ID.nl logo
Met Midjourney kun je de mooiste beelden maken, hoe ver reikt jouw fantasie?
© metamorworks - stock.adobe.com
Huis

Met Midjourney kun je de mooiste beelden maken, hoe ver reikt jouw fantasie?

AI is overal om ons heen. Ook voor het maken van foto’s en andere afbeeldingen kun je inmiddels gebruikmaken van AI. Met Midjourney genereer je relatief eenvoudig nieuwe creaties. Als je de functie slim inzet, haal je er bovendien nóg meer uit.

In dit artikel vertellen we hoe Midjourney werkt en met welke prompts jij je grootste fantasiefoto werkelijkheid kunt laten worden. Bijvoorbeeld:

  • style (stijl)
  • aspect (aspectratio)
  • chaos (afwijking in varianten)

Lees ook het uitgebreide artikel over Midjourney: MidJourney: wat is het en hoe gebruik je het?

Met Midjourney kun je uiteenlopende afbeeldingen genereren. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van AI. Op basis van een beschrijving die je aan het systeem opgeeft, wordt een afbeelding gecreëerd. Midjourney heeft geen eigen programma of app, maar werkt via Discord, een platform waarop je informatie kunt uitwisselen over specifieke onderwerpen.

Het is dus van belang dat je eerst een (gratis) account voor Discord aanmaakt. Klik vervolgens op Open Discord in je browser en maak een gebruikersnaam aan. Je kunt Discord vervolgens gebruiken in de webbrowser, maar ook als app installeren op je telefoon. Discord is beschikbaar via Google Play en de Apple App Store.

Je gebruikt Discord om met Midjourney te praten.

Aanmelden

Heb je je aangemeld voor Discord en eventueel de app geïnstalleerd, dan kun je aan de slag met Midjourney. Ga naar de website van Midjourney en klik op de knop Join the Beta. De app of website van Discord wordt geopend. Accepteer vervolgens de ‘uitnodiging’ van Midjourney.

Discord maakt gebruik van verschillende kanalen. Datzelfde geldt voor de Discord-server van Midjourney. Er zijn twee kanalen interessant: kanalen beginnend met general- en newbie-. Je vindt ze links in het navigatievenster.

Verder zijn er twee belangrijke termen om te onthouden: commando’s en prompts. Zoals de naam al doet vermoeden, geef je met een commando een opdracht aan Midjourney. Die opdrachten kunnen zeer verschillend zijn: beginnend bij het genereren van een afbeelding, tot aan het aanpassen van je favoriete instellingen en het opvragen van interessante statistieken. Een prompt gebruik je om de opdracht te specificeren. Bijvoorbeeld om de gewenste afbeelding te omschrijven.

Midjourney maakt gebruik van verschillende kanalen.

Abonnement

In de begindagen van Midjourney was de dienst gratis beschikbaar. Gebruikers konden hierdoor naar believen experimenteren met het genereren van afbeeldingen. Die dagen zijn helaas voorbij. De populariteit en het intensieve gebruik van Midjourney hebben ervoor gezorgd dat je de dienst alleen nog tegen betaling kunt gebruiken. Er zijn vier abonnementsvormen: Basic, Standard, Pro en Mega.

Het voornaamste verschil zit 'm in de tijd die je gebruik mag maken van de ‘snelle GPU-tijd’. GPU staat voor graphics processing unit: de hardware die verantwoordelijk is voor het opbouwen van de afbeeldingen. Elke keer dat je een opdracht geeft voor het generen van een afbeelding, wordt de opdracht in behandeling genomen en verwerkt. De ‘fast GPU time’ is bij een Basic-abonnement 3,3 uur per maand, terwijl dit bij het meest uitgebreide abonnement, Mega, 60 uur per maand is. Je kunt op elk moment een bestaand abonnement opwaarderen naar een hoger abonnement. Je kiest daarbij of je direct wilt upgraden of aan het einde van de lopende periode. Terugschakelen kan ook; alleen wordt daarbij de wijziging pas aan het einde van de lopende periode doorgevoerd. Let erop dat de ongebruikte ‘Fast GPU’-uren niet meeverhuizen naar de nieuwe maand. Je bent ze aan het einde van de maand kwijt; vergelijkbaar met sommige belbundels bij telefoonabonnementen.

Eerste afbeelding

Tijd om onze eerste een afbeelding te maken. Gebruik de opdracht /imagine en volg deze op met de prompt waarin je een duidelijke omschrijving van de afbeelding geeft. Bijvoorbeeld /imagine prompt red car driving through narrow streets of Rome during sunset. Wees hierbij zo concreet en bondig mogelijk. Vermijd onnodige (bij)zinnen, maar richt je met een compacte, kernachtige beschrijving tot Midjourney.

Zodra je de opdracht hebt verstuurd en nadat je de gebruiksrechtsovereenkomst hebt geaccepteerd, neemt Midjourney deze in behandeling. De afbeelding wordt niet direct geladen, maar moet worden gegenereerd. Afhankelijk van de drukte op de server, neemt dat enige tijd in beslag. Zelf geven de makers aan dat de verwerking meestal een minuut duurt. Hierna verschijnt het resultaat: een viertal varianten van de afbeelding die je hebt gevraagd.

Richt je met een kernachtige beschrijving tot Midjourney.

Hoe beter de instructies aan Midjourney, hoe beter je resultaat. Een goede prompt is in de praktijk dan ook opgebouwd uit een aantal componenten. Probeer specifieke details in de prompt op te nemen, bijvoorbeeld in dit geval de kleur van de auto of het specifieke model. Heb je een bepaalde stijl in gedachten, dan neem je die ook (kort en bondig) mee in de beschrijving. Bijvoorbeeld: ‘anime style’. Bekijk de opdrachten van anderen in de newbie-kanalen en laat je inspireren.

Vergroten en variëren

Direct onder de varianten vind je een aantal rijen met knoppen. De knoppen op de eerste rij hebben het opschrift U1 tot en met U4. De U staat voor Upscale. Met die knoppen kun je de grootte en details van een afbeelding verbeteren. Standaard is de afmeting van een afbeelding via Midjourney 1024 × 1024 pixels.

Ben je tevreden met de tweede afbeelding van de vier aangeboden plaatjes, dan klik je op U2 om van deze afbeelding een betere variant te maken. Je raadt het al: dat verzoek kost je GPU-tijd. Die tijd wordt afgetrokken van je beschikbare tijd. Deze functie is in de loop van de tijd veranderd: waar in eerdere versies het upscalen nodig was om tot een scherpe variant te komen, zijn de gegenereerde afbeeldingen in versie 5 (zie kader ‘Beter of anders’) standaard al van hoge kwaliteit. Met de knoppen U1 tot en met U4 wordt in dat geval de gekozen afbeelding losgetrokken uit het overzicht en als losse afbeelding aangeboden. Met de knoppen V1 tot en met V4 maak je variaties op een afbeelding.

Midjourney presenteert je telkens vier varianten.

Meer invloed op stijl

Elke versie van Midjourney kent een eigen uitstraling. Dat geldt voor versie 5.1 ook. Ben je een meer gevorderde gebruiker of heb je simpelweg geen behoefte aan ‘te veel’ bewerking, dan kun je slim gebruikmaken van de variabele --style raw. De foto’s worden dan minder intensief bewerkt en lenen zich vervolgens beter om zelf te bewerken.

In het kader ‘Beter of anders’ lees je hoe je eerdere versies kunt activeren. In het volgende overzicht vind je een beschrijving van de kenmerkende stijlen per model. Ook zie je welke variabele specifiek beschikbaar zijn voor die variant. Met variabelen kun je binnen een model de stijl aanpassen, zoals ook geldt voor de variabele --style raw voor versie 5.1. Experimenteer in de praktijk om te zien welke stijl jou het meest aanspreekt.

ModelKenmerkenBeschikbare variabelen
Niji Model 5Anime-stijl--style cute, --style scenic, --style original, --style expressive
Model 4Levendige kleuren, hoog contrast-
Model 5Meer fotografische uitstraling-
Model 5.1Scherpere afbeeldingen, betere vertaling van prompt naar afbeelding-
Model 5.2Hoger detailniveau, betere kleuren, contrast en composities--style raw

Instellingen in één keer Maak gebruik van de opdracht /settings voor een handig overzicht van je instellingen. Een groot deel hiervan kun je instellen via de individuele variabelen (zoals --style raw). Via de instellingen gaat het echter sneller!

Taalcursus!

Ben je eenmaal een tijdje bezig met Midjourney, dan merk je dat de manier waarop je een gewenste afbeelding beschrijft, in sterke mate het eindresultaat bepaalt. Maar hoe weet je nu wat een goede beschrijving is?

Met de opdracht /describe kun je een bestaande afbeelding uploaden en aan Midjourney vragen om deze te beschrijven. Het systeem geeft vervolgens vier varianten van een beschrijving. Deze slimme truc helpt je bij het begrijpen van het taalmodel van Midjourney. Gebruik de opdracht /describe regelmatig om je begrip van het taalmodel te verbeteren.

Samenvoegen

Wil je meerdere afbeeldingen gebruiken als inspiratie voor een nieuwe afbeelding? Ook daarmee helpt Midjourney. Je gebruikt hiervoor de opdracht /blend. Standaard kun je twee afbeeldingen uploaden. Probeer voor de bronafbeeldingen dezelfde verhoudingen te gebruiken als voor het eindresultaat. Midjourney neemt vervolgens kenmerken uit beide afbeeldingen over om hier een nieuwe afbeelding van te maken.

Heb je de smaak te pakken en wil je meer dan twee afbeeldingen gebruiken? Tik dan in de rij met knoppen (bij Optioneel) op image3, image4 en image5. Je kunt maximaal vijf afbeeldingen uploaden. Hier vind je overigens ook de optie om de verhouding van de afbeelding aan te passen als je geen 1:1 beeldverhouding wilt.

Gebruik meerdere afbeeldingen als inspiratie.

Beeldverhouding

Standaard gebruikt Midjourney een beeldverhouding van 1:1, maar daar ben je niet aan gebonden. Met de variabele --aspect kun je de aspectratio aanpassen. Wil je bijvoorbeeld dat de afbeelding 1,6x breder is dan de hoogte (voor een verhouding van 16:10), dan gebruik je de variabele --aspect 160:100. Je gebruikt hele nummers. Voor een verhouding van 2,5:1 typ je dus 250:100. Een geldige volledige opdracht is bijvoorbeeld /imagine prompt sunny beach with dolphins --aspect 160:100. Veelgebruikte ratio’s zijn 7:4 (voor telefoons) en 3:2 (voor foto’s).

Heb je een afbeelding gegenereerd, maar kom je er daarna achter dat je liever een andere beeldverhouding wilt? Tik op de knop Zoom out om een nieuwe verhouding te kiezen. Dit betekent uiteraard dat Midjourney ‘nieuwe’ ruimte opnieuw moet invullen.

Je bepaalt zelf welke beeldverhouding Midjourney hanteert en kunt ook uitzoomen.

Beter of anders De makers van Midjourney werken continu aan het verbeteren van het model. Ten tijden van het schrijven van dit artikel, in juni 2023, is versie 5.2 van het model beschikbaar. Standaard maak je gebruik van de nieuwste versie.

De verschillen schuilen tot nu toe vooral in het aantal bewerkingen dat Midjourney op de afbeeldingen toepast. Dat betekent niet dat een hoger versienummer per definitie beter is. Mogelijk spreekt een stijl van een eerdere versie je meer aan. Gelukkig kun je altijd een andere versie gebruiken. Typ hiervoor /settings en kies het versienummer.

Midjourney heeft een uitgebreid overzicht samengesteld van de verschillende versies en de karakteristieke stijlen per editie. Bekijk ook de alinea ‘Meer invloed op stijl’, waarin we uitleggen hoe je meer invloed op de stijl uitoefent.

Meer afwisseling

Standaard toont Midjourney voor elke afbeelding een set varianten. In welke mate deze varianten onderling van elkaar afwijken, kun je zelf bepalen. Maak hiervoor gebruik van de variabele --chaos. Je geeft hierbij een waarde op van 0 tot 100, waarbij de standaardwaarde 0 is. Standaard liggen de varianten grotendeels met elkaar in één lijn en is er beperkte variatie. Kies je een hogere waarde, bijvoorbeeld --chaos 50, dan is er al aanzienlijk meer afwisseling. Experimenteer met de verschillende waarden om een indruk van de variatie te krijgen en bijvoorbeeld het verschil tussen --chaos 50 en --chaos 80 te ontdekken.

Hoeveel variatie wil je toepassen?

Rustig aan

Eerder heb je gelezen over de ‘fast GPU’-tijd van Midjourney. Bij een betaald abonnement maak je standaard gebruik van deze tijd. Heb je geen haast bij het maken van de afbeelding, dan kun je kiezen om je taak uit te voeren in de ‘Relax’-modus. Taken uitgevoerd in deze modus snoepen geen tijd af van je ‘fast GPU’-tijd. Nadeel is dat je niet weet wanneer de taak is voltooid: nieuwe taken worden in een rij geplaatst en een voor een afgewerkt zodra er tijd beschikbaar komt. De makers geven aan dat dit in de praktijk doorgaans tussen de 0 en 10 minuten ligt. Bovendien wordt binnen deze rij een voorrangsmodel gehanteerd: wie de Relax-modus vaker gebruikt, moet langer wachten dan gebruikers die de modus af en toe gebruiken.

De modus is beschikbaar in alle abonnementen, behalve het Basic-abonnement. Je kunt de modus oproepen via de variabele --relax. Typ bijvoorbeeld /imagine prompt red car --relax.

Heb je juist nóg minder geduld dan de ‘fast GPU’-modus van je vraagt? Er is ook een Turbo-modus beschikbaar (variabele --turbo). Deze handelt je taak vier keer sneller af dan de Fast-modus. Je ‘betaalt’ hier wel voor: de afhandeling kost het dubbele aantal GPU-minuten, dat op je tegoed in mindering wordt gebracht.

Voor wie ongeduldig is: de Turbo-modus.

Hard gewerkt?

Ga voor een momentje van ontspanning met deze massage-gun

Externe hulp

Goede afbeeldingen maken met Midjourney is een kunst. In het begin is het een kwestie van experimenteren met het vinden van de juiste woorden en een pakkende beschrijving om een acceptabel resultaat te krijgen. Je kunt alle kanten op, en hierin schuilt tegelijkertijd de zwakte van Midjourney. De beschrijving bepaalt immers de kwaliteit van het eindresultaat.

In deze jonge markt zijn inmiddels verschillende partijen gesprongen die je – tegen betaling – helpen met AI-prompts. Deze prompts helpen je bij het formuleren van de beschrijvingen, zodat je zelf minder hoeft te experimenteren.

Een bekend platform is PromptBase, waarop je onder andere prompts voor Midjourney aantreft. Gelukkig hoef je de knip niet meteen te trekken en kun je ook aan de slag met gratis prompts. Een goed voorbeeld hiervan is AIPRM. Dit hulpje werkt als browserextensie voor Chrome en Edge en maakt gebruik van ChatGPT om kant-en-klare prompts voor Midjourney te maken. Zelf hoef je alleen enkele woorden voor de afbeelding op te geven, waarna ChatGPT een viertal uitwerkingen presenteert waarmee je Midjourney aan het werk kunt zetten.

Waar AIPRM gebruikmaakt van getypte opdrachten, pakt het gratis Promptomania het anders aan. Op basis van visuele voorbeelden geef je aan welke onderdelen je het meest aanspreken. Je kiest verschillende elementen, bijvoorbeeld filmsoort, stijlen en afmetingen. Ook kun je eventuele variabelen van Midjourney (zoals het eerder besproken --chaos direct selecteren tijdens dit proces). De keuzen worden aan de Prompt Builder toegevoegd. Ben je tevreden met de samenstelling, dan kun je de bijbehorende prompt kopiëren en plakken in Midjourney.

Met Promptomania kun je de afbeeldingen hanteren.

Systeemtijd Zoals je leest, geeft een abonnement op Midjourney je recht op systeemtijd. Je beschikbare GPU-tijd neemt bij elke opdracht een beetje af en de totale hoeveelheid is afhankelijk van je abonnement. Benieuwd naar de tijd die je overhebt? Gebruik de opdracht /info. Het overzicht toont ook welke taken nog in de wachtrij staan en wanneer je abonnement afloopt.

 

Persoonlijke informatie en statistieken.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.