ID.nl logo
Waar moet je op letten bij het kopen van thermometer?
© Suzi Media - stock.adobe.com
Gezond leven

Waar moet je op letten bij het kopen van thermometer?

Een thermometer vormt een onmisbaar instrument in ieder huishouden. Of je nu de lichaamstemperatuur van een ziek kind wilt meten of de temperatuur van een babyflesje wilt controleren: een goede thermometer komt altijd van pas. Hoe kies je de juiste thermometer?

In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van een thermometer en delen we de tien best verkochte exemplaren.

Ook interessant voor jou: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Soorten thermometers

Er zijn verschillende soorten thermometers beschikbaar, elk met hun eigen toepassingen en voordelen:

1. Digitale thermometers

Digitale thermometers zijn snel en nauwkeurig. Ze zijn perfect voor het meten van de lichaamstemperatuur, maar kunnen ook worden gebruikt voor het meten van omgevingstemperaturen.

2. Oorthermometers

Deze thermometers meten de temperatuur in het oor en zijn zeer geschikt voor kinderen. Ze zijn snel en makkelijk te gebruiken, al is het wel belangrijk om ze correct te plaatsen voor nauwkeurige metingen.

3. Voorhoofdthermometers

Voorhoofdthermometers meten de temperatuur op het voorhoofd en zijn handig voor snelle metingen zonder direct contact. Ideaal als je kind ligt te slapen.

4. Koortsthermometers

Deze thermometers zijn ontworpen om specifieke koortstemperaturen. De meeste zijn geschikt voor orale, rectale en okselmetingen.

5. Speenthermometers

Speciaal voor baby’s bestaat er een koortsthermometer in de vorm van een speen. Zo hoeft de kleine alleen even te sabbelen en klaar is de meting.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een thermometer?

Nu je weet welke soorten thermometers er op de markt zijn, is het natuurlijk handig om te weten waar je bij het kopen op moet letten. 

  • Nauwkeurigheid - Bij het kopen van een thermometer is nauwkeurigheid een cruciale factor. Een thermometer die enkele graden uit de buurt zit, is uiteraard niet erg nuttig. Digitale thermometers staan over het algemeen bekend om hun nauwkeurigheid. 

  • Snelheid - De snelheid waarmee een thermometer de temperatuur meet, kan handig zijn. Oor- en voorhoofdthermometers staan bekend om hun snelle metingen, terwijl traditionele rectale koortsthermometers er iets langer over kunnen duren.

  • Gebruiksgemak - Je wil natuurlijk een thermometer die eenvoudig in gebruik is. Digitale thermometers hebben meestal handige knoppen en displays.

  • Veiligheid en hygiëne - Bij het meten van lichaamstemperatuur is hygiëne van groot belang. Zorg ervoor dat de thermometer gemakkelijk te reinigen is en dat je de juiste beschermhoes of -dop gebruikt om kruisbesmetting te voorkomen.

  • Prijs - Er zijn thermometers verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Duurdere thermometers bieden vaak geavanceerde functies, maar dat betekent niet dat een eenvoudige digitale thermometer niet doet waar hij voor gemaakt is. 

©SDF_QWE - stock.adobe.com

Drinkt jouw kleintje nog uit de fles?

Een flessenwarmer zorgt dat de melk niet te warm of koud wordt

Dit zijn de bestverkochte thermometers 

Met de juiste thermometer bij de hand ben je altijd goed voorbereid op het meten van temperaturen, of het nu om jezelf of je gezin gaat. Dit zijn de beste thermometers om te kopen:

1. Bintoi XE200

Wat deze thermometer zo fijn maakt, is de afstandssensor. Hierdoor is hij contactloos te gebruiken, zodat jij je kind niet hoeft wakker te maken voor het meten van koorts. De meter is ook goed te gebruiken voor vloeistoffen, zoals melk of badwater (niet waterbestendig). 

2. Braun IRT 6520

Deze thermometer van Braun kun je zowel op het voorhoofd als in het oor gebruiken. Dankzij de Age Precision-functie, een systeem voor het interpreteren van resultaten op basis van leeftijd, weet je precies welke temperatuur normaal is. Het display van deze infrarood thermometer heeft kleurcodes voor een moeiteloze interpretatie van de metingen.

3. Medisana TM 750

Dit exemplaar kwam in januari 2023 het best uit de test van de Consumentenbond en staat bekend om zijn precisie bij herhaald gebruik. Het is een veelzijdig apparaat waarmee je niet alleen lichaamstemperaturen kunt meten, maar ook de temperatuur van de omgeving, oppervlakken en vloeistoffen, zoals melk voor je baby. Bovendien biedt hij de handige mogelijkheid om tot 30 metingen op te slaan.

