Veilig speelgoed voor jouw baby, peuter of kleuter: hier moet je op letten!
Als je een klein kind in huis hebt, staat veiligheid voorop. Veel mensen denken hierbij aan kindersloten op keukenkastjes en stopcontactbeveiliging. En hoewel dat enorm belangrijk is, zit veiligheid ook in andere dingen, zoals het speelgoed van je kind. Niet al het kinderspeelgoed is namelijk veilig voor jonge kinderen. In dit artikel vertellen we je meer over veilig speelgoed voor jouw baby, peuter en/of kleuter.
Na het lezen van dit artikel weet jij:
- Wat veilig en onveilig speelgoed is
- Hoe je achterhaalt of kinderspeelgoed veilig is
- Waar je op moet letten bij speelgoed voor kinderen
- Welke keurmerken er zijn voor veilig speelgoed
Ook lezen: Een tablet voor kinderen: zo kies je de beste uit
Waarom is veilig speelgoed zo belangrijk?
Kleine kinderen willen de wereld ontdekken. Ze zijn nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit. Dat is natuurlijk leuk (en essentieel voor de ontwikkeling), maar het brengt ook gevaren met zich mee. Kinderen kunnen risico’s nog niet goed inschatten en zeker jonge kinderen (baby’s en peuters) ontdekken veel met hun mondje – met alle risico’s die daarbij horen. Je wil natuurlijk dat jouw kindje veilig de wereld kan ontdekken, met speelgoed dat past bij de leeftijd en de belevingswereld van een jong kind. Tegelijkertijd wil je dat het speelgoed veilig is. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje.
Alle stopcontacten veilig?
Hier vind je alle benodigdheden!
Veiligheidseisen voor speelgoed
Om te zorgen dat de veiligheid van kinderen tijdens het spelen met speelgoed zo goed mogelijk kan worden gewaarborgd, moet speelgoed in Europa aan strenge veiligheidseisen voldoen. De regels voor kinderen onder de drie jaar zijn het strengst, maar ook voor speelgoed voor oudere kinderen zijn er strenge regels. Je kunt hierbij denken aan de volgende eisen:
Het speelgoed mag geen kleine onderdelen bevatten waar een kind in kan stikken
Het speelgoed mag geen lange koorden bevatten die om de nek van een kindje verstrengeld kunnen raken
Het speelgoed mag geen scherpe randen of punten bevatten
Het speelgoed mag niet brandgevaarlijk zijn
Het speelgoed mag geen schadelijke stoffen bevatten
Waar gaan de veiligheidseisen voor speelgoed over?
In Europa moet speelgoed dus voldoen aan de Europese veiligheidseisen (Europese Richtlijn Speelgoed 2009/48/EG). Bij deze veiligheidseisen wordt allereerst kritisch gekeken naar de leeftijd waarvoor speelgoed gemaakt wordt. Voor speelgoed dat bedoeld is voor baby’s en peuters onder de drie jaar gelden strengere eisen dan voor speelgoed dat voor oudere kinderen is bedoeld. Dit speelgoed moet de waarschuwing ‘Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar’ bevatten.
Daarnaast zijn er per 20 juli 2013 ook strengere eisen ingesteld met betrekking tot chemische eisen en normen. Dankzij deze eisen wordt er strenger gekeken naar de aanwezigheid van onder meer zware metalen, allergene kleurstoffen, kankerverwekkende stoffen, mutagene stoffen en reprotoxische stoffen.
De CE-markering voor veilig speelgoed
Daarnaast speelt de CE-markering voor veilig speelgoed een rol. Deze markering geeft aan dat een product volgens de fabrikant voldoet aan de veiligheidseisen. De CE-markering is een verplichte markering om speelgoed op de markt te brengen, maar geeft helaas niet altijd uitsluitsel over de vraag of speelgoed wel of niet veilig is. Dat komt doordat er in de procedure van de CE-markering met steekproeven wordt gewerkt en dus niet alles even grondig wordt gecontroleerd.
Wil je echt zeker zijn van je zaak? Kies dan voor speelgoed dat door onafhankelijke instituten is getest, zoals GS, TÜV Rheinland en het Britse BS (Bron: Consumentenbond).
Waar moet je precies op letten bij de aankoop van speelgoed?
Oké, hartstikke fijn dat al die regels er zijn. Maar hoe bepaal jij nu of bepaald speelgoed voor jouw baby, peuter of kleuter daadwerkelijk aan al die regels voldoet? Met deze tips kan jij nagaan of speelgoed veilig is voor jouw kindje:
Controleer of het speelgoed de CE-markering heeft. Zoals we hierboven al zeiden, zegt dat niet alles en geeft het geen garantie dat het speelgoed 100 procent veilig is, maar wat je wel weet is dat er in elk geval enige controle heeft plaatsgevonden en dat speelgoed met de CE-markering voldoet aan de standaard Europese veiligheidseisen.
Kies voor speelgoed dat onafhankelijk is getest door GS, TÜV Rheinland en het Britse BS. Een onafhankelijke test is niet afhankelijk van de uitslag van een test. Wanneer een fabrikant zelf tests uitvoert, zijn die natuurlijk veel meer gebaat bij een positief eindresultaat. Kortom: een onafhankelijke test vertelt je meer over de veiligheid van het speelgoed dan de CE-markering.
Kies bij voorkeur voor ongeverfd houten speelgoed of speelgoed van textiel. Hier zitten minder vaak gevaarlijke en schadelijke stoffen in dan in kunststof speelgoed met felle kleuren. Kies je voor hout? Kies dan wel voor goed hout dat niet kan splinteren.
Denk logisch na. Een baby laten spelen met LEGO is gevaarlijk vanwege de kleine onderdeeltjes. Een baby laten spelen met een springtouw ook, omdat een touw om het nekje kan komen te zitten. Scherpe randjes aan speelgoed kunnen voor letsel zorgen. De boodschap is simpel: gebruik je verstand bij de keuze voor speelgoed. Zitten er losse onderdelen aan die los kunnen raken? Is de inhoud gevuld met kleine onderdelen? Kan het speelgoed makkelijk kapot? Kies dan voor een veiliger alternatief.
Wees voorzichtig met batterijen en magneten. Het inslikken van batterijen of magneten is levensgevaarlijk. Geef een kind onder de drie jaar daarom geen speelgoed met batterijen of kleine magneten. Kinderen zijn inventief en krijgen een gesloten klepje waar de batterijen of magneetjes achter zitten soms tóch open.
Koop geen speelgoed bij buitenlandse webwinkels. Speelgoed dat via buitenlandse webshops wordt verkocht, voldoet niet altijd aan de Europese veiligheidseisen.
Let ook op het geluid dat speelgoed produceert, om gehoorschade te voorkomen.