5 educatieve apps voor kinderen op de basisschool
Vroeg of laat moet je eraan geloven en gaat je kind naar de basisschool. Maar voordat het zover is, moet je kind al een hoop kunnen. Zo zijn zindelijkheid en zelfstandig aan- en uitkleden belangrijke stappen in de ontwikkeling, maar qua educatie kun je thuis ook alvast een hoop doen. En een tablet kan daar bij helpen!
Met welke apps kun je je kind goed voorbereiden op de basisschool en kun je hem of haar spelenderwijs thuis laten leren?
- Squla is tijdens de pandemie een waardevolle speler geweest
- De Rekenkoning-app kan de kennis op een leuke manier overbrengen
- Omdat woordenschat belangrijk is, raden we Nederlands leren met Emma aan
Niemand onderschat de taak van de voorbereidingen die ouders treffen om hun kind klaar te stomen voor de basisschool. Ze moeten op hun beurt kunnen wachten, zelfstandig naar de wc kunnen gaan, om hulp durven vragen, belangstelling tonen, met andere kinderen kunnen spelen en meer. Hoewel het niet noodzakelijk is dat het kind overal perfect toe in staat is, is het wel fijn als ze vaardig zijn. Datzelfde geldt voor de voorbereiding op educatie. Die is echter niet noodzakelijk, maar als ze al wat kunnen, dan blijft de stof wellicht beter hangen. Educatieve apps kunnen daar een handje bij helpen.
🔴 TIP! Voordat we aan de lijst met educatieve apps beginnen, geven we graag nog even mee dat je het voorbereiden niet hoeft te overdrijven. Als je het voorbereiden een beetje luchtig houdt, wordt het ook niet te groot en hoeft je kind nergens tegenop te zien.
Squla
De app Squla is een van de bekendste apps van de afgelopen jaren. Wellicht ken je iemand die een kind op de basisschool had toen iedereen thuiswerkte en leerde, dan heb je die naam vast al eens voorbij horen komen. Squla is een compleet online leerplatform met spelletjes en leeropdrachten. Of je kind nu in groep 1 of groep 8 zit, dat maakt niet uit. In alle gevallen kunnen ze – in hun eigen tijd en op hun gemak – beter bekend raken met de leerstof.
Tablet voor de kids?
Hier vind je ze in alle prijsklassen!Kinderen kunnen oefenen met onder meer rekenen, taal en taakvakken, en kunnen daarmee punten verdienen. Die punten kunnen ze inleveren voor bijvoorbeeld bioscoopkaarten. Er is ook ruimte voor algemene thema’s. Als ouder krijg je wekelijks een rapport van de voortgang te zien en stel je het niveau van je kind bij, bijvoorbeeld om hem of haar meer uit te dagen (of het ze soms wat gemakkelijker te maken).
Squla download je voor Android of iOS.
Nederlands leren met Emma
Als je peuters en kleuters wilt voorbereiden op het schoolwerk, en tegelijkertijd hun woordenschat wilt uitbreiden, dan is de app Nederlands leren met Emma een goede optie. Deze handige software is met name geschikt voor kinderen van 2 tot 7 jaar. Net zoals bij Squla gaat dat spelenderwijs: kinderen krijgen te maken met verschillende geluidjes, plaatjes, puzzels, quizzen en spelletjes. De app heeft ruimte voor meer dan tien verschillende thema’s, waardoor ze bijvoorbeeld van alles over boerderijdieren kunnen leren. Maar de onderwerpen betreffen ook het menselijk lichaam of het openbaar vervoer. Het thema dierentuin is gratis, voor andere thema’s betaal je 11,99 euro.
Nederlands leren met Emma is verkrijgbaar voor Android of iOS.
