ID.nl logo
Review Samsung Galaxy Watch 6 - Beste allround smartwatch
© Wesley Akkerman
Gezond leven

Review Samsung Galaxy Watch 6 - Beste allround smartwatch

De Samsung Galaxy Watch 6 is een smartwatch met Android Wear aan boord. Het 40mm-model kost 319 euro, terwijl je 349 euro betaalt voor de 44mm-variant. Ten opzichte van de voorganger is er niet heel veel veranderd. Maar de veranderingen die er zijn, zijn meer dan welkom.

Fantastisch
Conclusie

Eigenlijk is de Samsung Galaxy Watch 6 één van de beste allround smartwatches van dit moment. De grootste nadelen zijn dat hij vrij prijzig is, je hem niet aan een iPhone kunt koppelen en dat er niet veel verschil is met de voorgaande modellen. Maar als iets al goed is of goed werkt, dan is het ook moeilijk daar nog iets zinnigs aan toe te voegen. Dat betekent dat Watch 5-eigenaars mogelijk nog een jaar of twee kunnen uitzitten. Maar als je geen of een oudere smartwatch hebt en je bent in de markt voor een nieuwe, laat de Samsung Galaxy Watch 6 dan bovenaan je lijstje staan.

Plus- en minpunten
  • Ontzettend helder scherm
  • Fijne bandjes met kliksysteem
  • Groter scherm, zelfde body
  • Nieuwste software
  • Hartslagzones
  • Uitgebreide slaaptracking
  • Weinig echt grote verschillen
  • Aan de prijzige kant
  • Niet voor iPhone

Wanneer je de Samsung Galaxy Watch 6 naast de Galaxy Watch 5 zou leggen, dan zie je geen grote verschillen. Dat betekent echter niet dat ze er niet zijn. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft namelijk heel wat kleine dingen veranderd, zowel aan de buiten- als binnenkant. Wat gelukkig niet veranderd is, is het draagcomfort. Je kunt de Watch 6 een complete dag dragen en geen moment het idee hebben dat je pols beklemd wordt. Dat komt doordat het model vrij licht is en voorzien is van zachte materialen. Het bandje speelt hier tevens een belangrijke rol in.

Het meegeleverde bandje is gemaakt van siliconen en heeft een interessant ontwerp gekregen. Er zit geen extra gesp op die je kunt bewegen, die dus ook niet mettertijd kan gaan irriteren. Wanneer je het zogenaamde sportbandje vastmaakt, dan haal je hem nog één keer door een opening waarna die stevig vastzit. Een ander voordeel van de band is dat je hem gemakkelijk omwisselt. Op het bandje zelf zit een toegankelijk kliksysteem waarmee je hem zo verwijdert. Wil je dus een nieuwe band uitproberen, dan kun je hem binnen no-time omwisselen en vastklikken.

©Wesley Akkerman | ID.nl

Design is weinig anders, maar…

Pas wanneer je de Samsung Galaxy Watch 6 aanzet, kun je verschil opmerken met het vorige model. Het scherm is bijvoorbeeld net iets groter dan voorheen: 1,5 inch ten opzichte van 1,4 inch (in het geval van het 44mm-model). De resolutie is gelukkig ook hoger. En dat terwijl het formaat van de smartwatch ongewijzigd is. Dat betekent dat dit nieuwe model kleinere schermranden dan voorheen heeft, wat net even wat mooier oogt. Dat geldt overigens ook gewoon voor het 40mm-model. Wij testen echter de 44mm-variant en zullen ons daar verder in deze review op gaan focussen.

Het iets grotere amoled-scherm laat je niet per se de tekst beter op het display lezen. Daarvoor is het verschil verwaarloosbaar. Een belangrijkere aanpassing is de maximale helderheid. De Samsung Galaxy Watch 6 biedt namelijk maximaal 2000 nits aan. Hoe fel je omgeving ook is; dat hoge aantal betekent dat je altijd moeiteloos kunt zien wat er op het scherm gebeurt. Ter vergelijking: de Apple Watch Ultra 2 biedt eveneens zo’n hoog aantal nits aan, maar daar betaal je meer dan het dubbele voor. Dit is misschien wel één van de belangrijkste aspecten van deze smartwatch.

Andersom is het helaas niet zo dat het schermpje net zo donker ingesteld kan worden als Samsungs Galaxy-smartphones. In de avond of nacht kan het display nog te helder zijn.

De kleinere schermranden zijn niet alleen mooi voor het aanzicht. Ze hebben ook een ander, positief effect. Je bedient de Samsung Galaxy Watch 6 namelijk een stuk makkelijker. Wanneer je met je vinger vanaf de rand een bepaalde handeling verricht (zoals door informatie scrollen), dan worden de bewegingen gevoelsmatig beter geregistreerd. De twee aanwezige knoppen gebruik je om snel terug te keren naar het beginscherm of terug te keren naar een vorig scherm. Hier heeft Samsung verder weinig aan veranderd, maar onderaan de streep zit het dus goed met de bediening.

Samsung Galaxy Watch 6 presteert beter

Een verbetering onder de motorkap is dat de Samsung Galaxy Watch voor het eerst sinds twee jaar een nieuwe processor heeft. Dit model zorgt ervoor dat apps bijvoorbeeld achttien procent sneller opstarten. De software-omgeving (Wear OS 4.0 met daaroverheen OneUI 5.0) reageert ook ontzettend snel op commando’s en aanrakingen. Al met al zorgt de combinatie hardware en software voor een pijlsnelle ervaring zonder gestotter, en je hebt ook nooit het idee dat de smartwatch achterloopt op je behoeften. Alles werkt zoals dat zou moeten werken en dat is ontzettend fijn.

Een nadeel van Wear OS 4.0 is dat het besturingssysteem voor smartwatches ontzettend veel lijkt op versie 3.0. Google heeft voor wat optimalisaties en een iets groter appaanbod gezorgd, maar los van de fijne, verlengde accuduur zijn er weinig noemenswaardige verschillen. Daarnaast is het zo dat Samsung een aantal nieuwe softwarefuncties ook naar oudere Watches zal brengen, waardoor je dus – in elk geval qua software – niet meteen een goede reden hebt om te upgraden. Gelukkig mag je wel rekenen op vier jaar aan software-updates, waardoor het slimme horloge lang meegaat.

En over lang meegaan gesproken: de interne accu gaat ongeveer dertig tot veertig uur mee. Dat is afhankelijk van een aantal instellingen. Laat je het amoled-scherm altijd aanstaan bijvoorbeeld, dan moet je rekening houden met dertig uur (of iets minder, als je heel actief bent). Doe je dat niet en heb je een rustige dag, dan houdt die het tot veertig uur vol. Dat is een prima score; je zit gedurende de dag nooit zonder. Een half uurtje opladen zorgt overigens voor een halfvolle accu, terwijl negentig minuten laden de batterij volgooit. Hierover hebben we weinig te klagen.

Altijd zoeken naar je smartwatch-oplader?

Dan haal je er toch nog één in huis?

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Gezondheidsfuncties op Galaxy Watch 6

De Samsung Galaxy Watch 6 bouwt verder voort op een krachtig arsenaal aan gezondheidsfuncties. Je houdt je dagelijkse activiteiten bij, kunt een volledige bodyscan laten afnemen (al is alles natuurlijk bij benadering), kunt je hartslag in beeld brengen en je lichaamstemperatuur opnemen. In alle gevallen presenteert Samsung de data netjes en overzichtelijk – zowel op de Watch als in de gezondheidsapp. Echter, in beide gevallen mis je wat context over wat de getallen (kunnen) betekenen. Dit jaar kunnen we gelukkig rekenen op twee nieuwe functies: persoonlijke hartritme zones en slaapcoaching.

Hoewel vooral die laatste optie niet heel veel verschilt van wat we tegenkomen op voorgaande modellen (of bij de concurrentie), is het wel zo dat Samsung de data overzichtelijk in beeld brengt. Bovendien kun je alle mogelijkheden met betrekking tot de slaapfuncties direct vanaf je smartwatch bedienen; daar heb je dus niet meer per se de app voor nodig. En met de andere functionaliteit kun je gemakkelijker volgen in welke hartslagzone het ritme van je hart zich bevindt. Ben je een fanatiek hardloper, dan kun je zodoende mogelijk beter presteren door fijne informatievoorziening.

Als het je lukt om je hartslag in een bepaalde zone te krijgen en te houden, dan kun je mogelijk effectiever sporten of afvallen. Maar ook hier moet je wellicht zelf wat meer info over verzamelen.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Samsung Galaxy Watch 6 kopen?

Eigenlijk is de Samsung Galaxy Watch 6 één van de beste allround smartwatches van dit moment. De grootste nadelen zijn dat hij vrij prijzig is, je hem niet aan een iPhone kunt koppelen en dat er niet veel verschil is met de voorgaande modellen. Maar als iets al goed is of goed werkt, dan is het ook moeilijk daar nog iets zinnigs aan toe te voegen. Dat betekent dat Watch 5-eigenaars mogelijk nog een jaar of twee kunnen uitzitten. Maar als je geen of een oudere smartwatch hebt en je bent in de markt voor een nieuwe, laat de Samsung Galaxy Watch 6 dan bovenaan je lijstje staan.


▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.