4. Hema digitale rectale thermometer

Volgens de Consumentenbond is dit de meest nauwkeurige thermometer. Je hebt de flexibiliteit om hem rectaal, oraal en onder de oksel te gebruiken. Bovendien onthoudt deze thermometer de laatst gemeten temperatuur, wat handig is voor het bijhouden van veranderingen in de lichaamstemperatuur.

5. Braun PRT1000CE

Deze thermometer is ideaal voor snelle temperatuurmetingen, want hij geeft resultaten binnen slechts 10 seconden. Dankzij de handige geheugenfunctie kan de gebruiker eerdere metingen controleren en eventuele temperatuurveranderingen in de gaten houden. Deze veelzijdige 3-in-1-thermometer is geschikt voor gebruik in de mond, onder de oksel en rectaal, waardoor hij aan verschillende behoeften kan voldoen.

6. Beurer FT 09 

Deze variant van Beurer is ontworpen voor nauwkeurige contactmetingen, zowel oraal als rectaal. De thermometer is voorzien van een helder display, heeft ruimte voor 1 opgeslagen meting en geeft een signaal wanneer de meting is voltooid. Bovendien schakelt de thermometer automatisch uit voor energiebesparing en is hij waterdicht, waardoor hij eenvoudig gedesinfecteerd kan worden.

7. AMDJ Digitale thermometer

De digitale thermometer van AMDJ is betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Het is een handig hulpmiddel waarmee je op een snel en makkelijk metingen kunt uitvoeren, zowel oraal, rectaal als onder de oksel. Het digitalelcd-display is makkelijk afleesbaar en binnen 5 à 10 seconden kun je je lichaamstemperatuur controleren om te bepalen of er sprake is van verhoging of koorts.

8. Beurer oorthermometer FT 58

Deze oorthermometer is ontworpen voor snelle en nauwkeurige metingen en is vooral geschikt voor peuters en baby's. Dankzij de bijgeleverde vervangbare en herbruikbare beschermdoppen (inclusief 10 stuks) kun je altijd met een gerust hart meten. De lachende en droevige smileys geven aan wat de situatie is. De meter geeft ook een waarschuwing vanaf 37,5°C.

9. Kruidvat Thermometer rectaal MT1921-K

Met deze thermometer hoef je geen direct contact met je lichaam te maken voor een snelle meting. Deze veelzijdige thermometer kan worden gebruikt voor lichaamstemperatuur, omgevingstemperatuur, badwater en voedsel, wat zorgt voor een veilige en hygiënische meting in slechts drie seconden. Een verlicht display zorgt voor duidelijke aflezing, zelfs in het donker.

10. Bintoi X200 

Ook dit exemplaar heeft een ingebouwde afstandssensor zodat je de meter contactloos kunt gebruiken. Je kunt ‘m gebruiken op het voorhoofd, in het oor of een oppervlakte. Dit betekent dat hij niet alleen geschikt is voor het meten van lichaamstemperatuur, maar ook voor het controleren van kamertemperatuur, en het meten van de temperatuur van vloeistoffen en objecten.

▼ Volgende artikel
Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?
© apple.com
Huis

Hoe gebruik je AirPods en een Apple TV om films in surround te beleven?

De Apple AirPods zijn razend populaire draadloze oordoppen, de Apple TV is dan weer een geslaagde mediaspeler. Voeg de twee samen en je kunt films, tv-series en games beleven in meeslepend 3D-ruimtelijke audio. Dit is hoe je dat doet!

Ruimtelijke audio gebruiken met je Apple TV? In dit artikel leggen we je het uit en:

  • Wat kun je verwachten van Ruimtelijke audio?
  • Wat heb je daarvoor nodig?
  • Hoe stel je Ruimtelijke audio op een Apple TV in?
  • Bij welke apps en streamingdiensten kan dat?
  • Hoe kun je alles personaliseren met je iPhone?

In dit artikel hebben we het over de Ruimtelijke audio-ervaring die je kunt beleven als je bepaalde oordoppen of koptelefoons aan een Apple TV koppelt. Het is enorm indrukwekkend, met geluidseffecten die driedimensionaal rond je worden afgespeeld. Net als in de bioscoop, maar dan bij je thuis. Het werkt even goed of beter dan een soundbar, en is ideaal voor wie alleen tv-kijkt en echt ondergedompeld wil worden in de actie.

