ID.nl logo
Fitbit Versa 3 - Smartwatch verlegt je grenzen
© PXimport
Gezond leven

Fitbit Versa 3 - Smartwatch verlegt je grenzen

De derde generatie van de Fitbit Versa smartwatch, is op hetzelfde moment aangekondigd als de Fitbit Sense, die wat uitgebreider is op het gebied van gezondheidsmeting. De Fitbit Versa 3 is wat betaalbaarder en verzamelt gegevens om je aan te moedigen actiever te leven. Is Fitbit’s nieuwe smartwatch wat voor jou?

De functioneel meest uitgebreide smartwatch van Fitbit was altijd de Versa. Hoewel het horloge net als andere Fitbit-producten vooral geënt is op het meten van activiteiten en je fysieke gesteldheid. Het bedrijf is nooit subtiel geweest over waar de Fitbit Versa door geïnspireerd is: de Apple Watch. De smartwatches lijken qua uiterlijk enorm op elkaar. Maar Fitbit liet toe dat Apple op gezondheidsgebied Fitbit achter zich liet, bijvoorbeeld door het meten van bloedzuurstofwaardes en de mogelijkheid hartfilmpjes te maken. Gelukkig heeft Fitbit een flinke inhaalslag gemaakt, maar deze functies bewaard voor een nieuwe (duurdere) smartwatch-serie: de Fitbit Sense. De vernieuwingen op gezondheidsgebied blijven voor de nieuwe Fitbit Versa 3 uit. Hierdoor lijkt de Versa 3 meer toegespitst op bewegen en gezond leven, terwijl de Fitbit Sense juist een vinger aan de pols houdt op het gebied van gezondheid (maar verder ook over de functionaliteit van de Versa 3 beschikt).

De Fitbit Versa 3 is qua vormgeving nagenoeg gelijk aan de Versa 2. Horlogebandjes zijn helaas niet uitwisselbaar, maar wel verwisselbaar. Fitbit verkoopt zelf andere bandjes, maar je kunt deze bijvoorbeeld ook bij Chinese webshops betaalbaarder op de kop tikken. Dat kan sowieso handig zijn, want het standaard-rubberbandje van de Versa 3 (en eigenlijk alle Fitbits) zorgen bij mij voor huidirritatie. Vooral na het sporten. Dat de vormgeving hetzelfde is gebleven is jammer, het is namelijk nog steeds lastig om de smartwatch te onderscheiden van de Apple Watch, een horloge waarvan het ontwerp al voor verbetering vatbaar is.

Het horloge is waterdicht, zodat het voor allerlei sporten gebruikt kan worden. Of je nu zwemt of tijdens een Viking-run door de modder banjert. Uiteraard is zo’n horloge niet geschikt voor contactsporten als voetbal en heb je een glazen schermpaneel om je pols. Glas is en blijft kwetsbaar.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Vernieuwingen van de Fibit Versa 3

De grootste vernieuwingen lijken bewaard voor de Fitbit Sense, maar ook de Fitbit Versa 3 is ten opzichte van de Fitbit Versa 2 van vorig jaar verbeterd. Dat merk je direct wanneer je de smartwatch aan zet, het oledscherm waarmee het apparaatje is uitgerust is een stuk mooier en vooral scherper. Bovendien is de functie toegevoegd voor een always-on display, waarbij het schermpje altijd een klokje toont. Overigens heeft de Versa 2 dit ook gekregen. Persoonlijk vind ik dat erg prettig, je hoeft geen polsbeweging meer te maken om de tijd te zien. Hoewel deze functie natuurlijk wel wat van je batterij eist.

De Fitbit Versa 3 is uitgerust met een GPS-chip. Het ontbreken van GPS was een groot gemis op de Versa 2. De Versa 2 gebruikte de GPS van de smartphone om routes vast te leggen, dat kan de Versa 3 nu zonder afhankelijk te zijn van je smartphone. Vooral als je graag hardloopt, wandelt of fietst is dat een leuke toevoeging, om routes na te gaan en je prestaties op specifieke trajecten te vergelijken. Dankzij de toevoeging van Fitbit Pay kun je je smartphone (én portemonnee) helemaal thuis laten, en toch nog even een pitstop inlassen op een terras of supermarkt. Fitbit Pay werkt overigens alleen voor Rabobank- en ABN AMRO-klanten.

Dat Fitbit wordt overgenomen door Google, is ook al voorzichtig te merken. Het horloge is voorzien van een microfoon en luidsprekertje, zodat spraakassistenten ook hun weg naar je pols vinden. Misschien voor sommigen Google Assistent-gebruikers van toegevoegde waarde, maar over het algemeen zie ik er niet de meerwaarde van in en voedt het mijn (persoonlijke) irritatie dat de spraakassistent wordt opgedrongen. De microfoon en luidspreker kun je ook gebruiken voor telefoongesprekken. Deze functie is echter nog niet geactiveerd.

Nieuwe functies

Fitbit voegt zelf de meeste functies toe met updates. Zo had ik het al even over het always-on-scherm. Maar het horloge kun je ook bijvoorbeeld steeds meer gebruiken om stoom af te blazen, door even met de mindfullness-functie jezelf op pauze te zetten. Fitbit ondersteunt zijn producten relatief lang met updates en nieuwe functies, dus wat dat betreft kun je veel extra’s verwachten.

Iets minder te spreken ben ik over Fitbit Premium. Dit is een betaalde dienst, die verzamelde gegevens net nog even diepgaander analyseert en extra tips geeft voor oefeningen of gezonde gewoontes. Het voelt echter als een soort koppelverkoop: koop je eerst een prijzig Fitbit-horloge, moet je vervolgens nog een tientje per maand betalen voor functionaliteit die eigenlijk al inbegrepen zou moeten zitten.

©PXimport

Geavanceerde meting

Verder is de Fitbit Versa 3 een voortzetting van de Versa 2, en net als de andere Fitbit-polsaccessoires voorzien van geavanceerde metingen: slaapanalyse, hartslag, activiteitsmeting en -detectie, stappenteller en meer. Er is ook smartwatch-functionaliteit, hoewel dit niet erg uitgebreid is omdat de smartwatch meer toegespitst is op beweging en je te helpen gezonder te leven. Fitbit Pay is een prettige toevoeging, je kunt ook je horloge gebruiken om je muziek te bedienen (Spotify en Deezer), de weersvoorspelling doornemen en je eigen gezondheids- en bewegingsstatistieken bekijken. Maar heel uitgebreid is dit niet, voor meer smartwatch-functies ben je beter af met horloges van Samsung of Apple.

Ook de accuduur is ongeveer hetzelfde. Ga uit van maximaal een dag of vijf. Maar er zijn natuurlijk functies die de accu zwaar belasten, zoals routevastlegging met GPS of de always-on functie. Laatstgenoemde kan de accuduur zo’n twee dagen verkorten. Hoewel dit ook weer te temmen is door het display automatisch ’s nachts uit te laten gaan, een nachtlampje om je pols heb je weinig aan.

De metingen van Fitbit zijn accuraat en de app is bijzonder gebruiksvriendelijk. Dat is en blijft het punt waarmee Fitbit zich onderscheidt van alle andere merken. De hartslagmeting is continu, dus niet alleen tijdens activiteiten. Dat levert waardevolle data op, want niet alleen wil je accurate meting tijdens beweging, maar hoe de hartslag daalt na de activiteit zegt ook veel over je gezondheid. Gek is wel dat de stappenteller tijdens het fietsen ook stappen meet. Of dit een meetfout is, of Fitbit je beloont met stappen, dat is lastig te zeggen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Conclusie

Graag had ik gezien dat Fitbit iets meer vernieuwingen van de Fitbit Sense had doorgevoerd naar de Fitbit Versa 3 en nieuwe functies niet had verstopt achter Fitbit Premium. Ook had een mooier, origineler horloge-ontwerp niet misstaan. De Fitbit Versa 3 kun je eigenlijk meer zien al een verbeterde versie van zijn voorganger, waarbij vooral het mooiere scherm opvalt. Verder biedt de Versa 3 alles wat Fitbit zo’n fijn merk maakt: accurate dataverzameling, een toegankelijke app… Kortom, een slimme coach om je pols die je helpt om net wat even beter te presteren en gezonder te leven.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 229,- **Kleuren** Roze, zwart, blauw **Platform** Android, iOS, Windows **Scherm** 1,58 inch oled (336 x 336) **Formaat** 40 x 40 x 1,2 cm **Sensoren** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** Bluetooth 5.0, wifi, NFC **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes, GPS **Website** [www.fitbit.com/nl](https://www.fitbit.com/nl/versa3)

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Geavanceerde meting
  • Toegankelijke app en bediening
  • Fitbit Premium
  • Afgekeken ontwerp
  • Weinig vernieuwing
▼ Volgende artikel
Werp een blik terug in de tijd met Wayback Machine
© Stavros - stock.adobe.com
Huis

Werp een blik terug in de tijd met Wayback Machine

Heb je je ooit afgevraagd hoe een bepaalde website er vroeger uitzag? Dat kan via de Wayback Machine, eigendom van een non-profitorganisatie, die ondertussen meer dan 860 miljard webpagina’s heeft gearchiveerd.

In drie stappen laten we zien hoe je de Wayback Machine gebruikt om oude versies van websites te bekijken: • Zoek een website op de tijdlijn van de Wayback Machine op • Bekijk snapshots van specifieke dagen via de kalenderweergave • Bekijk gekoppelde inhoud van andere webpagina's

Geboeid door het verleden? Lees dan ook dit artikel: Van downloads tot diskettes: op deze plekken vind je oude software

Stap 1: De tijdlijn

Google heeft aangekondigd om de Wayback Machine in de resultaten van de eigen zoekmachine te integreren, maar op het moment van schrijven werkt dat nog niet. Dan maar op de normale manier.

Surf naar https://web.archive.org en voer het adres van de gezochte website in de zoekbalk in. Voor deze gelegenheid proberen we het met de oudste website van Nederland. Als we dit monument in de tijdmachine kunnen bekijken, dan moet dat ook lukken met de website van jouw voetbal- of schaakclub. Het is bijna niet te geloven, maar in 1992 bestonden er slechts drie websites in de hele wereld: die van het Zwitserse CERN, die van een lab in Stanford SLAC en die van het Nederlandse atoomonderzoeksinstituut NIKHEF. Typ dus www.nikhef.nl in het zoekvak. Bingo! The Internet Archive of de Wayback Machine vindt de website en toont in een tijdlijn het aantal opgeslagen archiefdata. Leuk als je de site van toen met die van nu vergelijkt.

Hoe hoger de zwarte staafjes, hoe meer archiefdata er beschikbaar zijn.

Stap 2: Snapshots

Dit archief verzamelt momentopnamen. Logisch dat er geen snapshot uit 1992 beschikbaar is, omdat de Wayback Machine toen nog niet bestond. Het eerste zwarte staafje zie je staan in 1997. Als je daarop klikt, komt er een kalender tevoorschijn waar het moment van de opname is gemarkeerd met een blauwe stip. In dit voorbeeld is dat 10 december 1997. Ga er met de muisaanwijzer overheen en dan lees je dat er van die dag meerdere snapshots beschikbaar zijn. Als een website meerdere keren op één dag is gearchiveerd, wordt de cirkel rond die dag iets groter. Klik op een van deze snapshots.

Een blauwe stip zegt dat er een snapshot bestaat van die dag.

Zelf ook terugkijken op je leven?

Houd dan vanaf nu een meerjarendagboek bij

Stap 3: Koppeling proberen

Wanneer je bij het zoeken in de WayBack Machine een foutmelding ontvangt dan is de site mogelijk ingesteld om de webcrawler van de Wayback Machine te negeren. Als alles goed gaat, opent de website in de tijdmachine. Afhankelijk van hoe de website is gearchiveerd, kun je mogelijk op links in de pagina klikken en de gekoppelde content bekijken. Bovenaan de website staat een minikalender waarmee je via de blauwe pijltjes naar de volgende of vorige gearchiveerde momentopname springt.

In het geval van de oudste Nederlandse site kun je wel alle links openen.

▼ Volgende artikel
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.