Een tablet voor kinderen: zo kies je de beste uit
Ben je op zoek naar een tablet voor kinderen? Dan is goed om te weten waarvoor je kind hem wil gebruiken en waar een tablet aan moet voldoen. Elk kind is anders natuurlijk, maar er is een aantal eigenschappen waar je naar kunt kijken als je een tablet voor je kind zoekt.
Dit artikel in het kort: Tablet voor kinderen: waar moet je op letten? | Zoveel kost een tablet voor kinderen | Let op de specs | Bescherm je tablet met een hoes | Ouderlijk toezicht instellen
Lees ook: Onverwachte aankopen, ongepaste content: zo beveilig je de schermen van je kinderen
Een tablet voor kinderen uitkiezen kan een hele opgave zijn: er zijn veel modellen op de markt en de prijzen lopen ook erg uiteen. Bovendien moet de tablet wel tegen een stootje kunnen. Hier moet een goede kindertablet aan voldoen:
* De apparaten moeten veelzijdig en duurzaam zijn.
* Betaalbaarheid staat natuurlijk ook centraal.
* En qua functies zijn een goede schermkwaliteit, batterijduur en ouderlijk toezicht belangrijk.
Tablet voor kinderen: waar moet je op letten?
Je kunt aan een kind vragen wat voor tablet hij of zij wil. Dan krijg je waarschijnlijk het antwoord dat het scherm groot moet zijn. Dat is een wens waar je rekening mee kunt houden. En het kan handig zijn, voor wanneer het kind z’n eigen televisieseries en YouTube-video’s wil bekijken (dan is de tv gewoon beschikbaar voor jezelf). Een scherm van 10 inch heeft een flink formaat, maar maakt een tablet wel meteen duurder. Daarom is 7 tot 8 inch ook meer dan prima. Dat kan, zeker in het goedkopere segment, al gauw een paar tientjes schelen. Da’s toch mooi meegenomen.
©zinkevych - stock.adobe.com
Zoveel kost een tablet voor kinderen
Wat moet je eigenlijk aan zo’n tablet uitgeven? Dat hangt volledig van je budget af. Maar een tablet voor kinderen hoeft niet meer dan 149 euro te kosten en is vaak zelfs veel goedkoper. Je kunt er ook voor kiezen om een 'normale' tablet te kopen in plaats van een die speciaal bedoeld is voor kinderen. De meeste tablets hebben tegenwoordig wel een veilige modus voor kinderen. Apple biedt een veilige omgeving aan met iPadOS, terwijl bijvoorbeeld Lenovo en Samsung een speciale toepassing voor kinderen ingericht hebben op Android-tablets. Ook leeftijd speelt een rol in de aanschaf: hoe ouder het kind is, hoe meer hij of zij ermee wil kunnen doen.
Let op de specs!
Specificaties zijn belangrijk. Niet alleen voor wat de tablet kan, maar ook voor de levensduur. Hoe krachtiger de tablet is, hoe langer hij meegaat. Een goede quadcore-processor gaat een eind mee, waardoor je kind ook games kan spelen. En dan hebben we de accuduur. Tablets hebben over het algemeen accu’s met meer capaciteit dan die van smartphones, maar ook grotere schermen. Daardoor gaan ze mogelijk minder lang mee dan je zou willen. Qua werkgeheugen: denk dan minimaal aan 2 of 3 GB. En qua opslagruimte moet je minimaal denken aan 64 GB; sommige games nemen veel ruimte in beslag.
©"Pavel Vladychenko vk.com/altern8or"
Bescherm je tablet met een hoes
Wanneer je in de markt bent voor een tablet voor kinderen, dan moet je op een aantal zaken letten. Is de tablet duurzaam of gaat hij snel kapot? Een stevige behuizing kan een hoop problemen voorkomen. Maar daar kunnen accessoires bijvoorbeeld ook bij helpen. Zo kun je vaak beschermhoezen aanschaffen voor populaire tablets. Niet alleen voegen die een kleurrijke rand toe aan de apparaten, ook kunnen ze daar letterlijk tegen een stootje. Een goede schermbescherming kan ook geen kwaad; wellicht zit die screen protector wel bij het hoesje dat je koopt.
Er zijn verschillende soorten hoesjes. Hoesjes met een dikke rand, met ingebouwd toetsenbord, met een ingebouwde kickstand en met een beschermende voorkant. Plus: hoesjes die de verschillende elementen combineren. Vooral de hoesjes met een dikke rand zijn een aanrader wanneer je een tablet aan een kind geeft.
Tablet gevonden, nu nog een hoesje?
Shop voor wat extra beschermingOuderlijk toezicht instellen
Op zowel Android als iPadOS zijn er mogelijkheden om ouderlijk toezicht in te stellen. Die zijn het vaak waard even na te lopen. Op Android-tablets heb je daar bijvoorbeeld de app Family Link voor nodig. Met die app beperkt je de schermtijd van je kinderen, voorkom je dat ze bepaalde apps openen en kun je het apparaat compleet op afstand vergrendelen. Zo weet je zeker dat ze geen vervelende dingen uitspoken. En via downloadwinkel Google Play kun je instellen welke apps kinderen kunnen downloaden en dat elke aankoop eerst geverifieerd moet worden.
TIP: Binnen Google Play klik je op je profielfoto (rechts bovenin), ga je naar Instellingen en tik je op Gezin. Tik daarna op Ouderlijk toezicht en klik op de grijze schuifregelaar. Die moet blauw worden. Stel een pincode in en doorloop de verschillende opties met betrekking tot contentbeperking.
Kies je voor een (betaalbare) iPad? Dan moet je binnen de Instellingen het kopje Schermtijd opzoeken. Daarmee bepaal je niet alleen hoelang ze de tablet kunnen gebruiken, ook kun je voorkomen dat kinderen allerlei apps downloaden die niet voor hen geschikt zijn. Bovendien is het mogelijk zowel communicatielimieten in te stellen (zo kunnen ze alleen contact opnemen met mensen die je vertrouwt) en digitale aankopen uitschakelen. Dat laatste is dan weer een handige optie waarmee je voorkomt dat je kinderen digitaal geld uitgeven aan allerlei apps en diensten.