Wat kun je verwachten?

Ruimtelijke audio is niet helemaal hetzelfde als Dolby Atmos en ander surroundgeluid. Maar het doel is wel hetzelfde: jezelf onderdompelen in een geluidsbubbel waarbij bijvoorbeeld geluidseffecten van een film 360 graden om je heen te horen zijn. De AirPods voegen daar bovendien headtracking aan toe, waarbij het geluid aan het scherm wordt 'verankerd'. Hierdoor blijven onder meer dialogen altijd uit het beeld komen, wat de kijkervaring realistischer maakt.

Wat heb je nodig?

Ruimtelijke audio (of Spatial Audio) is een Apple-technologie voor hoofdtelefoons die ingebouwd is in de AirPods 3, AirPods 4 (beide modellen) en alle AirPods Pro. Ook de over-ear AirPods Max-hoofdtelefoon is ermee uitgerust. Ruimtelijke audio is er ook bij de Beats Fit Pro, de Beats Studio Pro of de Beats Solo 4. Je hebt dus een van deze toestellen nodig. Om het eenvoudig te houden, spreken we verder in dit artikel alleen over 'AirPods'.

©Apple

Daarnaast moet je beschikken over een Apple TV 4K (alle versies); de nagenoeg identieke Apple TV HD is helaas niet geschikt. Hier ontdek je hoe je het verschil kunt zien. De Ruimtelijke audio-functie is al even beschikbaar, maar voor alle veiligheid kun je via de Instellingen het best even je Apple TV updaten naar de nieuwste versie van tvOS.

©Jamie Biesemans

Hoe moet je alles instellen?

Apple heeft het heel eenvoudig gemaakt om je AirPods met een Apple TV te verbinden. Schakel eerst de Apple-mediaspeler in. Als het hoofdscherm alle apps toont, open je het doosje van je AirPods (of schakel je de hoofdtelefoon in). Bijna onmiddellijk verschijnt er in de bovenhoek een melding. Druk je op de knop met het tv-icoon, dan wordt het geluid van je Apple TV afgespeeld via je oortjes of koptelefoon. Ben je net te laat om de melding te bevestigen? Dan druk je lang op de tv-knop op de Apple-remote en kies je Audio. Hier zie je een lijst van AirPlay-speakers én als het goed is ook je AirPods. 

©Apple

Ruimtelijke audio wordt standaard ingeschakeld. Maar als je zelf in de opties wilt duiken, dan kan dat. Druk opnieuw lang op de tv-knop en klik op het pictogram van de hoofdtelefoon of oortjes (net rechts van de klok). Je ziet dan verschillende opties in een lijst, terwijl de content verder speelt. Zo kun je ook tijdens het bekijken van een film ruisonderdrukking of gespreksdetectie instellen. Iets lager zie je een pictogram van de actieve app (bijvoorbeeld Netflix of Disney+) en in welke kwaliteit audio wordt aangeleverd (bijvoorbeeld Dolby Atmos). Je kunt dan Ruimtelijke audio instellen, met of zonder headtracking. De optie Vast wil zeggen dat je ruimtelijke audio krijgt zonder hoofdtracking. 

©Jamie Biesemans

Welke apps bieden Ruimtelijke audio? 

Niet alle apps en diensten ondersteunen Ruimtelijke audio, maar de meerderheid wél. Nagenoeg alle streamingdiensten, waaronder Netflix, HBO Max en Disney+, bieden deze optie. Via Apple Music op je Apple TV kun je ook veel muziek in surround beleven. Daarnaast zijn er games die het ondersteunen, wat heel fijn werkt. Is de audio die de app levert toch in stereo (bijvoorbeeld oudere muziek), dan kun je nog altijd van ruimtelijke audio genieten door in de Instellingen te kiezen voor Maak stereo ruimtelijk.

©Apple

Zo personaliseer je Ruimtelijke audio

Om geluid realistisch om je heen te creëren, gebruikt het algoritme achter de Ruimtelijke audio-functie een model van het hoofd van een mens. Dat werkt meestal prima. Maar je kunt de ervaring nog natuurlijker maken door het algoritme informatie te geven over jezelf (onder meer over je hoofd- en oorvorm). Dat gebeurt via beelden gemaakt met een TrueDepth-camera. Zo'n camera vind je op recente iPhones (vanaf de iPhone X) waarop minstens iOS 16 draait. 

Het instellen kan dus niet met een iPad of Mac, maar je kunt het persoonlijke profiel dat je creëert op een iPhone wel toepassen op andere Apple-toestellen. Ook de Apple TV. Dit profiel wordt enkel gedeeld tussen jouw apparaten; volgens Apple wordt het bestand versleuteld en niet met het bedrijf gedeeld.

Het instellen van Gepersonaliseerde ruimtelijke audio doe je door de Instellingen op een geschikte iPhone te openen. Tik op je AirPods of AirPods Pro. Ook de Beats Fit Pro, Beats Solo 4 of Beats Studio Pro zijn compatibel met deze functie. Je ziet vervolgens de optie Gepersonaliseerde ruimtelijke audio. Selecteer dit en kies daarna Personaliseer ruimtelijke audio. Er verschijnt een stappenplan waarbij gevraagd wordt om je gezicht op een afstand van 30 cm in beeld te brengen. Daarna moet je langzaam je hoofd heen en weer bewegen om een afbeelding te maken van je oren. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar met deze informatie kan het Ruimtelijke audio-algoritme een betere inschatting maken van hoe je exact hoort.

▼ Volgende artikel
Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!
© Annette L. Pyrah
Huis

Tuinonderhoud in januari? Zeker – en dit kun je allemaal doen!

In januari lijkt de tuin in winterslaap, maar schijn bedriegt. Dit is juist het moment om je tuin voor te bereiden op een prachtig voorjaar. Van snoeien tot het maken van een beplantingsplan en het verzorgen van overwinterende planten: er is genoeg te doen. Met een paar slimme klussen leg je de basis voor een gezonde en mooie tuin.

📅 Dit doe je in de tuin in januari:

  • Een beplantingsplan maken
  • Winterplanten planten
  • De overwinterende planten in de garage of schuur verzorgen
  • Bomen, struiken en planten snoeien
  • Sneeuw verwijderen uit de haag en de bestrating onkruidvrij maken

Wil je weten wat je in de andere maanden van het jaar in de tuin te doen hebt? Check dan onze tuinkalender!

Nu doen, voor de zomer: beplantingsplan maken

Januari is de maand om al na te denken over een mooie, bloeiende tuin in de zomer. Maak nu dus een beplantingsplan om te bepalen waar je waar wat gaat zaaien en planten. Denk daarbij ook aan de laatbloeiers, zodat je in het najaar ook nog kleur in de tuin hebt.

Beschermen tegen vorst en kleur aanbrengen

Om de planten te beschermen tegen vrieskou, leg je een laag compost, bladeren en takken op de grond. Daarmee zorg je ervoor dat de wortels van de planten niet zo snel bevriezen. Gelukkig vriest het in januari niet doorlopend. Tijdens zo'n vorstvrije periode kun je mooi bomen, hagen en struiken planten. Wil je gelijk al wat kleur aanbrengen in de tuin? Plant dan winterheide of zet winterharde viooltjes in plantenbakken of in de borders.

©Erkki Makkonen

🌺 Winterviolen!

(daar fleurt elke wintertuin van op)

Overwinterende planten verzorgen

Kuipplanten die in de schuur of garage overwinteren, hebben regelmatig water nodig. Bij vorstvrij weer kun je een raam of deur openen voor wat frisse lucht. Ook bollen in pot, binnen of buiten, geef je af en toe water om uitdroging te voorkomen.

Een echte winterklus: snoeien!

Januari en februari zijn ideale maanden om fruitbomen, planten en struiken te snoeien, zoals knotwilgen en leilindes. Zo bereid je ze voor op het voorjaar. Snoei alleen bij zacht, vorstvrij weer. Heb je een druif? Snoei die uiterlijk half januari, want daarna komt de sapstroom op gang en kan de plant doodbloeden als je te laat snoeit.

Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?

Wist je dat je als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen in je tuin hebt? Dit betekent dat je aansprakelijk bent voor schade of letsel als er takken uit jouw boom vallen, of als je boom omvalt. Het is dus van groot belang om de boom in goede conditie te houden en dit doe je met een goede snoeizaag.

©natalialeb

Onkruidvrije bestrating

Heeft het gesneeuwd? Neem dan even de tijd om de sneeuw te schudden uit de groenblijvers , zoals de hagen. Hierdoor voorkom je dat er grote gaten in de haag ontstaan. En als laatste: het is nu een goede tijd om de voegen van de bestrating onkruidvrij te maken. Is de bestrating wat ingezakt? Dit is een goed moment om de tegels en klinkers wat om te hogen, om wateroverlast te voorkomen. Een drainage aanleggen helpt ook tegen wateroverlast.

Lees ook: Zelf een terras aanleggen? Dit is waar je op moet letten