Easy peasy - Engels voor kids
En als we het dan toch over taal hebben, dan kunnen kids aan de slag met de applicatie Easy peasy – Engels voor kids. Niet alleen krijgen kinderen veel Engelse woorden mee, ook leren ze meteen over Engelse grammatica en zinsopbouw. De Engelse taal werkt net even anders dan de Nederlandse, en aangezien het een wereldwijde voertaal is, kunnen ze die maar het best snel onder de knie krijgen.
Het mooie van deze app is dat-ie het niveau van de kinderen volgt en de verschillende opdrachten aanpast waar nodig. Daardoor blijft de app spannend en leuk voor kinderen, omdat ze altijd uitgedaagd (kunnen) worden. Bovendien is het mogelijk zelf een woordenlijst aan te maken, zodat je die kunt oefenen voor op school. En dan sluit zo’n app ineens aan op het persoonlijk niveau van het kind en hetgeen wat het onderwijs op dat moment van hem of haar verwacht.
Easy peasy – Engels voor kids kun je downloaden voor Android of iOS.
Let op de PEGI-score! Als je op zoek gaat naar apps voor je kinderen, is het handig om de PEGI-score in de gaten te houden. Dat is een Europees classificatiesysteem dat per leeftijdscategorie vertelt wat je als ouder van de content kunt verwachten. Op de website van de organisatie lees je alles over de verschillende beoordelingen en classificaties. Dergelijke iconen en leeftijden kom je overigens ook tegen op games en andere media, en kunnen handige richtlijnen zijn voor ouders en verzorgers.
Rekenkoning
Naast algemene en taalontwikkeling mogen we ook zeker het rekenen niet vergeten. Ja, we lopen tegenwoordig allemaal met kleine computers op zak die ons allerlei taken uit handen kunnen nemen. Maar goed kunnen hoofdrekenen kan een hoop processen versnellen en snel verduidelijken, vooral op latere leeftijd. In dat geval raden we de app Rekenkoning aan.
Niet alleen ziet de omgeving van de app er leuk en kindvriendelijk uit, ook zitten er uitdagende rekenspelletjes in. Ouders die vroeger een Nintendo DS hadden, kunnen het best denken aan die oude Dr. Kawashima Brain Training-games. In de app komt van alles voorbij: van simpele optelsommen tot aan ingewikkelde meetkundevraagstukken. Hoe beter je kind het doet, hoe meer hij of zij voor de kiezen krijgt. Daardoor groeit de uitdaging binnen de app dus mee met de behoefte van je zoon of dochter. Gaat je kind van de basisschool af, dan kan die de app zelfs nog een tijdje op de middelbare gebruiken.
Rekening is binnen te halen op zowel Android als iOS.
LEGO Duplo World
We weten dat leren belangrijk is, maar ontspanning is minstens net zo belangrijk. Maar dat betekent niet dat je fantasie en denkvermogen ondertussen niet geprikkeld mogen worden. Met de app LEGO Duplo World leren peuters en kleuters spelenderwijs geprikkeld allerlei uitdagingen te voltooien, terwijl ze worden omringd door een veilige en kleurrijke omgeving. De kinderen krijgen uitdagingen voorgeschoteld die zijn gekoppeld aan het zogenaamde Headstart Early Learning Outcomes Framework. Dat is een uitgebreid onderzoek en platform waar de ontwikkeling van met name jonge kinderen (tot een jaar of vijf) aan bod komt.
Via dat platform kom je te weten waartoe jonge kinderen doorgaans in staat zijn, en zie je in hoeverre jouw eigen kind daarbij aansluit. Met dit framework leren kinderen meer over hun eigen identiteit, hoe ze verbonden zijn met de wereld en mensen om zich heen, wanneer het goed met ze gaat, hoe ze zelfverzekerd kunnen zijn en hoe ze op een goede manier kunnen communiceren. De app is goedgekeurd door docenten wereldwijd en is gratis te downloaden – maar houd rekening met enkele digitale aankopen. Daarmee kun je extra speelpakketten aanschaffen.