(Kip)lekker recept: zo maak je zelf pulled chicken
Onze productspecialist Peggy is bezig met een afvaltraject: veel sporten en gezond eten. Ze is dus constant op zoek naar nieuwe recepten om de eetmomenten toch leuk en gezellig te houden en niet alleen maar op een blaadje sla te knagen. Wat is haar nieuwe favoriete recept?
DIT ARTIKEL IN HET KORT
- Spoiler alert: Peggy's nieuwe favoriete recept is... pulled chicken!
- Stappenplan om zelf pulled chicken te maken
- Tips voor het vinden van nieuwe (gezonde) recepten
Favoriete recept: weinig werk, heel veelzijdig
Peggy: "Nadat ik dit recept voor de eerste keer had gemaakt, staat het nu met stip bovenaan mijn favorietenlijst: pulled chicken uit de slowcooker. Het is echt iets wat je kunt eten als lunch, maar ook als diner. En omdat je het in de slowcooker bereidt, is het weinig werk. Je hebt alleen wat geduld nodig. Het duurt namelijk 4 uur voordat het klaar is, maar al die tijd komt er al een heerlijke geur uit je keuken waarvan je instant trek krijgt ..."
©PW | ID.nl
KEUKENAPPARATUUR "Ik heb de slowcooker-functie van de Russell Hobbs Satisfry Air & Grill Multicooker gebruikt. Deze werkt heel fijn en duidelijk. Ik dacht na de bereiding wel even Oh jee, aangekoekt hoe krijg ik dat schoon?! Ik heb geen vaatwasser dus was bang dat het poetsen werd, maar de pan is uitneembaar en met een sopje zo schoon. Dat viel dus enorm mee. Geen reden dus om dit recept niet nog een keer te maken."
Hoe maak je dit recept? Zo! 👇
Ingrediënten:
· 1 kilo kipfilet
· 1 grote ui (gewoon of rood)
· 2 tenen knoflook (naar smaak)
· 1 rode paprika of puntpaprika
· 1/2 tl chilipoeder
· 1 tl gerookte paprikapoeder
· 2 el sojasaus
· 250 ml barbecuesaus
Bereiding (lekker simpel!):
· Snijd de ui in halve ringen
· Snijd de paprika in fijne stukken
· Hak de knoflook grof of pers deze met de knoflookpers
· Doe dit alles, samen met de kruiden, als eerste in de pan van de Multicooker
· Leg nu de kipfilet erop
· Verdeel als laatste de sojasaus en barbecuesaus over de kip (als je het gevoel hebt dat de kip wat 'droog' staat dan voeg je van deze twee ingrediënten wat meer toe)
· Kies voor de functie slowcooken op high en zet de timer op vier uur.
· Verwijder na drie uur het deksel van de Multicooker en laat de kip nog een uur garen. Het vocht kookt dan meer in.
· Na vier uur kun je de kip met behulp van twee vorken uit elkaar pluizen. Dit gaat heel makkelijk.
©PW | ID.nl
Optie: lunch óf diner
"Wat ik fijn vind aan dit recept, is dat je het zowel als lunch als diner kunt eten. Omdat ik de juiste (bruine) koolhydraten wil eten heb ik gekozen voor volkoren pita's. Ik heb hier een venkelsalade met sinaasappel aan toegevoegd voor de 'frisse' tegenhanger. Dit bij elkaar is een heerlijk en gezond diner. Ik had nog wat pulled chicken over en dit heb ik de volgende dag als lunch gegeten met een volkoren pita en wat gewone sla erbij in het broodje."
KIP: MAGER EN LEKKER "Ik eet graag kipfilet, omdat dit weinig vet bevat en weinig calorieën. Het is daardoor dus uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Kipfilet bevat eiwitten en deze zijn goed voor het herstel van je spieren na het sporten." Lees ook dit artikel over eiwitten, koolhydraten en vetten.
Waarom slowcooken?
"Door het uitproberen van de Russell Hobbs Satisfry Air & Grill Multicooker werd ik getriggerd om ook iets met de slowcooker-functie te doen. Ik was niet zo bekend met de slowcooker, wel van gehoord natuurlijk, maar je koopt niet 'even' een slowcooker om uit te proberen of je dat wat vindt. Ideaal dus dat deze functie óók in de Multicooker zit (sterker nog: het is 1 van de 7 functies). Zo heeft deze Multicooker ook nog een airfryer-functie wat ideaal is om ingrediënten knapperig van buiten en mals van binnen te maken. Airfryen betekent bakken, braden en een heerlijk krokant korstje met weinig tot geen olie. Vlees blijft mals en sappig omdat de vleessappen worden vastgehouden tijdens de bereiding. Ideaal dus als je niet wilt inleveren op smaak, maar wel gezond & snel maaltijden op tafel wilt zetten.
Er gaat een wereld voor je open aan nieuwe gerechten om te maken. En wat een hele fijne bijkomstigheid is: omdat je in de slowcooker op een lagere temperatuur je gerecht bereidt, blijven de voedingswaarden van de ingrediënten intact. Je gebruikt niet of nauwelijks vet wat het ook nog eens gezond maakt qua bereiding. Heel goed toe te passen dus in een traject van gezonde voeding en minder vet eten."
"En handig, want je kunt vooraf met de bakken-functie in diezelfde Multicooker zelf lekker broodjes bakken voor bij je gerecht (of kant-en-klare broodjes alvast afbakken). Komt je visite later en is je slowcookergerecht al klaar, dan kun je het met de warmhoud-functie op laten staan en aan tafel gaan als iedereen er is, zonder dat je maaltijd is afgekoeld of doorgekookt."
Waar vind je nieuwe gezonde recepten?
"Ik vind het leuk om via Google en Instagram te struinen naar nieuwe, lekkere, gezonde recepten. Dan volg ik wat nieuwe accounts via Instagram en krijg ik zo weer inspiratie voor nieuwe recepten". Veel sites hebben een zoekfunctie waar vaak ook 'healthy' of 'gezond' als optie te kiezen is. Zoek je recepten specifiek voor de airfyrer, grill of slowcooker, zet dit er duidelijk bij als je googelt. Dan kom je vanzelf op verschillende sites die specifieke recepten hiervoor hebben."