ID.nl logo
Lippenstift, mascara, oogschaduw: hoe lang kun je make-up bewaren?
© Алина Бузунова
Gezond leven

Lippenstift, mascara, oogschaduw: hoe lang kun je make-up bewaren?

Je hebt net een nieuwe lipstick gekocht, maar hoe lang kun je deze eigenlijk bewaren? En hoe weet je of je mascara nog goed is? In dit artikel lees je alles over de houdbaarheid, het goed bewaren én hygiënisch gebruiken van je make-up.

In dit artikel lees je hoelang make-upproducten meegaan, waarom ze eigenlijk bederven, hoe je ze het beste kunt bewaren én hoe je een klonterig potje oude nagellak weer tot leven wekt.

Lees ook: Verzorg je huid met gezichtsmassage! Voordelen en handige hulpjes

Make-up heeft, net als voedsel, een houdbaarheidsdatum. Deze datum geeft aan hoe lang je het product veilig kunt gebruiken na opening. De houdbaarheid varieert per producttype. Op de verpakking staat een opengeschroefd potje met een cijfer erin; dat cijfer geeft het aantal maanden aan dat het product na opening nog houdbaar is.

©Icons-Studio

Waarom bederft make-up eigenlijk?

Make-up bederft om verschillende redenen. Ten eerste kunnen de ingrediënten in make-upproducten na verloop van tijd afbreken, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan licht, lucht en hitte. Dit kan leiden tot veranderingen in de textuur en effectiviteit van het product.

Ten tweede kunnen er bacteriën in make-upproducten komen. Dat kan elke keer gebeuren dat je een make-upproduct aanraakt, vooral met je vingers of een kwast die niet schoon is. Deze bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen en leiden tot infecties of huidirritaties.

Ten slotte kan de kwaliteit van make-up ook worden beïnvloed door de manier waarop het wordt bewaard. Make-up die in een warme, vochtige omgeving wordt bewaard, zoals een badkamer, kan sneller bederven dan make-up die je op een koele, droge plaats bewaart.

Hoe weet je of make-up bedorven is?

Let op veranderingen in geur, kleur en textuur. Als je lipstick bijvoorbeeld een vreemde geur heeft of als je foundation geschift lijkt, is het tijd om ze weg te gooien. Ook als je make-up een ongewone reactie op je huid veroorzaakt, zoals irritatie of uitslag, moet je het niet meer gebruiken.

💄 Zo gaat je make-up zo lang mogelijk (veilig!) mee • Was je handen voordat je je make-up aanbrengt • Gebruik altijd schone kwasten en sponzen • Deel je make-up niet met anderen • Doe je make-up producten altijd goed dicht na gebruik

Make-up: soort en houdbaarheid

Lippenstift

Lippenstift is over het algemeen 12-18 maanden houdbaar nadat je hem geopend hebt. Crème lippenstift gaat over het algemeen iets langer mee dan matte lippenstift. Bewaar lippenstift op een koele, donkere plek. Als de geur, textuur of kleur verandert, is het tijd om de lippenstift weg te gooien.

Mascara

Mascara is het meest vatbaar voor bacteriën en besmetting. Gooi mascara weg na 3 maanden gebruik. Bewaar ongeopende mascara koel en droog. Zodra je de mascara opendoet, begint de teller voor de houdbaarheid te lopen. Gebruik nooit hetzelfde wimperborsteltje voor zowel je onderste als bovenste wimpers, dit verspreidt bacteriën.

Rouge/Blush

Poedervormige rouge is maximaal 24 maanden houdbaar na opening. Rouge in crème- of gelvorm blijft 12 maanden goed. Controleer op geur- en textuurveranderingen. Reinig het borsteltje of kwastje waarmee je het aanbrengt regelmatig met zeep en water om bacteriegroei te voorkomen.

Poeder

Geperst poeder heeft een houdbaarheid van 24 tot 36 maanden; bij los poeder is dat 12 tot 24 maanden. Poeder kan uitdrogen en klontjes gaan vormen als je het te lang gebruikt. Gooi poeder weg als de geur verandert of als het erg brokkelig begint te worden bij gebruik. Dit laatste kan vooral gebeuren bij geperst compactpoeder.

