Kinderen tijdens vakantiereizen bezighouden, hoe doe je dat?
Wanneer je op een auto- of vliegvakantie gaat met je kinderen is het wel zo fijn als dat enigszins rustig verloopt. Technologie kan daarbij helpen, en waarschijnlijk heb je het ideale hulpmiddel al in huis: de tablet. Maar dan ben je er nog niet...
Een tablet meenemen op reis om je kinderen rustig te houden is één ding, maar je moet natuurlijk nog wel wat voorbereidingen treffen. Denk dan aan de juiste accessoires en apps.
- Aan wat voor accessoires moet je dan denken?
- Welke apps en games zijn geschikt voor kinderen?
- Zijn er nog andere zaken waar je aan moet denken?
Tablets zijn ideale apparaten. Niet alleen voor in huis, waar je hem bijvoorbeeld als een spin in je smarthomeweb kunt gebruiken. De tablet kan ook onderweg superhandig zijn. Zelf kun je zo’n apparaat gebruiken voor een uitgebreid navigatiesysteem, mits het beschikt over een gps-chip en een actieve internetverbinding. Als bestuurder of bijrijder zie je dan veel beter waar je naartoe moet rijden en wat er om je heen allemaal te doen is. Dat is niet verkeerd als je onderweg op zoek bent naar een plek om te eten en te drinken, te plassen of een specifieke activiteit.
Nieuwe tablet voor op vakantie?
Hier vind je ze in alle soorten en maten!Kinderen op de achterbank
Met kinderen op de achterbank doe je er echter goed aan de tablet af te geven, zeker als je kids snel onrustig worden van lange reizen. Datzelfde geldt voor wanneer je in het vliegtuig stapt. Vinden ze het spannend of eng, dan kan een beetje afleiding geen kwaad. Duurt de reis niet zo lang, dan kun je natuurlijk gesprekken voeren met je kinderen of korte spelletjes spelen (ik zie, ik zie wat jij niet ziet doet het nog altijd goed, maar niet langer dan een minuut of tien). Duurt de reis enkele uren en weet je dat ze snel onrustig worden, dan hebben we een aantal tips om de reis voorspoedig te laten verlopen.
Heb je nog geen tablet in huis (die geschikt is voor kinderen) en wil je er wel graag eentje kopen? ID.nl heeft een groot aantal tips verzameld waarmee je de ideale kindertablet aanschaft. We geven tips over de technische specificaties, maar ook over hoezen en (kort over) ouderlijk toezicht.
Autohouder voor je tablet
Reis je met de auto? Dan is het een goed idee om te investeren in een goede autohouder. Per auto of tablet kan wellicht een beetje verschillen wat je precies nodig hebt, dus neem de winkelpagina’s goed door. Meestal volstaat een universeel model, omdat je dat gemakkelijk koppelt aan de hoofdsteun van de stoel waar je zelf op zit en de houder een verstelbare grip heeft waar je de tablet in plaatst. Desondanks is het belangrijk om op de schermspecificaties te letten. Heeft jouw tablet een 7-of 12,9inch-scherm, dan is het wel handig als je zeker weet dat de grip daar breed genoeg voor is.
Het is ook prettig als zo’n houder ruimte biedt voor een usb-kabel, waarmee je de tablet kunt opladen. Meestal is dat een opening op de plek waar een usb-aansluiting zit. Voor smartphones geldt vrijwel altijd dat die onderop in het midden zit. Maar bij een tablet kan dat nog weleens verschillen (al is dat wel een zeldzaam of oud geval). Pak je tablet er dus bij om te kijken waar de aansluiting zit. En als je een nieuwe wilt kopen, neem dan goed de productafbeeldingen door. Dan kom je er snel genoeg achter waar de aansluiting(en) precies zitten.
Vliegtuighouder voor je tablet
Stap je het vliegtuig in? Dan kun je het best kijken naar vliegtuighouders voor je tablet. Die zijn vaak net even anders dan de varianten voor in de auto, omdat je ze natuurlijk op een andere manier ophangt of vastklikt. In een vliegtuig zitten weer andere hoofdsteunen dan in een auto, dus dat moet je op een andere manier oplossen. Ook hier stellen we een universele houder voor, waar je op precies dezelfde zaken moet letten wat betreft scherm en opening voor de usb-poort. In beide gevallen wil je er tijdens de reis niet achterkomen dat iets niet past.
Nog iets belangrijks: hoe bevestig je de houder? Je kunt zoeken op vliegtuighouders voor tablets, maar je kunt hier ook een soort tafelhouder voor aanschaffen. Die heeft niet alleen een uitschuifbare arm waar je de tablet in vastklemt, maar ook een uitschuifbare arm waarmee je de houder zelf aan het tafeltje voor je vastklemt. Houd er rekening mee dat het uitschuifbare onderdeel dun genoeg moet zijn om tussen de stoel en de tafel te kunnen passen, want anders sta je alsnog met lege handen. Ook dat soort informatie vind je vaak op productpagina’s terug.
Er bestaan universele tablet- en telefoonhouders die je zowel in de auto, het vliegtuig als thuis kunt gebruiken. Die zijn wellicht een paar euro duurder (meer dan dat hoeft het niet te zijn), maar ze zijn wel extreem flexibel.
Apps voor onderweg
De houder is slechts een deel van de voorbereiding die je moet treffen. Je moet de tablet voor je kinderen ook volladen met verschillende apps, zodat ze zich niet vervelend. Gelukkig kun je heel snel een handig overzicht vinden in zowel de Google Play Store (op Android) en de App Store (op iOS), waar allerlei apps voor kinderen van verschillende leeftijden te vinden zijn. Dat zijn meestal goed beoordeelde apps die je gratis kunt downloaden. Let er wel op dat er digitale aankopen aanwezig kunnen zijn; je kind zou dus iets kunnen kopen, zonder dat je daar van af weet.
Gelukkig kunnen we dat soort ellende voorkomen door de opties voor ouderlijk toezicht in te stellen, waar ID.nl een uitgebreid artikel over klaar heeft staan. Daarin lees je meer over de opties die er zijn. Een kleine tip alvast: als je onderweg geen internetverbinding op de tablet nodig hebt, schakel dan alle verbindingsopties uit. Zonder een actieve internetverbinding kan een app geen aankopen goedkeuren. Verder kan het geen kwaad om kindvriendelijke omgevingen op de tablet te installeren of een app als YouTube Kids te downloaden (maar daar heb je dan wel weer internet voor nodig).
Omdat een vakantie vooral ontspannend moet zijn, geven we ook graag tips over rustige games. Zo kun je in de game Townscaper (Android, iOS) bijvoorbeeld met een paar tikken op het scherm zelf een mooie stad maken. Kinderen hoeven niets te lezen (en jou dus niets te vragen) en geen doelen te behalen: ze kunnen doen en laten wat ze willen. Daarnaast is Hidden Through Time (Android, iOS) een leuke optie. In dit spel ga je in prachtig vormgegeven werelden op zoek naar allerlei verschillende voorwerpen. Dit spel kost eenmalig 2,99 euro, maar heeft geen digitale aankopen of advertenties aan boord.
Tot slot willen we nog even de aandacht vestigen op het volgende. Op ID.nl besteden we veel aandacht aan kinderen en hun tablet- of smartphonegebruik. Zo heeft TikTok onlangs nieuwe opties uitgerold voor ouders, waarmee ze het kijkgedrag voor hun kids kunnen monitoren of beperken. En als je wil dat je kind tijdens de reis spelenderwijs woordjes leert of met rekenen oefent, dan hebben we een artikel klaarstaan waarin we vijf goede apps behandelen die daarbij kunnen helpen.