ID.nl logo
Review Google Pixel Watch 2 - Laat zich lastig aanbevelen...
© Wesley Akkerman | ID.nl
Gezond leven

Review Google Pixel Watch 2 - Laat zich lastig aanbevelen...

Ten opzichte van de eerste Google Pixel Watch heeft Google veel dingen veranderd aan de Google Pixel Watch 2 (vanaf 399 euro). Aangezien we die smartwatch officieel niet in Nederland konden kopen, is een vergelijking met de Samsung Galaxy Watch 6 iets beter op z’n plek.

Goed
Conclusie

Als de Samsung Galaxy Watch 6 niet vlak voor de Google Pixel Watch 2 was verschenen, hadden we misschien een andere conclusie getrokken dan we nu doen. Maar met de Watch 6 in het achterhoofd kunnen we niet zeggen dat de Pixel Watch 2 een geweldige smartwatch is. Zeker, het is een mooi apparaat met veel functies, een subtiel design en een comfortabele fit, maar de Watch 6 van Samsung doet in veel gevallen alles beter. Daar komt bij dat de Pixel Watch 2 duurder is dan de Watch 6 én extra geld vraagt voor het uiteenzetten van je eigen gezondheidsdata. Het is niet zo dat we de Google Pixel Watch 2 afraden, want we kunnen ons voorstellen dat je niet te veel bedrijven toegang tot je data wilt geven. En door te kiezen voor één fabrikant of aanbieder, beperk je de toegang tot je gegevens. Heb je al een Pixel 7 of 8 en ben je op zoek naar een geschikte smartwatch voor erbij? Dan kun je met een gerust hart de Pixel Watch 2 in huis halen. Maar als je daar weinig om geeft en gewoon de beste allround smartwatch wilt hebben, dan willen we je wederom naar de Galaxy Watch 6 verwijzen. Die doet immers veel meer voor iets minder.

Plus- en minpunten
  • Uitgebreide fitnessfuncties
  • Subtiel design
  • Optionele kroonbediening
  • Wear OS 4.0 (en nieuwe apps)
  • Het bandje en kliksysteem
  • Accuduur
  • Loopt snel krassen op
  • Gezondheidsdata verdwijnt achter betaalmuur
  • Vrij prijzig
  • Oplaadkabel bevestigen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, de Google Pixel Watch 2 is geen slechte smartwatch. En voor het eerst in lange tijd hebben Android-gebruikers echt iets te kiezen als het gaat om een slim horloge voor bij hun smartphone. Want nog niet zo heel lang geleden schreven we een review over de Samsung Galaxy Watch 6, die we gekroond hebben tot de 'beste allround smartwatch' van dit moment. Lukt het de Pixel Watch 2 de kroon af te pakken, of moet Googles smartwatch het doen met een plek op de prinsenstoel?

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Comfortabele fit

Een van de belangrijkste onderdelen van de smartwatchervaring is dat-ie comfortabel zit. Net zoals bij de Samsung Galaxy Watch 6 krijg je bij de Google Pixel Watch 2 een fijne siliconenband die lekker zit, ook voor langere tijd. Je krijgt twee formaten, die je middels een handig kliksysteem op de Watch 2 kunt los- en vastmaken. Je hebt genoeg opties met betrekking tot de strakheid en we hebben geen moment het idee gehad dat de smartwatch te los of te vast zat. Met een gewicht van 31 gram voelt de Watch 2 vrij licht aan, wat het klokje onder meer te danken heeft aan het frame van gerecycled aluminium.

De Google Pixel Watch 2 is niettemin een vrij dikke smartwatch. De Galaxy Watch 6 is dunner en platter, en oogt daardoor wat eleganter. De schermranden zijn op de Pixel Watch 2 veel breder, waardoor je minder schermruimte tot je beschikking hebt. Voor het lezen van notificaties en aflezen van fitnessdata is dat geen probleem, maar wanneer je iets probeert te typen met het piepkleine digitale toetsenbord, is dat allesbehalve ideaal. Het display is 1,2 inch groot; dat is een groot verschil met de 1,3 of 1,5 inch van de Watch 6. Het is maar net waar je voorkeur ligt.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Niet echt opvallend

Ondanks de dikte van de Google Pixel Watch 2 vinden we de smartwatch onopvallend. Het donkere bandje speelt daar ook een rol in. Het formaat van het kastje zorgt voor een subtiel design, dat bovendien bij allerlei outfits en stijlen past. Niet dat de Galaxy Watch 6 zo uitgesproken is, maar de Apple Watch Series-modellen zijn dat wel. De draaiknop (of kroon) steekt niet genoeg uit om iets af te doen aan het design, en voegt daardoor alleen maar iets toe. Namelijk een gemakkelijke bediening, waardoor je niet steeds met je vinger over het scherm hoeft te vegen.

Dat scherm heeft met een maximale helderheid van 1.000 nits niet dezelfde impact als de Samsung Galaxy Watch 6 (die tot 2.000 nits gaat). Gelukkig kun je het scherm buiten goed aflezen, waardoor dat geen groot probleem hoeft te zijn (zeker niet zonder direct vergelijkingsmateriaal). Verder is het zo dat de resolutie technisch gezien wat lager ligt dan die van het Samsung-model, maar ook daar merk je in de praktijk weinig van. De interface, kleuren en knoppen ogen fraai en scherp. De buitenste laag loopt, ondanks Gorilla Glass 5, helaas wel snel(ler) krassen op.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Prestaties van Google Pixel Watch 2

De Pixel Watch heeft een andere processor dan de Samsung Galaxy Watch 6, maar is minstens net zo snel. Misschien wel sneller als je ze naast elkaar zou leggen. Niet dat de Watch 6 traag is, maar de Watch 2 heeft net wat meer pit. Apps die traditiegetrouw langzaam zijn op smartwatchhardware, zoals Google Maps, gaan als een tierelier op de Google Pixel Watch 2. Android Wear is ook lekker vlug en overzichtelijk, en biedt meer dan genoeg toffe functies aan om je tevreden te stellen. Dankzij nieuwe apps als Gmail en Agenda kun je ook meer dan ooit met je slimme horloge.

Ook goed om te weten: net als op de Apple Watch is het mogelijk in noodgevallen een SOS-signaal te sturen. Daarnaast is er valdetectie aanwezig. Je moet dat alleen wel even instellen op de smartwatch.

Dankzij die nieuwe processor gaat ook de accu wat langer mee. De Google Pixel Watch 2 houdt het 24 uur vol met het altijd-aan-scherm aan. Laat je dat display uit en alleen aanspringen bij notificaties en polsbewegingen omhoog, dan haal je met gemak de anderhalve dag. Dat is net iets minder lang dan de Galaxy Watch 6, maar beide horloges dien je om de dag op te laden. Helaas is er geen draadloos opladen aanwezig en werkt het kliksysteem van de meegeleverde lader ook niet echt lekker. Je moet de pinnetjes namelijk goed op de onderkant laten aansluiten.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Gezondheidstracking als paradepaardje

Net als veel andere smartwatches kun je met de Google Pixel Watch 2 je hartslag, bloedzuurstofniveau, slaap en andere zaken tracken. Ook kun je een ECG laten maken (al vervangt een slim horloge natuurlijk nooit de professionele apparatuur van artsen en ziekenhuizen). Daarbovenop komen sensoren voor het meten van stress en de huidtemperatuur. Hoewel de Galaxy Watch 6 net even wat meer verschillende functies biedt, is de Google Pixel Watch 2 wel flink uitgebreid in wat het kan tracken. En dat komt natuurlijk allemaal door de extreem fijne integratie met de kennis van Fitbit.

De Google Pixel Watch 2 kan voor verschillende onderdelen uitgebreide samenvattingen en uiteenzettingen presenteren. Maar dan wel alléén als je extra betaalt voor het Fitbit Premium-abonnement. Gelukkig krijg je de eerste zes maanden cadeau. Maar besluit je daarna niet te willen betalen, dan verandert de smartwatch in een basale fitnesstracker. En dat is echt heel jammer. Niet alleen zit al je data dan in een kluis waar je zelf niet bij kunt, ook wordt het systeem an sich minder nuttig. Samsung en Apple bieden dezelfde soort gegevens zonder extra kosten.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Google Pixel Watch 2 kopen?

Als de Samsung Galaxy Watch 6 niet vlak voor de Google Pixel Watch 2 was verschenen, hadden we misschien een andere conclusie getrokken dan we nu doen. Maar met de Watch 6 in het achterhoofd kunnen we niet zeggen dat de Pixel Watch 2 een geweldige smartwatch is. Zeker, het is een mooi apparaat met veel functies, een subtiel design en een comfortabele fit, maar de Watch 6 van Samsung doet in veel gevallen alles beter. Daar komt bij dat de Pixel Watch 2 duurder is dan de Watch 6 én extra geld vraagt voor het uiteenzetten van je eigen gezondheidsdata.

Het is niet zo dat we de Google Pixel Watch 2 afraden, want we kunnen ons voorstellen dat je niet te veel bedrijven toegang tot je data wilt geven. En door te kiezen voor één fabrikant of aanbieder, beperk je de toegang tot je gegevens. Heb je al een Pixel 7 of 8 en ben je op zoek naar een geschikte smartwatch voor erbij? Dan kun je met een gerust hart de Pixel Watch 2 in huis halen. Maar als je daar weinig om geeft en gewoon de beste allround smartwatch wilt hebben, dan willen we je wederom naar de Galaxy Watch 6 verwijzen. Die doet immers veel meer voor iets minder.

▼ Volgende artikel
Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?
© Leonid Iastremskyi
Energie

Vloerverwarming in de badkamer, een goed idee?

Je wilt de oude badkamer slopen en volledig opnieuw inrichten, of je droomt van een paleis van een badkamer in je nieuwbouw. Terwijl je in je plannen helemaal losgaat, rijst de vraag of vloerverwarming in de badkamer überhaupt een goed idee is?

Vloerverwarming in de badkamer is een luxe, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Er zijn twee soorten vloerverwarming, bovendien is de oppervlakte van de ruimte soms te klein om de badkamer voldoende warm te maken. In dit artikel komen de volgende punten terug:

  • Twee systemen: Hydronische vloerverwarming is energiezuiniger op lange termijn, terwijl elektrische vloerverwarming sneller opwarmt en geschikt is als bijverwarming.
  • Ruimte en opbouwhoogte: Watergedragen systemen hebben meer ruimte nodig (ca. 13 cm), elektrische systemen zijn dunner (vanaf 2,5 cm).
  • Combineren met radiatoren: Door beperkte vloeroppervlakte in badkamers is een combinatie met een radiator vaak nodig voor voldoende warmte.

Vooral in de badkamer wil je het comfortabel warm hebben wanneer je in bad gaat of een douche neemt. Daarbij komt dat je in de badkamer vaak op blote voeten loopt en dan is een verwarmd vloer een luxe. Er zijn twee soorten vloerverwarming die vaak worden gebruikt in de badkamer: de traditionele vloerverwarming die gebaseerd is op water, oftewel een hydronisch systeem, en er is de elektrische vloerverwarming. 

Traditionele vloerverwarming

Het hydronische type wordt het meest toegepast. Kunststof leidingen onder de vloer transporteren warm water om warmte in de badkamer te creëren. Het water wordt op temperatuur gebracht door de cv-ketel of door een warmtepomp. Beton is een fantastische warmtegeleider en verdeelt de warmte gelijkmatig over het gehele oppervlak van de vloer. Dit systeem is misschien wel duurder om te laten aanleggen, maar op lange termijn spaar je energiekosten. Hoe meer kamers in de woning worden verwarmd door vloerverwarming, hoe kostenefficiënter de installatie wordt.

© Kadmy - stock.adobe.com

De hydronische vloerverwarming bestaat uit leidingen die warm water transporteren. 

Elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming gebruikt geleidende kunststofmatten onder de vloer die de warmte produceren. Elektrische vloerverwarming werkt net zo goed als het hydronische systeem, maar stroom is nog steeds duurder dan bijvoorbeeld gas. Nadeel is dat dit systeem in grote ruimtes hoge energiekosten met zich meebrengt.

Een voordeel van een elektrische vloerverwarming is dat hij onafhankelijk van de cv werkt. Deze bijverwarming wordt alleen aangezet wanneer nodig en werkt dus zelfs wanneer de cv uitstaat, bijvoorbeeld op een koude zomerdag. De rest van de woning hoeft niet onnodig verwarmd te worden als je bijvoorbeeld wilt douchen.

Bovendien heeft het elektrische systeem een veel kortere opwarmtijd dan de traditionele vloerverwarming. De gewenste temperatuur wordt al bereikt in slechts 30 tot  60 minuten. De dunne matten zijn verbonden met een thermostaatregelaar, zodat je eenvoudig de ideale vloerwarmte kunt instellen. En als je voldoende warmte hebt gehad, kun je  de elektrisch verwarmde badkamertegels uitschakelen met de afstandsbediening.

©ELIZAVETA GALITCKAIA

De elektrische vloerverwarming is een veel dunner systeem.  

Dun of dik

Belangrijk is dat de opbouwhoogte van elektrische vloerverwarming veel lager is dan bij een hydronisch systeem. Dit is een dunne vloerverwarming. Je kunt zowel de matten als de folies zelfs rechtstreeks op de bestaande vloer aanleggen. En je moet rekening houden met een opbouwhoogte vanaf 2,5 centimeter. Bij een hydronisch systeem wordt er eerst een isolatieplaat aangebracht, dan komen de leidingen voor het cv-water in een zand-cement-ondergrond  en daarop wordt de eindvloer geplaatst. Reken op een opbouwhoogte van 13 cm. 

STRALINGSWARMTE

Welk van beide systemen je ook kiest, vloerverwarming produceert voornamelijk stralingswarmte. Deze energie straalt door de vloer omhoog, daarom wordt dit ook een stralingsverwarmde vloer genoemd. In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren waarop warmte wordt overgedragen en wat stralingswarmte is. Stralingswarmte verplaatst zich rechtlijnig zoals de stralen van de zon. Wanneer je dus een grote badmat op de badkamervloer zou leggen, dan houd je de stralingswarmte tegen.

Als vloerverwarming niet kan, werkt een los kacheltje ook prima

Kies er wel één speciaal voor de badkamer

Vloerverwarming en badkamerradiator combineren

Kies je ervoor om de vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, dan zal de vloerverwarming de volledige ruimte moeten verwarmen. Er is dan geen andere warmtebron in de badkamer aanwezig. In dat geval moet je er rekening mee houden dat de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft.

Een voordeel is dat er geen radiatoren nodig zijn. Een badkamer is een lastige ruimte om alleen door middel van vloerverwarming op 21- 24 graden te krijgen. De vloeroppervlakte van de badkamer wordt grotendeels ingenomen door de douche, het bad, het badkamerkastje, het toilet en eventuele andere meubels. Bovendien is het totale oppervlak meestal te klein om voldoende warmte af te geven. Om dit tekort aan te vullen, kun je een handdoekdroger of badkamerradiator plaatsen. Dit is vaak ook nog een esthetische oplossing. De vloerverwarming en radiator vullen elkaar en de capaciteit van de vloerverwarming hoeft dan niet zo hoog te zijn.

©Mike Higginson - stock.adobe.com

Combineer vloerverwarming met een badkamerradiator of handdoekdroger om een snellere reactietijd te garanderen. 

Voordelen en nadelen van vloerverwarming in de badkamer

Welke type je ook kiest, elektrisch of hydronisch, we noemen nog even de voordelen en de aandachtspunten van vloerverwarming in de badkamer op.

 Voordelen

  • Dit afgiftesysteem werkt op lage temperatuur en vraagt minder energie om deze kamer te verwarmen. 

  • De aangename stralingswarmte wordt gelijkmatig verdeeld over de volledige badkamervloer. Dat is het tegenovergestelde van een geforceerd luchtsysteem dat warme lucht in de kamer blaast en dat automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.

  • Hierdoor geniet je van meer comfort. De lucht in de badkamer is gezonder en minder droog. 

  • Bovendien neemt dit warmteafgiftesysteem geen plaats in, wat handig is een ruimte waar de plaats beperkt is.

  • Dit systeem heeft een geruisloze werking. Er is dus geen lawaaierig luchtverwarmingssysteem.

  • Er is nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudsschema's.

🌡Leestip: Je woning verwarmen met lage temperaturen? Dat kan ook zonder vloerverwarming

Aandachtspunten

  • Het kost meer tijd om de kamer op te warmen dan met een radiator. Daarom combineert men vaak vloerverwarming met een lage-temperatuurradiator. 

  • Niet alle vloerafwerkingen zijn geschikt om gecombineerd te worden met vloerverwarming. Toch werkt dit systeem prima met tegels en laminaatvloeren, die doorgaans in een badkamer worden gebruikt. 

  • Wanneer het misgaat met een van de beide typen, kan het nodig zijn dat je de vloer moet openbreken om het probleem te repareren. 

  • Houd zeker rekening met de opbouwhoogte. Je kunt de vloer in de badkamer misschien wel wat hoger maken, maar het is niet de bedoeling dat dit letterlijk een struikelblok wordt.  

NOOIT ONDER DE DOUCHE

Vloerverwarming onder de douche is een slecht idee. Gaat het om elektrische vloerverwarming, dat kan dit een gevaarlijke situatie opleveren als de installatie niet volledig waterdicht is. Je loopt het risico op kortsluiting. Het is bekend dat water door de voegen van de douchetegels sijpelt en in de ondervloer terechtkomt. Door vloerverwarming onder de douche te installeren, verhoog je ook het gevaar op lekkages.

Lees ook: Vloerverwarming: tips voor een behaaglijk huis

 


▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens

De OnePlus 13R is een goedkopere en minder complete smartphone dan topmodel OnePlus 13. Is deze telefoon met een adviesprijs van 749 euro een slimme keuze of ben je beter af met een ander toestel? Je leest het in deze review van de OnePlus 13R.

Goed
Conclusie

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt, dankzij een mooi scherm en krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen wij deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Krachtige hardware
  • Goede primaire camera
  • Houdt niet zo prettig vast
  • Niet waterdicht, geen draadloos opladen
  • Matige groothoekcamera
  • Updatebeleid had beter gekund

Je koopt de OnePlus 13R voor een adviesprijs van 750 euro, waarmee hij 250 euro goedkoper is dan de OnePlus 13. Verwar het toestel overigens niet met de OnePlus 12 en 12R, die in 2024 zijn uitgebracht.

Grote smartphone mist functies

De OnePlus 13R is te koop in het zwart en in het wit, en ziet er modern en premium uit. Dat is het uiterlijk, want over de ergonomie zijn we minder enthousiast. De smartphone heeft een groot 6,78inch-scherm en gebruikt een erg rechthoekig ontwerp, zonder afgeronde schermranden en zonder afgeronde achterkant. In de praktijk vinden wij het toestel daarom niet heel prettig vasthouden. Zeker met één hand is het onmogelijk om het bovenste deel van het scherm te bedienen.