Foundation

Vloeibare foundation blijft 6-12 maanden goed na opening. Gebruik je een foundationstick, reken dan op 12 tot 24 maanden. Crème- en poederfoundation zijn 24 maanden houdbaar. Bewaar foundation donker en koel. Controleer op verandering in geur, kleur en consistentie.

Oogschaduw

Poeder-oogschaduw in palette of losse potjes is ongeveer 24 maanden houdbaar na opening. Crème-oogschaduw gaat minder lang mee: 6-12 maanden. Controleer op kleurverandering, uitdroging en geur. Reinig kwastjes regelmatig.

Eyeliner

Vloeibare eyeliner is 6-12 maanden houdbaar, gel eyeliner 12 tot 24 maanden. Eyeliners in potloodvorm kun je blijven gebruiken totdat ze op zijn. Let op uitdroging of verkleuring van de producten.

Wenkbrauwproducten

Wenkbrauwpoeder en -potloden gaan 12 tot 24 maanden mee. Wenkbrauwgel is 6-12 maanden houdbaar. Gooi producten weg bij als je klontjes, verkleuring of geurverandering bemerkt.

Concealer

Vloeibare concealer houdt het 6-12 maanden vol. Stick-concealer 12-24 maanden. Concealer in poedervorm blijft 24 maanden goed. Bewaar concealer donker en koel.

Primer

Gezichtsprimer in een tube of potje blijft 12 tot 24 maanden houdbaar na opening. Let op verandering in geur en consistentie.

Highlighter/Shimmer

Poeder highlighters gaan 24 tot 36 maanden mee. Vloeibare highlighters zijn veel minder lang houdbaar, slechts 6 tot 12 maanden. Controleer op uitdroging en harde klontjes.

💄 Je make-up bewaren doe je het best... • ...op een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht • ...niet in de badkamer, waar het vochtig en warm kan worden • ...in een overzichtelijk ingedeelde make-uptas of make-up organizer of lade, zodat je gemakkelijk kunt zien wat je hebt en wanneer je het voor het laatst hebt gebruikt

ProductHoudbaarheid na opening
Lippenstift12-18 maanden
Mascara3 maanden
Rouge/BlushPoeder: 24 maanden | Crème: 12 maanden
PoederGeperst: 24-36 maanden | Los: 12-24 maanden
FoundationVloeibaar: 6-12 maanden | Stick: 12-24 maanden | Crème/Poeder: 24 maanden
OogschaduwPoeder: 24 maanden | Crème: 6-12 maanden
EyelinerVloeibaar: 6-12 maanden | Gel: 12-24 maanden | Potlood: tot op
WenkbrauwproductenPoeder/Pencil: 12-24 maanden | Gel: 6-12 maanden
ConcealerVloeibaar: 6-12 maanden | Stick: 12-24 maanden | Poeder: 24 maanden
Primer12-24 maanden
Highlighter/ShimmerPoeder: 24-36 maanden | Crème/Vloeibaar: 6-12 maanden

💅 Hoe zit het met nagellak?

Nagellak is een beetje een vreemde eend in de bijt, omdat je dit niet op je huid aanbrengt. Toch is het goed om te weten dat ook nagellak een houdbaarheidsdatum heeft. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat een flesje nagellak ongeveer 12 tot 24 maanden na opening goed blijft. Na deze periode kan de lak beginnen te schiften of dikker worden, wat het moeilijker maakt om aan te brengen.

(en zo red je oude nagellak)

Eigenlijk moet je de nagellak dan weggooien, maar wat als het om je favoriete kleur gaat die inmiddels nergens meer verkrijgbaar is? Gelukkig zijn er een paar trucs die je kunt proberen om je oude nagellak weer tot leven te wekken.

Truc 1: Goed schudden

Het eerste wat je moet proberen, is het flesje goed schudden. Dit kan helpen om de pigmenten die zich op de bodem van het flesje hebben verzameld, te mengen met de rest van de lak.

Truc 2: Gebruik een nagellakverdunner:

Als schudden niet werkt, kun je een nagellakverdunner proberen. Voeg een paar druppels toe aan je nagellak en schud het flesje om de verdunner te mengen. Dit kan helpen om de textuur van de lak te herstellen. Let op: gebruik geen nagellakremover, dit kan de nagellak juist ruïneren!

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: