ID.nl logo
Huidverzorging in en uit de zon
© speed300 - stock.adobe.com
Gezond leven

Huidverzorging in en uit de zon

Zon, zout, zee en UV. Ook al ben je niet verbrand, na het zonnen heeft je huid extra bescherming nodig. Dit kun je doen voor je huid.

In dit artikel lees je hoe het komt dat je de huid ook na het zonnen moet beschermen en wat voor fijns je daarvoor op de huid kunt smeren. Ook laten we zien wat je beter kunt vermijden na een dagje zonnen. Lees ook: Veilig zonnen doe je met deze tips én apps

Zomer! Tijd om te genieten. De zon brengt heel veel moois zoals vitamine D, energie en plezier. Maar het is ook belangrijk om je huid, juist op hete dagen, goed te verzorgen. Te lang en te veel blootstelling aan straling van de zon is schadelijk. En ook als je niet bent verbrand, kan je huid wel een extra boost gebruiken. Waarom is dat eigenlijk?

Vrije radicalen...

...dat zijn de boosdoeners. Het zijn superkleine reactieve moleculen in je lichaam die schade aan cellen en weefsels kunnen veroorzaken. Ze ontstaan onder meer door UV-straling, maar bijvoorbeeld ook door roken, stress, make-up-resten, alcohol en medicijngebruik. De huid is ons grootste orgaan en loopt ook het grootste risico aan schade door vrije radicalen. Een gevolg kan snellere huidveroudering zijn en op de langere termijn ook allerlei ziektbeelden zoals (huid-)kanker. Tijd om die vrije radicalen te lijf te gaan! 

Het huidverouderingsproces tegengaan

Dat doe je met antioxidanten. Die zitten van nature in je lichaam en zorgen ervoor dat die vrije radicalen een kopje kleiner gemaakt worden. Maar (ja, er is uiteraard een maar) naarmate je ouder wordt, gaat dit allemaal steeds minder optimaal werken. Daarom kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Voeding met antioxidanten, maar ook crèmes met antioxidanten kunnen helpen.

©Lea Rae

De huid verzorgen: smeren met antioxidanten

Er zijn enorm veel producten en aftersuns om te smeren nadat je in de zon bent geweest, maar wat heeft een goed product nu echt nodig? Antioxidanten dus. En dat zijn onder meer vitamines C, A en E. Let er daarom op dat dit in de ingrediëntenlijst staat van je product zodat je je huid een vitamineboost kunt geven na een dagje zonnen.

Eet je jong!

Dit zijn een aantal voedingsmiddelen die van nature veel antioxidanten bevatten en die helpen bij een soepele en stralende huid:

🍓 Aardbeien, frambozen, blauwe bessen en gojibessen: eet je rond aan zomerfruit. Ze zitten boordevol antioxidanten. Ook lekker voor in de yoghurt of door de salade.
🥑 Avocado: de vrucht die zoveel goeds bevat dat je deze met recht een superfood kunt noemen.
🥕 Wortels: niet alleen goed voor je ogen, maar ook voor je huid.
🌮 Bonen: vooral zwarte bonen bevatten evenveel antioxidanten als blauwe bessen. Lkker in een taco bijvoorbeeld.
🥜 Noten en zaden: makkelijk om overal in te verwerken: door de yoghurt, salade, pastasauzen en rijstgerechten.
🍫 Pure chocolade: altijd goed, toch?

©Noah - stock.adobe.com

Hydrateren en de vochtbalans herstellen

Een hele dag in de zon is belastend voor je huid. En zelfs in de schaduw krijgt je huid nog UV-straling te verduren. Smeren voordat je de zon in gaat is heel belangrijk, maar zorg ook daarna voor een voedende crème of lotion die goed opgenomen kan worden door de huid. Zo kan de vochtbalans in je huid weer worden hersteld. Verder is veel water drinken een must.

