🍿 Movie time! 8 tips voor het inrichten van een thuisbioscoop
Heb je een slaapkamer over of offer je met alle liefde je halve huiskamer op voor een eigen thuisbioscoop, dan zijn er een paar zaken waar je aan moet denken. Hoeveel ruimte je voor een homecinema nodig hebt bijvoorbeeld, en wat de ultieme stoelen zijn om je in een echte bios te wanen. En wat dacht je van een outdoorcinema?
De beste plek voor de thuisbios
Elke ruimte in huis kan tot thuisbioscoop worden omgetoverd, mits je op een prettige afstand van het scherm kunt zitten. Ook over het geluid moet je goed nadenken, want de buren moeten niet het gevoel krijgen dat de homecinemaset bij hen in huis staat. Kijk daarom uit naar of een goed geïsoleerde ruimte of een kamer die niet direct (of zo min mogelijk) aan het huis van de buren grenst. De ideale kamer voor een homecinema is ook de donkerste ruimte in huis. Zo hoef je minder geld uit te geven aan het verduisteren van de kamer.
Vraag advies over apparatuur
Voor een homecinema kun je gewoon gebruikmaken van een grote flatscreen, maar het echte bioscoopgevoel krijg je natuurlijk van een scherm of projectie op de muur. Hiervoor heb je een beamer nodig die het beeld in groot formaat loepzuiver op de muur kan projecteren.
Er is op dit gebied zo veel op de markt dat we adviseren je goed te laten informeren, ook over het beste geluid en hoe groot het scherm zou moeten zijn in jouw kamer. Neem daarom altijd een plattegrond mee van de ruimte en vermeld hierop de juiste afmetingen. Dat kun je gewoon uit de losse pols doen, als je andere partijen maar een idee van de kamer kunt geven. Lees je ook alvast in met dit artikel: Zo kies je de beste projector voor elke ruimte.
Beste afstand
De beste afstand tot een scherm of flatscreen is van belang voor je ogen en nek. De hele tijd omhoog moeten kijken of bijna in het scherm zitten doet echt afbreuk aan je kijkplezier. Een vuistregel voor de ideale kijkafstand is grofweg 2,5 keer de schermdiagonaal. Heb je projectiescherm van 2 meter breed, dan zou je op ongeveer 5 meter van het scherm moeten zitten.
Hoe hoog het scherm hangt is mede afhankelijk van de opstelling van de stoelen. Heb je een heuse bios met rijen stoelen achter elkaar, hang het scherm dan op ongeveer 95 cm van de vloer; zo ziet de achterste rij ook het hele scherm. Heb je een enkele rij stoelen, plofkussens of zitzakken, dan is 70 centimeter een fijne hoogte.
Voor een optimale biosbeleving plaats je het surroundsysteem op oorhoogte – als je in je bioscoopstoel zit uiteraard. En tussen de linker en rechter speaker houd je een afstand van 2 tot 4 meter aan.
Powered by
Akoestiek in de homecinema
De akoestiek in jouw homecinema is ook iets om rekening mee te houden. Een ruimte moet zo ‘neutraal’ mogelijk klinken, zodat je het geluid van de film echt hoort zoals het opgenomen is. Het tilt de hele bioscoopervaring net even een niveau hoger. Vaak vind je zo’n ruimte ook in de betere hi-fi-winkel. Heb je een flink budget en bouw je de bioscoopkamer from scratch op, vraag dan advies aan een bedrijf dat zich met de totaalinrichting van thuisbioscopen bezighoudt. Vaak is akoestiek hier een groot onderdeel van het plan, want pas dan komt de dure apparatuur echt goed tot zijn recht.
Ga je in een bestaande kamer aan de slag en wil je er niet al je spaargeld in stoppen, zorg dan in elk geval voor zachte vloerbedekking of een flink vloerkleed. Akoestische wandpanelen maken ook al veel verschil. Gooi tenslotte een heleboel kussens op de grond: niet alleen gezellig, maar ook goed voor het geluid.
Donkere kamer
De beste kamer voor een thuisbioscoop is die plek waar zo min mogelijk omgevingslicht binnenkomt. Lekker donker dus, want niets is zo jammer als dat er steeds licht via het spleetje tussen de gordijnen op jouw scherm schijnt. Ga dus voor de kamer met zo min mogelijk ramen; een kelder is helemaal ideaal. Voor de ramen die er wel zijn en afgedekt moeten worden, zijn verduisterende gordijnen heel geschikt.
Sfeerverlichting
Een beetje verlichting mag er natuurlijk wel zijn in de homecinema; doe dat door middel van indirect licht. Bijvoorbeeld met ledstrips aan de wand van het scherm of aan de randen van het plafond. Met slimme verlichting van Philips Hue plaats je plafondspots die je kunt dimmen wanneer de film begint en met een gradient lightstrip laat je de lampen meekleuren met wat er op dat moment op het scherm te zien is. Over een bioscoopsfeertje gesproken!
Lekker zitten in de thuisbioscoop
Jouw thuisbioscoop is niet compleet zonder de allerlekkerste stoelen, relaxfauteuils, plofbank of zitzakken. Of een gezellige combinatie van verschillende zitmogelijkheden. Ga je voor het allerhoogste comfort, ga dan niet over één nacht ijs. Bij veel winkels kun je uitgebreid proefzitten – geef goed aan waar de stoel voor bedoeld is – en de stoel thuis een tijdje uitproberen.
Outdoor cinema
Wil jij deze zomer flink uitpakken, geef dan niet alleen een goed buitenfeestje met barbecue, maar ‘top’ de avond ook af met een film in de buitenlucht. Hiervoor heb je uiteraard een scherm nodig, maar ook een draagbare beamer is handig. Vraag iedereen een strandstoel of opblaasbare zitzak mee te nemen, gooi een heleboel kussens neer en het zomerfeest van het jaar staat deze keer op jouw naam. Vergeet ook de lampionnen, tuinfakkels en plaids om iedereen warm te houden niet!
Powered by