ID.nl logo
Computeren vanaf een loopband: zo bevalt wandelend werken
© Rens Blom
Gezond leven

Computeren vanaf een loopband: zo bevalt wandelend werken

In de koude, donkere wintermaanden kan het lastig zijn om dagelijks voldoende stappen te zetten. Zeker als je binnen voor een computer werkt. Je kunt je bureaustoel vervangen door een loopband, om al wandelend de werkdag door te komen en zo aan de 10.000 stappen per dag te komen. Redacteur Rens haalde zo’n loopband in huis en deelt zijn ervaringen.

In dit artikel onderzoekt onze redacteur Rens Blom de mogelijkheden om gedurende een reguliere werkdag toch aan zijn 10.000 stappen te komen. Dat doet hij door een loopband achter zijn bureau te plaatsen en het werken met wandelen te combineren. Hoe gaat hem dat af?

Ook interessant: Te koud om buiten te sporten? Zóveel calorieën verbrand je met huishoudklusjes

Na een paar dagen onderzoek naar verschillende typen loopbanden heb ik de Focus Fitness Jet 1 van Betersport gekocht. Deze loopband heeft een relatief lange en brede loopstrook, bedieningsknoppen op buikhoogte en laat je naast lopen ook rennen met maximaal 13 kilometer per uur. Bij een landelijke supermarktketen was hij in het kader van goede voornemens in de aanbieding voor 299 euro, waarmee het model qua prijs tussen eenvoudige en premium loopbanden in zit. Helaas is de aanbieding over en betaal je nu overal weer gewoon 499 euro.

De juiste loopband kiezen

Een eenvoudige loopband kost ongeveer 200 euro en is een platte loopband, zonder houvast en met een maximum loopsnelheid van 5 à 6 kilometer per uur. Sommige exemplaren zijn als het ware dubbel te vouwen, waardoor je ze makkelijker kunt opbergen. Een model dat niet vouwbaar is, past qua afmetingen doorgaans prima onder de bank of het bed.

Daar staat tegenover dat veel online kopers minder tevreden zijn over de bouwkwaliteit van eenvoudige loopbanden, en aangeven dat ze bij elke stap merken dat ze op een wat goedkope loopband staan. Die minpunten gaven voor mij de doorslag om 100 euro méér te betalen voor de Jet 1, want een loopband koop je in principe voor jaren gebruik en dan betaalt een kwaliteitsinvestering zich elke dag terug.

Dat ik niet voor een premium loopband van zo’n 600 euro ben gegaan, komt omdat ik nog niet wist hoe het concept me zou bevallen. Bevalt het minder goed dan je hoopte, dan heb je een serieus geldbedrag uitgegeven.

De juiste hoogte

Na het thuis ontvangen van de Jet 1 heb ik vijftien minuten nodig gehad om hem samen met mijn vriendin in elkaar te zetten. Dat viel alles mee. Er zijn ook loopbanden die je grotendeels zelf in elkaar moet zetten, maar deze was na het bevestigen van de zijkanten en het scherm aan de bovenkant direct klaar voor gebruik. Er zitten wieltjes onder de loopband zodat je het apparaat – als je de achterkant wat optilt – redelijk makkelijk kunt verplaatsen.

©Rens Blom

De Jet 1-loopband voor het zit-stabureau Flexispot E7.

©Rens Blom

Wie op een loopband wil werken, heeft een bureau nodig dat de hoogte in kan.

Ik heb de Jet 1 een paar dagen in de woonkamer gezet, voor het zit-stabureau dat Flexispot beschikbaar heeft gesteld voor deze test. Een loopband werkt namelijk het best met een bureau dat de hoogte in kan, zeker als de loopband hogere armleuningen en/of een scherm aan de voorkant heeft.

Het Flexispot E7-bureau heeft in mijn geteste configuratie een maximale werkhoogte van 123 centimeter, wat voor mij (1,85 meter) op de loopband precies hoog genoeg was om comfortabel met mijn armen op het bureaublad te leunen bij het typen en gebruik van de muis. Wie een loopband zonder leuning gebruikt, kan het elektrisch verstelbare bureau lager zetten.

©Rens Blom

Wandelend thuiswerken ziet er zo uit.

In de praktijk

De afgelopen week heb ik vier dagen gewerkt vanaf de loopband. Dat was – eerlijk is eerlijk – even wennen, onder andere bij het gebruik van het toetsenbord en de muis. Toetsenbord op het bureau of toch schuin tegen het scherm van de loopband? En wat is een fijne snelheid om te wandelen terwijl je (video)belt, leest en schrijft? Ik ben uitgekomen op 2 kilometer per uur bij lees- en schrijfwerkzaamheden en zo’n 3 kilometer per uur bij bellen.

©Rens Blom

Wandelen en bellen is een prettige combinatie.

Ik begon werkdagen zittend op een bureaustoel en schakelde rond een uur of tien over op de loopband. Na zo’n drie uur wandelen lunchte ik zittend, om vervolgens een kwartiertje frisse lucht in te ademen en thuis weer een uurtje zittend door te werken. De laatste paar uur van mijn werkdag sloot ik doorgaans wandelend af. Na het afsluiten van de computer deed ik boodschappen, om er bij het koken achter te komen dat ik alweer 10.000 stappen had gezet. Dat ging makkelijker dan op de thuiswerkdagen zonder loopband, toen het bij maximaal 7000 stappen per dag bleef.

©Rens Blom

De Fitbit om de pols houdt het wandelen thuis keurig bij.

En, bevalt het?

In een paar dagen wandelend werken voor de computer heb ik interessante ervaringen opgedaan. Bijvoorbeeld dat ik wandelend goed kan videovergaderen en telefoneren, maar wandelend minder focus heb tijdens het lezen en schrijven. Dan sta of zit ik toch liever. Een ander inzicht: een paar uur per dag wandelend werken helpt me om 10.000 stappen per dag te halen en leidt tot minder vermoeide benen aan het eind van de werkdag.

De Focus Fitness Jet 1 zelf heeft voor- en nadelen als loopband voor thuiswerkers. Een lager model past makkelijker voor en onder je bureau en is goedkoper, maar doorgaans van mindere bouwkwaliteit en niet geschikt om te snelwandelen en hardlopen. De hoge Jet 1 is zwaar (45 kilo) en hoog, maar komt kwalitatief goed over en gaat tot 13 kilometer per uur. Welk type loopband het beste bij jouw wensen past, hangt dus met name van je persoonlijke voorkeuren af.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.