ID.nl logo
Samsung Galaxy Watch Active - Zoals het klokje buiten tikt...
© PXimport
Gezond leven

Samsung Galaxy Watch Active - Zoals het klokje buiten tikt...

De afgelopen weken mocht ik met de Samsung Galaxy Watch Active werken, sporten en slapen. En wat blijkt; Samsung komt met deze Watch Active zeer dichtbij de ideale smartwatch. Het horloge heeft een mooi en degelijk design, is goed te bedienen en registreert automatisch tal van activiteiten en gegevens. Toch blijven ook een paar grote frustraties, die we vaker zien bij Samsung-wearables, overeind.

Laat ik beginnen met het allersterkste punt van de Galaxy Watch Active: het design. Want Samsung heeft een wonderschoon horloge gemaakt. De Active is slechts in één maat beschikbaar, maar dit kleine 40mm klokje is het perfecte formaat voor de wat kleinere pols. Waar een “normale” Galaxy Watch een stuk lomper en zwaarder is, voelt de Active zo licht dat je niet eens door hebt dat ‘ie om je pols zit.

Samsung liet ons de groene versie van het horloge testen. Het horloge is ook in zwart beschikbaar, maar de kleurenopties (waaronder ook rose gold) geven de toch al elegante gadget een opvallend jasje dat het verdient. Het horlogebandje is daarbij eenvoudig zelf te verwisselen. En gelukkig maar, want al na twee weken begon het siliconen bandje van dit model al flinke slijtage te tonen.

©PXimport

©PXimport

De Galaxy Watch Active bedienen

Het kleine formaat heeft ervoor gezorgd dat Samsung de draaiende schijf, die bijvoorbeeld wel op de duurdere Samsung Gear Sport zit, bij de Active achterwege te laten. Hoewel het even wennen is zonder deze handige navigatiehulp, is de bediening van de Watch Active meer dan prima. Het scherm is dan misschien erg klein, en je zal soms zeker moeite hebben om een piepklein icoontje aan te tikken op het 1,1-inch scherm, maar frustrerend wordt het nooit. Dat is volledig te danken aan de overzichtelijke softwareschil die Samsung op zijn Tizen OS heeft gebouwd. Hoeveel je ook door schermen en menu’s veegt, je weet altijd waar je bent. Het thuisscherm is met een druk op een fysieke knop overigens zo weer gevonden. Een thuisscherm dat je - zoals we inmiddels van Samsung gewend zijn - volledig kunt aanpassen naar je persoonlijke smaak en wensen.

Wat je ook kunt aanpassen zijn alle schermen die je te zien krijgt als je naar links veegt. Hier kan je tal van Samsung Health-schermen neerzetten die bijvoorbeeld laten zien wat je hartslag is, hoeveel je vandaag al gelopen hebt of wat je stressniveau is. Swipe je vanaf het thuisscherm de andere kant op, dan kom je bij de notificaties uit. Gedurende de testperiode vond ik de manier waarom de Active notificaties toonde en afhandelde zeer betrouwbaar. Daarbij is het ook ideaal dat je via het horloge korte reacties op inkomende berichten kunt geven.

Klein maar fijn

Het beeldschermpje is mooi. Heel mooi zelfs! De kleurweergave op het kleine AMOLED-display is krachtig, en de helderheid kan hoog genoeg worden opgekrikt om ook in direct zonlicht alles goed af te lezen. Enige nadeel is dat de rand om het scherm, de zogenoemde bezel, erg dik is. Wat vooral opvalt omdat het verder een klein en minimalistisch apparaatje is, en er geen draaischijf aanwezig is. Hou er overigens wel rekening mee dat je dit horloge vrijwel iedere dag even aan de oplader moet leggen. De kleine batterij (230mAh) houdt het prima een dag vol waarbij je hem intensief gebruikt, maar niet veel langer.

Al na twee weken begon het siliconen bandje van dit model al flinke slijtage te tonen

-

Alleskunner

Dat dit horloge de naam ‘Active’ draagt is niet zonder reden. Onder het elegante uiterlijk gaat namelijk een zeer compleet sporthorloge schuil. De fabrikant heeft het apparaat volgestopt met allerlei sensoren. Zo herkent het horloge automatisch zes verschillende activiteiten, waaronder rennen, fietsen en traplopen. Vooral de aanwezigheid van een GPS-chip zal voor de hardlopers en wielrenners onder ons een groot pluspunt zijn.

Daarnaast kan je ook nog tal van oefeningen laten registreren via een druk op het scherm. En dat maakt het tracken van een bezoekje aan de sportschool of een training in het park erg eenvoudig (en leuk!). En datzelfde geldt ook voor zwemmen, want De Galaxy Watch Active is volledig waterdicht. Al deze data kan je vervolgens uitgebreid uitlezen met de Samsung Health-app. Een applicatie die de laatste jaren grote stappen heeft gemaakt wat betreft mogelijkheden, maar nog te wensen overlaat als het aankomt op het koppelen van apps van derden.

Bij een sporthorloge zijn nauwkeurige hartslagmetingen een must. En de Galaxy Watch Active is daarin redelijk betrouwbaar. De grote, onverklaarbare pieken en dalen van eerdere Samsung-horloges zijn vrijwel verdwenen, maar de nauwkeurigheid van een Apple Watch of een Fitbit Charge 3 worden niet gehaald. Bij controle metingen met andere hartslagmeters week de Active toch net iets teveel af. Daarnaast is er in het menu de optie te vinden om het horloge continue je hartslag te laten meten, maar dat doet de Watch Active niet echt. Het lijkt erop dat de sensor 'aan' springt als hij beweging detecteert, terwijl je bij een continue meting toch ook vooral je hartslag in rust wilt blijven checken. Een klein detail, maar vind je een constante meting belangrijk, dan is een Fitbit Versa een betrouwbaardere keuze.

Het monitoren van je slaap doet de Galaxy Watch Active graag. Heel graag zelfs, want soms dacht het horloge dat ik sliep, terwijl ik ’s avonds gewoon een film zat te kijken. De metingen die wel tijdens slaap gedaan worden zijn accuraat, maar halen het niet bij de precisie van bijvoorbeeld de wearables van Withings. Leuk is wel dat de Samsung Health-app enorm veel details kan tonen over de kwaliteit van je slaap.

©PXimport

Bixby

Via de ingebouwde microfoon kan je verschillende spraakcommando’s geven aan Bixby, een tekst dicteren of een telefoongesprek voeren (als je tenminste ook een headset opzet voor geluid). Dat je Google Assistant niet kunt instellen als standaard spraakmaatje is jammer, maar gezien Samsungs heilige geloof in hun eigen stemassistent ergens ook wel te begrijpen. Heb je geen Samsung-telefoon, dan is de functie van Bixby op dit horloge verwaarloosbaar. Gelukkig kan je de functie van de Bixby snelkoppeling (twee keer drukken op het onderste knopje) eenvoudig veranderen naar een andere app.

Conclusie: Samsung Galaxy Watch Active kopen?

Met 230 euro bevindt de Galaxy Watch Active zich in het hogere prijssegment voor sporthorloges, maar als je bedenkt dat het ook een volwaardige smartwatch is (met alle functies die je daar anno 2019 van mag verwachten) is het een prima geprijsd product. Daarbij is het een van de mooiste slimme horloges op de markt en verzamelt het bakken aan data die je tot in detail kunt uitlezen in de Samsung Health-app. Het is wat teleurstellend dat je het horloge iedere dag aan de lader moet leggen en dat de hartslagmeting nog net niet op het niveau is van de concurrentie. Toch kunnen we de Galaxy Watch Active aanraden aan iedereen met een Samsung-telefoon die op zoek is naar een complete en oerdegelijke smartwatch.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 230,- **Kleuren** Zwart, groen, zilver, rose gold **OS** Tizen OS **Scherm** 1,1-inch AMOLED **Gewicht** 25 gram **Behuizing** 40mm **Afmetingen** 3,95 x 3,95 x 1 cm **Opslag** 4GB **Batterij** 230mAh **Connectiviteit** Bluetooth, wifi, nfc, gps **Overig** Waterdicht, verwisselbare bandjes **Website** [www.samsung.com](https://www.samsung.com/nl/wearables/galaxy-watch-active/)

Plus- en minpunten
  • Complete fitnesstracker
  • Prijs
  • Beeldscherm
  • Design
  • Accuduur
  • Hartslagmeter
▼ Volgende artikel
6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer
© luismolinero
Huis

6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer

Als je alles uit je staafmixer wilt halen, moet je wel weten hoe je ermee om moet gaan. Met deze tips krijg je niet alleen de beste (lees: lekkerste) resultaten, maar gaat je staafmixer ook langer mee. Win-win! 

In het kort: Een staafmixer is in principe een heel simpel apparaat. Je zet hem aan en hij pureert de boel voor je. Maar let op: een staafmixer kan overbelast raken en sneller stukgaan als je hem niet op de juiste manier gebruikt. Ook kunnen je gerechten er minder lekker op worden. Wil je weten hoe je je staafmixer optimaal benut? Lees dan de tips in dit artikel.

Lees ook: Dit kun je allemaal (nog meer) met een staafmixer

Tip 1: Ingrediënten voorsnijden

Hoewel staafmixers erg krachtig kunnen zijn, hebben ze ook relatief kleine mesjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blender kan het voor een staafmixer daarom lastig zijn om grote stukken goed en gelijkmatig te verpulveren. Je kunt je staafmixer dus een handje helpen door je ingrediënten van tevoren in kleinere stukken te snijden. Hiermee verklein je de kans op klonten of stukjes in je soep of saus én raken de messen minder snel overbelast. 

Tip 2: Let op het vermogen

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met het vermogen van je staafmixer, want dat bepaalt welke ingrediënten het apparaat kan pureren. Het pureren van harde ingrediënten zoals noten of ongekookte groenten met een staafmixer met een laag vermogen gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Of het lukt wel, maar met een overbelaste motor tot gevolg. Voor harde ingrediënten is vaak een vermogen van minstens 600 watt nodig. Wil je vaak en veel gaan pureren, kies dan voor een vermogen van minstens 1000 watt. Maar let ook op het toerental, oftewel het aantal rotaties per minuut (RPM). Een staafmixer kan namelijk een laag vermogen hebben, maar wél een toerental van minstens 10.000 RPM. Dan is hij alsnog krachtig genoeg om harde ingrediënten te pureren. 

©Khaletski Siarhei | goffkein.pro

Tip 3: Niet te lang pureren

Lang achter elkaar pureren is funest voor de messen en de motor van een staafmixer. Beter is om in pulsen te pureren, waarbij je de motor tussen het pureren door steeds een paar seconden laat rusten. Vooral bij dikkere mengsels, zoals notenpasta, smoothies en dikke soepen, is dit belangrijk. Het is afhankelijk van het vermogen van een staafmixer hoe lang hij achter elkaar kan pureren. Vaak staat dit aangegeven bij de specificaties. Heb je geen idee? Pureer zachte ingrediënten dan niet langer dan 1,5 minuut en harde ingrediënten niet langer dan 45 seconden. Maakt je staafmixer een raar geluid of wordt hij erg warm, stop dan meteen met pureren. Dit zijn signalen dat het apparaat overbelast is. 

Tip 4: De juiste snelheid

De meeste staafmixers hebben meerdere snelheidsstanden en dat is niet zonder reden. Zo heb je voor het fijn pureren van dikkere mengsels en harde ingrediënten vaak een hogere snelheid nodig dan voor lichte bereidingen. En de turbostand kan handig zijn om harde ingrediënten kort maar krachtig te verpulveren of om een extra gladde soep te maken. Soms wil je een combi van snelheden gebruiken. Je begint bijvoorbeeld met een lage snelheid om spatten in de keuken te voorkomen en bouwt vervolgens geleidelijk op naar een hogere snelheid voor een glad resultaat. 

Tip 5: Ronddraaiende beweging

Beweeg je je staafmixer tijdens het pureren altijd gewoon op en neer? Op zich niks mis mee, want pureren doet het apparaat toch wel. Maar wil je zeker weten dat je geen plekken overslaat, maak dan tijdens het op en neer gaan óók een cirkelvormige beweging. Want op een mayonaise met klontjes zit natuurlijk niemand te wachten. 

©VI Studio

Tip 6: Schoonmaken

Een staafmixer neemt je veel werk uit handen, maar daar moet je wel iets voor terugdoen. Een staafmixer die niet goed schoongemaakt wordt, zal sneller vastlopen door aangekoekte etensresten. De motor moet dan tijdens het pureren harder werken en zal waarschijnlijk sneller overbelast raken. Daarnaast is een vieze staafmixer natuurlijk niet zo hygiënisch. Wil je geen bacteriën en nare geurtjes in je verse soep, maak je staafmixer dan na elk gebruik goed schoon. Dat kost je nauwelijks moeite: laat het apparaat even draaien in een maatbeker met warm water en wat afwasmiddel of doe hem, als dat kan, in de vaatwasser.

Nog meer doen met je staafmixer?

De beste accessoires, van gardes tot hakmolens

▼ Volgende artikel
Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates
Huis

Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates

Tijdens het persevent van Sony op het Europese hoofdkwartier in Weybrigde in het Verenigd Koninkrijk werden de nieuwe soundbars en tv's van 2025 aangekondigd. Het bedrijf zegt het misschien niet met zoveel woorden, maar de boodschap is duidelijk: minder frequente updates van alle modellen, en miniled blijft de technologie voor het topmodel.

 De 2023 A95L qd-oled-tv heeft twee jaar in het aanbod gestaan, ondanks het feit dat er vorig jaar wel degelijk een nieuw paneel beschikbaar was. In 2025 krijgt het model wel een update. De Bravia 8 II - te lezen als Bravia 8 Mark 2 - zal uitgerust zijn met het nieuwste (3e generatie) qd-oled-paneel van Samsung Display. Sony claimt dat dit paneel een 25% hogere piekhelderheid zal leveren ten opzichte van de A95L. Als we kijken naar wat Samsung Display (de panelfabrikant) claimde op CES, dan kan dit paneel tot 4.000 nits piekhelderheid leveren. We vermoeden dat Sony daar onder zal blijven, het merk is over het algemeen wat voorzichtiger en pusht zijn oled-panelen niet tot het uiterste op het gebied van piekhelderheid. Opmerkelijk genoeg vermeldde Sony expliciet dat de Bravia 8 II goedkoper zal zijn dan de A95L, maar concrete prijzen zijn er nog niet. De Bravia 8 II zal beschikbaar zijn in 55 en 65 inch.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De Bravia 5 en Bravia 3

Verder naar onder in de line-up worden de Bravia 5 en Bravia 3 aangekondigd, ze vervangen respectievelijk de X90L en de X75WL. De Bravia 5 wordt uitgerust met de XR-processor (ook te vinden op de hogere modellen) en een XR Backlight Master Drive, een miniled-achtergrondverlichting die zes keer meer zones zal gebruiken dan de X90L. Hij zal beschikbaar zijn in 55, 65, 75,85, en 98 inch. De Bravia 3 is een instap 4K-model met direct led-achtergrondverlichting en de X1-processor. Dit model zal beschikbaar zijn in 43, 50, 55, 65, 75, en 85 inch. Beide modellen ondersteunen Dolby Vision en Dolby Atmos.

Demo's van nieuwe modellen

Sony toonde een aantal demonstraties van de nieuwe modellen, in vergelijking met een aantal concurrenten (dat waren uiteraard 2024-modellen). De Bravia 8 II stond opgesteld naast de voorganger de A95L, een Sony referentie studiomonitor, en een LG G4 en Samsung S95D. Zowel in Vivid Mode als de Filmmaker Mode (of vergelijkbaar want Sony gebruikt geen Filmmaker Mode) liet de Bravia 8 II een sterke indruk na. Zijn beelden leunen erg dicht tegen de studioreferentie aan. Kleuren in zeer heldere accenten zijn beter, en donkere gradaties worden nauwkeuriger weergegeven.

De Bravia 5 stond opgesteld naast een X85L (wat overigens een ietwat vreemde vergelijking is, want het toestel vervangt de X90L) en een Samsung QN85D. De XR Backlight Master Drive geeft de Sony flink wat extra helderheid en een duidelijke verbetering in contrast. Sony toonde ook een nieuwe techniek voor ruisonderdrukking bij oude bronnen (SD-content zoals Friends). Dat presteerde in sommige gevallen goed, maar liet in andere gevallen meer ruis zien. Mogelijk verfijnt Sony dit nog voordat het model op de markt komt. Het feit dat de testen in Vivid beeldmode gedaan werden, maakt de vergelijking ook moeilijk, vermits fabrikanten daar vaak veel vrijheid nemen.

Audioverwerking, beeldverwerking en Studio Calibrated

Op het gebied van beeldverwerking liet Sony dit keer geen belangrijke nieuwigheden zien. Ons oordeel over het nieuwe ruisonderdrukkingsalgoritme dat tijdens de Bravia 5 demo getoond werd, laten we nog even achterwege totdat we het zelf kunnen testen. De Bravia 3 heeft een nieuw algoritme voor beeldkwaliteit, maar dat werd alleen in Vivid-mode getoond en dat is een test waaruit weinig op te maken valt.  

©Eric Beeckmans | ID.nl

Sony benadrukte verder nog de aanwezigheid van Voice Zoom 3 op de Bravia 8 II en Bravia 5. Daarmee kan de processor nauwkeurig stem of dialogen isoleren van de rest van de audio. Zo kun je die selectief versterken (voor film kijken ’s avonds) of verzwakken (om de commentator bij sport wat stiller te maken).

De tagline van Sony, ‘Cinema is coming home', wil de fabrikant garanderen met een aantal Studio Calibrated beeldmodes: Netflix Adaptive Calibrated Mode, Prime Video Calibrated Mode en Sony Pictures Core Calibrated Mode. Die modi zijn specifiek in samenwerking met de respectievelijke streamingdienst opgezet. Voor alle andere content is er de ‘Professional’-beeldmode.

Tweejaarlijkse cyclus en miniled als toptechnologie

Net als vorig jaar heeft Sony alleen een deel van line-up vernieuwd. Dat is een aanpak die we toejuichen, want het maakt de verbeteringen die een nieuw model krijgt veel duidelijker. Sony kan daar eventueel nog wel van afwijken, bijvoorbeeld als een model het slecht doet in de markt. Maar we hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt.

De 2024 Bravia 9 - een miniled-model - geldt nog steeds als het topmodel, ondanks de vernieuwde Bravia 8 II QD-OLED. Sterker nog, Sony kondigde voor volgend jaar een RGB-miniled technologie aan die duidelijk voorbestemd is om het nieuwe topmodel te worden.

Wat is een rgb-miniled achtergrondverlichting?

De achtergrondverlichting is het onderdeel van een lcd-tv dat licht produceert. Dat kunnen witte leds zijn, maar een moderne premium lcd-tv gebruikt doorgaans talloze minileds die blauw licht produceren, dat via een quantum dot-folie wordt omgezet naar wit licht. De leds worden onderverdeeld in zones die de processor individueel kan aansturen om het contrast te verbeteren. In donkere zones dimt hij het licht, in heldere zones kan hij de leds sterker aansturen. Om kleur te produceren wordt elke pixel met behulp van een kleurfilter opgedeeld in een rode, groene en blauwe subpixel.

©Sony

RGB-miniled technologie vervangt dit systeem door trio's van rode, groene en blauwe minileds te gebruiken die samen wit licht creëren, waardoor de quantum dot-laag overbodig wordt. Omdat er nog steeds veel minder leds dan pixels zijn, blijft het kleurenfilter nodig om per pixel de juiste kleuren te creëren. Net zoals bij een huidige miniled-tv worden de leds onderverdeeld in zones om het contrast te verbeteren.

©Sony

Maar deze technologie kan nog een stapje verder gaan. Als de processor detecteert dat er in een bepaalde zone enkel groen licht nodig, dan kan hij de rode en blauwe leds uitschakelen. Dat is alvast veel efficiënter dan het overbodige licht weg te filteren.

Wachten tot 2026 voor nog rijkere, helderdere kleuren

Sony claimt dat dit soort achtergrondverlichting een piekhelderheid van 4.000 nits en kleurbereik van 99 % P3 kan bereiken en 90% Rec.2020. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van de beste tv’s die momenteel wel 4000 nits halen, maar eerder 95% P3 en 75% Rec.2020 leveren. Concreet kan een rgb-miniled veel helderdere kleuren tonen, die toch erg intens zijn.

©Sony

Daarnaast zijn ook meer nauwkeurige kleurgradaties mogelijk, en dat zowel in heel donkere als heel heldere tinten. Een aangezien meer en meer filmmakers vaak erg donkere scènes gebruiken, zou dat een welkome verbetering zijn. De technologie heeft nog twee extra voordelen. Ze is schaalbaar naar grote tv-maten. En een rgb-miniled tv zou ook een betere kijkhoek hebben, al liet Sony niet weten hoe dat gerealiseerd wordt. Sony zal een eerste model vermoedelijk in 2026 lanceren.

Ook bij audio een beperkt aantal nieuwe modellen

Net als bij de televisies worden ook de audioproducten niet meer elk jaar vernieuwd zo blijkt. Vorig jaar kreeg de top van het aanbod een make-over, dit jaar is de onderste helft aan de beurt. De Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2 soundbar met subwoofer. De Bravia Theatre System 6 is een 5.1 soundbar met bijgeleverde surroundluidsprekers en subwoofer. Beide ondersteunen Dolby Atmos, DTS:X, Voice Zoom 3. We kregen een korte demo van de vernieuwde Bravia Bar 6, die een duidelijk vollere en stevigere klank produceerde dan de voorganger.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Daarnaast zijn er ook twee optionele accessoires. De Bravia Theatre Rear 8 bestaat uit één paar draadloze surroundluidsprekers die je kunt gebruiken om de Bar 6 uit te breiden. De Bravia Theatre Sub 7 is een compacte draadloze subwoofer van 100W.

Bekijk andere Sony-tv's op Kieskeurig.nl: