Xiaomi Mi Smart Band 6: voordelig de lockdown uit
De Xiaomi Mi Smart Band 6 is de nieuwste telg in de familie van betaalbare fitnesstrackers. Met 45 euro kost hij beduidend minder dan modellen van Fitbit en andere partijen. Maar merk je het prijsverschil ook in de praktijk? In deze Xiaomi Mi Smart Band 6 review lees je hoe goed de fitnesstracker is.
De Mi Smart Band 6 is de logische opvolger van de Mi Smart Band 5, die vorig jaar uitkwam en door ons is. In die review concludeerden we dat de fitnesstracker veel functies en een mooi scherm voor weinig geld bood, maar gps en nfc miste en soms niet-betrouwbare metingen verrichte. Heeft de Mi Smart Band 6 die aandachtspunten aangepakt? Dat en meer lees je in deze Xiaomi Mi Smart Band 6 review.
Groter scherm in hetzelfde jasje
Het ontwerp van de Mi Smart Band 6 doet sterk lijken aan dat van zijn voorganger. Toch is er een belangrijk verschil: het schermpje is gegroeid van 1,1 naar 1,56 inch en wel door de randen rond het schermpje smaller te maken. Daardoor past er een groter display in hetzelfde jasje en is de zesde generatie fitnesstracker dus even groot en even zwaar als het voorgaande model. Je kunt ook bandjes uitwisselen. Erg prettig allemaal.
Het oled-schermpje is kleurrijk, scherp genoeg en kan lekker helder. Het formaat is groot genoeg om de tijd en belangrijke gezondheidsinformatie te laten zien. Voor mij als smartwatchgebruiker is het even wennen, van een rond naar meer rechthoekig scherm. Het werkt echter prima en ik vind het fijn dat de Mi Smart Band 6 nauwelijks opvalt om mijn pols. De fitnesstracker is erg compact en licht (12,8 gram) en past ook goed om een smallere (dames)pols.
©PXimport
Ook prettig is dat de fitnesstracker water- en stofdicht is en een magnetische oplaadaansluiting heeft. Minder enthousiast ben ik over het model bandje, dat anders werkt dan een regulier horlogebandje. Ik kan er niet aan wennen. Gelukkig kun je als gezegd een ander bandje om de Mi Smart Band 6 doen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Houd je sporten bij
De Mi Smart Band 6 kan 30 soorten sportactiviteiten bijhouden, waaronder populaire als hardlopen, fietsen, zwemmen en fitnessen. Wandelen, allerlei soorten dansen en balsporten horen hier ook bij. Je start een activiteit op het schermpje van de fitnesstracker. Na afloop stop je de activiteit ook op het scherm en zie je onder meer wat je hartslag tijdens het sporten was, hoeveel calorieën je naar schatting verbrand hebt en hoe lang je bezig geweest bent.
Dit is prima voor wie de basisstatistieken wil, maar onvoldoende voor échte sporters. De Mi Smart Band 6 mist namelijk de sensoren om zelf de route bij te houden en gaat soms de mist in met het monitoren van je hartslag of afstand. Jammer, maar een te verwachten minpunt in dit prijssegment. Overigens meet de wearable alledaagse bewegingen als je stappen op de achtergrond, hier hoef je dus niets aan te doen.
Je hartslag kan de Mi Smart Band 6 ook automatisch en regelmatig bijhouden. Als gezegd zit de sensor er soms nogal naast, maar meestal komen de resultaten genoeg overeen met die van een nauwkeurige wearable.
Dit geldt niet voor de slaapdetectie. Die is simpelweg onbetrouwbaar en daarom niet het gebruiken waard. Als je graag goed inzicht wil in hoe goed of slecht je slaapt, raad ik je een andere fitnesstracker aan.
De Mi Smart band 6 kan ook antistressoefeningen geven en de menstruatiecyclus van een vrouw volgen. Dat eerste werkt prima, over het tweede kan ik als man geen oordeel vellen.
©PXimport
Xiaomi Mi Smart Band 6 accuduur en opladen
De accu van de Mi Smart Band 6 houdt het bij mijn gebruik ongeveer zes dagen vol. Dat vind ik prima. Eens per week even opladen is een kleine moeite, vooral omdat de accu binnen twee uur weer helemaal vol is. Als je de fitnesstracker intensiever gebruikt, gaat hij zo'n vier dagen mee. Wie minder sport en de wearable 's avonds op het nachtkastje legt, kan juist weer zo'n tien dagen uit de accu persen.
Ik geef je als tip mee om een extra oplaadkabel te kopen via een bekende of minder bekende webwinkel. Want mocht de meegeleverde kabel stuk of kwijt raken, dan heb je er nog een. De magnetische kabel van de Mi Smart Band 6 is namelijk een stuk schaarser dan een reguliere usb-kabel.
Slimme functies
De Mi Smart Band 6 is niet alleen een fitnesstracker, hij kan ook goed met je smartphone overweg. Zo kun je instellen dat je smartphonemeldingen op het schermpje van de fitnesstracker wil zien. Antwoorden is niet mogelijk.
Prima app houdt gegevens voor zichzelf
De Xiaomi Mi Fit-app werkt met Android en iOS. Het maakt dus niet uit welke smartphone je wil gebruiken met de Mi Smart Band 6 en dat is prettig. De Apple Watch bijvoorbeeld werkt alleen met een iPhone.
Xiaomi's app is gebruiksvriendelijk en laat de belangrijkste gezondheidsstatistieken direct zien op het startscherm. Andere menu's geven toegang tot de instellingen van de Mi Smart Band 6. Je kunt bijvoorbeeld instellen in welke situaties de fitnesstracker (niet) moet trillen, van welke apps je (geen) notificaties op je pols wil zien en kunt nieuwe wijzerplaten bekijken en op de fitnesstracker installeren.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Een nadeel van de Mi Fit-app vind ik de beperkte integratie met andere sportapps. Gekoppeld aan een Android-smartphone kun je de Mi Smart Band 6 verbinden met Google Fit. Aan een iPhone is een integratie met Apple Health mogelijk. Daar houdt het wel op. Voor sporters zou het veel handiger zijn als je de gegevens van de fitnesstracker kunt synchroniseren met speciale sportapps als Strava, Runkeeper en 7 Minute Workout.
Conclusie: Xiaomi Mi Smart Band 6 kopen?
De Xiaomi Mi Smart Band 6 is een aanrader als je een betaalbare (eerste) fitnesstracker zoekt om je dagelijkse beweging mee te registreren. Extra prettig is dat je er de tijd en smartphonemeldingen op kunt zien. Voor die 45 euro kun je alleen niet te hoge verwachtingen hebben. De Mi Smart Band 6 meet je hartslag, slaap en afstanden simpelweg minder nauwkeurig dan een duurdere fitnesstracker, wat 'm geen goede koop maakt als je een serieuzere sporter bent. In dat geval loont het om honderd euro meer neer te leggen, zeker omdat je jaren met een wearable vooruit kunt.
Ons oordeel
8Score
Xiaomi Mi Smart Band 6
Prijs € 45,-
Kleuren Zwart
Platform Android, iOS
Scherm 1,56 inch amoled (486x152)
Formaat 4,7 x 1,9 x 1,3 cm
Gewicht 12,8 gram
Sensoren Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, barometer
Connectiviteit Bluetooth 5.0, GPS
Overig waterdicht, verwisselbare bandjes
Website www.mi.com/nl
Pluspunten
Prijs-kwaliteit
Scherm
Functies
Accuduur
Minpunten
Appgegevens nauwelijks te delen
Slaapdetectie niet betrouwbaar
Niet nauwkeurig genoeg voor serieuze sporters