Loopfietsjes: stimuleer de ontwikkeling van je peuter of dreumes
In bijna ieder huishouden waar kinderen wonen, vind je er wel één: een loopfiets. Met een loopfietsje kan jouw kindje kennismaken met de fiets, maar dan zonder trappers. Goed voor zijn (of haart) ontwikkeling. Weet jij al waar je allemaal op kunt en moet letten?
Het gebruiken van een loopfietsje heeft vele voordelen voor jonge kinderen. Je leest hier: Wat een loopfiets is | Vanaf welke leeftijd jouw kind op een loopfiets kan | Waar je op moet letten bij aankoop | En wat de verschillen zijn tussen de soorten loopfietsen.
Vergeet ook deze artikelen niet:
Veilig speelgoed voor jouw baby, peuter of kleuter: hier moet je op letten!
Elektronisch speelgoed: van bestuurbare auto tot hoverboard
Wat is een loopfiets?
Een loopfiets is een fietsje zonder trappers, waarbij kinderen hun voeten moeten gebruiken om zich af te zetten tegen de grond en vooruit te komen. Loopfietsen hebben meestal twee wielen: een voorwiel en een achterwiel. Voor kinderen onder de 2 jaar bestaan er echter ook loopfietsjes met drie of vier wielen, zodat de fiets stabieler is.
Bekijk hier de loopfietsen op Kieskeurig.nl
©TATYANA TOMSICKOVA
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op een loopfiets?
Er zijn al loopfietsjes voor kinderen vanaf 1 jaar oud. Loopfietsjes voor kinderen vanaf 1 jaar hebben vaak drie en soms vier wielen. Dit komt doordat kinderen van 1 meestal nog niet voldoende evenwicht hebben ontwikkeld om overeind te blijven op een fietsje. Om deze stabiliteit dus extra te bevorderen, staan de achterwielen bij loopfietsjes voor kinderen van 1 jaar vaak erg ver uit elkaar. Een kind is klaar voor een loopfiets met twee wielen zodra het zelf het evenwicht kan bewaren.
Je kind kan een loopfiets ongeveer gebruiken tot hij 3 tot 4 jaar oud is. Daarna zijn vrijwel alle loopfietsjes te klein en is een kind klaar om te leren fietsen met trappers (met of zonder zijwieltjes). Kinderen vinden het vaak wel leuk om hun fietsjes te blijven gebruiken, zelfs als ze er eigenlijk te oud voor zijn.
Op zoek naar een cadeautje voor je (bijna) 1-jarige?
Bekijk hier de mooiste loopfietsjes voor ondernemende kleintjesWat zijn de voordelen van een loopfiets?
Maar waarom zou je kiezen voor een loopfiets? Het gebruik van een loopfiets heeft voor kinderen veel voordelen. Wij hebben ze voor je op een rij gezet!
· De motorische ontwikkeling. Met een loopfiets oefent je kindje spelenderwijs met zijn/haar grove motoriek en het evenwichtsgevoel. Onderzoek toont aan dat kinderen die een loopfiets hebben gebruikt, eerder zelfstandig op een fiets konden fietsen.
· Inschatting leren maken van snelheid en afstand. Op de fiets leer je heel veel over het inschatten van snelheden en afstanden. Wanneer moet je remmen als je op een bepaalde plaats tot stilstand wil komen? Hoeveel snelheid heb je nodig om je evenwicht te bewaren? Op een loopfiets leert je kindje dit heel snel.
· Beweging. Lang wandelen is voor jonge kinderen vaak nog lastig. Een loopfiets is een mooie manier om een kind op een leuke manier toch langere afstanden af te laten leggen, zonder dat het te zwaar wordt. Op een loopfiets houden jonge kinderen het vaak langer vol dan wanneer ze wandelend met je meegaan. Dit bevordert de zelfstandigheid en het bewegen is natuurlijk heel gezond.
· Lekker naar buiten. Een loopfiets wordt vooral buiten gebruikt. Een loopfiets stimuleert niet alleen om lekker buiten te spelen, maar het prikkelt ook de nieuwsgierigheid van een kind. Door de blaadjes fietsen, door modderplassen racen en van heuveltjes af fietsen ... het zijn allemaal manieren waarop kinderen zich buiten uitstekend vermaken en ondertussen spelenderwijs leren over de natuur.
· De tussenstap naar écht leren fietsen. Voor kinderen die al veel hebben gefietst op een loopfietsje, is de overstap naar een gewone fiets minder groot. Deze kinderen fietsen ook sneller zonder zijwieltjes dan kinderen die nooit een loopfiets hebben gebruikt.
©anatoliy_gleb - stock.adobe.com
Ontdek de verschillende soorten loopfietsen
Er zijn veel verschillende soorten loopfietsen. Zoals eerder genoemd, is er het verschil tussen loopfietsen met 2, 3 of zelfs 4 wielen. Ook zit er bij de keuze voor loopfietsjes verschil in het materiaal. De meeste loopfietsjes zijn gemaakt van hout, kunststof of aluminium.
Het voordeel van hout is dat het natuurlijk is en dat het er vaak ook erg leuk uitziet. Een nadeel van hout is dat het kan splinteren wanneer je kind valt met de loopfiets. Kunststof loopfietsjes zijn erg licht van gewicht, wat een voordeel kan zijn. Het nadeel aan kunststof is vaak dat het minder stevig is en dat kunststof erg scherp kan zijn als de loopfiets kapotgaat. Aluminium loopfietsen zijn vaak zeer stevig en robuust en kunnen goed tegen een stootje. Daarnaast gaan ze ook niet snel kapot. Een nadeel aan aluminium is wel dat deze loopfietsen vaak wat zwaarder zijn.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een loopfiets?
Bij de aanschaf van een loopfietsje is het belangrijk om te letten op:
· De hoeveelheid wielen. Voor kinderen van 1 jaar kies je altijd voor een loopfiets met 3 of 4 wielen. Zodra het kindje zelf het evenwicht goed kan bewaren, kan je kiezen voor een loopfiets met 2 wielen.
· Let bij zeer jonge kinderen op de stabiliteit van de fiets. Biedt de fiets voldoende stabiliteit aan je kindje en is de fiets stevig genoeg?
· De zadelhoogte. Houd hiervoor de beenlengte aan. Heeft je kindje een beenlengte van 28 cm? Dan is dat ook de minimale zadelhoogte. Het is helemaal ideaal als je een fiets hebt die versteld kan worden qua hoogte, zowel bij het zadel als bij het stuur.
· Let erop dat het frame van de fiets niet te hoog is, zodat je kind makkelijk op en af kan stappen.
· Bepaal of je een meegroeifiets wil die van een 3-wieler omgebouwd kan worden naar een 2-wieler.
· Het materiaal. Maak van tevoren de keuze voor een bepaalde materiaalsoort. Dat maakt je zoektocht makkelijker.
©oes - stock.adobe.com