Van steen tot siliconen: hiervan werden en worden sextoys gemaakt
De meeste seksspeeltjes worden gemaakt van siliconen. Het is - als je de goede variant gebruikt - een enorm veilig product dat je makkelijk kunt schoonmaken en dat bovendien tegen water kan. Vroeger werden speeltjes echter van heel andere materialen gemaakt. Welke dat waren en wat tegenwoordig gangbaar is bij sekstoys, lees je in dit artikel.
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Meer over waarvan sextoys vroeger werden gemaakt
- Welke materialen er tegenwoordig populair zijn onder speeltjesmakers
- Waar je op moet letten bij welk materiaal
Ook interessant voor jou: Van butterfly-vibrator tot opblaasbare buttplug: 10 sextoys waar je nog nooit van hebt gehoord
Een soepstengel is natuurlijk heel lekker om te eten, maar wist je dat mensen in de Romeinse tijd ook broodstengels bakten voor heel andere doelen? Volgens het boek The Joy of Sexus zouden mensen tweeduizend jaar geleden een soort biologisch afbreekbare dildo’s gebruiken, gemaakt van brood, die vooral gebruikt werden door vrouwen. Ze hadden daar zelfs een naam voor: olisbokollikes (ὀλισβοκόλλιξ). Er zijn anno 2023 ongetwijfeld nog steeds mensen die hun seksleven interessanter maken met broodstengels, maar je zult dit type speeltjes in de seksshop niet vinden.
©angintaravichian - stock.adobe.com
Siltstenen dildo
De broodstengels waren niet de eerste dildo’s die werden gebruikt. Dat was waarschijnlijk een fallusvormige dildo gemaakt van siltsteen van 20 centimeter lang en 3 centimeter breed. Deze werd in Duitsland gevonden en zou zo’n 28.000 jaar oud zijn. Hij werd gevonden in de Hohle Fels-grot in Ulm. In Engeland is het eerste boek waarin een dildo werd beschreven er eentje van de 16e-eeuwse dichter Thomas Nashe (nog steeds te koop trouwens). Hij beschrijft hoe een man voor het eerst seks heeft in een bordeel en daarbij een glazen dildo gebruikt. Nu klinkt dat erg gevaarlijk, maar er worden nu nog steeds glazen dildo’s gemaakt en verkocht. Erg fijn voor mensen die snel allergisch zijn voor andere materiaal. Bovendien zijn glazen dildo's heel massief, waardoor je er veilig gebruik van kunt maken.
Afhankelijk van hoe ver je teruggaat in de tijd, worden seksspeeltjes gemaakt van allerlei materialen. Kalksteen en botten bijvoorbeeld: dat is waar de oudere seksspeeltjes uit de geschiedenis van zijn gemaakt. Er zijn echter ook gekkere dingen voorbijgekomen in de historie van de mens: een cockring gemaakt van het ooglid van een geit bijvoorbeeld (in Azië). Maar ook bepaalde wortels zijn veelvuldig ingezet als seksspeeltjes. Koper en goud waren in China heel populair, wat op zich niet gek klinkt, tot je hoort dat er zogenaamd sperma inzat van een mythische vogel uit Birma, die een nogal grote seksdrive zou hebben gehad. Deze koperen balletjes waren vrij klein en werden gebruikt ín de penis van de man.
Botten, steen en hout
Kijken we naar wat een beetje gangbaar was in de oudere tijden, dan zijn botten en steen wel het meest populair. Daarnaast zijn er in het Romeinse rijk ook speeltjes gevonden gemaakt van hout, al is niet voor de volle 100 procent zeker of die speeltjes daadwerkelijk gebruikt werden voor seksueel genot, of om elkaar te martelen of anderzijds pijn te doen. Hout, steen en metalen werden dus vroeger veel gebruikt, zo bewijst ook een bronzen dildo van tweeduizend jaar oud die in een tombe van een edele uit China werd gevonden. De sekstoys die we nu hebben mogen er dan heel modern en redelijk anders uitzien: vergis je vooral niet, wij mensen hebben al tienduizenden jaren seks met hulpmiddelen.
©reshoot - stock.adobe.com
Veilige keuze
Niet alleen vroeger, maar ook nu zijn er heel veel verschillende materialen waarvan seksspeeltjes gemaakt worden. Die zijn niet allemaal veilig om te gebruiken. Verderop leggen we uit welke materialen je beter links kunt laten liggen. We beginnen hier met de materialen die wél een veilige keuze zijn: glas, siliconen en roestvrij staal.
Sextoys van glas
Tegenwoordig zijn seksspeeltjes dus onder andere van (borosilicaat) glas gemaakt, wat vooral prettig is als je een allergie hebt voor rubber. Glas is door zijn gladde oppervlak ook beter schoon te maken, zodat bacteriën zich niet ophopen.
©MyArtKD - stock.adobe.com
Sextoys van siliconen
Het meest gebruikte materiaal is waarschijnlijk siliconen, wat net als glas erg goed is om bacteriën tegen te gaan, vooral als er weinig randjes en kiertjes te bespeuren zijn. Het kan tegen hitte, het is waterdicht en voelt tegelijkertijd zacht aan, terwijl glas wel erg hard en soms zelfs koud kan zijn (wat echter ook weer voor andere seksuele sensaties kan zorgen). Waar je wel op moet passen bij siliconen, dat is welk glijmiddel er wordt gebruikt. Eigenlijk is het devies bij glijmiddel altijd: kies een variant op waterbasis, want die kan met allerlei typen en materialen sextoys worden gebruikt.
©Nataliia - stock.adobe.com
Sextoys van roestvrij staal
Een derde veelgebruikt materiaal voor sekstoys is roestvrij staal. Ook dit is door zijn gladheid zeer makkelijk schoon en bacterievrij te maken en kan vaak zelfs in de vaatwasser, al is een gewone doek met zeep en water ook vaak voldoende om speeltjes van dit materiaal hygiënisch schoon te houden.
©luda311 - stock.adobe.com
Wil je een sekstoy kopen die zacht voelt als de huid, dan is een siliconen variant absoluut je beste keuze. Houd je wat meer van hard en industrieel, dan zijn hout, glas en vooral roestvrij staal geweldige keuzes waarmee je jaren vooruit kunt.
- Laura, erotiek-expert van ID.nl
Onveilige materialen voor seksspeeltjes
Er zijn ook veel plastic sextoys op de markt, maar die hebben grote nadelen. Soms worden hier weekmakers in gebruikt die gevaarlijk kunnen zijn, en sowieso wordt aangeraden om speeltjes met phthalate (ftalaat) links te laten liggen. Veel goedkopere toys worden hiermee gemaakt en het is geen goedje dat je op een gevoelige plek als je genitaliën wilt hebben. Ftalaat wordt zelfs in verband gebracht met onvruchtbaarheid, kanker en dysgenesie van de testikels. PVC is ook een materiaal om vooral te mijden. Het is een tijdje heel populair geweest, maar blijkt zó veel chemicaliën en metalen te bevatten die je kunnen schaden, dat je het beter ver van je lijf kunt houden. Het wordt echter nog steeds wel ingezet in sekstoys, dus lees voor gebruik goed de verpakking.
Glijmiddel op waterbasis
Maar welke je ook kiest: zorg dat je al je toys na elke persoon en na elk gebruik goed schoonmaakt met water en zeep. Als glijmiddel is een middel op waterbasis het beste, omdat dit het minste schade kan berokkenen aan je sekstoys, maar bijvoorbeeld ook aan condooms. Gebruik je sekstoys in combinatie met condooms, pas dan ook op voor materialen zoals PVC en rubber, want deze zorgen ervoor dat de werking van het condoom nadelig kan worden beïnvloed: het condoom kan helemaal uitlubberen en soms zelfs zelfs uit elkaar vallen.
©gutaper Andrei Yurevich Solovev