Je leest het (hopelijk) goed: dit moet je weten over computerbrillen
Als je dagelijks urenlang achter een computer zit, dan kunnen je ogen vermoeid raken. Om dit te voorkomen, kun je een computerbril nemen. Dit is een bril op sterkte die perfect is afgestemd op de afstand tussen jou en je beeldscherm. Wanneer heb je zo’n bril nodig? En wat zijn de voor- en nadelen ervan? In dit artikel gaan wij daar dieper op in.
👓Na het lezen van dit artikel weet je: Wat een computerbril doet en wat het verschil is met een normale bril |Wanneer je een computerbril nodig hebt | Wat de voor- en nadelen van deze brillen zijn.
Ook bekijken: 5 tips tegen ... Computerogen
Een computerbril is vergelijkbaar met een leesbril, alleen zijn de lenzen niet afgestemd op de afstand tussen je ogen en je boek, maar op de oogafstand tot je beeldscherm. Meestal gaat het dan om lenzen voor een afstand van 40 tot 100 cm, afhankelijk uiteraard van hoe ver je van je beeldscherm af zit. Er zijn ook brillen die zijn afgestemd op een grotere afstand, denk aan 4 meter, wat handig kan zijn als je vaak achter je laptop zit tijdens vergaderingen of presentaties en dus niet continu naar je scherm tuurt.
Een computerbril is wat anders dan een multifocale bril, omdat deze zich puur richt op korte en middellange afstanden. Bij multifocaal gaat het juist om een overgang van veraf naar dichtbij. Bij multifocale glazen moet je je hoofd vaak wat naar achteren kantelen om het beeld van dichtbij goed te kunnen zien, terwijl je bij een computerbril gewoon een neutrale stand behoudt. Dit voorkomt onder meer nek- en rugklachten.
Blauw schermlicht neutraliseren
Bij de aanschaf van een bril kun je ook kiezen voor een speciale coating, die het blauwe licht van beeldschermen neutraliseert. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat het blauwe licht schadelijk is voor je ogen, ervaren sommige mensen minder klachten door een bril te dragen met een zogenoemde blauwlichtfilter. Wel bevestigen diverse onderzoeken dat frequent of langdurig schermgebruik in de avond samenhangt met verstoorde slaap. Werk je tot laat in de avond door achter je computer, dan kan een bril met blauwlichtfilter dus een aanrader zijn.
Bij goedkopere brillen komt het vaker voor dat de coating heel dun is aangebracht, waardoor je eigenlijk niet profiteert van de effecten van het blauwlichtfilter. Je moet echt een gele gloed zien, om de effecten van het blauwe scherm te minimaliseren.
©PXimport
Kritiek op blauwlichtfilter
Overigens is er ook kritiek op brillen met een blauwlichtfilter. Sommige experts vinden het niets meer dan een slimme marketingtruc. Bovendien zijn er zorgen dat de gele waas je perceptie van kleuren in de war brengt, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Een blauwlichtfilter kan helpen, maar is dus geen wondermiddel.
Wanneer heb je een computerbril nodig?
Experts adviseren een speciale bril te overwegen als je na een werkdag regelmatig last hebt van prikkende of vermoeide ogen. Ook als je regelmatig last hebt van hoofd-, nek-, schouder- of rugpijn kan een computerbril een oplossing zijn.
Meestal spelen dit soort klachten pas bij een leeftijd van 40 jaar of ouder en als je vele uren per dag achter een beeldscherm zit. Het is overigens een misverstand om te denken dat alleen iemand met slecht zicht een computerbril nodig heeft. Iedereen kan er namelijk baat bij hebben.
Sommige kwaaltjes kun je vaak zelf al oplossen (of in ieder geval verminderen) door te letten op je gezondheid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tijdens een werkdag even van je scherm weg bent. Experts adviseren om iedere 20 minuten even 20 seconden bij je beeldscherm weg te zijn. Blijf gehydrateerd om hoofdpijn te voorkomen en pas eventueel de instellingen van je beeldscherm aan. Zo hebben veel apps tegenwoordig een nachtmodus, waardoor je ogen meer rust krijgen.
Lees ook: Zo zet je alle apps automatisch in de nachtmodus op je smartphone
©PXimport
Kosten van een computerbril
In tegenstelling tot leesbrillen zijn (kwalitatief goede) computerbrillen vaak vrij duur in de aanschaf. Afhankelijk van de glazen, kunnen de prijzen variëren van 250 tot 400 euro. Er zijn goedkopere, generieke modellen te koop, maar die kunnen mogelijk niet het gewenste resultaat opleveren. Als je lang achter een computer zit, wil je bovendien dat de bril ook goed zit om irritatie te voorkomen. Het beste kun je dan ook naar een optiekwinkel gaan om je te laten adviseren.
In de Arbowet is opgenomen dat jouw werkgever verplicht is om oogklachten zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken. Als uit oogonderzoek blijkt dat je een computerbril kunt gebruiken, dan dient je werkgever deze bril (gedeeltelijk) te vergoeden. Hoeveel je vergoed krijgt, verschilt per werkgever.
Een zorgverzekeraar kan een computerbril ook deels vergoeden, maar alleen als je een aanvullende verzekering hebt voor een bril of lenzen.
©Who is Danny - stock.adobe.com
Conclusie
Een computerbril kan dus een oplossing zijn als je op een dag vele uren achter een beeldscherm zit en je geregeld last hebt van moeheid, prikkelende ogen, hoofdpijn of andere lichamelijk klachten. Werk je in de avonden door, dan kan een bril met blauwlichtfilter helpen bij het verbeteren van je nachtrust, al is dit geen wondermiddel. Met enkele simpele gezondheidstips kom je eigenlijk al een heel eind. Probeer af en toe even van je scherm weg te lopen en gebruik in de avond de nachtmodus om je ogen meer rust te geven, voordat je de aanschaf van een bril overweegt. Nog steeds last? Maak dan een afspraak met een opticien voor een oogtest.