ID.nl logo
Wat zeg je? Wanneer heb je een gehoorapparaat nodig?
Gezond leven

Wat zeg je? Wanneer heb je een gehoorapparaat nodig?

Gaan veel dingen langs je heen, omdat je ze niet goed kunt horen? Zet je de tv steeds harder? Tijd voor een hoortest! Door je gehoor te testen, weet je hoe het ervoor staat.

Gehoorverlies sluipt er soms ongemerkt in. Op een dag merk je dat je steeds vaker aan mensen vraagt wat ze zeggen. In dit artikel leggen we uit: Wanneer je een gehoorapparaat nodig hebt | Hoe en waar je je gehoor kunt laten testen | Waar je op kunt letten bij de keuze voor een gehoorapparaat.

Ook interessant: Hoortoestel op smartphone aansluiten: Dit moet je weten

Wanneer je gehoor laten testen?

Heb je moeite om gesprekken te volgen bij veel geroezemoes in de omgeving? Of merk je dat je de tv harder zet dan je gewend was? Of misschien kun je hoge of zachte tonen moeilijk horen? Als jij of de mensen om je heen merken dat je slechter hoort, dan wordt het tijd om een hoortest te doen.

Geluiden harder dan 80 decibel zijn schadelijk voor je gehoor. Je zit al aan 80 decibel met lawaai op het speelplein of een drukke weg. Met goede oordoppen kun je je gehoor beschermen. Bijvoorbeeld bij een optreden van je favoriete band. Of als je werk doet waar continu veel lawaai is. Er zijn allerlei oordoppen, wegwerp en zelfs op maat gemaakte.

©anetlanda - stock.adobe.com

Hoe en waar laat je je gehoor testen?

Audiometrie is de meest betrouwbare manier om je gehoor te testen. Dat kan bij de huisarts of een audicien. Je krijgt een koptelefoon op en krijgt verschillende hoge en lage, harde en zachte tonen te horen. Als je de toon hoort, druk je op een knopje.

Je kunt ook zelf een hoortest doen via internet of telefoon. Deze tests geven een beeld van hoe het gesteld is met je gehoor, maar ze zijn niet heel betrouwbaar. Check het online bijvoorbeeld bij Hoortest.nl. Als de uitslag niet goed is, kun je een afspraak maken met de huisarts of audicien. Voor de audicien heb je geen verwijsbrief nodig. Bij de meeste audiciens is testen gratis.

Tip: zet je oortjes ook niet te hard!

Piep in je oor. Wat nu?

Meestal is er niks aan de hand en verdwijnt de piep in je oor vanzelf weer. Maar blijft het aanhouden, bijvoorbeeld omdat je vroeger te veel en te vaak pal voor de luidsprekers gestaan bij een concert? Of je oortjes te vaak te hard hebt gezet? Dan kun je daar een piepend, brommend, zoemend, suizend of fluitend geluid aan overhouden. Niet alleen harde geluiden, maar ook stress, ouderdom, een hoge bloeddtinnitusorinfecties kunnen boosdoeners zijn. Het heet tinnitus ofwel oorsuizen, een vorm van gehoorschade.

Helaas is er geen behandelmethode voor tinnitus. Door ermee te leren omgaan, kan de ervaring van de klacht minder erg worden. Een ander geluid kan het oorsuizen overstemmen. Wat kan helpen is muziek op te zetten of je op omgevingsgeluiden te focussen. Je kunt een gehoorapparaat uitproberen om te checken of je dan de omgevingsgeluiden beter gaat horen. Afleiding zoeken door te sporten of ontspanningsoefeningen doen, kan ook helpen. Lees er meer over op Thuisarts.nl.

Lees ook: Voorkom gehoorbeschadiging tijdens het uitgaan

©Aleksej - stock.adobe.com

Wanneer een gehoorapparaat?

Al bij licht gehoorverlies kan je een gehoorapparaat gebruiken. Hoe groot het gehoorverlies is, druk je uit in decibel (dB). Onderstaande tabel is afkomstig van Gezondheidsplein.nl.

  1. <30-35 dB: licht gehoorverlies

  2. 35-60 dB: matig gehoorverlies

  3. 60-90 dB: ernstig gehoorverlies

  4. >90 dB: doofheid

De sterkte van de geluiden:

  • 30 dB staat gelijk aan fluisteren

  • 60 dB staat gelijk aan normaal praten

  • 80 dB staat gelijk aan schreeuwen

  • 90 dB staat gelijk aan het geluid van een rijdende vrachtwagen

  • 110 dB staat gelijk aan het geluid van een boormachine

Welke gehoorapparaten zijn er?

Heb je last van gehoorverlies? Gehoorverlies is voor iedereen anders. Daarom zijn er ook verschillende gehoorapparaten. Het doel van een hoorapparaat is het gehoor versterken. Afhankelijk van hoe erg het gehoorverlies is, is er ook verschil in sterkte tussen gehoorapparaten. Je kunt ze daarnaast instellen zodat ze passen bij je persoonlijke situatie.

Je hebt achter-het-oorapparaten (draag je achter je oor) en in-het-oor-apparaten (draag je in je oorschelp of gehoorgang). Het is superfijn als het gehoorapparaat niet zo zichtbaar is. Ook achter-het-oortoestellen zijn tegenwoordig veel kleiner en onopvallender dan het apparaat dat je oma had. De in-het-oortoestellen zijn handiger als je een bril draagt of als je sport.

Dan heb je nog verschil tussen hoortoestellen met een luidspreker in het oor en onzichtbare toestellen die volledig in het oor worden geplaatst. Ook is er een CROS-apparaat dat geschikt is voor mensen die aan 1 oor slecht horen. Het geluid wordt aan beide zijden opgevangen en naar het goede oor gestuurd. Daardoor hoor je luid en duidelijk geluiden die van beide kanten komen.

©JPC-PROD - stock.adobe.com

Waar let je op bij een gehoorapparaat?

De audicien kan je goed helpen bij de keuze van een gehoorapparaat en beoordelen welk toestel het beste bij je past. Het hangt af van het soort gehoorverlies (hoe erg het is) en je persoonlijke voorkeur. Laat je dus vooral adviseren door een expert.

Nog niet toe aan een gehoorapparaat?

Een geluidsversterker kan je dan vast helpen!