Hoe maak je een kliko schoon?
Voor het verzamelen en recyclen van afval is de kliko echt een uitvinding, maar 's zomers laat je het weggooien van de vuilniszak waarschijnlijk liever aan iemand anders over. Warme temperaturen zorgen voor akelige geurtjes, en als het tegenzit zelfs voor vliegen en maden. Er zijn een paar trucs om de kliko langer fris te houden, maar een regelmatige schoonmaakbeurt helpt uiteraard ook.
In dit artikel lees je hoe vaak je een kliko schoon zou moeten maken, hoe je dat handig aanpakt en waar maden echt een enorme hekel aan hebben. Meer slimme schoonmaaktips? Lees dan het artikel Met deze schoonmaakroutine ga je als een speer door het huis.
Hoe vaak moet je de kliko schoonmaken?
Van alle kliko’s is de groene biobak voor groente-, fruit- en tuinafval degene die het snelst smerig is. Vooral 's zomers zitten er in no-time weer maden in, en daarom is het bij hoge temperaturen handig om de gft-bak elke maand even schoon te maken. En zoals wel vaker geldt ook hierbij dat je sneller klaar bent als je het regelmatig bijhoudt. Dat wist je natuurlijk al, maar toch...
©Ralph Hoppe
Zo maak je de kliko schoon
Heb je een hogedrukreiniger? Dan is het klusje het snelst geklaard. Maar met een bezem, schoonmaakazijn en een emmer water kun je een kliko ook prima schoon krijgen:
Zorg ervoor dat de kliko leeg is; net na het ophalen van het vuil is het ideale moment.
Gooi er een hele fles schoonmaakazijn of flink wat groene zeep in. Dat zijn milieuvriendelijke ontsmetters die hun werk goed doen.
Giet er via de zijkanten een paar emmers heet water in.
Schrob met de bezem goed langs de hele binnenkant van de kliko. Ben je klein van stuk en kom je net niet bij de bodem? Ga dan op een krukje staan of leg de kliko op z'n zijkant.
Neem de buitenkant ook meteen even mee.
Giet het vieze water terug in de emmer en gooi dat weg in de gootsteen of het toilet, zodat het niet bij je planten terechtkomt.
Zie je die schoonmaakklus helemaal niet zitten? Dan zijn er ook professionele kliko-schoonmakers die elke maand de container voor je komen schoonmaken, zoals Cleanprofs.
De kliko zo lang mogelijk schoonhouden
Is de container eenmaal schoon, dat houd je dat het liefst zo lang mogelijk zo. Er zijn middelen op de markt om de geurtjes in de kliko te neutraliseren, maar die werken niet altijd even goed. Wat je wel kunt doen?
Zo min mogelijk weggooien – duh. Maar als je probeert zo min mogelijk voedsel te verspillen door hergebruik of bewuster in te kopen, dan scheelt dat al een hoop.
Zet de kliko zo veel mogelijk in de schaduw.
Heb je een tuin? Dan kan veel afval op een composthoop. Resten van groente en fruit bijvoorbeeld, maar ook tuinafval zoals bladeren en snoeiwerk. Je verkleint er de afvalberg mee en krijgt er voor nop een bodemverbeteraar voor terug. Milieucentraal legt je graag uit hoe je een composthoop maakt.
Leg onder in de lege kliko wat stro of zand om vocht op te laten nemen.
Strooi af en toe wat zaagsel tussen het afval.
Gooi geen nat afval in de kliko, maar laat het zo veel mogelijk indrogen. Doe dat ook met tuinafval.
Gebruik voor vlees, groente en andere voedselresten biologisch afbreekbare vuilniszakken of wikkel het in een oude krant.
Maden hebben een hekel aan klimop en lavendel. Heb je dat in de tuin staan? Gooi er dan af en toe wat van in de kliko!