ID.nl logo
Review Google Pixel Watch 2 - Laat zich lastig aanbevelen...
© Wesley Akkerman | ID.nl
Gezond leven

Review Google Pixel Watch 2 - Laat zich lastig aanbevelen...

Ten opzichte van de eerste Google Pixel Watch heeft Google veel dingen veranderd aan de Google Pixel Watch 2 (vanaf 399 euro). Aangezien we die smartwatch officieel niet in Nederland konden kopen, is een vergelijking met de Samsung Galaxy Watch 6 iets beter op z’n plek.

Goed
Conclusie

Als de Samsung Galaxy Watch 6 niet vlak voor de Google Pixel Watch 2 was verschenen, hadden we misschien een andere conclusie getrokken dan we nu doen. Maar met de Watch 6 in het achterhoofd kunnen we niet zeggen dat de Pixel Watch 2 een geweldige smartwatch is. Zeker, het is een mooi apparaat met veel functies, een subtiel design en een comfortabele fit, maar de Watch 6 van Samsung doet in veel gevallen alles beter. Daar komt bij dat de Pixel Watch 2 duurder is dan de Watch 6 én extra geld vraagt voor het uiteenzetten van je eigen gezondheidsdata. Het is niet zo dat we de Google Pixel Watch 2 afraden, want we kunnen ons voorstellen dat je niet te veel bedrijven toegang tot je data wilt geven. En door te kiezen voor één fabrikant of aanbieder, beperk je de toegang tot je gegevens. Heb je al een Pixel 7 of 8 en ben je op zoek naar een geschikte smartwatch voor erbij? Dan kun je met een gerust hart de Pixel Watch 2 in huis halen. Maar als je daar weinig om geeft en gewoon de beste allround smartwatch wilt hebben, dan willen we je wederom naar de Galaxy Watch 6 verwijzen. Die doet immers veel meer voor iets minder.

Plus- en minpunten
  • Uitgebreide fitnessfuncties
  • Subtiel design
  • Optionele kroonbediening
  • Wear OS 4.0 (en nieuwe apps)
  • Het bandje en kliksysteem
  • Accuduur
  • Loopt snel krassen op
  • Gezondheidsdata verdwijnt achter betaalmuur
  • Vrij prijzig
  • Oplaadkabel bevestigen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, de Google Pixel Watch 2 is geen slechte smartwatch. En voor het eerst in lange tijd hebben Android-gebruikers echt iets te kiezen als het gaat om een slim horloge voor bij hun smartphone. Want nog niet zo heel lang geleden schreven we een review over de Samsung Galaxy Watch 6, die we gekroond hebben tot de 'beste allround smartwatch' van dit moment. Lukt het de Pixel Watch 2 de kroon af te pakken, of moet Googles smartwatch het doen met een plek op de prinsenstoel?

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Comfortabele fit

Een van de belangrijkste onderdelen van de smartwatchervaring is dat-ie comfortabel zit. Net zoals bij de Samsung Galaxy Watch 6 krijg je bij de Google Pixel Watch 2 een fijne siliconenband die lekker zit, ook voor langere tijd. Je krijgt twee formaten, die je middels een handig kliksysteem op de Watch 2 kunt los- en vastmaken. Je hebt genoeg opties met betrekking tot de strakheid en we hebben geen moment het idee gehad dat de smartwatch te los of te vast zat. Met een gewicht van 31 gram voelt de Watch 2 vrij licht aan, wat het klokje onder meer te danken heeft aan het frame van gerecycled aluminium.

De Google Pixel Watch 2 is niettemin een vrij dikke smartwatch. De Galaxy Watch 6 is dunner en platter, en oogt daardoor wat eleganter. De schermranden zijn op de Pixel Watch 2 veel breder, waardoor je minder schermruimte tot je beschikking hebt. Voor het lezen van notificaties en aflezen van fitnessdata is dat geen probleem, maar wanneer je iets probeert te typen met het piepkleine digitale toetsenbord, is dat allesbehalve ideaal. Het display is 1,2 inch groot; dat is een groot verschil met de 1,3 of 1,5 inch van de Watch 6. Het is maar net waar je voorkeur ligt.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Niet echt opvallend

Ondanks de dikte van de Google Pixel Watch 2 vinden we de smartwatch onopvallend. Het donkere bandje speelt daar ook een rol in. Het formaat van het kastje zorgt voor een subtiel design, dat bovendien bij allerlei outfits en stijlen past. Niet dat de Galaxy Watch 6 zo uitgesproken is, maar de Apple Watch Series-modellen zijn dat wel. De draaiknop (of kroon) steekt niet genoeg uit om iets af te doen aan het design, en voegt daardoor alleen maar iets toe. Namelijk een gemakkelijke bediening, waardoor je niet steeds met je vinger over het scherm hoeft te vegen.

Dat scherm heeft met een maximale helderheid van 1.000 nits niet dezelfde impact als de Samsung Galaxy Watch 6 (die tot 2.000 nits gaat). Gelukkig kun je het scherm buiten goed aflezen, waardoor dat geen groot probleem hoeft te zijn (zeker niet zonder direct vergelijkingsmateriaal). Verder is het zo dat de resolutie technisch gezien wat lager ligt dan die van het Samsung-model, maar ook daar merk je in de praktijk weinig van. De interface, kleuren en knoppen ogen fraai en scherp. De buitenste laag loopt, ondanks Gorilla Glass 5, helaas wel snel(ler) krassen op.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Prestaties van Google Pixel Watch 2

De Pixel Watch heeft een andere processor dan de Samsung Galaxy Watch 6, maar is minstens net zo snel. Misschien wel sneller als je ze naast elkaar zou leggen. Niet dat de Watch 6 traag is, maar de Watch 2 heeft net wat meer pit. Apps die traditiegetrouw langzaam zijn op smartwatchhardware, zoals Google Maps, gaan als een tierelier op de Google Pixel Watch 2. Android Wear is ook lekker vlug en overzichtelijk, en biedt meer dan genoeg toffe functies aan om je tevreden te stellen. Dankzij nieuwe apps als Gmail en Agenda kun je ook meer dan ooit met je slimme horloge.

Ook goed om te weten: net als op de Apple Watch is het mogelijk in noodgevallen een SOS-signaal te sturen. Daarnaast is er valdetectie aanwezig. Je moet dat alleen wel even instellen op de smartwatch.

Dankzij die nieuwe processor gaat ook de accu wat langer mee. De Google Pixel Watch 2 houdt het 24 uur vol met het altijd-aan-scherm aan. Laat je dat display uit en alleen aanspringen bij notificaties en polsbewegingen omhoog, dan haal je met gemak de anderhalve dag. Dat is net iets minder lang dan de Galaxy Watch 6, maar beide horloges dien je om de dag op te laden. Helaas is er geen draadloos opladen aanwezig en werkt het kliksysteem van de meegeleverde lader ook niet echt lekker. Je moet de pinnetjes namelijk goed op de onderkant laten aansluiten.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Gezondheidstracking als paradepaardje

Net als veel andere smartwatches kun je met de Google Pixel Watch 2 je hartslag, bloedzuurstofniveau, slaap en andere zaken tracken. Ook kun je een ECG laten maken (al vervangt een slim horloge natuurlijk nooit de professionele apparatuur van artsen en ziekenhuizen). Daarbovenop komen sensoren voor het meten van stress en de huidtemperatuur. Hoewel de Galaxy Watch 6 net even wat meer verschillende functies biedt, is de Google Pixel Watch 2 wel flink uitgebreid in wat het kan tracken. En dat komt natuurlijk allemaal door de extreem fijne integratie met de kennis van Fitbit.

De Google Pixel Watch 2 kan voor verschillende onderdelen uitgebreide samenvattingen en uiteenzettingen presenteren. Maar dan wel alléén als je extra betaalt voor het Fitbit Premium-abonnement. Gelukkig krijg je de eerste zes maanden cadeau. Maar besluit je daarna niet te willen betalen, dan verandert de smartwatch in een basale fitnesstracker. En dat is echt heel jammer. Niet alleen zit al je data dan in een kluis waar je zelf niet bij kunt, ook wordt het systeem an sich minder nuttig. Samsung en Apple bieden dezelfde soort gegevens zonder extra kosten.

©Wesley Akkerman | ID.nl

©Wesley Akkerman | ID.nl

Google Pixel Watch 2 kopen?

Als de Samsung Galaxy Watch 6 niet vlak voor de Google Pixel Watch 2 was verschenen, hadden we misschien een andere conclusie getrokken dan we nu doen. Maar met de Watch 6 in het achterhoofd kunnen we niet zeggen dat de Pixel Watch 2 een geweldige smartwatch is. Zeker, het is een mooi apparaat met veel functies, een subtiel design en een comfortabele fit, maar de Watch 6 van Samsung doet in veel gevallen alles beter. Daar komt bij dat de Pixel Watch 2 duurder is dan de Watch 6 én extra geld vraagt voor het uiteenzetten van je eigen gezondheidsdata.

Het is niet zo dat we de Google Pixel Watch 2 afraden, want we kunnen ons voorstellen dat je niet te veel bedrijven toegang tot je data wilt geven. En door te kiezen voor één fabrikant of aanbieder, beperk je de toegang tot je gegevens. Heb je al een Pixel 7 of 8 en ben je op zoek naar een geschikte smartwatch voor erbij? Dan kun je met een gerust hart de Pixel Watch 2 in huis halen. Maar als je daar weinig om geeft en gewoon de beste allround smartwatch wilt hebben, dan willen we je wederom naar de Galaxy Watch 6 verwijzen. Die doet immers veel meer voor iets minder.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen