Speelgoed voor in de box: zo blijft jouw baby tevreden!

© Nattakorn

Speelgoed voor in de box: zo blijft jouw baby tevreden!

Geplaatst: 19 juni 2023 - 12:01

Lisse van de Groep

De box is voor veel ouders een uitkomst. Het is een plek waar je kindje veilig kan liggen zodat jij eventjes je handen vrij hebt. Maar de box is ook een plek waar je baby zelfstandig kan leren spelen en waar hij op een veilige manier van alles kan ontdekken. Met de tips uit dit artikel weet jij precies met welk speelgoed jouw kindje zich in de box kan vermaken.

Na het lezen van dit artikel heb jij een antwoord op de volgende vragen: Welk speelgoed is handig voor in de box? Waar moet je op letten bij de keuze voor speelgoed? Welk speelgoed voor in de box past bij welke leeftijd? Hoe weet je zeker of speelgoed veilig is?

 Ook interessant: Knuffelbeer als troost en slaaphulp voor je kindje

De box: een veilige speelplek

De box is een veilige, afgebakende plek waar een kindje tussen de 0 en de 18 maanden veilig kan liggen en/of spelen. In de box kan je kindje niet zomaar weg en heb je controle over waar je kindje wel en niet mee speelt. Het is belangrijk dat je box op een veilige plek staat: niet naast kamerplanten en niet direct naast de verwarming of naast stopcontacten. Kies bovendien altijd voor een box met stevige spijlen die 4,5 tot 6,5 centimeter uit elkaar staan en doe de boxplaat op de laagste stand zodra je kindje zich kan optrekken. 

Laat je baby spelen, ontdekken en leren

Een babygym is ideaal voor jonge kindjes

Dit speelgoed is geschikt voor in de box

De box moet een veilige speelplek voor je kindje zijn. Het is dus belangrijk dat het speelgoed dat in die box ligt, ook veilig is. Aan het einde van dit artikel vind je de eisen waar veilig speelgoed aan moet voldoen. Daarnaast is het raadzaam om de niet box propvol met speelgoed te leggen. Naast het feit dat dit overprikkelend kan zijn voor je kindje, heeft je kindje ook ruimte nodig om in de box lekker te spelen. Dat wordt lastiger als er te weinig ruimte is.  

Omdat de box gebruikt kan worden voor kindjes tussen de 0 en de 18 maanden, kan het speelgoed voor in de box behoorlijk variëren. Tussen een kindje van 3 maanden en een kindje van anderhalf jaar zit immers behoorlijk wat verschil. Daarom hebben we de tips voor boxspeelgoed opgedeeld in leeftijdscategorieën. Zo weet je precies welk speelgoed voor in de box leuk is voor de leeftijd van jouw baby.

 0-3 maanden

Kinderen van deze leeftijd kunnen nog niet echt zelfstandig spelen. Baby’s van deze leeftijd slapen nog veel. Wanneer ze wel wakker zijn, zijn ze vooral bezig met visuele en auditieve prikkels (prikkels waar ze naar kunnen kijken en luisteren). Een muziekmobiel is een mooie manier om een jong kindje iets interessants te geven om naar te kijken, zonder dat het te druk of te veel is. Kleurcontrasten en beweging zijn interessant voor je kindje, net als rustige geluidjes uit een muziekdoosje. Let wel op dat je de box niet té vol legt, want kindjes die jonger zijn dan 3 maanden zijn snel overprikkeld. 

Baby ligt in de box en speelt met een mobile

© WavebreakMediaMicro - stock.adobe.com

3-6 maanden

In de fase van 3-6 maanden leert je kindje actiever spelen. Baby’s van deze leeftijd leren om te grijpen. Een babygym of activiteitenmat is daarom ideaal voor deze fase. Kindjes kunnen de hangende objecten boven hen proberen te grijpen. Daar kunnen ze heel lang zoet mee zijn! Ook staat deze periode in het taken van het voelen en ervaren van verschillende structuren en texturen. Veel speelgoed voor kindjes van 3 tot 6 maanden is hier heel geschikt voor, zoals rammelaars met verschillende materialen en structuren. Jonge kindjes ontdekken bovendien veel via hun mond. Het is daarom extra belangrijk dat speelgoed niet te scherp is of kleine onderdelen bevat. Kies voor speelgoed dat zacht is, waar geen losse onderdelen aan zitten en waar veel aan te voelen en zien valt. Denk bijvoorbeeld aan een bijtring.  

Baby ligt onder babygym

© Maryna - stock.adobe.com

6-12 maanden

Kinderen tussen de 6 en de 12 maanden worden een stuk actiever. Ze leren zich optrekken, gaan kruipen en kunnen zich langer en zelfstandiger vermaken. Speelgoed mag daardoor ook wat uitdagender en stimulerender zijn. Denk aan speelgoed dat goed is voor de oog-handcoördinatie, zoals een stapeltoren om te leren stapelen, of leuke voel- en ontdekboekjes om zelf te bekijken.  

Vanaf 1 jaar

Kinderen vanaf 1 jaar kunnen vaak al goed zelfstandig spelen. Deze kinderen spelen niet altijd meer in de box. Ze leren kruipen en willen veel meer van de wereld ontdekken. Wil je toch je kindje even laten spelen in de box (zodat jij bijvoorbeeld zelf even je handen vrij hebt)? Dan is het fijn om speelgoed in de box te leggen waar ook uitdaging in zit. Denk aan een vormenstoof waarbij je kindje de link moet leggen tussen de vorm van het blokje en het gat waar het blokje doorheen moet. Je kindje oefent hiermee niet alleen de hand-oog coördinatie, maar ook de fijne motoriek.  

Jong kind speelt met vormen. Je ziet alleen de handen

© MAKSIMS_LIENE

Hoe weet je zeker of speelgoed veilig is?

Voordat speelgoed aangeboden mag worden, moet het eerst een CE-markering krijgen. Bovendien moet speelgoed dat in Nederland wordt verkocht voldoen aan de Richtlijn 2009/48/EG, waarin essentiële veiligheidseisen voor speelgoed staan opgenomen. Bij veilig speelgoed kan je denken aan speelgoed dat: 

  • Geen scherpe randen of punten bevat.

  • Niet brandgevaarlijk is.

  • Geen schadelijke stoffen bevat.

  • Geen onderdelen bevat die kleiner zijn dan 3,2 centimeter (voor kinderen onder de 3 jaar).

  • Niet splintert (hout) of breekt (plastic).

  • Geen lange koorden bevat dat om de nek van een kind heen kan raken (voor kinderen onder de 3 jaar).

 Speelgoed voor kinderen onder de 3 jaar moet bovendien altijd voorzien zijn van de markering ‘Niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar’.

Nog geen box? Deze zijn ideaal!👇🏻

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten