Koortsthermometer kopen | Tips en informatie
Wil je een koortsthermometer kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!
Direct koortsthermometers vergelijken
Direct koortsthermometers vergelijken
Bekijk het aanbodGeeft de thermometer ‘koorts’ aan? In bed blijven!
Je weet precies hoe het voelt als je ziek bent of ziek begint te worden: hoofdpijn, spierpijn en vaak ook koorts. Maar hoe weet je nu zeker of je koorts hebt of niet? Daar helpt een koortsthermometer je bij! Gewoon even de temperatuur checken en je weet zeker of je in bed moet blijven liggen of niet.
Als je een koortsthermometer kopen wilt, kun je alle kanten op. Er zijn zeer veel verschillende varianten op de markt van diverse fabrikanten. Wij zetten voor jou alle informatie op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken. Na het bestuderen van deze info en tips kun je eenvoudig de beste koortsthermometer voor jouw situatie uitkiezen.
Direct koortsthermometers vergelijken
De eigenschappen van een koortsthermometer
Je weet pas wat de beste koortsthermometer voor jouw situatie is als je weet welke opties er allemaal zijn. Wij zetten voor je op een rij wat je mag verwachten van je digitale koortsthermometer.
Geheugenfunctie
Sommige koortsthermometers hebben een geheugenfunctie waarmee ze de eerder gemeten temperaturen kunnen bewaren. Hierdoor zie je heel snel wat het verloop van de koorts is, zonder dat je iets hoeft op te schrijven.
Displayweergave
Naast de gemeten lichaamstemperatuur kunnen sommige displays ook nog andere zaken weergeven, zoals de kamertemperatuur, tijd en/of datum.
LCD-display
Op het LCD-display wordt de temperatuur getoond die wordt gemeten. Meestal is dit tot op een cijfer achter de komma nauwkeurig. Op het display kun je ook zien of de thermometer aan staat. Veel varianten zijn ook voorzien van automatische uitschakeling als je ze een tijdje niet gebruikt.
Verschillende soorten koortsthermometers
Er zijn verschillende varianten te koop. Wat voor jou de beste koortsthermometer is, hangt af van je wensen en eisen.
Digitale thermometer
Vroeger werkten thermometers op basis van kwik, maar de laatste decennia is de digitale thermometer bezig aan een opmars om de analoge variant te verdrijven. In dit apparaat meet een sensor de temperatuur en geeft die weer op het LCD-display. Een batterij voorziet de digitale thermometer van energie. Digitaal meten gaat een stuk sneller dan analoog meten. Dat verklaart de grote populariteit ervan.
Oorthermometer
Het grote voordeel van oorthermometers is dat ze zeer gemakkelijk in gebruik zijn en bovendien zeer betrouwbaar. Je houdt het tuitje op het apparaat even in de oorgang en de koortsthermometer meet de temperatuur snel en pijnloos. De overdracht van ziektekiemen is hiermee zeer klein. Het apparaat is echter wel duurder in aanschaf dan de andere koortsthermometers.
Voorhoofdthermometer
Je weet zelf wat je als eerste doet wanneer je vermoedt dat je verhoging of koorts hebt: je legt je hand op je voorhoofd. Dit is niet verwonderlijk, want je hoofd reageert als eerste op temperatuurschommelingen. Er zijn tegenwoordig dan ook koortsthermometers verkrijgbaar die de lichaamstemperatuur meten op het voorhoofd. Houd de voorhoofdthermometer tegen de slaapslagader (die ligt dicht onder het huidoppervlak) en je weet binnen enkele seconden wat de temperatuur van je lichaam is.
Orale, rectale of okselthermometer
De temperatuur van het lichaam meten kan ook via de mond, anus of oksel. Orale en okselthermometers moeten wel langer op hun plek blijven zitten voordat ze het aantal graden betrouwbaar kunnen weergeven. Wat dat betreft zijn rectale thermometers sneller en betrouwbaarder. Deze hebben echter weer als nadeel dat veel mensen het gebruik van deze thermometers nogal onprettig vinden.
Speenmodel
Speciaal voor baby’s en dreumesen kun je een koortsthermometer kopen in de vorm van een echte speen. Zo heeft de kleine niet eens door dat zijn of haar temperatuur wordt gemeten. Gewoon even sabbelen en klaar is de meting! Let wel op of het kind geen verstopte neus heeft, want anders zou je de adem kunnen benemen met een speenthermometer
Met een koortsthermometer weet je het zeker
Natuurlijk kun je ook met de hand proberen te voelen of iemand koorts heeft, maar dat is lang niet zo nauwkeurig als daadwerkelijk meten wat de temperatuur is. Een digitale koortsthermometer geeft exact aan of er koorts of slechts een verhoging in je lichaam waargenomen wordt. Daar kan geen meting uit de losse pols tegenop.
Uiteraard kun je ook de ouderwetse analoge thermometer gebruiken. Qua nauwkeurigheid zit je dan ook goed, maar qua snelheid minder. Een digitale koortsthermometer kan namelijk veel sneller de exacte temperatuur van je lichaam bepalen dan een analoge.
Kies jouw ideale thermometer
Bedenkt eerst welk type koortsthermometer je wilt. Oftewel: op welke manier wil je jouw lichaamstemperatuur meten? Dat kan oraal, rectaal, via de oksel, via het voorhoofd of zelfs in speenvorm.
Kies je een exemplaar met een LCD-display, dan weet je vast al of je het handig vindt dat er meerdere zaken weergegeven kunnen worden via de displayweergave. En of je graag een geheugenfunctie wilt of niet. Verder zijn er diverse zaken die de prijs van het apparaat bepalen, zoals de nauwkeurigheid (oftewel kwaliteit), de duurzaamheid en de mogelijkheden die de thermometer biedt.
Neem deze stappen voor jezelf door en je komt vanzelf uit bij de thermometer die helemaal past bij jou en/of je gezin.
Direct koortsthermometers vergelijken
Bekijk het aanbodDe toekomst van de koortsthermometer
Het zal je niet verbazen dat ook op het gebied van koortsthermometers het ‘Internet of Things’ aan het doorbreken is. Zo is er al een koortsthermometer die de gemeten lichaamstemperatuur voor maximaal acht personen bijhoudt via een app. Deze variant heet Withings Thermo en de bijgeleverde app verzamelt je gegevens en geeft medisch advies. Hij is bovendien ideaal voor gebruik bij kleine kinderen, want je hoeft hem maar twee seconden tegen de slaap te houden en hij heeft de juiste temperatuur al te pakken. Zelfs als je baby slaapt. Dat is nog eens handig!