ID.nl logo
Met Midjourney kun je de mooiste beelden maken, hoe ver reikt jouw fantasie?
© metamorworks - stock.adobe.com
Huis

Met Midjourney kun je de mooiste beelden maken, hoe ver reikt jouw fantasie?

AI is overal om ons heen. Ook voor het maken van foto’s en andere afbeeldingen kun je inmiddels gebruikmaken van AI. Met Midjourney genereer je relatief eenvoudig nieuwe creaties. Als je de functie slim inzet, haal je er bovendien nóg meer uit.

In dit artikel vertellen we hoe Midjourney werkt en met welke prompts jij je grootste fantasiefoto werkelijkheid kunt laten worden. Bijvoorbeeld:

  • style (stijl)
  • aspect (aspectratio)
  • chaos (afwijking in varianten)

Lees ook het uitgebreide artikel over Midjourney: MidJourney: wat is het en hoe gebruik je het?

Met Midjourney kun je uiteenlopende afbeeldingen genereren. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van AI. Op basis van een beschrijving die je aan het systeem opgeeft, wordt een afbeelding gecreëerd. Midjourney heeft geen eigen programma of app, maar werkt via Discord, een platform waarop je informatie kunt uitwisselen over specifieke onderwerpen.

Het is dus van belang dat je eerst een (gratis) account voor Discord aanmaakt. Klik vervolgens op Open Discord in je browser en maak een gebruikersnaam aan. Je kunt Discord vervolgens gebruiken in de webbrowser, maar ook als app installeren op je telefoon. Discord is beschikbaar via Google Play en de Apple App Store.

Aanmelden

Heb je je aangemeld voor Discord en eventueel de app geïnstalleerd, dan kun je aan de slag met Midjourney. Ga naar de website van Midjourney en klik op de knop Join the Beta. De app of website van Discord wordt geopend. Accepteer vervolgens de ‘uitnodiging’ van Midjourney.

Discord maakt gebruik van verschillende kanalen. Datzelfde geldt voor de Discord-server van Midjourney. Er zijn twee kanalen interessant: kanalen beginnend met general- en newbie-. Je vindt ze links in het navigatievenster.

Verder zijn er twee belangrijke termen om te onthouden: commando’s en prompts. Zoals de naam al doet vermoeden, geef je met een commando een opdracht aan Midjourney. Die opdrachten kunnen zeer verschillend zijn: beginnend bij het genereren van een afbeelding, tot aan het aanpassen van je favoriete instellingen en het opvragen van interessante statistieken. Een prompt gebruik je om de opdracht te specificeren. Bijvoorbeeld om de gewenste afbeelding te omschrijven.

Abonnement

In de begindagen van Midjourney was de dienst gratis beschikbaar. Gebruikers konden hierdoor naar believen experimenteren met het genereren van afbeeldingen. Die dagen zijn helaas voorbij. De populariteit en het intensieve gebruik van Midjourney hebben ervoor gezorgd dat je de dienst alleen nog tegen betaling kunt gebruiken. Er zijn vier abonnementsvormen: Basic, Standard, Pro en Mega.

Het voornaamste verschil zit 'm in de tijd die je gebruik mag maken van de ‘snelle GPU-tijd’. GPU staat voor graphics processing unit: de hardware die verantwoordelijk is voor het opbouwen van de afbeeldingen. Elke keer dat je een opdracht geeft voor het generen van een afbeelding, wordt de opdracht in behandeling genomen en verwerkt. De ‘fast GPU time’ is bij een Basic-abonnement 3,3 uur per maand, terwijl dit bij het meest uitgebreide abonnement, Mega, 60 uur per maand is. Je kunt op elk moment een bestaand abonnement opwaarderen naar een hoger abonnement. Je kiest daarbij of je direct wilt upgraden of aan het einde van de lopende periode. Terugschakelen kan ook; alleen wordt daarbij de wijziging pas aan het einde van de lopende periode doorgevoerd. Let erop dat de ongebruikte ‘Fast GPU’-uren niet meeverhuizen naar de nieuwe maand. Je bent ze aan het einde van de maand kwijt; vergelijkbaar met sommige belbundels bij telefoonabonnementen.

Eerste afbeelding

Tijd om onze eerste een afbeelding te maken. Gebruik de opdracht /imagine en volg deze op met de prompt waarin je een duidelijke omschrijving van de afbeelding geeft. Bijvoorbeeld /imagine prompt red car driving through narrow streets of Rome during sunset. Wees hierbij zo concreet en bondig mogelijk. Vermijd onnodige (bij)zinnen, maar richt je met een compacte, kernachtige beschrijving tot Midjourney.

Zodra je de opdracht hebt verstuurd en nadat je de gebruiksrechtsovereenkomst hebt geaccepteerd, neemt Midjourney deze in behandeling. De afbeelding wordt niet direct geladen, maar moet worden gegenereerd. Afhankelijk van de drukte op de server, neemt dat enige tijd in beslag. Zelf geven de makers aan dat de verwerking meestal een minuut duurt. Hierna verschijnt het resultaat: een viertal varianten van de afbeelding die je hebt gevraagd.

Hoe beter de instructies aan Midjourney, hoe beter je resultaat. Een goede prompt is in de praktijk dan ook opgebouwd uit een aantal componenten. Probeer specifieke details in de prompt op te nemen, bijvoorbeeld in dit geval de kleur van de auto of het specifieke model. Heb je een bepaalde stijl in gedachten, dan neem je die ook (kort en bondig) mee in de beschrijving. Bijvoorbeeld: ‘anime style’. Bekijk de opdrachten van anderen in de newbie-kanalen en laat je inspireren.

Vergroten en variëren

Direct onder de varianten vind je een aantal rijen met knoppen. De knoppen op de eerste rij hebben het opschrift U1 tot en met U4. De U staat voor Upscale. Met die knoppen kun je de grootte en details van een afbeelding verbeteren. Standaard is de afmeting van een afbeelding via Midjourney 1024 × 1024 pixels.

Ben je tevreden met de tweede afbeelding van de vier aangeboden plaatjes, dan klik je op U2 om van deze afbeelding een betere variant te maken. Je raadt het al: dat verzoek kost je GPU-tijd. Die tijd wordt afgetrokken van je beschikbare tijd. Deze functie is in de loop van de tijd veranderd: waar in eerdere versies het upscalen nodig was om tot een scherpe variant te komen, zijn de gegenereerde afbeeldingen in versie 5 (zie kader ‘Beter of anders’) standaard al van hoge kwaliteit. Met de knoppen U1 tot en met U4 wordt in dat geval de gekozen afbeelding losgetrokken uit het overzicht en als losse afbeelding aangeboden. Met de knoppen V1 tot en met V4 maak je variaties op een afbeelding.

Meer invloed op stijl

Elke versie van Midjourney kent een eigen uitstraling. Dat geldt voor versie 5.1 ook. Ben je een meer gevorderde gebruiker of heb je simpelweg geen behoefte aan ‘te veel’ bewerking, dan kun je slim gebruikmaken van de variabele --style raw. De foto’s worden dan minder intensief bewerkt en lenen zich vervolgens beter om zelf te bewerken.

In het kader ‘Beter of anders’ lees je hoe je eerdere versies kunt activeren. In het volgende overzicht vind je een beschrijving van de kenmerkende stijlen per model. Ook zie je welke variabele specifiek beschikbaar zijn voor die variant. Met variabelen kun je binnen een model de stijl aanpassen, zoals ook geldt voor de variabele --style raw voor versie 5.1. Experimenteer in de praktijk om te zien welke stijl jou het meest aanspreekt.

ModelKenmerkenBeschikbare variabelen
Niji Model 5Anime-stijl--style cute, --style scenic, --style original, --style expressive
Model 4Levendige kleuren, hoog contrast-
Model 5Meer fotografische uitstraling-
Model 5.1Scherpere afbeeldingen, betere vertaling van prompt naar afbeelding-
Model 5.2Hoger detailniveau, betere kleuren, contrast en composities--style raw

Instellingen in één keer Maak gebruik van de opdracht /settings voor een handig overzicht van je instellingen. Een groot deel hiervan kun je instellen via de individuele variabelen (zoals --style raw). Via de instellingen gaat het echter sneller!

Taalcursus!

Ben je eenmaal een tijdje bezig met Midjourney, dan merk je dat de manier waarop je een gewenste afbeelding beschrijft, in sterke mate het eindresultaat bepaalt. Maar hoe weet je nu wat een goede beschrijving is?

Met de opdracht /describe kun je een bestaande afbeelding uploaden en aan Midjourney vragen om deze te beschrijven. Het systeem geeft vervolgens vier varianten van een beschrijving. Deze slimme truc helpt je bij het begrijpen van het taalmodel van Midjourney. Gebruik de opdracht /describe regelmatig om je begrip van het taalmodel te verbeteren.

Samenvoegen

Wil je meerdere afbeeldingen gebruiken als inspiratie voor een nieuwe afbeelding? Ook daarmee helpt Midjourney. Je gebruikt hiervoor de opdracht /blend. Standaard kun je twee afbeeldingen uploaden. Probeer voor de bronafbeeldingen dezelfde verhoudingen te gebruiken als voor het eindresultaat. Midjourney neemt vervolgens kenmerken uit beide afbeeldingen over om hier een nieuwe afbeelding van te maken.

Heb je de smaak te pakken en wil je meer dan twee afbeeldingen gebruiken? Tik dan in de rij met knoppen (bij Optioneel) op image3, image4 en image5. Je kunt maximaal vijf afbeeldingen uploaden. Hier vind je overigens ook de optie om de verhouding van de afbeelding aan te passen als je geen 1:1 beeldverhouding wilt.

Beeldverhouding

Standaard gebruikt Midjourney een beeldverhouding van 1:1, maar daar ben je niet aan gebonden. Met de variabele --aspect kun je de aspectratio aanpassen. Wil je bijvoorbeeld dat de afbeelding 1,6x breder is dan de hoogte (voor een verhouding van 16:10), dan gebruik je de variabele --aspect 160:100. Je gebruikt hele nummers. Voor een verhouding van 2,5:1 typ je dus 250:100. Een geldige volledige opdracht is bijvoorbeeld /imagine prompt sunny beach with dolphins --aspect 160:100. Veelgebruikte ratio’s zijn 7:4 (voor telefoons) en 3:2 (voor foto’s).

Heb je een afbeelding gegenereerd, maar kom je er daarna achter dat je liever een andere beeldverhouding wilt? Tik op de knop Zoom out om een nieuwe verhouding te kiezen. Dit betekent uiteraard dat Midjourney ‘nieuwe’ ruimte opnieuw moet invullen.

Beter of anders De makers van Midjourney werken continu aan het verbeteren van het model. Ten tijden van het schrijven van dit artikel, in juni 2023, is versie 5.2 van het model beschikbaar. Standaard maak je gebruik van de nieuwste versie.

De verschillen schuilen tot nu toe vooral in het aantal bewerkingen dat Midjourney op de afbeeldingen toepast. Dat betekent niet dat een hoger versienummer per definitie beter is. Mogelijk spreekt een stijl van een eerdere versie je meer aan. Gelukkig kun je altijd een andere versie gebruiken. Typ hiervoor /settings en kies het versienummer.

Midjourney heeft een uitgebreid overzicht samengesteld van de verschillende versies en de karakteristieke stijlen per editie. Bekijk ook de alinea ‘Meer invloed op stijl’, waarin we uitleggen hoe je meer invloed op de stijl uitoefent.

Meer afwisseling

Standaard toont Midjourney voor elke afbeelding een set varianten. In welke mate deze varianten onderling van elkaar afwijken, kun je zelf bepalen. Maak hiervoor gebruik van de variabele --chaos. Je geeft hierbij een waarde op van 0 tot 100, waarbij de standaardwaarde 0 is. Standaard liggen de varianten grotendeels met elkaar in één lijn en is er beperkte variatie. Kies je een hogere waarde, bijvoorbeeld --chaos 50, dan is er al aanzienlijk meer afwisseling. Experimenteer met de verschillende waarden om een indruk van de variatie te krijgen en bijvoorbeeld het verschil tussen --chaos 50 en --chaos 80 te ontdekken.

Rustig aan

Eerder heb je gelezen over de ‘fast GPU’-tijd van Midjourney. Bij een betaald abonnement maak je standaard gebruik van deze tijd. Heb je geen haast bij het maken van de afbeelding, dan kun je kiezen om je taak uit te voeren in de ‘Relax’-modus. Taken uitgevoerd in deze modus snoepen geen tijd af van je ‘fast GPU’-tijd. Nadeel is dat je niet weet wanneer de taak is voltooid: nieuwe taken worden in een rij geplaatst en een voor een afgewerkt zodra er tijd beschikbaar komt. De makers geven aan dat dit in de praktijk doorgaans tussen de 0 en 10 minuten ligt. Bovendien wordt binnen deze rij een voorrangsmodel gehanteerd: wie de Relax-modus vaker gebruikt, moet langer wachten dan gebruikers die de modus af en toe gebruiken.

De modus is beschikbaar in alle abonnementen, behalve het Basic-abonnement. Je kunt de modus oproepen via de variabele --relax. Typ bijvoorbeeld /imagine prompt red car --relax.

Heb je juist nóg minder geduld dan de ‘fast GPU’-modus van je vraagt? Er is ook een Turbo-modus beschikbaar (variabele --turbo). Deze handelt je taak vier keer sneller af dan de Fast-modus. Je ‘betaalt’ hier wel voor: de afhandeling kost het dubbele aantal GPU-minuten, dat op je tegoed in mindering wordt gebracht.

Hard gewerkt?

Ga voor een momentje van ontspanning met deze massage-gun

Externe hulp

Goede afbeeldingen maken met Midjourney is een kunst. In het begin is het een kwestie van experimenteren met het vinden van de juiste woorden en een pakkende beschrijving om een acceptabel resultaat te krijgen. Je kunt alle kanten op, en hierin schuilt tegelijkertijd de zwakte van Midjourney. De beschrijving bepaalt immers de kwaliteit van het eindresultaat.

In deze jonge markt zijn inmiddels verschillende partijen gesprongen die je – tegen betaling – helpen met AI-prompts. Deze prompts helpen je bij het formuleren van de beschrijvingen, zodat je zelf minder hoeft te experimenteren.

Een bekend platform is PromptBase, waarop je onder andere prompts voor Midjourney aantreft. Gelukkig hoef je de knip niet meteen te trekken en kun je ook aan de slag met gratis prompts. Een goed voorbeeld hiervan is AIPRM. Dit hulpje werkt als browserextensie voor Chrome en Edge en maakt gebruik van ChatGPT om kant-en-klare prompts voor Midjourney te maken. Zelf hoef je alleen enkele woorden voor de afbeelding op te geven, waarna ChatGPT een viertal uitwerkingen presenteert waarmee je Midjourney aan het werk kunt zetten.

Waar AIPRM gebruikmaakt van getypte opdrachten, pakt het gratis Promptomania het anders aan. Op basis van visuele voorbeelden geef je aan welke onderdelen je het meest aanspreken. Je kiest verschillende elementen, bijvoorbeeld filmsoort, stijlen en afmetingen. Ook kun je eventuele variabelen van Midjourney (zoals het eerder besproken --chaos direct selecteren tijdens dit proces). De keuzen worden aan de Prompt Builder toegevoegd. Ben je tevreden met de samenstelling, dan kun je de bijbehorende prompt kopiëren en plakken in Midjourney.

Systeemtijd Zoals je leest, geeft een abonnement op Midjourney je recht op systeemtijd. Je beschikbare GPU-tijd neemt bij elke opdracht een beetje af en de totale hoeveelheid is afhankelijk van je abonnement. Benieuwd naar de tijd die je overhebt? Gebruik de opdracht /info. Het overzicht toont ook welke taken nog in de wachtrij staan en wanneer je abonnement afloopt.

 

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).