Knuffelbeer als troost en slaaphulp voor je kindje
Veel kinderen slapen ermee: een knuffelbeer. Je hebt ze in vele soorten en maten en er zijn zelfs knuffelberen met extra functies, zoals beren waar een muziekje in zit. In dit artikel vertellen we je alles over het slapen met een knuffelbeer voor veiligheid, troost én zelfs als slaaphulp.
Maar waarom slapen kinderen eigenlijk zo graag met een knuffelbeer? En wat is het verschil tussen een “gewone” knuffelbeer en een elektronische knuffelbeer? Na het lezen van dit artikel weet jij: Wat de functie is van een gewone knuffelbeer| Wat voor soorten knuffelberen er zijn | Wat het verschil is tussen een “gewone” knuffelbeer en een elektronische beer | Wat het voordeel is van een elektronische beer.
Ook interessant: Wat is een slaapcoach en waarvoor gebruik je het?
De functie van een knuffelbeer
Er is iets wat alle kinderen gemeen hebben: ze zijn op zoek naar veiligheid en geborgenheid. Dit is ook de reden dat veel kinderen graag slapen met een knuffel. Een knuffel biedt ze een veilig en geborgen gevoel. Het is een maatje dat bij hen blijft en dat geborgenheid kan bieden wanneer ouders er even niet zijn. Een knuffelbeer kan ook als troost dienen, wanneer je kindje zich bang of alleen voelt. Het idee dat er dan een knuffelbeer is die bij hen is, is voor veel kinderen een geruststellende gedachte. Ze voelen zich dan een stuk minder alleen. Sommige kinderen praten ook tegen hun knuffel.
Verschillende soorten knuffelberen
Knuffelberen zijn er natuurlijk in vele soorten en maten. Maar wist je dat er ook een verschil bestaat tussen de normale knuffelbeer en de elektronische knuffelbeer? De normale knuffelbeer is een gewone knuffel, maar de elektronische knuffelbeer heeft extra functies, waardoor de beer niet alleen als gezelschap of als troost dient, maar ook als slaaphulp.
Wat een gewone knuffelbeer én een elektronische knuffelbeer allebei bieden, is natuurlijk geborgenheid en troost. Zeker voor oudere kinderen is het hebben van een knuffel die bij hen is een enorm prettig gevoel. Of deze dan elektronisch is, maakt voor de troost en het gezelschap natuurlijk minder uit.
Hebben! Knuffelberen in alle maten
Voor je kind, je verzameling of als cadeau
De elektronische knuffelbeer: wat kan hij allemaal?
Elektronische knuffelberen hebben functies die je kindje kunnen helpen om beter in slaap te vallen én in slaap te blijven. Je kunt hierbij denken aan:
Een muziekje. Sommige beren hebben zelfs verschillende muziekopties, zoals witte ruis, geluid van hartslag en diverse melodietjes waaruit je kan kiezen.
De mogelijkheid om het volume zelf te regelen. Je kunt het muziekje of geluidje dan net zo hard of zacht zetten als prettig is voor jouw kindje.
Een nachtlampje. Kinderen die het spannend vinden om helemaal in het donker te slapen, hebben dan steun aan het lichtje dat in de beer zit.
©TATYANA TOMSICKOVA
Elektronische beer als slaaphulp
Een elektronische beer kan je kindje ook helpen om goed in slaap te vallen of lekker in slaap te blijven. Met name voor baby’s voorziet een elektronische knuffelbeer namelijk in een aantal behoeften waar de normale knuffelbeer niet in voorziet. Het gaat hier om:
De behoefte aan ruis. Tijdens een zwangerschap zitten kindjes 9 maanden lang in de baarmoeder. Het is daar niet stil. Baby’s horen de hartslag van de moeder, de geluiden van de organen van de moeder en zelfs geluiden van buiten de buik. Baby’s zijn dus gewend aan geluid om zich heen. Dit is de reden dat veel baby’s heel goed slapen met een achtergrondgeluid, met name geluiden die het repetitieve ritme van een hartslag nabootsen. Het is geruststellend en het maakt je baby rustig, omdat het een geluid is wat hij kent. Dit is waarom geluiden als white noise, hartslag of bijvoorbeeld de stofzuiger ideaal zijn om je baby rustig te laten slapen.
De behoefte aan licht. In het begin, wanneer je kindje klein is, maakt het voor je baby niet uit of de kamer licht of donker is. Baby’s zijn nog niet bang voor het donker. Maar voor jezelf is het wel handig om ’s nachts een klein lichtje te hebben wanneer je wil voeden of wanneer je je kindje bijvoorbeeld een speentje wil geven. Wanneer je kindje ouder wordt, kan het nachtangst ontwikkelen. Op dat moment is het voor je kindje fijn om een elektronische knuffelbeer met een lampje te hebben, zodat je kindje zich dankzij het lampje veiliger voelt en makkelijker in slaap valt.
Lees ook: Is jouw kind bang in het donker? Zo kan een nachtlampje helpen!
Let wel op dat je de knuffelbeer op een veilige manier gebruikt. Bij jonge baby's is het gevaarlijk om knuffels in het wiegje of ledikant te leggen, omdat er dan verstikkingsgevaar ontstaat. Bovendien vervult een knuffel bij kindjes tot 6 maanden nog geen emotionele rol en zijn knuffels in bed dus ook (nog) niet nodig. Zet bij baby's de knuffelbeer dus net naast het bedje, zodat je kindje de beer wel kan zien en horen, maar er geen gevaarlijke situatie ontstaat. Vanaf de leeftijd van 6 maanden krijgt een knuffel veel meer een troostende en geruststellende rol. Op het moment dat je kindje zelfstandig zijn hoofdje kan omdraaien en optillen, mag er wel een knuffel in bed liggen. Je kindje kan dan zelf het hoofdje afwenden als de knuffel te dicht bij het gezichtje ligt.
©TATYANA TOMSICKOVA
Waar moet je op letten bij de aankoop van een knuffelbeer?
Bij de aankoop van een knuffelbeer is het vooral belangrijk om te kijken naar de behoeftes van je kindje. Koop je de beer puur als gezelschap en troost? Dan is een normale knuffelbeer zonder extra functies waarschijnlijk prima. Zoek je een beer die meer ondersteuning kan bieden in het slaapgedrag van je kindje? Dan kan je kijken naar een elektronische knuffelbeer. Let dan wel goed op het volgende:
De batterijen moeten goed weggewerkt zijn achter een klepje dat je kindje niet zelfstandig open kan krijgen.
De batterijen moeten niet heet worden en de stof van de knuffel raken, om brandgevaar te voorkomen.
De beer mag geen losse onderdelen bevatten, zeker niet bij jonge kinderen onder de 3 jaar. Dit is om verstikkingsgevaar te voorkomen.
Praktisch puntje: kinderen kunnen enorm gehecht raken aan een knuffel. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Koop dan twee exemplaren, zodat er geen paniek heerst wanneer je de knuffelbeer kwijtraakt.