ID.nl logo
Huidverzorging in en uit de zon
© speed300 - stock.adobe.com
Gezond leven

Huidverzorging in en uit de zon

Zon, zout, zee en UV. Ook al ben je niet verbrand, na het zonnen heeft je huid extra bescherming nodig. Dit kun je doen voor je huid.

In dit artikel lees je hoe het komt dat je de huid ook na het zonnen moet beschermen en wat voor fijns je daarvoor op de huid kunt smeren. Ook laten we zien wat je beter kunt vermijden na een dagje zonnen. Lees ook: Veilig zonnen doe je met deze tips én apps

Zomer! Tijd om te genieten. De zon brengt heel veel moois zoals vitamine D, energie en plezier. Maar het is ook belangrijk om je huid, juist op hete dagen, goed te verzorgen. Te lang en te veel blootstelling aan straling van de zon is schadelijk. En ook als je niet bent verbrand, kan je huid wel een extra boost gebruiken. Waarom is dat eigenlijk?

Vrije radicalen...

...dat zijn de boosdoeners. Het zijn superkleine reactieve moleculen in je lichaam die schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken. Ze ontstaan onder meer door UV-straling, maar bijvoorbeeld ook door roken, stress, make-up-resten, alcohol en medicijngebruik. De huid is ons grootste orgaan en loopt ook het grootste risico aan schade door vrije radicalen. Een gevolg kan snellere huidveroudering zijn en op de langere termijn ook allerlei ziektbeelden zoals (huid-)kanker. Tijd om die vrije radicalen te lijf te gaan! 

Het huidverouderingsproces tegengaan

Dat doe je met antioxidanten. Die zitten van nature in je lichaam en zorgen ervoor dat die vrije radicalen een kopje kleiner gemaakt worden. Maar (ja, er is uiteraard een maar) naarmate je ouder wordt, gaat dit allemaal steeds minder optimaal werken. Daarom kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Voeding met antioxidanten, maar ook crèmes met antioxidanten kunnen helpen.

©Lea Rae

De huid verzorgen: smeren met antioxidanten

Er zijn enorm veel producten en aftersuns om te smeren nadat je in de zon bent geweest, maar wat heeft een goed product nu echt nodig? Antioxidanten dus. En dat zijn onder meer vitamines C, A en E. Let er daarom op dat dit in de ingrediëntenlijst staat van je product zodat je je huid een vitamineboost kunt geven na een dagje zonnen.

Eet je jong!

Dit zijn een aantal voedingsmiddelen die van nature veel antioxidanten bevatten en die helpen bij een soepele en stralende huid:

🍓 Aardbeien, frambozen, blauwe bessen en gojibessen: eet je rond aan zomerfruit. Ze zitten boordevol antioxidanten. Ook lekker voor in de yoghurt of door de salade.
🥑 Avocado: de vrucht die zoveel goeds bevat dat je deze met recht een superfood kunt noemen.
🥕 Wortels: niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor je huid.
🌮 Bonen: vooral zwarte bonen bevatten evenveel antioxidanten als blauwe bessen. Lkker in een taco bijvoorbeeld.
🥜 Noten en zaden: makkelijk om overal in te verwerken: door de yoghurt, salade, pastasauzen en rijstgerechten.
🍫 Pure chocolade: altijd goed, toch?

©Noah - stock.adobe.com

Hydrateren en de vochtbalans herstellen

Een hele dag in de zon is belastend voor je huid. En zelfs in de schaduw krijgt je huid nog UV-straling te verduren. Smeren voordat je de zon in gaat is heel belangrijk, maar zorg ook daarna voor een voedende crème of lotion die goed opgenomen kan worden door de huid. Zo kan de vochtbalans in je huid weer worden hersteld. Verder is veel water drinken een must.

Kies voor crèmes die een beetje waterig en goed smeerbaar zijn, zodat ze sneller worden opgenomen door de huid. Zeker als de huid trekkerig of droog aanvoelt, is het tijd om te smeren. Maar eigenlijk wil je dat al voor zijn. Verwen jezelf daarom elke vakantiedag met een lekkere lotion na het het zonnen en zwemmen. Wel eentje met antioxidanten dus en eentje die kalmerend is voor de huid.

©Siphosethu Fanti/peopleimages.com - stock.adobe.com

Heb jij een tech-nek? Zo ga je die rimpels te lijf Tuur jij uren achter elkaar op je telefoon? Niet alleen heb je dan kans op nek- en rugklachten, maar ook op meer lijntjes en rimpeltjes op de dunne huid van je nek. Tel daar blootstelling aan de zon in de vakantie bij op en dan weet je dat het tijd is om eens wat aandacht te besteden aan de delicate huid in je hals. Gebruik daarvoor een liftend serum dat speciaal is ontwikkeld voor de dunne huid (en neem meer schermpauze). Weg met die tech-nek!

Wat kun je beter vermijden na een dagje zon?

Een kalmerende bodycrème is mild, verkoelend en wordt snel opgenomen door de huid. Vermijd lotions en crèmes waar alcohol in zit. Dit is niet goed voor je huid, omdat het ervoor kan zorgen dat de huid uitdroogt. Ook menthol is zo’n ingrediënt waarmee je moet uitkijken na het zonnen.

Let er daarnaast op dat het middel dat je gebruikt niet te vet is. Door een vette crème kan de hitte moeilijker weg. Als je bent verbrand, kan een vette crème ervoor zorgen dat het erger wordt in plaats van dat het verkoelt. Kies daarom altijd voor milde, waterige lotions en aftersunproducten.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Zomergladde benen Scheren en ontharen is best “een dingetje” in de zomer. Want hoe voorkom je die stoppels als je de zon of de zee in wilt? Weten waarop je moet letten om de huid van je benen soepel en stralend te krijgen? Met deze do’s en dont’s ben je in vier stappen naar zomergladde benen mét een glittertje op je huid.

Aftersun in de koffer

Om je huid optimaal te beschermen, stop je dus ook een aftersun in je koffer. Een aftersun is meestal wateriger dan een gewone bodycrème en ideaal voor na een dagje aan het strand of op het terras. Er zijn ook speciale aftersuns voor je gezicht en aftersuns die de gebruinde huid extra laten stralen, zoals deze lijn van Lancaster.

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!

▼ Volgende artikel
Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies
© Samsung
Huis

Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies

Samsung voegt met de Galaxy S25 Edge een nieuw toestel toe aan de S-serie. Opvallend is vooral het ontwerp: de smartphone is met 5,8 mm extreem dun en weegt slechts 163 gram. Toch heeft het toestel een stevige titanium behuizing, een krachtige processor en een 200 MP-camera. De S25 Edge verschijnt op 30 mei in de Benelux.

Slank ontwerp, stevig frame

De Galaxy S25 Edge is dunner dan andere modellen in de serie, maar blijft stevig dankzij een titanium frame en het nieuwe Gorilla Glass Ceramic 2. Daarmee is het toestel goed beschermd tegen dagelijks gebruik. Ondanks het compacte formaat blijft het herkenbaar een Galaxy S, met afgeronde hoeken en een uniform ontwerp.

Camera met hoge resolutie en slimme functies

De hoofdcamera heeft 200 megapixel en is gericht op scherpte, ook bij weinig licht. Een 12 MP groothoeklens met autofocus zorgt voor extra detail bij close-ups. Samsung's AI-functies, zoals Audio Eraser en Drawing Assist, zijn ook aanwezig. De ProVisual Engine zorgt bovendien voor natuurgetrouwe kleuren en scherpe details in portretten.

©Samsung

Snelle chip en efficiënte koeling

De S25 Edge is voorzien van dezelfde Snapdragon 8 Elite-chip als de overige modellen in de S25-serie. Samsung past een aangepaste dampkamer toe om het toestel koel te houden, ondanks het slanke ontwerp. AI-verwerking gebeurt deels op het toestel zelf, met ondersteuning van onder andere ProScaler en mDNIe voor verbeterde beeldweergave.

Zo werkt een dampkamer Bij intensief gebruik, zoals gamen of filmen in hoge resolutie, kan een smartphone flink warm worden. Een dampkamer (ook wel vapor chamber genoemd) helpt om die warmte snel en gelijkmatig af te voeren. In de dampkamer zit een kleine hoeveelheid vloeistof die verdampt zodra het toestel opwarmt. De damp verspreidt zich over de kamer, koelt af en condenseert weer tot vloeistof. Zo ontstaat een constante circulatie die de hitte verdeelt en voorkomt dat één onderdeel oververhit raakt.

AI-ondersteuning in apps en dagelijks gebruik

Galaxy AI is aanwezig op systeemniveau en werkt samen met apps en routines. Nieuw zijn functies als Now Brief en Now Bar, die contextuele hulp bieden tijdens dagelijkse bezigheden. Via integratie met Google Gemini kun je bijvoorbeeld schermen delen tijdens gesprekken of aanwijzingen geven via de camera.

©Samsung

Beschikbaarheid & adviesprijzen

De Samsung Galaxy S25 Edge is vanaf 30 mei 2025 verkrijgbaar in de Benelux. Wie het toestel tussen 13 mei en 1 juni 2025 bestelt, krijgt bij aankoop van de 256 GB-versie een gratis upgrade naar 512 GB.

Adviesprijs 256 GB: 1.249 euro

Adviesprijs 512 GB: 1.369 euro

Kleuren: Titanium Silver, Titanium Jetblack en Titanium Icyblue

Bekijk meer Samsung smartphones op Kieskeurig.nl: