Review Suunto 9 Peak Pro - Sporthorloge maakt halve comeback
Toen Suunto de 9-serie sporthorloges introduceerde, waren de reacties op zijn best lauw. Enkele leuke innovaties konden de minpunten van het eerste model, de Suunto 9 Baro niet verbloemen. En ook de concurrentie wist er wel raad mee en haalde Suunto links en rechts in met horloges met meer functionaliteit tegen vaak een lagere prijs. En nu is er dan de Suunto 9 Peak Pro, het volgende topmodel dat nog maar in weinig aan die eerste Suunto 9’s doet denken. Je leest er meer over in deze Suunto 9 Peak Pro review.
De Suunto 9 Peak Pro is een multisport-sporthorloge dat dankzij het smaakvolle design bij elke gelegenheid gedragen kan worden. Het nodigt dankzij de kleinere vorm ook uit dag en nacht gedragen te worden waarmee ook slaapanalyse mogelijk wordt zonder op draagcomfort in te leveren. Voor de meeste sporters voldoet de Suunto 9 Peak Pro prima en biedt veel van de functionaliteit die nodig is om de eigen sportieve prestaties vast te leggen, te delen en ook te verbeteren.
- Design
- Sportfuncties
- Knoppen én aanraakscherm
- Suunto app
- SuuntoPlus sportapps
- Scherm en bezel
- Oplader
- Geen betaalkaart-functie
- Maximaal 15 SuuntoPlus-apps
De 9 Peak Pro is het nieuwste topmodel multisport-sporthorloge van Suunto. Het bestaat uit een (in ons geval) zeer sprekende okergele verwisselbare band met daaraan een horlogekast met een doorsnede van 4 cm en een hoogte van 1,3 cm. De in meerdere kleuren verkrijgbare kast is van glasvezel-versterkt polymeer of (tegen 130 euro meerprijs) zwart of grijsgekleurd titanium.
Het horlogeglas is gemaakt van gehard saffierglas en daarmee vergaand krasbestendig. Dat de horlogekast juist waar deze op de huid zit net even smaller is en tabs toeloopt, zorgt voor langdurig draagcomfort. Uit de verpakking en om de pols valt meteen op hoe rank en vederlicht en vooral stijlvol dit ontwerp is. Wat ons betreft een van de mooiste multisport-sporthorloges die te koop is.
Lees ook: 5 écht goede sporthorloges
Heerlijk zuinig
In vergelijking tot eerdere modellen beschikt de Peak Pro over een nieuwe processor en een nieuwe GPS-chip. De laatste ondersteunt GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU maar geen multiband GNSS. Om de oplaadbare lithium-ion batterij te sparen kan de GPS in drie standen worden gebruikt.
Ook nieuw is de hartslagsensor waarmee de Suunto 9 Peak Pro gedurende de dag en natuurlijk specifiek ook tijdens het sporten de hartslag en het zuurstofgehalte (saturatie) registreert. De Peaks Pro is waterdicht tot 100 meter. Blijf je liever dichter aan het oppervlak dan zorgt de speciale snorkel-modus ervoor dat route, afstand, tijd, diepte en hartslag tot 10 meter diepte worden geregistreerd. Om batterij te sparen is het mogelijk het scherm automatisch te dimmen en pas te verlichten wanneer de pols wordt gedraaid. Heel erg nodig is dit niet want de batterijduur van de Peak Pro is erg goed. Bij maximaal nauwkeurige registratie van de GPS kan de Peak Pro ruim veertig uur zonder opladen gebruikt worden. Door de nauwkeurigheid iets te verminderen is zeventig uur ook haalbaar terwijl bij gewoon alledaags gebruik opladen maar eens in de drie weken nodig is.
Desondanks blijft het jammer dat niet iets meer aandacht is besteed aan de oplader. Deze moet zich magnetisch correct positioneren ten opzichte van de twee contactpunten aan de onderzijde van de Peak Pro maar dit gaat even vaak fout als goed. Een lichte tik tegen het sporthorloge of de oplader is vaak al voldoende om het opladen te stoppen.
Sportieve prestaties
Zoals te verwachten van een multisport-sporthorloge ondersteunt de Suunto Peak Pro meer dan 95 sporten waarvan natuurlijk hardlopen, fietsen en zwemmen de belangrijkste zijn (of combinaties daarvan zoals triathlon).
Elke inspanning leidt tot een groot aantal gegevens zoals afstand, route, snelheid, maar ook de verbruikte calorieën en de geadviseerde hersteltijd. Al deze resultaten zijn per activiteit maar ook over de laatste zeven dagen zichtbaar op het scherm of daar via de menu’s op te toveren, maar voor echte analyse is er de Suunto App.
Deze app is er behalve voor iOS en Android-smartphones ook in aparte versies voor iPad en Android-tablets. De app biedt eigenlijk alles wat een gemiddelde sporter ervan mag verwachten. Elke training is er met route en snelheid en uitgebreide analyse zoals er ook een mooie kalender is met alle activiteiten de laatste week, maand of zelfs jaar. Ook de sportieve ontwikkeling over langere tijd wordt net als het verloop van de slaap en fitheid, fraai met grafieken en duidelijke statistieken weergeven. Voor navigatie zijn zowel Suunto’s eigen heatmaps beschikbaar als navigatie van een vooraf gesynchroniseerde route van Komoot of Strava. Directe navigatie of het onderweg aanpassen van de route is niet mogelijk.
Services en apps
Wie niet groot is moet slim zijn denkt Suunto en werkt daarom samen met een groot aantal aanbieders van aanvullende services. Strava, HealthSync, Komoot en nog heel veel meer laten zich eenvoudig met de Suunto-service verbinden om resultaten te delen of juist een route naar de smartwatch te sturen. Speciale vermelding verdient de samenwerking met TrainingPeaks. Dit online platform voor persoonlijke trainingsplannen en begeleiding synchroniseert in twee richtingen waardoor niet alleen de trainer de resultaten van een training ziet maar ook elke training compleet met tijd, snelheid, hartslag en eventuele intervallen op de Suunto landt. Heel handig voor sporters die zich via deze service laten begeleiden door een echte trainer.
Met SuuntoPlus kun je zelf mini-apps aan de Peak Pro toevoegen. Denk hierbij aan een hardloop-pacer, een rondetimer op tempo of kracht, het meten van de hoeveelheid verbrande vetten en koolhydraten maar ook het delen van meer dan de standaard gegevens met een Strava of TrainingPeaks. SuuntoPlus laat zich nog het best vergelijken met Garmin ConnectIQ maar mist het overdonderende aanbod aan uitbreidingen dat bij de marktleider beschikbaar is. SuuntoPlus moet zich eerst nog bewijzen en de kans krijgen tot volwassenheid te groeien. Iets wat bij Suunto geen automatisme is, het bedrijf heeft eerder eigen online services rigoureus beëindigd wanneer die volgens Suunto geen of onvoldoende toekomst hadden. Dat er maar vijftien SuuntoPlus-apps tegelijk geïnstalleerd kunnen zijn is wel een flinke beperking zeker omdat een groot deel van de functionaliteit die via SuuntoPlus aan het Peak Pro toegevoegd kan worden, bij vergelijkende merken en modellen gewoon standaard aanwezig is.
Scherm moet beter
Voor de bediening beschikt de Peak Pro over drie knoppen aan de rechter zijkant van de behuizing én een aanraakscherm. Je kunt dus zowel door de knoppen in te drukken als door op het scherm te vegen en tikken door de menu’s en opties bladeren. Hoewel Suunto de menu’s en opties nieuw heeft gerangschikt, kan de gebruikersvriendelijkheid zeker nog wel beter.
Het grote struikelblok hierbij is het 240x240 pixel grote matrix-scherm. Het is niet heel helder en bij zonlicht minder goed af te lezen, maar wat vooral tegenvalt is dat er (net als bij veel smartwatches van Polar) rondom het scherm een halve centimeter brede bezel zit. Hierdoor wordt van de vier centimeter die beschikbaar is, één hele centimeter van het horloge niet gebruikt. Zou het scherm net als bij premiummodellen van andere merken tot de rand doorlopen zou dat zoveel meer leesbaarheid en beter zichtbare menu’s en grafieken opleveren en de Suunto 9 Peak Pro ook echt een premium-model maken.
Conclusie: Suunto 9 Peak Pro kopen?
De Suunto 9 Peak Pro is een multisport-sporthorloge dat dankzij het smaakvolle design bij elke gelegenheid gedragen kan worden. Het nodigt dankzij de kleinere vorm ook uit dag en nacht gedragen te worden waarmee ook slaapanalyse mogelijk wordt zonder op draagcomfort in te leveren. Voor de meeste sporters voldoet de Suunto 9 Peak Pro prima en biedt veel van de functionaliteit die nodig is om de eigen sportieve prestaties vast te leggen, te delen en ook te verbeteren. Wil het echter serieus met de andere multisport-sporthorloges in dezelfde prijsklasse meedoen verdient minimaal het scherm op korte termijn een volgende upgrade. Zeker nu de app prima is en voldoende goede analyses en mogelijkheden biedt en er met SuuntoPlus zelfs een goed begin is gemaakt van integratie met andere aanbieders, is het jammer dat de hardware toch niet zo goed is als van een multisport-sporthorloge in deze prijsklasse mag worden verwacht.