Altijd in de chillstand met een relaxfauteuil
Joey en Chandler hebben het bingen zo’n beetje uitgevonden in hun wereldberoemde televisiestoelen, en veel ouderen zien ook alleen maar voordelen in een fauteuil die je lichaam op alle mogelijke manieren ondersteunt. Toch zien we de relaxfauteuil vooral als een praktisch en nogal aanwezig meubel in de woonkamer. Gelukkig heeft de stoel flink de laatste jaren aan zijn looks gewerkt en valt hij in de woonkamer alleen nog maar op vanwege z'n permanente bezetting.
Ben je op zoek naar de ideale relaxstoel? In onderstaand artikel gaan we dieper in op deze details:
- Hoe werkt een relaxstoel?
- Hier moet je op letten bij de aankoop
- Zo kies je een stoel die bij jouw interieur past
- Het kostenplaatje
Met een druk op de knop of een soepele beweging in de relaxstand, hoe fijn is dat? Een relaxfauteuil geeft je veel meer opties om te ontspannen dan een gewone stoel. Dat zit ‘m in de functionaliteiten, zoals een verstelbare rug- en voetenleuning, die zijn gericht op de ondersteuning van rug, nek en benen. De armleuningen draaien automatisch mee, zodat je lichaam altijd een natuurlijke houding aanneemt.
Soepele spieren en warme billen
Bij een relaxfauteuil heb je meestal de keuze uit een ‘vaste’ stoel of een draaipoot. Zo switch je eenvoudig van televisiekijken naar een gesprek met je huisgenoten. Zoek je echt maximale ontspanning, dan kun je de stoel upgraden met een massagesysteem en zelfs stoelverwarming. Van sta-in-de-weg naar de populairste stoel in huis: zo snel kan het gaan.
Hoe werkt een relaxstoel?
Een relaxfauteuil werkt vaak op een accu, maar dat hoeft niet. Je hebt ook modellen die je met de hand bedient of werken op elektriciteit. De eenvoudigste vorm van de relaxstoel is het model waarbij de rugleuning verstelbaar is en waarbij het voetengedeelte mee kantelt. Hiervoor kun je met handbediening goed uit de voeten: je gebruikt een hendel, drukt met de benen het onderste gedeelte van de stoel in en je luie avond kan beginnen.
Betekent maximale ontspanning voor jou dat je met een druk op de knop in je favoriete stoelstand zit, dan kun je kiezen voor een elektrische variant of relaxfauteuil werkend op een accu. De knoppen voor de diverse functies zitten op de stoel zelf of vind je op een afstandsbediening. Een stoel met een accu heeft geen stroomtoevoer nodig en kan dus op elke plek in de woonkamer worden neergezet; voor een elektrische relaxstoel heb je een stopcontact in de buurt nodig. Wil je de rugleuning, voeten- of hoofdsteun apart van elkaar kunnen bedienen, dan heeft de stoel meerdere motoren nodig.
Bij een relaxfauteuil op maat kun je ook kiezen voor een sta-opfunctionaliteit. Dat is ideaal als je vanwege lichamelijk ongemak lastig uit een stoel opstaat, maar ook weer gaat zitten. Doordat je zelf naar voren beweegt, helpt de stoel je automatisch met opstaan.
Ook lezen: zo maak je je woonkamer een stuk duurzamer!
Hier moet je op letten bij de aankoop
Zie je jezelf al maximaal en horizontaal ontspannen voor de televisie of met je favoriete boek? Dan zijn er een paar zaken die belangrijk zijn bij de aankoop. Ga je voor een standaard relaxfauteuil – de meest betaalbare optie – dan is er soms keuze uit verschillende stoffen en kleuren, maar andere afmetingen en uitbreiding van functionaliteit is helaas niet mogelijk.
Kies je een relaxfauteuil op maat, dan wil je ook de perfecte stoel. Laat je daarom goed in de winkel voorlichten en neem onderstaande punten mee bij je keuze:
Beenlengte en gewicht: ben je lang of juist klein? Dat is van groot belang voor het samenstellen van de stoel en jouw maximale comfort.
Fysieke conditie: is de stoel pure luxe of echt een must? Ben je bijvoorbeeld slecht ter been, dan is een sta-opfunctie prettig. En wat dacht je van stoelmassage als je rug- of nekklachten hebt?
Extra functies: er zijn per stoel enorm veel extra’s te bedenken om het comfort te vergroten, zoals een extra lendesteun, bijpassende hocker of de al genoemde massagefunctie. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar het levert je hoogstwaarschijnlijk wel dat had-ik-dit-maar-jáááren-eerder-gedaan-gevoel op.
Zitgedrag: ben je een echte filmliefhebber en zit je veel voor de televisie of met je tablet op schoot, of kun je niet meer zo goed uit de voeten en zit je daardoor veel? Jouw zitgedrag is van invloed op de samenstelling van de relaxfauteuil. De meeste producenten doen dan ook eerst een zitonderzoek bij jou.
Interieurstijl: het draait misschien om de binnenkant van de stoel, maar de buitenkant mag zeker ook meewegen bij de zoektocht naar de ultieme stoel. Kijk goed naar de vorm van de stoel – is het een robuuste of sierlijke fauteuil – en maak daarna je keuze uit alle stoffen en kleuren. In een relaxstoel wóón je bijna, dus overweeg daarom een niet al te vlekgevoelige stof of een wasbare hoes.
Zo kies je de relaxstoel die bij jouw interieur past
Een fijne stoel, maar mooi...? De relaxfauteuil wordt nog altijd als log en niet al te stijlvol gezien. Veel merken en producenten hebben echter meer dan hun best gedaan om het tegendeel te bewijzen. IKEA bijvoorbeeld, met de bordeauxrode relaxstoel Gistad en Prominent met de nieuwste A-101-stoel in een combinatie van cognackleurig leer en een binnenkant in een natuurlijke kleur naar keuze.
Kies je voor een relaxfauteuil in het hogere segment, dan zijn de mogelijkheden qua stoffering eindeloos. Veel combinaties zijn mogelijk, en daardoor past de stoel naadloos in elke woonstijl. Van lichtroze voor romantische zielen tot stoer zwart leer voor de fans van een industrieel interieur. Heb je een kleine woonkamer en wil je niets liever dan horizontaal voor de televisie? Kies dan voor een niet te donkere stof en lichtvoetige pootjes, zoals de A100 in lichtbeige A100 van Prominent of Thor van Goossens.
Kost dat, zo’n relaxstoel?
De ene fauteuil is de andere niet, en dat maakt het lastig een prijs te geven voor de relaxstoel. Een standaard relaxfauteuil zonder toeters en bellen en met handmatige bediening begint rond de 400 euro. Een fauteuil op maat in een standaard stof en alleen wat basisfuncties kost al zo'n 1500 euro en hoe meer extra’s je kiest, hoe meer je richting de 5000 euro gaat. Kieskeurig.nl geeft ook een handig overzicht van relaxfauteuils en de bijbehorende prijzen.
Op zoek naar de ideale fauteuil?
Hier vind je de meest relaxte modellen!