7 tips tegen zweetplekken en nare luchtjes
Zweten is heel normaal. Maar het liefst wil je die zweetplekken en nare luchtjes die erbij horen, voorkomen. Maar vooral op een hete dag kan het de spuigaten uitlopen. Zo houd je het droog op een warme dag.
In dit artikel geven we je 7 tips tegen nare geurtjes bij het zweten. We leggen uit waarom zweten normaal is en waarom de een meer zweet dan de ander. Lees ook: Plaknacht? Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!
Zweten is normaal
Veel mensen schamen zich omdat ze zweten. En ook al is zweten heel normaal, die schaamte is begrijpelijk. Nare luchtjes en zweetplekken, daar lopen we niet graag mee te koop en het zorgt voor allerlei ongemakken. Maar waarom zweten we eigenlijk? Zweten is de manier van je lichaam om warmte af te voeren. Het is supernuttig en nodig om je lichaamstemperatuur in balans te houden.
Zweten helpt je lijf dus bij afkoelen. Geen wonder dat je met warm weer meer zweet. Daarnaast ga je ook zweten bij sporten of andere lichamelijke inspanning, maar ook door emoties en stress kun je flink gaan zweten. Of als je pittig gekruid eten eet. Goed kunnen zweten is gezond. Je lichaam presteert beter en er is minder kans op oververhitting.
Waarom de een meer zweet dan de ander
Je lichaam heeft maar liefst twee tot vier miljoen zweetklieren. Toch maakt het aantal niet zo veel uit. Het gaat erom hoe actief deze klieren zijn. Bij mannen bijvoorbeeld, zijn ze over het algemeen actiever dan bij vrouwen.
Verleiden met zweet Mensen vinden zweet bij zichzelf vaak vies. Toch heeft zweten ook nog een andere functie dan warmte afvoeren uit het lichaam. Op de plekken rond de genitaliën, in de oksels, op de hoofdhuid en rond de tepels bevat zweet feromonen. Dit stofje trekt de andere sekse aan en speelt zo een belangrijke rol in de voortplanting.
©Enol González Carbajo
Wanneer is zweten extreem?
Bij sommige mensen zijn die zweetklieren overmatig actief. Het is niet duidelijk hoe dat komt. Heb je last van overmatig zweten, dan zweet je ook wanneer het koel is en wanneer je in rust bent. Je zweet dan meer dan nodig is om de lichaamstemperatuur te reguleren. Ga gerust bij de huisarts langs als je het gevoel hebt meer te zweten dan normaal is. En kijk eens naar de onderstaande tips.
De hoeveelheid warmte die je produceert is een factor in hoe actief je zweetklieren zijn. Fitte mensen zweten sneller. Dat is handig, want zo wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd en kunnen ze het sporten langer volhouden. Heb jij veel last van zweten en zweetplekken? Met deze zeven tips houd je het langer droog.
Tip 1: Let op wat je inneemt
Nicotine verhoogt de bloeddruk en de hartslag en alcohol zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes onder je huid. Dat brengt je temperatuur omhoog. Door zweten probeert je lichaam de temperatuur omlaag te krijgen. Beter blijf je dus weg van alcohol en nicotine, en ook van cafeïne. En eet geen zware, pittige of vette maaltijden. Drink veel water. Tomatensap kan ook helpen, dat helpt je lichaam ontzuren.
Heb je last van overgewicht? Je hebt meer vetweefsel en daardoor koel je minder snel af. Met als gevolg dat je sneller gaat zweten. Gezond leven is dus ook een goed idee als je minder last wilt hebben van zweet. Neem eens een kijkje in ons Dossier Afvallen.
Tip 2: Was jezelf elke dag met zeep
Zweet zelf ruikt niet, maar de bacteriën op de huid kunnen zweet omzetten in stoffen die onaangenaam ruiken. Daarom is het belangrijk jezelf elke dag goed te wassen met zeep en af te spoelen met water. Je gaat er niet minder van zweten, maar misschien wel beter door ruiken. Door een koude douche vernauwen je bloedvaten en dat zorgt ervoor dat je de warmte moeilijker kwijt kunt. Beter is om een lauwe of warme douche te nemen.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Tip 3: Pas je kleding erop aan
Draag geen synthetische kleding of andere stofjes waar je niet tegen kunt. Draag luchtige kleding en stoffen die ademen, zoals linnen en een lichte katoen. Wijde kleding helpt ook. En door gekleurde stoffen of stoffen met motieven te dragen, zie je de zweetplekken minder.
Tip 4. Aan de slag met anti-transparant en talkpoeder
Gebruik anti-transparant voordat je gaat slapen. ’s Nachts ben je kalm en koel en dan kan een anti-transpirant deodorant beter in de huid trekken. Gebruik het als je wakker wordt nog een keer. Dat helpt je om droger door de dag heen te komen. Gebruik anti-transparant in ieder geval niet direct na het douchen. Als je huid een beetje vochtig is, dan werkt de anti-transparant niet. Als je je oksels scheert (ook haar houdt zweet vast), gebruik je daarna talkpoeder.
Lees ook: Ladyshave of handmatig scheren: wat kun je beter doen?
©Littlemagic
Tip 5: Botox
Bekend als rimpelvuller, maar het werkt dus ook bij overmatig zweten. Botox verlamt de zenuwen van de zweetklieren waardoor het zweten (tijdelijk) stopt. Het wordt in lage doses in de oksels geïnjecteerd. De behandeling werkt maar tijdelijk, dus je moet deze wel om de paar maanden herhalen.
Tip 6: Elektromagnetische energie
Deze behandeling, MiraDry, helpt tegen overmatig zweten. Met behulp van elektromagnetische energie wordt er met een apparaatje warmte afgegeven en worden de zweetklieren blijvend uitgeschakeld. De behandeling wordt uitgevoerd door een arts en verpleegkundige.
Tip 7: Ontspannen
Stress is ook een oorzaak van zweten. Dus voorkom stress. En laat het dan mooi uitkomen dat het vakantietijd is. Met een (alcoholvrije) cocktail aan het zwembad kom je de tijd wel door. Zet je headphones op en kom tot diepe ontspanning met behulp van deze apps.