ID.nl logo
7 tips tegen zweetplekken en nare luchtjes
© Dragonstock
Gezond leven

7 tips tegen zweetplekken en nare luchtjes

Zweten is heel normaal. Maar het liefst wil je die zweetplekken en nare luchtjes die erbij horen, voorkomen. Maar vooral op een hete dag kan het de spuigaten uitlopen. Zo houd je het droog op een warme dag.

In dit artikel geven we je 7 tips tegen nare geurtjes bij het zweten. We leggen uit waarom zweten normaal is en waarom de een meer zweet dan de ander. Lees ook: Plaknacht? Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!

Zweten is normaal

Veel mensen schamen zich omdat ze zweten. En ook al is zweten heel normaal, die schaamte is begrijpelijk. Nare luchtjes en zweetplekken, daar lopen we niet graag mee te koop en het zorgt voor allerlei ongemakken. Maar waarom zweten we eigenlijk? Zweten is de manier van je lichaam om warmte af te voeren. Het is supernuttig en nodig om je lichaamstemperatuur in balans te houden. 

Zweten helpt je lijf dus bij afkoelen. Geen wonder dat je met warm weer meer zweet. Daarnaast ga je ook zweten bij sporten of andere lichamelijke inspanning, maar ook door emoties en stress kun je flink gaan zweten. Of als je pittig gekruid eten eet. Goed kunnen zweten is gezond. Je lichaam presteert beter en er is minder kans op oververhitting.

Waarom de een meer zweet dan de ander

Je lichaam heeft maar liefst twee tot vier miljoen zweetklieren. Toch maakt het aantal niet zo veel uit. Het gaat erom hoe actief deze klieren zijn. Bij mannen bijvoorbeeld, zijn ze over het algemeen actiever dan bij vrouwen.

Verleiden met zweet Mensen vinden zweet bij zichzelf vaak vies. Toch heeft zweten ook nog een andere functie dan warmte afvoeren uit het lichaam. Op de plekken rond de genitaliën, in de oksels, op de hoofdhuid en rond de tepels bevat zweet feromonen. Dit stofje trekt de andere sekse aan en speelt zo een belangrijke rol in de voortplanting.

©Enol González Carbajo

Wanneer is zweten extreem?

Bij sommige mensen zijn die zweetklieren overmatig actief. Het is niet duidelijk hoe dat komt. Heb je last van overmatig zweten, dan zweet je ook wanneer het koel is en wanneer je in rust bent. Je zweet dan meer dan nodig is om de lichaamstemperatuur te reguleren. Ga gerust bij de huisarts langs als je het gevoel hebt meer te zweten dan normaal is. En kijk eens naar de onderstaande tips.

De hoeveelheid warmte die je produceert is een factor in hoe actief je zweetklieren zijn. Fitte mensen zweten sneller. Dat is handig, want zo wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd en kunnen ze het sporten langer volhouden. Heb jij veel last van zweten en zweetplekken? Met deze zeven tips houd je het langer droog.

Tip 1: Let op wat je inneemt 

Nicotine verhoogt de bloeddruk en de hartslag en alcohol zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes onder je huid. Dat brengt je temperatuur omhoog. Door zweten probeert je lichaam de temperatuur omlaag te krijgen. Beter blijf je dus weg van alcohol en nicotine, en ook van cafeïne. En eet geen zware, pittige of vette maaltijden. Drink veel water. Tomatensap kan ook helpen, dat helpt je lichaam ontzuren.

Heb je last van overgewicht? Je hebt meer vetweefsel en daardoor koel je minder snel af. Met als gevolg dat je sneller gaat zweten. Gezond leven is dus ook een goed idee als je minder last wilt hebben van zweet. Neem eens een kijkje in ons Dossier Afvallen.

Tip 2: Was jezelf elke dag met zeep

Zweet zelf ruikt niet, maar de bacteriën op de huid kunnen zweet omzetten in stoffen die onaangenaam ruiken. Daarom is het belangrijk jezelf elke dag goed te wassen met zeep en af te spoelen met water. Je gaat er niet minder van zweten, maar misschien wel beter door ruiken. Door een koude douche vernauwen je bloedvaten en dat zorgt ervoor dat je de warmte moeilijker kwijt kunt. Beter is om een lauwe of warme douche te nemen.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Tip 3: Pas je kleding erop aan

Draag geen synthetische kleding of andere stofjes waar je niet tegen kunt. Draag luchtige kleding en stoffen die ademen, zoals linnen en een lichte katoen. Wijde kleding helpt ook. En door gekleurde stoffen of stoffen met motieven te dragen, zie je de zweetplekken minder. 

Tip 4. Aan de slag met anti-transparant en talkpoeder

Gebruik anti-transparant voordat je gaat slapen. ’s Nachts ben je kalm en koel en dan kan een anti-transpirant deodorant beter in de huid trekken. Gebruik het als je wakker wordt nog een keer. Dat helpt je om droger door de dag heen te komen. Gebruik anti-transparant in ieder geval niet direct na het douchen. Als je huid een beetje vochtig is, dan werkt de anti-transparant niet. Als je je oksels scheert (ook haar houdt zweet vast), gebruik je daarna talkpoeder

Lees ook: Ladyshave of handmatig scheren: wat kun je beter doen?

©Littlemagic

Tip 5: Botox

Bekend als rimpelvuller, maar het werkt dus ook bij overmatig zweten. Botox verlamt de zenuwen van de zweetklieren waardoor het zweten (tijdelijk) stopt. Het wordt in lage doses in de oksels geïnjecteerd. De behandeling werkt maar tijdelijk, dus je moet deze wel om de paar maanden herhalen.

Tip 6: Elektromagnetische energie

Deze behandeling, MiraDry, helpt tegen overmatig zweten. Met behulp van elektromagnetische energie wordt er met een apparaatje warmte afgegeven en worden de zweetklieren blijvend uitgeschakeld. De behandeling wordt uitgevoerd door een arts en verpleegkundige.

Tip 7: Ontspannen

Stress is ook een oorzaak van zweten. Dus voorkom stress. En laat het dan mooi uitkomen dat het vakantietijd is. Met een (alcoholvrije) cocktail aan het zwembad kom je de tijd wel door. Zet je headphones op en kom tot diepe ontspanning met behulp van deze apps.

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!

▼ Volgende artikel
Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies
© Samsung
Huis

Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies

Samsung voegt met de Galaxy S25 Edge een nieuw toestel toe aan de S-serie. Opvallend is vooral het ontwerp: de smartphone is met 5,8 mm extreem dun en weegt slechts 163 gram. Toch heeft het toestel een stevige titanium behuizing, een krachtige processor en een 200 MP-camera. De S25 Edge verschijnt op 30 mei in de Benelux.

Slank ontwerp, stevig frame

De Galaxy S25 Edge is dunner dan andere modellen in de serie, maar blijft stevig dankzij een titanium frame en het nieuwe Gorilla Glass Ceramic 2. Daarmee is het toestel goed beschermd tegen dagelijks gebruik. Ondanks het compacte formaat blijft het herkenbaar een Galaxy S, met afgeronde hoeken en een uniform ontwerp.

Camera met hoge resolutie en slimme functies

De hoofdcamera heeft 200 megapixel en is gericht op scherpte, ook bij weinig licht. Een 12 MP groothoeklens met autofocus zorgt voor extra detail bij close-ups. Samsung's AI-functies, zoals Audio Eraser en Drawing Assist, zijn ook aanwezig. De ProVisual Engine zorgt bovendien voor natuurgetrouwe kleuren en scherpe details in portretten.

©Samsung

Snelle chip en efficiënte koeling

De S25 Edge is voorzien van dezelfde Snapdragon 8 Elite-chip als de overige modellen in de S25-serie. Samsung past een aangepaste dampkamer toe om het toestel koel te houden, ondanks het slanke ontwerp. AI-verwerking gebeurt deels op het toestel zelf, met ondersteuning van onder andere ProScaler en mDNIe voor verbeterde beeldweergave.

Zo werkt een dampkamer Bij intensief gebruik, zoals gamen of filmen in hoge resolutie, kan een smartphone flink warm worden. Een dampkamer (ook wel vapor chamber genoemd) helpt om die warmte snel en gelijkmatig af te voeren. In de dampkamer zit een kleine hoeveelheid vloeistof die verdampt zodra het toestel opwarmt. De damp verspreidt zich over de kamer, koelt af en condenseert weer tot vloeistof. Zo ontstaat een constante circulatie die de hitte verdeelt en voorkomt dat één onderdeel oververhit raakt.

AI-ondersteuning in apps en dagelijks gebruik

Galaxy AI is aanwezig op systeemniveau en werkt samen met apps en routines. Nieuw zijn functies als Now Brief en Now Bar, die contextuele hulp bieden tijdens dagelijkse bezigheden. Via integratie met Google Gemini kun je bijvoorbeeld schermen delen tijdens gesprekken of aanwijzingen geven via de camera.

©Samsung

Beschikbaarheid & adviesprijzen

De Samsung Galaxy S25 Edge is vanaf 30 mei 2025 verkrijgbaar in de Benelux. Wie het toestel tussen 13 mei en 1 juni 2025 bestelt, krijgt bij aankoop van de 256 GB-versie een gratis upgrade naar 512 GB.

Adviesprijs 256 GB: 1.249 euro

Adviesprijs 512 GB: 1.369 euro

Kleuren: Titanium Silver, Titanium Jetblack en Titanium Icyblue

Bekijk meer Samsung smartphones op Kieskeurig.nl: