De 5 grootste verschillen tussen de OnePlus Watch 2 en Google Pixel Watch 2
Geplaatst: 5 maart 2024 - 18:26
Rens Blom
De OnePlus Watch 2 en Google Pixel Watch 2 zijn twee premium smartwatches voor Android-gebruikers. Ze lijken wellicht veel op elkaar, maar verschillen ook op belangrijke punten. ID.nl heeft beide slimme horloges getest en zet in dit artikel de vijf grootste verschillen tussen de horloges op een rijtje. Zo kun jij besluiten welke smartwatch beter bij jouw wensen past.
1: Formaat en gewicht
Laten we beginnen met het meest zichtbare verschil tussen de twee smartwatches. Beide horloges zijn in één grootte verkrijgbaar, maar de OnePlus Watch 2 is veel groter dan de Google Pixel Watch 2. Het OnePlus-horloge heeft een groter scherm en een grotere accu, en is daarom forser in gewicht (49 gram exclusief bandje tegenover 31 gram exclusief bandje voor de Pixel Watch 2) en afmetingen. Dat zie je duidelijk om de pols. Waar de Pixel Watch 2 zich prima leent voor de dames- en herenpols, verwachten we dat veel vrouwen de OnePlus Watch 2 te groot en te zwaar vinden.
Een ander eveneens praktisch verschil is het type horlogebandje. De Pixel Watch 2 heeft een door Google ontwikkeld bandje, terwijl de Watch 2 van OnePlus een standaard 22mm-bandje gebruikt. Wil je een ander bandje voor de Pixel Watch 2 kopen, dan kom je uit bij een beperkt en duur aanbod van Google. Voor het OnePlus-horloge zijn bandjes van allerlei merken te koop, of wellicht heb je al een bandje in huis dat je graag gebruikt.
2: Een of twee besturingssystemen
Een bijzonder verschil tussen beide horloges is dat de OnePlus Watch 2 twee besturingssystemen heeft. Net als de Google Pixel Watch 2 draait het OnePlus-horloge op Wear OS 4, een besturingssysteem speciaal voor smartwatches dat is ontwikkeld door Google. De softwarefunctionaliteit van de horloges is daarom praktisch identiek. Je kunt met beide horloges bellen, navigeren via Google Maps, contactloos pinnen in de supermarkt en gebruikmaken van apps als Spotify, Google Agenda en WhatsApp.
Maar de OnePlus Watch 2 heeft dus nóg een besturingssysteem. Dat is een RTOS, lichtgewicht software bekend van goedkopere smartwatches. RTOS heeft minder functies en apps, en verbruikt daarom veel minder stroom. De OnePlus Watch 2 heeft er ook een extra processor voor en wisselt automatisch tussen de processor en bijbehorende software voor een combinatie tussen een complete gebruikservaring en lange accuduur. Daar komen we later nog op terug.
3: Uiteenlopende accuduur
Een ander belangrijk verschil tussen de smartwatches is de accuduur. De Google Pixel Watch 2 houdt het volgens Google tot 24 uur vol bij normaal gebruik. Onze review wijst uit dat het horloge een volle dag meegaat en ’s nachts je slaap nog kan bijhouden, maar dan ’s ochtends echt wel aan de oplader moet. De OnePlus Watch 2 heeft zoals eerder gezegd een veel grotere accu, en dat betaalt zich uit in de accuduur. OnePlus belooft tot 100 uur gebruik in de WearOS-modus, waarbij het horloge dus precies hetzelfde kan als de Pixel Watch 2. Zo gaat de accu bijna vijf dagen mee. Uit onze test blijkt dat het horloge inderdaad vier tot vijf dagen meegaat.
Beide horloges hebben ook een accubesparende modus. Omdat de OnePlus Watch 2 een grotere accu heeft en kan overschakelen op het energiezuinige RTOS-besturingssysteem, gaat deze smartwatch ook in de accubesparende stand dagen langer mee.
4: Bijbetalen voor functies?
Interessant is dat Google en OnePlus andere tactieken hanteren om kopers te verleiden. Zo werken sommige functies van de OnePlus Watch 2 alleen in combinatie met een OnePlus-smartphone. Dat is een tegenvaller voor wie blij is met zijn huidige niet-OnePlus-telefoon en de Watch 2 overweegt. Alle belangrijke functies werken overigens wel met elke Android-smartphone.
Google op zijn beurt laat de Pixel Watch 2 ook met alle Android-telefoons werken, maar stopt sommige functies achter een betaalmuur. Bij aanschaf van de Pixel Watch 2 krijg je zes maanden toegang tot Fitbit Premium, de dienst die gedetailleerde informatie verstrekt over de verzamelde gezondheidsgegevens van het horloge. Na de proefperiode moet je óf maandelijks betalen voor Fitbit Premium óf verlies je toegang tot de geregistreerde informatie. Je kunt zonder abonnement wel redelijk complete gegevens inzien.
Fitbit Premium kost op dit moment 9 euro per maand, wat meer is dan het goedkoopste Netflix-abonnement. Het OnePlus-horloge kent op dit moment geen optioneel abonnement; je betaalt dus alleen eenmalig voor de smartwatch. Of dat in de toekomst zo blijft, valt niet te zeggen.
5: Prijs
Tot slot de prijs, want die verschilt ook. De Google Pixel Watch 2 is in oktober 2023 uitgebracht voor een adviesprijs van 399 euro. Inmiddels kost het horloge rond de 349 euro. De OnePlus Watch 2 verschijnt in maart voor een adviesprijs van 329 euro en is dus direct goedkoper. Het verschil is vooralsnog niet wereldschokkend, maar de kans is groot dat het OnePlus-horloge de komende tijd nog wat in prijs gaat dalen. Dan kan – met nadruk op kan – het prijsverschil verder oplopen.
Lees verder: onze Google Pixel Watch 2-review
Powered by