen?

Of we nu reizen, spullen produceren, eten, sporten of lui op de bank liggen te zappen, altijd stoten we CO₂ uit. De reden waarom dit gas zo in de aandacht staat, is omdat het de opwarming van de aarde versterkt en zo de klimaatverandering versnelt. Om een idee te krijgen van de hoeveelheid CO₂-emissie die we produceren, gebruiken we de metrische eenheid 'ton'. Toch blijft het lastig om ons voor stellen waar zo’n ton CO₂ werkelijk voor staat. Laten we het toch eens proberen met een paar vergelijkingen.

01 oktober 2024 - 19:24
Dirk Schoofs

Een warmtepomp in je appartement: dit kan er wel (en niet)

De weg naar een gasloze wereld is nog lang, maar zeker is dat de warmtepomp in de energietransitie een belangrijke rol zal spelen. In hoever is de warmtepomp ook een oplossing voor een appartement?

29 september 2024 - 14:02
Dirk Schoofs

Haard of houtkachel aan? Zo verbeter je de trek in de schoorsteen

Weinig dingen zijn zo gezellig als op een herfstdag met de haard of houtkachel de eerste koude uit het huis te verjagen. Maar vooral in het tussenseizoen kan het gebeuren dat het lijkt alsof de schoorsteen te weinig trekt. Dat is knap vervelend, want hierdoor komt er rook in de kamer en wil het vuur niet echt aanslaan. Als dit regelmatig voorvalt, is het tijd om stappen te ondernemen.

27 september 2024 - 19:34
Dirk Schoofs

Terugleverkosten energie: onlogisch, en helemaal niet nodig

Betalen om stroom die je opwekt terug te geven aan de energieleverancier? Het klinkt als iets tegenstrijdigs en dat is het natuurlijk ook. Toch gebeurt het inmiddels aan de lopende band. Gelukkig zijn er energieleveranciers, zoals Zonneplan, die daar niet aan meedoen. Sterker nog: in bepaalde gevallen krijg je zelfs geld terug als je stroom teruglevert of je zonnepanelen tijdelijk uitzet. Hoe dat werkt, lees je hier.

27 september 2024 - 10:26
Partnerredactie

Vijf valkuilen bij het gebruik van je luchtontvochtiger - voor voorkom je ze!

Niet iedereen heeft het geluk in een huis te wonen waarin het klimaat goed geregeld kan worden. Oudere huizen zijn soms zo lek als een mandje, waardoor ze ook behoorlijk vochtig kunnen zijn. Ontvochtigers kunnen daarbij helpen – maar alleen bij correct gebruik.

26 september 2024 - 10:33
Wesley Akkerman

Aanbevolen voor jou

Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!

* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.