©Rens Blom

Het is ook jammer dat de OnePlus 13R qua ontwerp minder compleet is dan de 13 én veel vergelijkbaar geprijsde smartphones. Zo kan het toestel niet draadloos opladen en is de behuizing alleen stof- en waterbestendig – niet waterdicht.

Het grote oledscherm laat een goede indruk achter: lekker scherp dankzij de resolutie van 2780 x 1264 pixels, fel genoeg om altijd prima afleesbaar te zijn en het weet mooie kleuren weer te geven. Handig is dat het scherm je vingers nauwkeurig blijft registreren tijdens een regenbui. Dat kunnen maar weinig andere telefoons. Die raken namelijk in de war en registreren ook regendruppels als aanrakingen. Daar heeft de OnePlus 13R geen last van.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Over de specificaties van de OnePlus 13R zijn we enthousiast. Het toestel is voorzien van veel werkgeheugen (12 GB) en opslagcapaciteit (256 GB), inmiddels een gangbare combinatie in dit prijssegment. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor is van vorig jaar en zat toen in de duurste smartphones, waaronder de OnePlus 12. Tegenwoordig is deze betrouwbare en hartstikke snelle processor goedkoper in te kopen, dus zijn we blij met deze logische keuze van OnePlus.

©Rens Blom

Van de accuduur hadden we stiekem meer gehoopt. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt de OnePlus 13R zonder problemen een lange dag gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over de batterij. Maar daar houdt het op, lezen we ook in andere reviews terug. Dat is best gek, want ten opzichte van andere smartphones heeft de 13R een grotere accucapaciteit (totaal 6000 mAh). En de Snapdragon 8 Gen 3-processor is energiezuinig, weten we van smartphones van vorig jaar. Waar het dan 'misgaat', weten we niet, maar de enorme accu vertaalt zich dus niet in een enorme accuduur.

Opladen doet de OnePlus 13R alleen via usb-c. Dat kan met maximaal 80 watt als je een OnePlus-snellaadadapter hebt of koopt voor 50 euro. Die adapter is niet bij de smartphone inbegrepen. Met een andere adapter laadt de 13R veel langzamer op. Jammer, maar geen probleem als je het toestel 's nachts oplaadt.

Camera's

De smartphone is voorzien van een prima selfiecamera en drie camera's op de achterkant. Dat zijn een 50megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 50megapixel-telelens voor een paar keer zoom. Na een week met de OnePlus 13R zijn we niet bijster enthousiast over de camera's. De hoofdcamera scoort een ruime voldoende, ook in het donker. De groothoekcamera daarentegen presteert ondergemiddeld in dit prijssegment en de zoomcamera biedt slechts 2x zoom. Sommige vergelijkbare telefoons komen tot 5x zoom.

©Rens Blom

Updatebeleid had beter gekund

Op de OnePlus 13R is Android 15 geïnstalleerd, waar OnePlus zijn OxygenOS-schil overheen legt. Die schil lijkt sprekend op ColorOS van Oppo, wat verklaarbaar is omdat het zusterbedrijven zijn. ColorOS werkt prima, maar is wel erg druk. Niet alle functies lijken ons even nodig en andere functies lijken wel erg veel op die van Apples iOS. OnePlus mag bovendien best stoppen met games en apps aanraden. Die weten we heus wel zelf te vinden.

©Rens Blom

We zien liever dat het merk focust op een beter updatebeleid. De OnePlus 13R krijgt namelijk vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat is korter dan concurrerende smartphones van Motorola (zes jaar complete updates), Google, Samsung en Apple (allemaal zeven jaar). En best gek: de OnePlus 13R krijgt even lang updates als de OnePlus Nord 4, die honderden euro's minder kost.

Conclusie: OnePlus 13R kopen?

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt: hij heeft een mooi scherm, krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen we deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.