ID.nl logo
Review Suunto 9 Peak Pro - Sporthorloge maakt halve comeback
Gezond leven

Review Suunto 9 Peak Pro - Sporthorloge maakt halve comeback

Toen Suunto de 9-serie sporthorloges introduceerde, waren de reacties op zijn best lauw. Enkele leuke innovaties konden de minpunten van het eerste model, de Suunto 9 Baro niet verbloemen. En ook de concurrentie wist er wel raad mee en haalde Suunto links en rechts in met horloges met meer functionaliteit tegen vaak een lagere prijs. En nu is er dan de Suunto 9 Peak Pro, het volgende topmodel dat nog maar in weinig aan die eerste Suunto 9’s doet denken. Je leest er meer over in deze Suunto 9 Peak Pro review.

Goed
Conclusie

De Suunto 9 Peak Pro is een multisport-sporthorloge dat dankzij het smaakvolle design bij elke gelegenheid gedragen kan worden. Het nodigt dankzij de kleinere vorm ook uit dag en nacht gedragen te worden waarmee ook slaapanalyse mogelijk wordt zonder op draagcomfort in te leveren. Voor de meeste sporters voldoet de Suunto 9 Peak Pro prima en biedt veel van de functionaliteit die nodig is om de eigen sportieve prestaties vast te leggen, te delen en ook te verbeteren.

Plus- en minpunten
  • Design
  • Sportfuncties
  • Knoppen én aanraakscherm
  • Suunto app
  • SuuntoPlus sportapps
  • Scherm en bezel
  • Oplader
  • Geen betaalkaart-functie
  • Maximaal 15 SuuntoPlus-apps

 

De 9 Peak Pro is het nieuwste topmodel multisport-sporthorloge van Suunto. Het bestaat uit een (in ons geval) zeer sprekende okergele verwisselbare band met daaraan een horlogekast met een doorsnede van 4 cm en een hoogte van 1,3 cm. De in meerdere kleuren verkrijgbare kast is van glasvezel-versterkt polymeer of (tegen 130 euro meerprijs) zwart of grijsgekleurd titanium.

Het horlogeglas is gemaakt van gehard saffierglas en daarmee vergaand krasbestendig. Dat de horlogekast juist waar deze op de huid zit net even smaller is en tabs toeloopt, zorgt voor langdurig draagcomfort. Uit de verpakking en om de pols valt meteen op hoe rank en vederlicht en vooral stijlvol dit ontwerp is. Wat ons betreft een van de mooiste multisport-sporthorloges die te koop is.

 

Lees ook: 5 écht goede sporthorloges

Zeker de Titanium-versie van de Suunto 9 Peak Pro is een van de mooiste multisport-sporthorloges dat te koop is.

Heerlijk zuinig

In vergelijking tot eerdere modellen beschikt de Peak Pro over een nieuwe processor en een nieuwe GPS-chip. De laatste ondersteunt GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU maar geen multiband GNSS. Om de oplaadbare lithium-ion batterij te sparen kan de GPS in drie standen worden gebruikt.

 

Ook nieuw is de hartslagsensor waarmee de Suunto 9 Peak Pro gedurende de dag en natuurlijk specifiek ook tijdens het sporten de hartslag en het zuurstofgehalte (saturatie) registreert. De Peaks Pro is waterdicht tot 100 meter. Blijf je liever dichter aan het oppervlak dan zorgt de speciale snorkel-modus ervoor dat route, afstand, tijd, diepte en hartslag tot 10 meter diepte worden geregistreerd. Om batterij te sparen is het mogelijk het scherm automatisch te dimmen en pas te verlichten wanneer de pols wordt gedraaid. Heel erg nodig is dit niet want de batterijduur van de Peak Pro is erg goed. Bij maximaal nauwkeurige registratie van de GPS kan de Peak Pro ruim veertig uur zonder opladen gebruikt worden. Door de nauwkeurigheid iets te verminderen is zeventig uur ook haalbaar terwijl bij gewoon alledaags gebruik opladen maar eens in de drie weken nodig is.

 

Desondanks blijft het jammer dat niet iets meer aandacht is besteed aan de oplader. Deze moet zich magnetisch correct positioneren ten opzichte van de twee contactpunten aan de onderzijde van de Peak Pro maar dit gaat even vaak fout als goed. Een lichte tik tegen het sporthorloge of de oplader is vaak al voldoende om het opladen te stoppen.

 

Aan de binnenzijde van de Suunto 9 Peak Pro zitten de sensoren voor hartslag en zuurstofgehalte.

Sportieve prestaties

Zoals te verwachten van een multisport-sporthorloge ondersteunt de Suunto Peak Pro meer dan 95 sporten waarvan natuurlijk hardlopen, fietsen en zwemmen de belangrijkste zijn (of combinaties daarvan zoals triathlon).

Elke inspanning leidt tot een groot aantal gegevens zoals afstand, route, snelheid, maar ook de verbruikte calorieën en de geadviseerde hersteltijd. Al deze resultaten zijn per activiteit maar ook over de laatste zeven dagen zichtbaar op het scherm of daar via de menu’s op te toveren, maar voor echte analyse is er de Suunto App.

 

Deze app is er behalve voor iOS en Android-smartphones ook in aparte versies voor iPad en Android-tablets. De app biedt eigenlijk alles wat een gemiddelde sporter ervan mag verwachten. Elke training is er met route en snelheid en uitgebreide analyse zoals er ook een mooie kalender is met alle activiteiten de laatste week, maand of zelfs jaar. Ook de sportieve ontwikkeling over langere tijd wordt net als het verloop van de slaap en fitheid, fraai met grafieken en duidelijke statistieken weergeven. Voor navigatie zijn zowel Suunto’s eigen heatmaps beschikbaar als navigatie van een vooraf gesynchroniseerde route van Komoot of Strava. Directe navigatie of het onderweg aanpassen van de route is niet mogelijk.

 

De Suunto 9 Peak Pro biedt turn-by-turn navigatie met eigen routes of die van Komoot of Strava.

De Suunto-app voor smartphone en tablet biedt uitgebreide vastlegging van elke training met aanvullende analyses en trends.

Services en apps

Wie niet groot is moet slim zijn denkt Suunto en werkt daarom samen met een groot aantal aanbieders van aanvullende services. Strava, HealthSync, Komoot en nog heel veel meer laten zich eenvoudig met de Suunto-service verbinden om resultaten te delen of juist een route naar de smartwatch te sturen. Speciale vermelding verdient de samenwerking met TrainingPeaks. Dit online platform voor persoonlijke trainingsplannen en begeleiding synchroniseert in twee richtingen waardoor niet alleen de trainer de resultaten van een training ziet maar ook elke training compleet met tijd, snelheid, hartslag en eventuele intervallen op de Suunto landt. Heel handig voor sporters die zich via deze service laten begeleiden door een echte trainer.

 

Met SuuntoPlus kun je zelf mini-apps aan de Peak Pro toevoegen. Denk hierbij aan een hardloop-pacer, een rondetimer op tempo of kracht, het meten van de hoeveelheid verbrande vetten en koolhydraten maar ook het delen van meer dan de standaard gegevens met een Strava of TrainingPeaks. SuuntoPlus laat zich nog het best vergelijken met Garmin ConnectIQ maar mist het overdonderende aanbod aan uitbreidingen dat bij de marktleider beschikbaar is. SuuntoPlus moet zich eerst nog bewijzen en de kans krijgen tot volwassenheid te groeien. Iets wat bij Suunto geen automatisme is, het bedrijf heeft eerder eigen online services rigoureus beëindigd wanneer die volgens Suunto geen of onvoldoende toekomst hadden. Dat er maar vijftien SuuntoPlus-apps tegelijk geïnstalleerd kunnen zijn is wel een flinke beperking zeker omdat een groot deel van de functionaliteit die via SuuntoPlus aan het Peak Pro toegevoegd kan worden, bij vergelijkende merken en modellen gewoon standaard aanwezig is.

De tweerichting synchronisatie van Suunto met TrainingPeaks maakt dat geplande trainingen direct op het sporthorloge beschikbaar zijn.

Scherm moet beter

Voor de bediening beschikt de Peak Pro over drie knoppen aan de rechter zijkant van de behuizing én een aanraakscherm. Je kunt dus zowel door de knoppen in te drukken als door op het scherm te vegen en tikken door de menu’s en opties bladeren. Hoewel Suunto de menu’s en opties nieuw heeft gerangschikt, kan de gebruikersvriendelijkheid zeker nog wel beter.

 

Het grote struikelblok hierbij is het 240x240 pixel grote matrix-scherm. Het is niet heel helder en bij zonlicht minder goed af te lezen, maar wat vooral tegenvalt is dat er (net als bij veel smartwatches van Polar) rondom het scherm een halve centimeter brede bezel zit. Hierdoor wordt van de vier centimeter die beschikbaar is, één hele centimeter van het horloge niet gebruikt. Zou het scherm net als bij premiummodellen van andere merken tot de rand doorlopen zou dat zoveel meer leesbaarheid en beter zichtbare menu’s en grafieken opleveren en de Suunto 9 Peak Pro ook echt een premium-model maken.  

Het is jammer dat Suunto niet ook het scherm van de Peak Pro flink verbeterd en vergroot heeft. Zeker de halve centimeter die de bezel rondom gebruikt is verloren ruimte.

 

Conclusie: Suunto 9 Peak Pro kopen?

De Suunto 9 Peak Pro is een multisport-sporthorloge dat dankzij het smaakvolle design bij elke gelegenheid gedragen kan worden. Het nodigt dankzij de kleinere vorm ook uit dag en nacht gedragen te worden waarmee ook slaapanalyse mogelijk wordt zonder op draagcomfort in te leveren. Voor de meeste sporters voldoet de Suunto 9 Peak Pro prima en biedt veel van de functionaliteit die nodig is om de eigen sportieve prestaties vast te leggen, te delen en ook te verbeteren. Wil het echter serieus met de andere multisport-sporthorloges in dezelfde prijsklasse meedoen verdient minimaal het scherm op korte termijn een volgende upgrade. Zeker nu de app prima is en voldoende goede analyses en mogelijkheden biedt en er met SuuntoPlus zelfs een goed begin is gemaakt van integratie met andere aanbieders, is het jammer dat de hardware toch niet zo goed is als van een multisport-sporthorloge in deze prijsklasse mag worden verwacht.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch