Fleur je huis op met bloemen: vrolijke blikvangers in elk seizoen
Er is maar één ding dat meer zegt dan woorden en dat is een bos bloemen. Je maakt er iets mee goed, een saaie dag krijgt er meer kleur door en het zorgt in een vingerknip voor sfeer in huis. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bloemen je meer plezier in het leven geven. Maar hoe zit het met de duurzaamheid? En heb jij ooit aan kunstbloemen gedacht of ben je van team ‘echt’?
In dit artikel lees je waarom je zo vrolijk wordt van een bos bloemen, welke 10 ruikers het populairst zijn en hoe je zo duurzaam mogelijk een boeketje in huis haalt, zelfs buiten het seizoen.
Dol op tuinieren? Lees dan dit artikel: Verticaal tuinieren: zo maak je een groene wand
Het effect van bloemen
Bloemen maken niet alleen blij, ze brengen zelfs geluk en zijn een goed wapen tegen stress. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Emotional Impact of Flowers’ van de The State University in New Jersey, waarbij deelnemers van jong tot oud op straat een bloemetje kregen van een onbekende. Iedereen reageerde blij en dankbaar en dit effect bleek langer te duren dan gedacht. Deelnemers meldden dat ze zich minder depressief, angstig en opgewonden voelden na het ontvangen van bloemen en meer plezier in het leven hadden.
Ook uit onderzoek van de University of North Florida blijkt dat mensen die een aantal dagen bloemen in huis hadden een afname van hun stressniveau en verbetering van het humeur rapporteerden. Twijfel dus nooit meer of je dat bloemetje voor jezelf of iemand anders meeneemt, want zelfs de grootste zuurpruim knapt ervan op.
©Alina Kulbashnaia - stock.adobe.com
Top 10 mooiste bloemen
Iedereen heeft wel een favoriete bloem of kleur, maar wat te doen als je geen idee hebt hoe dat bij de ontvanger van jouw boeketje zit? Met een gemengd seizoensboeket zit je bijna altijd goed: in de zomers een bundeltje vrolijke veldbloemen en in het najaar een bos herfstbloemen in warme kleuren. En anders kies je voor de veiligheid uit deze top 10 van populairste bloemen volgens pluktuin Pluukz:
1.Rozen
2. Pioenrozen
3. Tulpen
4. Dahlia's
5. Lelies
6. Gladiolen
7. Calla's
8. Gerbera's
9. Zonnebloemen
10. Ranonkels
Duurzame bloemen
Hoe mooi bloemen ook zijn, echt duurzaam zijn ze helaas niet altijd. Bloemen worden vaak verwarmd in een kas of vanuit een ver land ingevlogen en ook de bestrijdingsmiddelen hebben een flinke impact op het klimaat. Hoe je toch een zo duurzaam mogelijk bosje bloemen kunt kopen? Een paar tips van Milieucentraal:
Koop als het even kan bloemen uit Nederland. Aan de bloem zelf zie je natuurlijk niet of hij uit ons land komt of vanuit Afrika is ingevlogen, maar de verkoper weet dit vaak wel. Vraag de bloemist daarom eens naar een keurmerk of naar de herkomst. In deze keurmerkenwijzer vind je meer uitleg.
In deze Hollandse bloemenkalender zie per maand welke bloemen een goede klimaatscore hebben. Een groen bloemetje is de beste keuze, een rode juist niet.
Kies voor biologische bloemen die zijn geteeld in de volle grond, zonder bestrijdingsmiddelen en gif dat gevaarlijk is voor bijen en andere insecten. Op de website van Slowflowers vind je een overzicht van bloemisten die zoveel mogelijk biologische boeketten verkopen.
Niets is leuker dan een boeket uit eigen tuin te plukken. Heb je een stukje tuin over, zaai dan je eigen bloementuin in het voorjaar of plant bollen als de dagen korter worden. Moet je het zonder buitenruimte doen, dan is het een feestje om naar een pluktuin te gaan.
©Nedopekin Yuriy | maryviolet - stock.adobe.com
Zo blijven bloemen langer mooi
Koester en verzorg de bloemen die je in de vaas hebt staan, zo geniet je er veel langer van en hoef je minder snel een nieuw bos te kopen. Snijd of knip met een schone snoeischaar altijd een stukje van de steel af voordat je de bloemen in de vaas zet en zorg ervoor dat er geen bladeren in het water staan. Zo blijft het water veel langer schoon.
Gebruik verder altijd een schone vaas waarin de bloemen de ruimte hebben. Zet de vaas niet te dicht bij verwarming of voor het raam en ververs tussendoor het water nog eens. Op die manier belandt die mooie bos bloemen niet al binnen een week in de kliko.
Allergisch voor bloemen
Helaas, niet iedereen reageert dolenthousiast op een bos bloemen, er bestaat namelijk ook nog zoiets als een bloemenallergie. Het lichaam reageert hierbij sterk op het stuifmeel dat bloemen die worden bestoven door wind bij zich dragen, met rode, branderige ogen en niesbuien als gevolg.
Gelukkig kunnen de meeste mensen met een bloemenallergie wel tegen bloemen die voor de bestuiving hulp van insecten nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld rozen, gerbera’s, hortensia’s en tulpen. Het zekere voor het onzekere nemen? Een luchtreiniger haalt pollen en ronddwarrelende stuifmeelkorrels uit de lucht, ideaal bij bloemen- en andere allergieën.
©yakovlevadaria - stock.adobe.com
Zin gekregen om een mooie boeket samen te stellen?
Op Amazon vind je losse kunstbloemen en kant-en-klare creaties
Net echt
Nepbloemen hebben jarenlang een beroerd imago gehad: je zag in een oogopslag dat ze niet echt waren en goedkoop waren ze ook al niet. De prijzen zijn nog steeds aan de hoge kant, maar kunstbloemen zijn zoveel mooier geworden en soms nauwelijks van echte bloemen te onderscheiden. Heb je zo'n net-echt boeket in huis dan hoef je niet meer iedere week bloemen te halen en heb je het bedrag er zo uit.
Tip! Wist je dat je ook een abonnement op kunstbloemen kunt nemen? Bij Reflower huur je bloemen voor 20 euro per maand, een XL-boeket is 40 euro per maand. Wil je een boeket wisselen, dan betaal je daarvoor 15 euro en het abonnement is maandelijks opzegbaar. Het proberen waard dus.
Kunstbloemen en duurzaamheid
Kunstbloemen bestaan uit losse onderdelen die zijn gemaakt van gerecycled kunststof, zijde, polyester, papier of nylon. Ieder blaadje en steeltje moet er zo natuurgetrouw uitzien: de vorm, textuur, kleur en dichtheid van de bladeren en bloemen moet overeenkomen met de werkelijkheid. En dat verklaart meteen de prijs.
Helemaal duurzaam zijn kunstbloemen natuurlijk niet, want ze worden vaak in het buitenland gemaakt en hebben dus ook een reis gemaakt om uiteindelijk in jouw huiskamer te belanden. Maar omdat je jarenlang met kunstbloemen kunt doen - met af en toe wat herschikken of een nieuwe aankoop heb je zo weer een andere bos - maak je daarmee weer een hoop goed.
Lees ook: Tuin herfstklaar maken? Dit moet je doen!