Lippenstift, mascara, oogschaduw: hoe lang kun je make-up bewaren?
Je hebt net een nieuwe lipstick gekocht, maar hoe lang kun je deze eigenlijk bewaren? En hoe weet je of je mascara nog goed is? In dit artikel lees je alles over de houdbaarheid, het goed bewaren én hygiënisch gebruiken van je make-up.
In dit artikel lees je hoelang make-upproducten meegaan, waarom ze eigenlijk bederven, hoe je ze het beste kunt bewaren én hoe je een klonterig potje oude nagellak weer tot leven wekt.
Lees ook: Verzorg je huid met gezichtsmassage! Voordelen en handige hulpjes
Make-up heeft, net als voedsel, een houdbaarheidsdatum. Deze datum geeft aan hoe lang je het product veilig kunt gebruiken na opening. De houdbaarheid varieert per producttype. Op de verpakking staat een opengeschroefd potje met een cijfer erin; dat cijfer geeft het aantal maanden aan dat het product na opening nog houdbaar is.
©Icons-Studio
Waarom bederft make-up eigenlijk?
Make-up bederft om verschillende redenen. Ten eerste kunnen de ingrediënten in make-upproducten na verloop van tijd afbreken, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan licht, lucht en hitte. Dit kan leiden tot veranderingen in de textuur en effectiviteit van het product.
Ten tweede kunnen er bacteriën in make-upproducten komen. Dat kan elke keer gebeuren dat je een make-upproduct aanraakt, vooral met je vingers of een kwast die niet schoon is. Deze bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen en leiden tot infecties of huidirritaties.
Ten slotte kan de kwaliteit van make-up ook worden beïnvloed door de manier waarop het wordt bewaard. Make-up die in een warme, vochtige omgeving wordt bewaard, zoals een badkamer, kan sneller bederven dan make-up die je op een koele, droge plaats bewaart.
Hoe weet je of make-up bedorven is?
Let op veranderingen in geur, kleur en textuur. Als je lipstick bijvoorbeeld een vreemde geur heeft of als je foundation geschift lijkt, is het tijd om ze weg te gooien. Ook als je make-up een ongewone reactie op je huid veroorzaakt, zoals irritatie of uitslag, moet je het niet meer gebruiken.
💄 Zo gaat je make-up zo lang mogelijk (veilig!) mee • Was je handen voordat je je make-up aanbrengt • Gebruik altijd schone kwasten en sponzen • Deel je make-up niet met anderen • Doe je make-up producten altijd goed dicht na gebruik
Make-up: soort en houdbaarheid
Lippenstift
Lippenstift is over het algemeen 12-18 maanden houdbaar nadat je hem geopend hebt. Crème lippenstift gaat over het algemeen iets langer mee dan matte lippenstift. Bewaar lippenstift op een koele, donkere plek. Als de geur, textuur of kleur verandert, is het tijd om de lippenstift weg te gooien.
Mascara
Mascara is het meest vatbaar voor bacteriën en besmetting. Gooi mascara weg na 3 maanden gebruik. Bewaar ongeopende mascara koel en droog. Zodra je de mascara opendoet, begint de teller voor de houdbaarheid te lopen. Gebruik nooit hetzelfde wimperborsteltje voor zowel je onderste als bovenste wimpers, dit verspreidt bacteriën.
Rouge/Blush
Poedervormige rouge is maximaal 24 maanden houdbaar na opening. Rouge in crème- of gelvorm blijft 12 maanden goed. Controleer op geur- en textuurveranderingen. Reinig het borsteltje of kwastje waarmee je het aanbrengt regelmatig met zeep en water om bacteriegroei te voorkomen.
Poeder
Geperst poeder heeft een houdbaarheid van 24 tot 36 maanden; bij los poeder is dat 12 tot 24 maanden. Poeder kan uitdrogen en klontjes gaan vormen als je het te lang gebruikt. Gooi poeder weg als de geur verandert of als het erg brokkelig begint te worden bij gebruik. Dit laatste kan vooral gebeuren bij geperst compactpoeder.
Foundation
Vloeibare foundation blijft 6-12 maanden goed na opening. Gebruik je een foundationstick, reken dan op 12 tot 24 maanden. Crème- en poederfoundation zijn 24 maanden houdbaar. Bewaar foundation donker en koel. Controleer op verandering in geur, kleur en consistentie.
Oogschaduw
Poeder-oogschaduw in palette of losse potjes is ongeveer 24 maanden houdbaar na opening. Crème-oogschaduw gaat minder lang mee: 6-12 maanden. Controleer op kleurverandering, uitdroging en geur. Reinig kwastjes regelmatig.
Eyeliner
Vloeibare eyeliner is 6-12 maanden houdbaar, gel eyeliner 12 tot 24 maanden. Eyeliners in potloodvorm kun je blijven gebruiken totdat ze op zijn. Let op uitdroging of verkleuring van de producten.
Wenkbrauwproducten
Wenkbrauwpoeder en -potloden gaan 12 tot 24 maanden mee. Wenkbrauwgel is 6-12 maanden houdbaar. Gooi producten weg bij als je klontjes, verkleuring of geurverandering bemerkt.
Concealer
Vloeibare concealer houdt het 6-12 maanden vol. Stick-concealer 12-24 maanden. Concealer in poedervorm blijft 24 maanden goed. Bewaar concealer donker en koel.
Primer
Gezichtsprimer in een tube of potje blijft 12 tot 24 maanden houdbaar na opening. Let op verandering in geur en consistentie.
Highlighter/Shimmer
Poeder highlighters gaan 24 tot 36 maanden mee. Vloeibare highlighters zijn veel minder lang houdbaar, slechts 6 tot 12 maanden. Controleer op uitdroging en harde klontjes.
💄 Je make-up bewaren doe je het best... • ...op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht • ...niet in de badkamer, waar het vochtig en warm kan worden • ...in een overzichtelijk ingedeelde make-uptas of make-up organizer of lade, zodat je gemakkelijk kunt zien wat je hebt en wanneer je het voor het laatst hebt gebruikt
💅 Hoe zit het met nagellak?
Nagellak is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat je dit niet op je huid aanbrengt. Toch is het goed om te weten dat ook nagellak een houdbaarheidsdatum heeft. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een flesje nagellak ongeveer 12 tot 24 maanden na opening goed blijft. Na deze periode kan de lak beginnen te schiften of dikker worden, wat het moeilijker maakt om aan te brengen.
(en zo red je oude nagellak)
Eigenlijk moet je de nagellak dan weggooien, maar wat als het om je favoriete kleur gaat die inmiddels nergens meer verkrijgbaar is? Gelukkig zijn er een paar trucs die je kunt proberen om je oude nagellak weer tot leven te wekken.
Truc 1: Goed schudden
Het eerste wat je moet proberen, is het flesje goed schudden. Dit kan helpen om de pigmenten die zich op de bodem van het flesje hebben verzameld, te mengen met de rest van de lak.
Truc 2: Gebruik een nagellakverdunner:
Als schudden niet werkt, kun je een nagellakverdunner proberen. Voeg een paar druppels toe aan je nagellak en schud het flesje om de verdunner te mengen. Dit kan helpen om de textuur van de lak te herstellen. Let op: gebruik geen nagellakremover, dit kan de nagellak juist ruïneren!