Kies voor crèmes die een beetje waterig en goed smeerbaar zijn, zodat ze sneller worden opgenomen door de huid. Zeker als de huid trekkerig of droog aanvoelt, is het tijd om te smeren. Maar eigenlijk wil je dat al voor zijn. Verwen jezelf daarom elke vakantiedag met een lekkere lotion na het het zonnen en zwemmen. Wel eentje met antioxidanten dus en eentje die kalmerend is voor de huid.

©Siphosethu Fanti/peopleimages.com - stock.adobe.com

Heb jij een tech-nek? Zo ga je die rimpels te lijf Tuur jij uren achter elkaar op je telefoon? Niet alleen heb je dan kans op nek- en rugklachten, maar ook op meer lijntjes en rimpeltjes op de dunne huid van je nek. Tel daar blootstelling aan de zon in de vakantie bij op en dan weet je dat het tijd is om eens wat aandacht te besteden aan de delicate huid in je hals. Gebruik daarvoor een liftend serum dat speciaal is ontwikkeld voor de dunne huid (en neem meer schermpauze). Weg met die tech-nek!

Wat kun je beter vermijden na een dagje zon?

Een kalmerende bodycrème is mild, verkoelend en wordt snel opgenomen door de huid. Vermijd lotions en crèmes waar alcohol in zit. Dit is niet goed voor je huid, omdat het ervoor kan zorgen dat de huid uitdroogt. Ook menthol is zo’n ingrediënt waarmee je moet uitkijken na het zonnen.

Let er daarnaast op dat het middel dat je gebruikt niet te vet is. Door een vette crème kan de hitte moeilijker weg. Als je bent verbrand, kan een vette crème ervoor zorgen dat het erger wordt in plaats van dat het verkoelt. Kies daarom altijd voor milde, waterige lotions en aftersunproducten.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Zomergladde benen Scheren en ontharen is best “een dingetje” in de zomer. Want hoe voorkom je die stoppels als je de zon of de zee in wilt? Weten waarop je moet letten om de huid van je benen soepel en stralend te krijgen? Met deze do’s en dont’s ben je in vier stappen naar zomergladde benen mét een glittertje op je huid.

Aftersun in de koffer

Om je huid optimaal te beschermen, stop je dus ook een aftersun in je koffer. Een aftersun is meestal wateriger dan een gewone bodycrème en ideaal voor na een dagje aan het strand of op het terras. Er zijn ook speciale aftersuns voor je gezicht en aftersuns die de gebruinde huid extra laten stralen, zoals deze lijn van Lancaster.

▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13 – Doet weinig fout, maar die prijs…
© Wesley Akkerman
Huis

Review OnePlus 13 – Doet weinig fout, maar die prijs…

De OnePlus 13 behoort tot de eerste groep smartphones die beschikt over een Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. Die chipset biedt meer dan je nodig hebt, en daar betaal je dan ook een hoge prijs voor. Of deze telefoon die prijs waard is, lees je in deze review.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep doet de OnePlus 13 weinig fout. De dingen die we tijdens ons gebruik zijn tegengekomen, vinden we in elk geval geen dealbreakers. Het enige dat 'm in de weg zit, is die instapprijs van 999 euro. Op de typische OnePlus-eigenschappen scoort de 13 gelukkig heel goed. De processor is razendsnel, de accu gaat lang mee, de software stottert niet en het scherm is even prachtig als energiezuinig.

Plus- en minpunten
  • Razendsnelle processor
  • Hoge oplaadsnelheid
  • Prachtig, energiezuinig scherm
  • Grote accu
  • Camerasysteem (overdag)
  • Updatebeleid (gemiddeld genomen)
  • Updatebeleid kan echter beter
  • Camera's (bij het inzoomen)
  • OxygenOS verliest eigen karakter
  • Draadloos laden vereist extra investering
  • Prijs

Als je voor de OnePlus 13 kiest, dan heb je de keuze uit twee opties. Het model dat 999 euro kost, heeft 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Als je 150 euro meer inlegt, krijg je respectievelijk 16 en 512 GB. Ten opzichte van de modellen van vorig jaar is dat wederom een hogere prijs. Toen was de duurste versie 999 euro. Ter vergelijking: voor favoriet Pixel 9 Pro XL betaal je 1199 euro voor 16 GB aan werkgeheugen en slechts 128 GB aan opslagruimte. In deze vergelijking krijg je bij OnePlus dus meer voor minder.

Qua ontwerp is er in vergelijking met de OnePlus 12 weinig veranderd. Het is deze keer meer een kwestie van verfijning. De randen van het grote amoledscherm zijn iets platter, maar nog steeds licht gebogen. Daarnaast steekt de cameramodule minder ver uit en krijg je zowel een IP68- als IP69-certificaat. Je toestel is dus waterdicht – zelfs als iemand er een hogedrukreiniger op loslaat. Het model dat wij testen is voorzien van vegan leer en de kleur Midnight Ocean Blue. Een erg fraaie kleur als je het ons vraagt, die enorm veel karakter uitstraalt. Een uniek aanzicht.

©Wesley Akkerman

Toestel met handschoenen gebruiken

Het riante scherm van 6,82 inch heeft zo z'n voor- en nadelen. Nee, het is niet net zo helder als de Pixels en Galaxy's van deze wereld, maar alles blijft onder felle omgevingen prettig leesbaar. Met een hoge QHD-resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz doet het systeem gelukkig niet onder voor de concurrentie. Datzelfde geldt voor de eigenschappen kleur, contrast en flikkeringen. Door relatief unieke dimming-technologie moet het display zachter aanvoelen voor de ogen – maar op dat gebied hebben we geen verschil gemerkt met andere premium smartphones.

Verder heeft OnePlus wederom verbeteringen doorgevoerd op het gebied van energiezuinigheid, waardoor de accu nog iets langer meegaat. Naast Aqua Touch, geïntroduceerd op het model van vorig jaar, is er nu ook Glove Mode. Niet alleen kun je het toestel daardoor prima in de regen gebruiken, ook maakt het niet meer uit of je handschoenen draagt. Toegegeven, het scherm reageert niet goed op élke handschoen, maar als die aan de richtlijnen voldoet, functioneert het zoals geadverteerd. Daardoor zijn er weinig omstandigheden waarin het scherm niet werkt.

©Wesley Akkerman

1x zoomen.

©Wesley Akkerman

2x zoomen.

©Wesley Akkerman

6x zoomen.

Paar tegenvallertjes...

Over de accu gesproken: met maar liefst 6000 mAh houdt de OnePlus 13 het met gemak twee dagen uit onder normale omstandigheden. Je laadt het systeem op met een Supervooc-lader op 100 watt (en anders 50 watt draadloos). Uit de test komt naar voren dat dergelijke snelheden alleen behaald worden als je opladers van OnePlus (of zustermerk Oppo) gebruikt. Verder is het een beetje vervelend dat de magnetische draadloze oplader alleen werkt als je een OnePlus-hoesje aanschaft. De lader en het hoesje koop je samen voor ongeveer 95 euro extra.

En als we het dan toch over zaken hebben die een beetje tegenvallen, komen we aan bij de software-ondersteuning. Die loopt met vier grote updates en zes jaar aan beveiligingsupdates iets achter op Google en Samsung, maar gemiddeld genomen kom je nog wel beter uit dan bij andere merken. De OnePlus 13 draait nu op Android 15 en krijgt dus Android 19. De software zelf lijkt steeds minder op het OxygenOS van vroeger, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Gelukkig werkt alles snel en kom je weinig vooraf geïnstalleerde apps tegen.

©Wesley Akkerman

Waar het om te doen is

Waar het echter allemaal om te doen is, is de processor. Dat is de gloednieuwe Snapdragon 8 Elite. Op papier 30 tot 40 procent sneller op allerlei belangrijke onderdelen, waardoor je eigenlijk veel meer kracht en snelheid voorgeschoteld krijgt dan je nodig hebt. De cpu's van de afgelopen jaren waren dat eigenlijk ook al, waardoor we nu op een punt zijn dat we echt kunnen spreken van overkill. Dat biedt wel hoop voor de toekomst, want het lijkt erop dat de OnePlus 13 gewoon die zes jaar aan ondersteuning gaat volmaken – als tweedehandsje of anderszins.

Dat betekent in de praktijk dat je moeiteloos kunt doen wat je wilt doen. Apps opstarten, bestanden bijhouden, games spelen – het gaat allemaal als een trein. Uit onze eigen test komt naar voren dat de processor soms een beetje inkakt, maar dan nog blijft het boven het niveau van de OnePlus 12, Galaxy S24 en zeker de recente Pixel-smartphones. OnePlus heeft altijd de neiging de chipset iets af te knijpen ten faveure van een lange accuduur; daar hebben we nu minder moeite mee. Al is het beter dat de fabrikant dit soort praktijken minder heftig zou inkleden.

©Wesley Akkerman

0,5x zoomen.

©Wesley Akkerman

2x zoomen.

©Wesley Akkerman

6x zoomen.

Heldere foto's met nadruk op blauw

Tot slot is de OnePlus 13 uitgerust met drie camerasensoren van 50 megapixel. Ten opzichte van de OnePlus 12 moet de telelens het met minder pixels doen, terwijl de groothoeklens er juist pixels bij krijgt. In beide gevallen kunnen we de camerasystemen niet betrappen op verschillen die enorm ver uit elkaar liggen. Over het algemeen maakt de OnePlus 13 redelijk heldere beelden die vooral overdag goed uit de verf komen. 's Avonds heeft het systeem de neiging om blauw wat prominenter te maken, maar de helderheid blijft bestaan.

Daardoor kan het zijn dat sommige avondfoto's wat minder natuurlijk ogen in vergelijking met die van bijvoorbeeld een Pixel 9 Pro. Maar daar staat tegenover dat er meer details bewaard blijven. Het kan zijn dat de OnePlus 13 licht te veel ruimte geeft, waardoor sommige shots op een zonnig moment wat detail of kleur verliezen. En zodra je voorbijgaat aan 6x inzoomen, ontstaan er meer problemen met details. De AI strijkt de beelden platter dan je zou willen, waardoor objecten hun finesse missen. Dat doet een dure Samsung dan weer beter.

©Wesley Akkerman

OnePlus 13 kopen?

Onderaan de streep doet de OnePlus 13 weinig fout. De dingen die we tijdens ons gebruik zijn tegengekomen, vinden we in elk geval geen dealbreakers. We weten dat OxygenOS al lang geen OxygenOS meer is en steeds meer richting Oppo's ColorOS kruipt. Daarnaast zijn de camerakwaliteiten nooit de reden geweest om voor OnePlus te kiezen. Dat betekent niet dat je geen mooie shots maakt met dit toestel, maar met andere premium smartphones heb je wellicht een betere ervaring. Het enige dat in de weg zit, is die minimale prijs van 999 euro.

Ook hier plaatsen we de kanttekening dat OnePlus op dit vlak veranderd is. Het merk is allang geen prijsvechter meer. Inmiddels is het basismodel vergelijkbaar geprijsd met concurrerende smartphones, waardoor er in feite een goede reden wegvalt om voor dit toestel te kiezen. Op de typische OnePlus-eigenschappen scoort de 13 gelukkig heel goed. De processor is razendsnel, de accu gaat lang mee, de software stottert niet en het scherm is even prachtig als energiezuinig. Los van die prijs is dit precies wat we van het Chinese merkt gewend zijn.

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

De Samsung Galaxy S25 Ultra is het topmodel in de serie.

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

De Galaxy S25 Ultra heeft een meer afgerond ontwerp en houdt dan ook prettiger vast.

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.