Review Google Pixel Watch 3 - Kleine stappen vooruit, maar is dat genoeg?
Met de lancering van de Pixel Watch 3 brengt Google zichzelf een beetje in een lastig parket. Net zoals bij de Pixel-smartphones zien we ook hier qua hardware te kleine stappen vooruit, waarschijnlijk omdat de jaarlijkse releasecyclus flink ingekort is.
Onderaan de streep blijven we met gemengde gevoelens achter. Qua hardware zien we niet direct verbeteringen. Het ontwerp, hoe mooi ook, is hetzelfde en zowel de cpu, het werkgeheugen als de hoeveelheid opslagruimte zijn onveranderd. Google zegt de sensoren verbeterd te hebben, maar de echte vernieuwingen zitten hem in de sportopties (in de vorm van nieuwe softwaremogelijkheden). Voornamelijk hardlopers profiteren daarvan. De accuduur is op het grote model iets langer. Ben je echter iemand die z’n smartwatch niet nadrukkelijk voor sport gebruikt, dan heb je dit model niet per se nodig en kun je ook nog voor de Pixel Watch 2 gaan. Al is dat grotere scherm wel echt waardevol.
- Prachtig display
- Uitgebreide fitnessfuncties
- Groter display
- Bandje en kliksysteem
- Accuduur
- Veel functies achter betaalmuur
- Prijzige smartwatch
- Gedoe met oplaadkabel
Ook al focussen we ons voornamelijk op het gebruik van techproducten, toch kom je niet helemaal onder een vergelijking uit tussen opvolgers en voorgangers op technisch niveau. Dergelijke toetsing biedt vaak nodige context die we kunnen vertalen naar de praktijk. Ook kunnen we begrijpen waarom een product presteert zoals het presteert. Waarom we dit nu zo benadrukken, is belangrijk voor deze review van de Google Pixel Watch 3. Qua specificaties verschilt die namelijk amper van zijn voorganger, de Google Pixel Watch 2.
Dat heeft voor- en nadelen. Ben je iemand die design belangrijk vindt, dan ben je wederom aan het juiste adres bij Google. Het diepzwarte scherm van de Pixel Watch 3 loopt niet naadloos over in de behuizing, maar vanaf de voorkant gezien bestaat er geen mooier ontworpen smartwatch.
Net als vorig jaar heeft het apparaat iets weg van een glad gepoetste kiezelsteen. Aan de dikte is weinig gedaan, waardoor je nog steeds een flinke bobbel op je pols hebt zitten. De (recente) smartwatches van Samsung en Apple zijn dunner dan het aanbod van Google.
©Wesley Akkerman
Marginale verschillen
Qua specificaties pennen we alleen noemenswaardige verschillen op voor het amoled-display. Dat begint al bij het feit dat er nu twee verschillende schermformaten zijn: met diameters 41 en 45 millimeter. Dat vertaalt zich naar 1,27 en 1,46 inch. De Pixel Watch 2 heeft eenzelfde soort scherm van 1,2 inch. Toch hebben beide modellen dezelfde afmetingen. Dat komt doordat de randen op de Google Pixel Watch 3 dunner zijn dan op de Pixel Watch 2. Hierdoor heb je effectief meer schermruimte, ook al lijkt de afwijking marginaal te zijn.
Ondanks het feit dat de resolutie net een paar pixels hoger ligt, is de pixeldichtheid op de drie smartwatches gelijk aan elkaar. Technisch gezien scoren zowel Samsung als Apple beter op dit vlak, maar een kniesoor die daarop let. De verschillen zijn echt te klein om dat met het blote oog te kunnen zien. Daarnaast is het ook goed om te weten dat de schermen op de Watch Series 10 en Galaxy Watch 7 net even groter zijn, maar ook dat mag allemaal geen naam hebben. Voor de duidelijkheid: voor deze review hebben we het 45mm-model van de Pixel Watch 3 getest.
©Wesley Akkerman
De Pixel Watch 3 in de praktijk
In vergelijking met de vorige Pixel Watch heeft dit nieuwe model een hogere maximale helderheid van 2000 nits. Vorig jaar was 1000 nits genoeg voor de meest zonnige dagen, maar nu kun je alles nog beter zien. De kleuren blijven aangenaam, helder en levendig en de info is te allen tijde goed afleesbaar. Tijdens het gebruik hebben we ook gemerkt dat de Pixel Watch 3 gewoon snel reageert, nergens vastloopt en de werklading prima kan hebben. Door de grotere schermen kunnen de horloges bovendien meer gegevens presenteren dan voorheen.
Bij de Google Pixel Watch 3 krijg je een flexibele siliconen band. Die zit behoorlijk comfortabel en biedt redelijk wat opties aan voor een strakke of wat lossere fit. Tijdens het sporten zit de smartwatch niet in de weg. Toch denken we dat een paar extra gaatjes geen kwaad gekund hadden. Want we hebben hem eigenlijk constant op het laatste gaatje vastgemaakt, waardoor er geen ruimte meer was om hem net even wat losser te kunnen doen tijdens hevige sportsessies. Gelukkig is het bandje gemakkelijk te vervangen door iets wat beter bij je past.
©Wesley Akkerman
Maar wat is er nu echt nieuw?
Klinkt leuk en aardig allemaal, maar wat is er nu echt nieuw? Net zoals bij de Pixel 9-reeks zit het hem vooral in de software. Waarom Google dan niet beter een uitgebreide software-update uitbrengt voor het vorige model is ons een raadsel, maar wellicht zijn de aanwezige sensors dusdanig verbeterd dat de Pixel Watch 3 meer kan. Dat kunnen we niet direct zien. Maar het zet wel aan tot denken: we vinden op de redactie al jaren dat het aantal nieuwe producten per jaar flink verminderd kan worden. Veel nieuwe mogelijkheden zijn immers gebaseerd op software.
In de basis kun je rekenen op alles wat de voorganger aanbiedt. Daar komen nu een hoop functies bij. Onthoud dat je voor veel functies een Fitbit Premium-abonnement nodig hebt. Echter, Google heeft de herstelscore achter de betaalmuur vandaan gehaald. Die meet je slaapkwaliteit, gemiddelde hartslag in rust en meer om te bepalen of het een goed idee is om te gaan sporten, of dat je beter nog kunt uitrusten. Hiermee krijg je een goed inzicht van je welzijn en kun je betere keuzes maken over je sportmomenten. Heel fijn dat dit nu gratis is.
©Wesley Akkerman
Veel meer soorten metingen
Dat Google met de Pixel Watch 3 veel inzet op sport, en met name op mensen die hardlopen, blijkt ook wel uit nieuwe meetpunten. Denk dan aan de paslengte en de cadans, dat boven op de standaardmetingen komt. Maar de smartwatch meet ook hoelang je contact maakt met de grond, de hoogte van je stappen en in hoeverre je torso op en neer beweegt. Nu zouden we misschien wat meer moeten rennen, maar we hadden niet het idee echt iets met al die nieuwe informatie te kunnen. Wellicht kun je er wat meer mee als fervent renner.
Verder is het mogelijk je runs wat meer te personaliseren, via intervallen en doelen. Daardoor is het mogelijk dat je veel accurater momenten meet waarop je rennen en lopen afwisselt. De Google Pixel Watch 3 kan daarnaast audio- of trilseintjes geven als het tijd is om van pas te wisselen. Als je bereid bent te betalen voor Fitbit Premium (je krijgt zes maanden gratis), dan kan Googles kunstmatige intelligentie je helpen met dagelijkse rendoelen en meer. Maar goed, zonder abonnement kun je gelukkig nog genoeg gedaan krijgen.
©Wesley Akkerman
Blessures voorkomen
De Google Pixel Watch 3 heeft daarnaast nog wat trucjes. Het apparaat kan helpen blessures te voorkomen (en je work-outs te maximaliseren) en inzicht te geven over hoe hard je hart werkt tijdens het sporten (om overspanning te voorkomen). Voor een aantal functies geldt dat de Pixel Watch 3 eerst aan je lichaam moet ‘wennen’, voordat de wearable met resultaten aan komt zetten. Dit kan soms tot twee weken duren. Je moet dan ook met de smartwatch slapen gedurende die periode, en dat vindt niet iedereen prettig. Bij bijvoorbeeld Samsung kost dit veel minder tijd.
Het kan gebeuren dat de Pixel Watch 3, zeker in het begin, wat overijverig dingen registreert en voorstelt. Bijvoorbeeld dat je hartslag wel heel erg hoog is voor de oefening die je doet. Of we nu echt zo uit vorm zijn of de metingen mettertijd beter worden, kunnen we binnen de korte reviewtermijn niet goed testen, maar houd er rekening mee dat je soms verrassingen tegenkomt. Andere metingen (de meer standaardopties als calorieën, afstand, et cetera) lijken wel allemaal accuraat te zijn, ook in vergelijking met concurrerende modellen. Daarin doet de smartwatch niet voor de concurrent onder.
©Wesley Akkerman
Google Pixel Watch 3 kopen?
Stappen we nog even weg van het sporten, dan biedt de Google Pixel Watch 3 een fijne accuduur aan. Tenminste, de 45mm-versie. Die houdt het met gemak twee dagen uit, en als je mazzel hebt (of niet sport), drie dagen. Het andere model gaat een dag mee, en is daarmee even teleurstellend als de Pixel Watch 2. Tot slot is het mogelijk Google Nest Cam-beelden te bekijken op je pols. Maar omdat ondergetekende geen Nest Cam in huis heeft, konden we dat niet testen. Ook dit is een nieuwe functie, die je niet op andere smartwatches aantreft.
Onderaan de streep blijven we met gemengde gevoelens achter. Qua hardware zien we niet direct verbeteringen. Het ontwerp, hoe mooi ook, is hetzelfde en zowel de cpu, het werkgeheugen als de hoeveelheid opslagruimte zijn onveranderd. Google zegt de sensors verbeterd te hebben, maar de echte vernieuwingen zitten hem in de sportopties (in de vorm van nieuwe softwaremogelijkheden). Voornamelijk hardlopers profiteren daarvan. De accuduur is op het grote model iets langer. Ben je echter iemand die z’n smartwatch niet per se voor sport gebruikt, dan heb je dit model niet per se nodig en kun je ook nog voor de Pixel Watch 2 gaan. Al is dat grotere scherm wel echt waardevol.