ID.nl logo
7 tips tegen zweetplekken en nare luchtjes
© Dragonstock
Gezond leven

7 tips tegen zweetplekken en nare luchtjes

Zweten is heel normaal. Maar het liefst wil je die zweetplekken en nare luchtjes die erbij horen, voorkomen. Maar vooral op een hete dag kan het de spuigaten uitlopen. Zo houd je het droog op een warme dag.

In dit artikel geven we je 7 tips tegen nare geurtjes bij het zweten. We leggen uit waarom zweten normaal is en waarom de een meer zweet dan de ander. Lees ook: Plaknacht? Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!

Zweten is normaal

Veel mensen schamen zich omdat ze zweten. En ook al is zweten heel normaal, die schaamte is begrijpelijk. Nare luchtjes en zweetplekken, daar lopen we niet graag mee te koop en het zorgt voor allerlei ongemakken. Maar waarom zweten we eigenlijk? Zweten is de manier van je lichaam om warmte af te voeren. Het is supernuttig en nodig om je lichaamstemperatuur in balans te houden. 

Zweten helpt je lijf dus bij afkoelen. Geen wonder dat je met warm weer meer zweet. Daarnaast ga je ook zweten bij sporten of andere lichamelijke inspanning, maar ook door emoties en stress kun je flink gaan zweten. Of als je pittig gekruid eten eet. Goed kunnen zweten is gezond. Je lichaam presteert beter en er is minder kans op oververhitting.

Waarom de een meer zweet dan de ander

Je lichaam heeft maar liefst twee tot vier miljoen zweetklieren. Toch maakt het aantal niet zo veel uit. Het gaat erom hoe actief deze klieren zijn. Bij mannen bijvoorbeeld, zijn ze over het algemeen actiever dan bij vrouwen.

Verleiden met zweet Mensen vinden zweet bij zichzelf vaak vies. Toch heeft zweten ook nog een andere functie dan warmte afvoeren uit het lichaam. Op de plekken rond de genitaliën, in de oksels, op de hoofdhuid en rond de tepels bevat zweet feromonen. Dit stofje trekt de andere sekse aan en speelt zo een belangrijke rol in de voortplanting.

©Enol González Carbajo

Wanneer is zweten extreem?

Bij sommige mensen zijn die zweetklieren overmatig actief. Het is niet duidelijk hoe dat komt. Heb je last van overmatig zweten, dan zweet je ook wanneer het koel is en wanneer je in rust bent. Je zweet dan meer dan nodig is om de lichaamstemperatuur te reguleren. Ga gerust bij de huisarts langs als je het gevoel hebt meer te zweten dan normaal is. En kijk eens naar de onderstaande tips.

De hoeveelheid warmte die je produceert is een factor in hoe actief je zweetklieren zijn. Fitte mensen zweten sneller. Dat is handig, want zo wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd en kunnen ze het sporten langer volhouden. Heb jij veel last van zweten en zweetplekken? Met deze zeven tips houd je het langer droog.

Tip 1: Let op wat je inneemt 

Nicotine verhoogt de bloeddruk en de hartslag en alcohol zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes onder je huid. Dat brengt je temperatuur omhoog. Door zweten probeert je lichaam de temperatuur omlaag te krijgen. Beter blijf je dus weg van alcohol en nicotine, en ook van cafeïne. En eet geen zware, pittige of vette maaltijden. Drink veel water. Tomatensap kan ook helpen, dat helpt je lichaam ontzuren.

Heb je last van overgewicht? Je hebt meer vetweefsel en daardoor koel je minder snel af. Met als gevolg dat je sneller gaat zweten. Gezond leven is dus ook een goed idee als je minder last wilt hebben van zweet. Neem eens een kijkje in ons Dossier Afvallen.

Tip 2: Was jezelf elke dag met zeep

Zweet zelf ruikt niet, maar de bacteriën op de huid kunnen zweet omzetten in stoffen die onaangenaam ruiken. Daarom is het belangrijk jezelf elke dag goed te wassen met zeep en af te spoelen met water. Je gaat er niet minder van zweten, maar misschien wel beter door ruiken. Door een koude douche vernauwen je bloedvaten en dat zorgt ervoor dat je de warmte moeilijker kwijt kunt. Beter is om een lauwe of warme douche te nemen.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Tip 3: Pas je kleding erop aan

Draag geen synthetische kleding of andere stofjes waar je niet tegen kunt. Draag luchtige kleding en stoffen die ademen, zoals linnen en een lichte katoen. Wijde kleding helpt ook. En door gekleurde stoffen of stoffen met motieven te dragen, zie je de zweetplekken minder. 

Tip 4. Aan de slag met anti-transparant en talkpoeder

Gebruik anti-transparant voordat je gaat slapen. ’s Nachts ben je kalm en koel en dan kan een anti-transpirant deodorant beter in de huid trekken. Gebruik het als je wakker wordt nog een keer. Dat helpt je om droger door de dag heen te komen. Gebruik anti-transparant in ieder geval niet direct na het douchen. Als je huid een beetje vochtig is, dan werkt de anti-transparant niet. Als je je oksels scheert (ook haar houdt zweet vast), gebruik je daarna talkpoeder

Lees ook: Ladyshave of handmatig scheren: wat kun je beter doen?

©Littlemagic

Tip 5: Botox

Bekend als rimpelvuller, maar het werkt dus ook bij overmatig zweten. Botox verlamt de zenuwen van de zweetklieren waardoor het zweten (tijdelijk) stopt. Het wordt in lage doses in de oksels geïnjecteerd. De behandeling werkt maar tijdelijk, dus je moet deze wel om de paar maanden herhalen.

Tip 6: Elektromagnetische energie

Deze behandeling, MiraDry, helpt tegen overmatig zweten. Met behulp van elektromagnetische energie wordt er met een apparaatje warmte afgegeven en worden de zweetklieren blijvend uitgeschakeld. De behandeling wordt uitgevoerd door een arts en verpleegkundige.

Tip 7: Ontspannen

Stress is ook een oorzaak van zweten. Dus voorkom stress. En laat het dan mooi uitkomen dat het vakantietijd is. Met een (alcoholvrije) cocktail aan het zwembad kom je de tijd wel door. Zet je headphones op en kom tot diepe ontspanning met behulp van deze apps.

▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13 – Doet weinig fout, maar die prijs…
© Wesley Akkerman
Huis

Review OnePlus 13 – Doet weinig fout, maar die prijs…

De OnePlus 13 behoort tot de eerste groep smartphones die beschikt over een Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. Die chipset biedt meer dan je nodig hebt, en daar betaal je dan ook een hoge prijs voor. Of deze telefoon die prijs waard is, lees je in deze review.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep doet de OnePlus 13 weinig fout. De dingen die we tijdens ons gebruik zijn tegengekomen, vinden we in elk geval geen dealbreakers. Het enige dat 'm in de weg zit, is die instapprijs van 999 euro. Op de typische OnePlus-eigenschappen scoort de 13 gelukkig heel goed. De processor is razendsnel, de accu gaat lang mee, de software stottert niet en het scherm is even prachtig als energiezuinig.

Plus- en minpunten
  • Razendsnelle processor
  • Hoge oplaadsnelheid
  • Prachtig, energiezuinig scherm
  • Grote accu
  • Camerasysteem (overdag)
  • Updatebeleid (gemiddeld genomen)
  • Updatebeleid kan echter beter
  • Camera's (bij het inzoomen)
  • OxygenOS verliest eigen karakter
  • Draadloos laden vereist extra investering
  • Prijs

Als je voor de OnePlus 13 kiest, dan heb je de keuze uit twee opties. Het model dat 999 euro kost, heeft 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Als je 150 euro meer inlegt, krijg je respectievelijk 16 en 512 GB. Ten opzichte van de modellen van vorig jaar is dat wederom een hogere prijs. Toen was de duurste versie 999 euro. Ter vergelijking: voor favoriet Pixel 9 Pro XL betaal je 1199 euro voor 16 GB aan werkgeheugen en slechts 128 GB aan opslagruimte. In deze vergelijking krijg je bij OnePlus dus meer voor minder.

Qua ontwerp is er in vergelijking met de OnePlus 12 weinig veranderd. Het is deze keer meer een kwestie van verfijning. De randen van het grote amoledscherm zijn iets platter, maar nog steeds licht gebogen. Daarnaast steekt de cameramodule minder ver uit en krijg je zowel een IP68- als IP69-certificaat. Je toestel is dus waterdicht – zelfs als iemand er een hogedrukreiniger op loslaat. Het model dat wij testen is voorzien van vegan leer en de kleur Midnight Ocean Blue. Een erg fraaie kleur als je het ons vraagt, die enorm veel karakter uitstraalt. Een uniek aanzicht.

©Wesley Akkerman

Toestel met handschoenen gebruiken

Het riante scherm van 6,82 inch heeft zo z'n voor- en nadelen. Nee, het is niet net zo helder als de Pixels en Galaxy's van deze wereld, maar alles blijft onder felle omgevingen prettig leesbaar. Met een hoge QHD-resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz doet het systeem gelukkig niet onder voor de concurrentie. Datzelfde geldt voor de eigenschappen kleur, contrast en flikkeringen. Door relatief unieke dimming-technologie moet het display zachter aanvoelen voor de ogen – maar op dat gebied hebben we geen verschil gemerkt met andere premium smartphones.

Verder heeft OnePlus wederom verbeteringen doorgevoerd op het gebied van energiezuinigheid, waardoor de accu nog iets langer meegaat. Naast Aqua Touch, geïntroduceerd op het model van vorig jaar, is er nu ook Glove Mode. Niet alleen kun je het toestel daardoor prima in de regen gebruiken, ook maakt het niet meer uit of je handschoenen draagt. Toegegeven, het scherm reageert niet goed op élke handschoen, maar als die aan de richtlijnen voldoet, functioneert het zoals geadverteerd. Daardoor zijn er weinig omstandigheden waarin het scherm niet werkt.

©Wesley Akkerman

1x zoomen.

©Wesley Akkerman

2x zoomen.

©Wesley Akkerman

6x zoomen.

Paar tegenvallertjes...

Over de accu gesproken: met maar liefst 6000 mAh houdt de OnePlus 13 het met gemak twee dagen uit onder normale omstandigheden. Je laadt het systeem op met een Supervooc-lader op 100 watt (en anders 50 watt draadloos). Uit de test komt naar voren dat dergelijke snelheden alleen behaald worden als je opladers van OnePlus (of zustermerk Oppo) gebruikt. Verder is het een beetje vervelend dat de magnetische draadloze oplader alleen werkt als je een OnePlus-hoesje aanschaft. De lader en het hoesje koop je samen voor ongeveer 95 euro extra.

En als we het dan toch over zaken hebben die een beetje tegenvallen, komen we aan bij de software-ondersteuning. Die loopt met vier grote updates en zes jaar aan beveiligingsupdates iets achter op Google en Samsung, maar gemiddeld genomen kom je nog wel beter uit dan bij andere merken. De OnePlus 13 draait nu op Android 15 en krijgt dus Android 19. De software zelf lijkt steeds minder op het OxygenOS van vroeger, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Gelukkig werkt alles snel en kom je weinig vooraf geïnstalleerde apps tegen.

©Wesley Akkerman

Waar het om te doen is

Waar het echter allemaal om te doen is, is de processor. Dat is de gloednieuwe Snapdragon 8 Elite. Op papier 30 tot 40 procent sneller op allerlei belangrijke onderdelen, waardoor je eigenlijk veel meer kracht en snelheid voorgeschoteld krijgt dan je nodig hebt. De cpu's van de afgelopen jaren waren dat eigenlijk ook al, waardoor we nu op een punt zijn dat we echt kunnen spreken van overkill. Dat biedt wel hoop voor de toekomst, want het lijkt erop dat de OnePlus 13 gewoon die zes jaar aan ondersteuning gaat volmaken – als tweedehandsje of anderszins.

Dat betekent in de praktijk dat je moeiteloos kunt doen wat je wilt doen. Apps opstarten, bestanden bijhouden, games spelen – het gaat allemaal als een trein. Uit onze eigen test komt naar voren dat de processor soms een beetje inkakt, maar dan nog blijft het boven het niveau van de OnePlus 12, Galaxy S24 en zeker de recente Pixel-smartphones. OnePlus heeft altijd de neiging de chipset iets af te knijpen ten faveure van een lange accuduur; daar hebben we nu minder moeite mee. Al is het beter dat de fabrikant dit soort praktijken minder heftig zou inkleden.

©Wesley Akkerman

0,5x zoomen.

©Wesley Akkerman

2x zoomen.

©Wesley Akkerman

6x zoomen.

Heldere foto's met nadruk op blauw

Tot slot is de OnePlus 13 uitgerust met drie camerasensoren van 50 megapixel. Ten opzichte van de OnePlus 12 moet de telelens het met minder pixels doen, terwijl de groothoeklens er juist pixels bij krijgt. In beide gevallen kunnen we de camerasystemen niet betrappen op verschillen die enorm ver uit elkaar liggen. Over het algemeen maakt de OnePlus 13 redelijk heldere beelden die vooral overdag goed uit de verf komen. 's Avonds heeft het systeem de neiging om blauw wat prominenter te maken, maar de helderheid blijft bestaan.

Daardoor kan het zijn dat sommige avondfoto's wat minder natuurlijk ogen in vergelijking met die van bijvoorbeeld een Pixel 9 Pro. Maar daar staat tegenover dat er meer details bewaard blijven. Het kan zijn dat de OnePlus 13 licht te veel ruimte geeft, waardoor sommige shots op een zonnig moment wat detail of kleur verliezen. En zodra je voorbijgaat aan 6x inzoomen, ontstaan er meer problemen met details. De AI strijkt de beelden platter dan je zou willen, waardoor objecten hun finesse missen. Dat doet een dure Samsung dan weer beter.

©Wesley Akkerman

OnePlus 13 kopen?

Onderaan de streep doet de OnePlus 13 weinig fout. De dingen die we tijdens ons gebruik zijn tegengekomen, vinden we in elk geval geen dealbreakers. We weten dat OxygenOS al lang geen OxygenOS meer is en steeds meer richting Oppo's ColorOS kruipt. Daarnaast zijn de camerakwaliteiten nooit de reden geweest om voor OnePlus te kiezen. Dat betekent niet dat je geen mooie shots maakt met dit toestel, maar met andere premium smartphones heb je wellicht een betere ervaring. Het enige dat in de weg zit, is die minimale prijs van 999 euro.

Ook hier plaatsen we de kanttekening dat OnePlus op dit vlak veranderd is. Het merk is allang geen prijsvechter meer. Inmiddels is het basismodel vergelijkbaar geprijsd met concurrerende smartphones, waardoor er in feite een goede reden wegvalt om voor dit toestel te kiezen. Op de typische OnePlus-eigenschappen scoort de 13 gelukkig heel goed. De processor is razendsnel, de accu gaat lang mee, de software stottert niet en het scherm is even prachtig als energiezuinig. Los van die prijs is dit precies wat we van het Chinese merkt gewend zijn.

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

De Samsung Galaxy S25 Ultra is het topmodel in de serie.

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

De Galaxy S25 Ultra heeft een meer afgerond ontwerp en houdt dan ook prettiger vast.

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.