De 4 voordelen van kindvriendelijke wearables

© Тарас Нагирняк - stock.adobe.com

De 4 voordelen van kindvriendelijke wearables

Geplaatst: 20 januari 2024 - 13:01

Wesley Akkerman

Wearables voor kinderen lijken soms misschien een beetje overdreven, maar er kleven wel degelijk verschillende voordelen aan vast. Je hoeft er niet altijd diep voor in de buidel te tasten. Vraagt je kind om een Apple Watch Ultra, dan hoef je daar vanzelfsprekend niet op in te gaan.

Wanneer je aan wearables denkt, dan denk je misschien meteen aan de slimme horloges van Samsung, Apple, Garmin of Withings. Mooie producten, die een heleboel dingen kunnen doen – maar die ook ontzettend duur zijn. En dat terwijl veel van de functies die dergelijke smartwatches en fitnesstrackers aanbieden, heel handig kunnen zijn om het dagelijks leven van je kind of het gezin te ondersteunen. Activiteitentrackers, gps-signalen, communicatiemiddelen; het kan allemaal handig zijn om te weten waar je kind is en wat hij of zij aan het doen is, zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

Bovendien is zo’n apparaat een mooi cadeautje. Als een beloning voor het uitvoeren van allerlei taakjes, zoals de vaatwasser leeghalen of een kamer opruimen. Kinderen kunnen namelijk vaak zelf kiezen uit verschillende modellen (uiteraard binnen verschillende prijscategorieën, maar dan spreek je gewoon een budget af) en die verder personaliseren met bandjes, kleuren en digitale mogelijkheden. Veel wearables voor kinderen worden geleverd met een digitale omgeving (een thema) die aan kan sluiten bij het uiterlijk van het horloge.

Watch on YouTube

1. Sportief en scherp blijven

Eén van de grootste voordelen van kindvriendelijke wearables is dat ze kinderen (weer) actief kunnen krijgen. Niet alleen kunnen kinderen hun eigen activiteiten in kaart brengen en bekijken, ook zullen die handige wearables hen ertoe aansporen vaker erop uit te gaan. Zo kunnen ze allerlei trofeeën en badges ontgrendelen als ze bepaalde doelen bereiken (zoals een bepaalde tijd actief bezig zijn. Dat hoeft niet ontzettend veel tijd te kosten, want vaak ben je met een half uur tot een uur per dag wel klaar met de oefeningen en taakjes.

Een ander aspect waar smartwatches bij kunnen helpen, is scherp blijven en dingen leren. Je kunt ze via de smartwatch bijbrengen wat het belang van sport en in beweging blijven is. En je kunt jongere kinderen er zelfs mee leren klokkijken, waarna je afspraken kunt maken over hoelang een bepaalde activiteit duurt (of wanneer ze weer binnen moeten zijn van de skatebaan). Bovendien zijn veel wearables voor kinderen voorzien van educatieve spelletjes. De kids kunnen elkaar uitdagen om scores te vergelijken.

📱Ook thuis je kids laten kennismaken met educatieve spelletjes? Een kindertablet is daar prima geschikt voor👇🏻
0

Powered by

logo

2. Onafhankelijk en veilig gevoel

Wanneer kinderen wat ouder wordt, dan hebben ze behoefte aan meer ruimte en onafhankelijkheid. Die kun je ze geven door een simpele wearable mee te geven waar een gps-tracker in zit. Zelf zullen ze er weinig aandacht aan geven, terwijl jij met een gerust hart op je werk zit. Door die gps-tracker kun je in realtime zien waar je kind is. Dit kan handig zijn voor wanneer je kind een keer alleen naar school moet lopen of zelfstandig naar een vriendje gaat. Maar ook wanneer ze buitenspelen op het pleintje kan het handig zijn om altijd te weten waar ze precies zijn.

Veel smartwatches hebben daarnaast een soort paniekknop waar een kind op kan drukken om een signaal naar de smartphone van een ouder of verzorger te sturen. Als je kind zich onveilig voelt komt dat van pas. Zo voelt het niet alleen voor de ouders of verzorgers, maar ook voor de kinderen zelf veel veiliger aan om lekker buiten te zijn. Sommige wearables bieden de optie om een ‘veilige zone’ aan kunt geven. Zodra je kind daarbuiten komt, krijg je een melding daarvan.

 

© PXimport

3. In contact blijven

Mocht er iets gebeuren dat je niet vertrouwt, maar wil je het kind ook niet meteen laten schrikken, dan kun je middels ingebouwde communicatiefuncties even snel checken hoe het gaat. Het geluid van de wearable moet daarvoor wel aanstaan natuurlijk. Ouders en kinderen kunnen via spraak maar ook via tekst met elkaar in contact komen. Zo ondersteunen een aantal smartwatches de belfunctie en kun je in de meeste gevallen, via de bijbehorende app, berichten naar elkaar versturen.

Jij bepaalt wie in de contactenlijst van de wearable komt te staan. Het kind kan zelf niemand toevoegen; wel een veilig idee. Je vult er jouw nummer in, en het nummer van je eventuele partner. Maar je kunt er ook vriendjes en vriendinnetjes in opslaan, evenals hun ouders en natuurlijk andere familieleden (die in de buurt wonen). Je kind neemt dan alleen contact op met mensen van wie je zeker weet dat hij of zij diegene kent en andersom.

4. Entertainment om je pols

Aan het begin van dit artikel schreven we al dat een wearable voor kinderen een fijn cadeautje kan zijn. Zij denken een toffe gadget te hebben, terwijl jij weet dat ze altijd bereikbaar zijn. En zo is er nog een trucje dat je kunt uithalen. Want op een smartwatch voor kinderen kun je vaak ook kindervriendelijke of educatieve games installeren. Waarom is dat een goed idee als je ze juist actiever wil maken? Nou, uit onderzoek blijkt dat kinderen meer dingen kunnen onthouden, beter presteren en meer betrokkenheid tonen wanneer ze iets spelenderwijs aangeleerd krijgen.

Zij denken dan dat ze even een momentje voor zichzelf hebben en lekker kunnen gamen, terwijl ze dus eigenlijk heel verantwoord bezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook mooi aansluiten bij het aanleren van verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld door ze zelf de speeltijd in de gaten te laten houden. Maar dat kleine schermpje van een smartwatch leent zich ook prima als moderne Tamagotchi, waarbij ze zich kunnen ontfermen over een digitaal huisdier (als een echt huisdier niet aan de orde is). Hoe beter ze daarmee omgaan, hoe meer beloningen een wearable kan geven.

Gezonde gewoontes ontwikkelen

Natuurlijk is het helemaal aan jou of een smartwatch of fitnesstracker de juiste keuze is voor je kind. Maar onderaan de streep kunnen we concluderen dat een wearable gezonde gewoontes kan ontwikkelen. Uiteraard staan er bij dat soort beweringen kanttekeningen, die we in andere artikelen toelichten. Zo hebben we een uitgebreid artikel geschreven over de vraag of smartwatches je helpen gezonder te leven, en lees je in dit interview met een huisarts wat het gevaar kan zijn van constant leunen op een wearable.


Benieuwd naar de verschillende wearables voor kinderen?

Ze zijn er in allerlei kleuren, maten en prijzen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem