4 manieren waarop wearables oudere mensen helpen
Hoewel het vaak zo is dat fabrikanten van wearables zich met name richten op jongeren, kunnen ouderen er ook flink van profiteren. Draagbare technologie, waar bijvoorbeeld smartwatches en fitnesstrackers onder vallen, kan in elk geval op vier manieren oudere mensen ondersteunen.
Smartwatches en aanverwante apparaten kunnen op verschillende manieren ondersteuning bieden aan oudere mensen (of mensen met specifieke kwalen). Denk dan aan:
- Hartslag meten gedurende de dag
- Valdetectie voor als het misgaat
- Medicatieherinneringen inplannen
- Tracking via gps
Benieuwd wat er komend jaar verandert aan je zorgverzekering? Lees daarom ook: 10 vragen over je zorgverzekering - UPDATE 2024
Jongen mensen gebruiken wearables vaak als een soort fashion statement. Smartwatches zijn vaak wat groter, terwijl fitnesstrackers veelal smaller en dunner zijn, en daardoor minder opvallen – zonder dat je per se op functionaliteit hoeft in te leveren. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker bepaalde functies worden, zoals het meten van je hartslag. Zo krijg je gedurende de dag updates over je hartslag en inspanningsniveau, en kun je het rustiger aan doen op momenten dat je merkt (en ziet) dat het even te druk wordt.
In de intro van dit artikel gebruiken we bewust het woord ‘ondersteunen’. Want natuurlijk geldt dat de informatie die een wearable geeft geen vervanging is voor een bezoek aan de huisarts of gesprek met een doktersassistent. Gaat het niet goed of voel je je onwel, schakel dan altijd de beschikbare hulp in. Ook wanneer je smartwatch zou aangeven dat er niet zo veel aan de hand is. De gegevens van smartwatches en fitnesstrackers kunnen wel handig zijn voor algemene ontwikkelingen, maar je kunt er dus niet op leunen zoals je dat wel op een huisarts zou doen.
Je hartslag meten en bijhouden
Eén van de belangrijkste functies van smartwatches en fitnesstracker is het frequent meten van je hartslag. Zo zie je tijdens het sporten wat een oefening met je doet. Mensen met hartproblemen en oudere gebruikers in het algemeen kunnen de data ook gebruiken om de gezondheid van hun hart in de gaten te houden. De gegevens zijn natuurlijk niet zo accuraat als een officiële meting bij een zorgprofessional, maar je kunt er vaak genoeg uit opmaken waardoor je wellicht een bepaalde actie kunt ondernemen.
Bovendien kun je vaak instellen dat een wearable een notificatie stuurt op het moment dat je hartslag te hoog of juist te laag is. Zo zorg je dat wanneer er iets aan de hand is, je daarvan op de hoogte gebracht wordt.
Met een fitnesstracker of smartwatch krijg je dus een algemene indruk van je gezondheid. Daarnaast stimuleren dergelijke apparaten om meer te bewegen en gezond te leven, aldus huisarts Van der Lof in een interview met ID.nl. Maar deze arts waarschuwt ook: het interpreteren van de informatie kan soms wat lastig zijn.
Wil je meer lezen over veilig gebruik van wearables en wat de gevaren en de positieve kanten zijn? Of wat zelf online zelfdiagnoses stellen voor je kan betekenen? Lees dan ons uitgebreide interview met een huisarts over dit onderwerp.
©sitthiphong
Valdetectie aanzetten
Veel wearables bieden tegenwoordig ook valdetectie aan. Mensen die last hebben van balansproblemen, lage bloeddruk of een afname in spiermassa, hebben grote kans dat die gedurende de dag een keer onderuit gaan. Door een wearable te dragen die valdetectie aanbiedt krijgen andere mensen een melding wanneer dat gebeurt, waardoor ze aan de bel kunnen trekken of zelf actie kunnen ondernemen. Onder meer elke Apple Watch (vanaf Series 3) biedt valdetectie aan, maar bij andere modellen moet je even goed op de lijst met functies kijken of het erop zit.
Medicatieherinneringen inplannen
Je kunt smartwatches en andere wearables ook gebruiken voor het bijhouden van medicatieherinneringen. Voor wie meerdere pilletjes per dag moet innemen, op verschillende momenten, is het soms lastig te onthouden welke pil voor welk moment is. Met de opties voor het instellen van geheugensteuntjes op een smartwatch, of speciaal daarvoor ontwikkelde apps, kun je precies (laten) instellen welke pil wanneer aan bod komt. Dat geeft een zekerder gevoel over de innamemomenten.
©JP | ID.nl
Tracken via gps
Tot slot is tracking via gps een fijne optie om achter de hand te hebben. Meer voor de familie, vrienden en nabije omgeving, dan voor de drager van zo’n wearable. Helemaal wanneer iemand dementie heeft bijvoorbeeld en soms nog wel eens verdwaalt onderweg naar de supermarkt. Je kunt hier verschillende apparaten voor gebruiken, waaronder simpele gps-trackers, smartwatches, een gps-ketting en meer. Het enige wat je geregeld moet doen, is de accu opladen. Want daar denkt de drager van de tracker wellicht ook niet aan.
Onzichtbaar stappen tellen?
Deze smalle fitnesstrackers vallen minder op