Koolstofdioxide, vocht en fijnstof: hoe (on)gezond is de lucht in jouw huis?

© Maridav - stock.adobe.com

Koolstofdioxide, vocht en fijnstof: hoe (on)gezond is de lucht in jouw huis?

Geplaatst: 22 januari 2023 - 18:34

Aangepast: 27 juli 2023 - 09:49

Eline Sips

Met de hoge gasprijzen zien veel mensen het niet zitten om geregeld de ramen open te zetten, al helemaal niet als het buiten koud is. En dat terwijl ventileren echt heel belangrijk is voor een gezond klimaat in huis. ID.nl legt uit wat er allemaal bij jou thuis in de lucht hangt, en hoe je het herkent als het écht ongezond wordt.

Ook interessant voor jou: Energiezuinig ventileren in de winter, hoe doe je dat?

CO2: adem in, adem uit

Als we uitademen, dan stoten we CO2 uit. Dat is in kleine hoeveelheden niet direct schadelijk, maar je merkt het wel als er veel mensen in één ruimte zitten. Loop bijvoorbeeld maar eens een vergaderruimte in waar vlak ervoor een groep lang heeft gezeten. Je reflex zal direct zijn om even een raampje te openen.

0

Powered by

logo

Vocht: ademen, koken, zweten en douchen

Naast CO2 stoten we met zijn allen ook enorm veel vocht uit: door te zweten, maar ook door onze adem. In je slaap verlies je in de nacht zeker een kwart tot een halve liter vocht! En in slecht geventileerde ruimtes vind je dat op een koude winterdag terug als condens op je ramen. Een vochtige lucht is het perfecte klimaat voor schimmels. Probeer je luchtvochtigheid dan ook op 40 tot 60 procent te houden, door voldoende te verwarmen én goed te ventileren. Een té droge lucht is ook niet gezond. Daar krijg je klachten van zoals droge ogen, een hoest of hoofdpijn.

Als het te vochtig is in huis, kan er schimmel ontstaan, bijvoorbeeld bij de ramen,

© Christoph Gross

Als het te vochtig is in huis kan er schimmel ontstaan, bijvoorbeeld bij de ramen.

Fijnstof: koken, kaarsen en houtkachels

Een andere boosdoener die de lucht vervuilt is fijnstof. Fijnstof is niet één ding, maar een verzamelnaam van allerlei piepkleine deeltjes. Denk aan roet, pollen en schimmels. Fijnstof vind je zowel in onze binnen- als buitenlucht. Zo komt het vrij als we koken, maar ook wanneer we een kaars aansteken of een houtkachel branden. Woon je naast de snelweg? Dan kun je je woning beter niet luchten tijdens de spitsuren. Er is dan aanzienlijk meer fijnstof in de lucht, waardoor je met luchten het binnenklimaat eerder verergert dan verbetert.

Luchtreiniger

© Tudor Raiciu adrian_ilie825 - stock.adobe.com

Je kunt een luchtreiniger aanschaffen om (ultra)fijnstof uit de lucht te filteren.

Hoe herken je een slechte luchtkwaliteit?

Wanneer er te veel koolstofdioxide in de lucht zit, dan zul je dit zelf snel herkennen aan een muffe geur, een slaperig/duf gevoel en een slecht concentratievermogen. Een té hoge luchtvochtigheid herken je aan condens op de ramen, vocht- en schimmelplekken op de muren en houtrot van kozijnen. Je merkt ook dat textiel, zoals je deken, soms klam kan aanvoelen op een koude dag.

Een te láge luchtvochtigheid daarentegen veroorzaakt weer een geïrriteerde keel, droge ogen en hoofdpijn. Heb je dit soort klachten, dan kan het interessant zijn om een hygrometer aan te schaffen. Een hygrometer geeft je direct inzicht in de luchtvochtigheid van een kamer. Maar er zijn ook luchtkwaliteitsmeters te koop die tegelijkertijd de hoeveelheid koolstofdioxide kunnen meten. Zo zie je direct of bepaalde gezondheidsklachten door de luchtkwaliteit veroorzaakt worden, en opgelost kunnen worden door meer te ventileren.

Ook interessant voor jou: Zo past een luchtreiniger wél mooi in je interieur.

🔥Bescherm jezelf tegen brand met brandbeveiliging

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten