ID.nl logo
Een tablet voor kinderen: zo kies je de beste uit
Gezond leven

Een tablet voor kinderen: zo kies je de beste uit

Ben je op zoek naar een tablet voor kinderen? Dan is goed om te weten waarvoor je kind hem wil gebruiken en waar een tablet aan moet voldoen. Elk kind is anders natuurlijk, maar er is een aantal eigenschappen waar je naar kunt kijken als je een tablet voor je kind zoekt.

Dit artikel in het kort: Tablet voor kinderen: waar moet je op letten? | Zoveel kost een tablet voor kinderen | Let op de specs | Bescherm je tablet met een hoes | Ouderlijk toezicht instellen

Lees ook: Onverwachte aankopen, ongepaste content: zo beveilig je de schermen van je kinderen

Een tablet voor kinderen uitkiezen kan een hele opgave zijn: er zijn veel modellen op de markt en de prijzen lopen ook erg uiteen. Bovendien moet de tablet wel tegen een stootje kunnen. Hier moet een goede kindertablet aan voldoen:

* De apparaten moeten veelzijdig en duurzaam zijn.

* Betaalbaarheid staat natuurlijk ook centraal.

* En qua functies zijn een goede schermkwaliteit, batterijduur en ouderlijk toezicht belangrijk.

Tablet voor kinderen: waar moet je op letten?

Je kunt aan een kind vragen wat voor tablet hij of zij wil. Dan krijg je waarschijnlijk het antwoord dat het scherm groot moet zijn. Dat is een wens waar je rekening mee kunt houden. En het kan handig zijn, voor wanneer het kind z’n eigen televisieseries en YouTube-video’s wil bekijken (dan is de tv gewoon beschikbaar voor jezelf). Een scherm van 10 inch heeft een flink formaat, maar maakt een tablet wel meteen duurder. Daarom is 7 tot 8 inch ook meer dan prima. Dat kan, zeker in het goedkopere segment, al gauw een paar tientjes schelen. Da’s toch mooi meegenomen.

©zinkevych - stock.adobe.com

Zoveel kost een tablet voor kinderen

Wat moet je eigenlijk aan zo’n tablet uitgeven? Dat hangt volledig van je budget af. Maar een tablet voor kinderen hoeft niet meer dan 149 euro te kosten en is vaak zelfs veel goedkoper. Je kunt er ook voor kiezen om een 'normale' tablet te kopen in plaats van een die speciaal bedoeld is voor kinderen. De meeste tablets hebben tegenwoordig wel een veilige modus voor kinderen. Apple biedt een veilige omgeving aan met iPadOS, terwijl bijvoorbeeld Lenovo en Samsung een speciale toepassing voor kinderen ingericht hebben op Android-tablets. Ook leeftijd speelt een rol in de aanschaf: hoe ouder het kind is, hoe meer hij of zij ermee wil kunnen doen.

Let op de specs!

Specificaties zijn belangrijk. Niet alleen voor wat de tablet kan, maar ook voor de levensduur. Hoe krachtiger de tablet is, hoe langer hij meegaat. Een goede quadcore-processor gaat een eind mee, waardoor je kind ook games kan spelen. En dan hebben we de accuduur. Tablets hebben over het algemeen accu’s met meer capaciteit dan die van smartphones, maar ook grotere schermen. Daardoor gaan ze mogelijk minder lang mee dan je zou willen. Qua werkgeheugen: denk dan minimaal aan 2 of 3 GB. En qua opslagruimte moet je minimaal denken aan 64 GB; sommige games nemen veel ruimte in beslag.

©"Pavel Vladychenko vk.com/altern8or"

Bescherm je tablet met een hoes

Wanneer je in de markt bent voor een tablet voor kinderen, dan moet je op een aantal zaken letten. Is de tablet duurzaam of gaat hij snel kapot? Een stevige behuizing kan een hoop problemen voorkomen. Maar daar kunnen accessoires bijvoorbeeld ook bij helpen. Zo kun je vaak beschermhoezen aanschaffen voor populaire tablets. Niet alleen voegen die een kleurrijke rand toe aan de apparaten, ook kunnen ze daar letterlijk tegen een stootje. Een goede schermbescherming kan ook geen kwaad; wellicht zit die screen protector wel bij het hoesje dat je koopt.

Er zijn verschillende soorten hoesjes. Hoesjes met een dikke rand, met ingebouwd toetsenbord, met een ingebouwde kickstand en met een beschermende voorkant. Plus: hoesjes die de verschillende elementen combineren. Vooral de hoesjes met een dikke rand zijn een aanrader wanneer je een tablet aan een kind geeft.

Tablet gevonden, nu nog een hoesje?

Shop voor wat extra bescherming

Ouderlijk toezicht instellen

Op zowel Android als iPadOS zijn er mogelijkheden om ouderlijk toezicht in te stellen. Die zijn het vaak waard even na te lopen. Op Android-tablets heb je daar bijvoorbeeld de app Family Link voor nodig. Met die app beperkt je de schermtijd van je kinderen, voorkom je dat ze bepaalde apps openen en kun je het apparaat compleet op afstand vergrendelen. Zo weet je zeker dat ze geen vervelende dingen uitspoken. En via downloadwinkel Google Play kun je instellen welke apps kinderen kunnen downloaden en dat elke aankoop eerst geverifieerd moet worden.

TIP: Binnen Google Play klik je op je profielfoto (rechts bovenin), ga je naar Instellingen en tik je op Gezin. Tik daarna op Ouderlijk toezicht en klik op de grijze schuifregelaar. Die moet blauw worden. Stel een pincode in en doorloop de verschillende opties met betrekking tot contentbeperking.

Kies je voor een (betaalbare) iPad? Dan moet je binnen de Instellingen het kopje Schermtijd opzoeken. Daarmee bepaal je niet alleen hoelang ze de tablet kunnen gebruiken, ook kun je voorkomen dat kinderen allerlei apps downloaden die niet voor hen geschikt zijn. Bovendien is het mogelijk zowel communicatielimieten in te stellen (zo kunnen ze alleen contact opnemen met mensen die je vertrouwt) en digitale aankopen uitschakelen. Dat laatste is dan weer een handige optie waarmee je voorkomt dat je kinderen digitaal geld uitgeven aan allerlei apps en diensten.

▼ Volgende artikel
Zelf je televisie kalibreren: kan dat?
Huis

Zelf je televisie kalibreren: kan dat?

Wil je dat jouw televisie het beeld laat zien zoals de maker het bedoeld heeft? Dan hoor je vaak dat je je televisie moet kalibreren, maar dat kan best lastig zijn zonder de juiste apparatuur en kennis. In dit artikel leer je hoe je eenvoudig je televisie instelt voor het beste beeld, zonder dat je een professional hoeft in te schakelen.

In dit artikel lees je wat gekalibreerd beeld is, of je zelf je televisie kunt kalibreren (spoiler alert: het kán, maar is erg ingewikkeld) en wat je wel zelf kunt doen om het beeld van je televisie zo optimaal mogelijk in te stellen. Ook krijg je tips voor jouw specifieke merk televisie: Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic, TCL of Hisense.

Lees ook: Tv direct na aankoop laten kalibreren: zinvol of niet?

We spreken van een gekalibreerd beeld wanneer de kleurweergave en het verloop van zwart naar wit voldoen aan een internationale norm voor beeldkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat het beeld eruitziet zoals de maker het bedoeld heeft. Bij praatshows, nieuws of sport vertaalt dit zich in realistische, natuurlijke kleuren, wat je vooral goed kunt zien aan huidskleuren, waarvan we heel goed weten hoe die eruitzien. Voor films en series is dat moeilijker te beoordelen, omdat de maker artistieke keuzes maakt. Zo kan een film bijvoorbeeld bewust een groene tint hebben. Juist daarom is een correct beeld bij films en series essentieel, zodat donkere scènes de juiste nuances tonen en kleuren de juiste sfeer oproepen.

Kun je zelf echt kalibreren?

Het is mogelijk, maar de drempel ligt erg hoog. Je hebt een patroongenerator, kleurmeters en software nodig. Er zijn gratis of relatief goedkope versies van deze tools, maar voor kwalitatief materiaal betaal je al snel honderden euro’s of meer. Professionele apparatuur kost zelfs duizenden euro’s. Daarnaast moet je de metingen correct uitvoeren en de resultaten goed leren interpreteren. Hoewel er online veel hulp beschikbaar is, blijft het een complexe aangelegenheid. Kortom, tenzij je er een hobby van wilt maken, is zelf kalibreren niet echt een haalbare optie.

Wat kun je wel zelf doen?

Gelukkig kun je zelf het beeld aanpassen en daarmee al 90 tot 95 procent van het resultaat van een professionele kalibratie bereiken.

• Kies de juiste beeldmodus: schakel over naar de Film-modus. Alle fabrikanten bieden deze aan, hoewel de naam kan variëren: soms heet het Bioscoop, Cinema, of, bij Sony, Professionel. Als er een Filmmaker Mode beschikbaar is, kies dan deze. Deze modus is ideaal voor bijna alles wat je kijkt.

• Selecteer de Film-modus voor zowel SDR als HDR. Voor Dolby Vision is de beste keuze meestal Dolby Vision Donker of Dolby Vision IQ.

• Deze modus kan wat donkerder zijn. Ga naar de helderheidsinstellingen en verhoog de eerste optie die je tegenkomt. Dit kan Helderheid, Achtergrondverlichting of OLED-helderheid heten. Vergeet niet de lichtsensor te activeren (zie verderop).

• Voor games is de Spel- of Game-modus de beste optie.

• Bij het kijken naar sport is het aan te raden de optie voor vloeiender beeld in te schakelen, te vinden onder de Beweging of Motion-instellingen. Kies hier voor de Vloeiend-optie.

©Eric Beeckmans


Ook interessant: Zo kies je de ideale televisie voor jouw woonkamer

De lichtsensor

Omgevingslicht heeft een grote invloed op hoe je het beeld ervaart. Bij veel omgevingslicht zie je in donkere scènes nauwelijks nuances in de schaduwen, terwijl diezelfde beelden in een verduisterde kamer alle details laten zien. De lichtsensor past het beeld automatisch aan op basis van het omgevingslicht. Opties voor helderheid en donkere details mag je activeren. Soms zijn er ook opties om de kleurtemperatuur automatisch aan te passen; die raden we af.

©Eric Beeckmans

Zo stel je de lichtsensor in per merk

  • Samsung: Instellingen, -> Algemeen en Privacy, -> Aan/uit en spaarstand, Helderheidsoptimalisatie.
  • LG: Instellingen, -> Algemeen, -> Energiebesparing; zet de Energiebesparingsstap op Automatisch.
  • Sony: Instellingen, -> Weergave en geluid, -> Beeld, -> Omgevingslichtsensor. Zet deze aan, en activeer Automatisch Luminantieniveau.
  • Philips: Instellingen, -> Weergave en Geluid, -> Beeld, -> Optimalisatie lichtniveau.
  • Panasonic: Hoofdmenu, -> Beeld, -> Instellingen omgevingssensor.
  • TCL: Instellingen, -> Beeld en geluid, -> Intelligente instellingen -> Intelligent beeld, -> Aanpasbare helderheid.
  • Hisense: Instellingen, -> Beeld, -> Achtergrondverlichting -> Automatische Lichtsensor.

Wen even aan het nieuwe beeld

Het kan zijn dat het nieuwe beeld in het begin wat flets lijkt. Dat is heel normaal. Geef je hersenen een paar dagen de tijd om eraan te wennen. Als je daarna terugschakelt naar de beeldmodus die je eerst gebruikte, zal het beeld waarschijnlijk te fel en te scherp aanvoelen.

❗ Wat je vooral niet moet doen

Fabrikanten bieden uitgebreide menu's met beeldinstellingen aan, waarvan sommige alleen nuttig zijn voor specialisten die je tv kalibreren met een patroongenerator en kleurmeter. Deze instellingen kunnen je beeld verbeteren, maar ook juist verslechteren. Wees daarom voorzichtig met alle instellingen die betrekking hebben op kleur en contrast (of beter nog, blijf er helemaal vanaf). Met instellingen voor scherpte en beweging kun je zonder veel risico experimenteren. Vergeet niet dat je in elke beeldpreset de optie hebt om deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Als je per ongeluk iets hebt aangepast dat niet goed lijkt, gebruik dan die reset.

▼ Volgende artikel
Zo maak je een lang screenshot op je iPhone
Huis

Zo maak je een lang screenshot op je iPhone

Je kunt natuurlijk meerdere screenshots maken van een webpagina of gesprek, maar je kunt ook één lange afbeelding produceren. Zo hoef je zelf minder afbeeldingen aan elkaar te plakken, of minder shots naar je vrienden te sturen. Maar hoe maak je een lang screenshot op je iPhone?

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen?

Kort gezegd ga je als volgt te werk:

Maak het screenshot met de volume- en zijknop en tik op het voorbeeld. Tik daarna op Paginavullend en Gereed.

Lees ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro

Wanneer een enkele opname niet genoeg is, kun je altijd een lang screenshot (ook wel 'scrolling screenshot') maken op een iPhone. Handig voor wanneer je een complete website, belangrijk document of een volledig gesprek wilt vastleggen. Met ingebakken gereedschap maak je met een paar keer tikken een lang screenshot aan, dat je vervolgens kunt delen. Je kunt dit ook doen om forumberichten, die onder elkaar staan, vast te leggen. Of om een lange e-mail overzichtelijk te bewaren. Kortom: dit kan heel handig zijn.

❗ LANG SCREENSHOT MAKEN OP JE IPHONE: DIT MOET JE WETEN

Of je wel of niet een lang screenshot kunt maken op je iPhone, hangt af van je iOS-versie. Je moet minimaal iOS 14 op je iPhone hebben draaien (of iPadOS 14 op je iPad).

Lang screenshot maken: aan de slag

Open de pagina, app, het document of gesprek dat je wilt bewaren en maak het screenshot zoals je dat altijd zou doen. Op een iPhone houd je daarvoor tegelijkertijd de volumeknop omhoog en de zijknop ingedrukt. Heb je nog een toestel met een thuisknop? Houd die en de zijknop dan tegelijkertijd ingedrukt.

Zodra je een screenshot maakt, verschijnt er links onderin een voorbeeld in beeld. Tik daar snel op voordat het verdwijnt. Nu kom je in een nieuw venster terecht, waar je bovenin twee opties ziet staan: Scherm en Paginavullend. Die twee opties staat alleen in beeld wanneer er genoeg content is om vast te leggen (als in: meer dan één gevuld scherm). Tik op de knop Paginavullend.

©Wesley Akkerman

In beeld zie je nu rechts de volledige lengte van het screenshot staan, terwijl je onderop allerlei bewerkingsmiddelen aantreft. Je kunt nu dingen tekenen of aantekeningen maken, die handig zijn voor jezelf of een ander. Via het lange voorbeeld rechts bepaal je de positie van het screenshot. Mocht dat nodig zijn, dan kun je zelfs de lengte inperken, met het knipgereedschap. Zodra je klaar bent met bewerken, tik je op Gereed om alles op te slaan.

©Wesley Akkerman

❗ WAZIG BEELD? EVEN GEDULD A.U.B.

Het kan zijn dat wanneer je een webpagina vastlegt, nog niet alle onderdelen geladen zijn. Daardoor staan ze misschien wazig in beeld. Wacht dus eerst tot wat je wilt vastleggen helemaal goed te zien is, voordat je er een screenshot van maakt.

Op een rijtje

Dit zijn de populairste iPhones

Powered by Kieskeurig.nl