ID.nl logo
Dit zijn de nieuwe TikTok-opties voor ouderlijk toezicht
Huis

Dit zijn de nieuwe TikTok-opties voor ouderlijk toezicht

De populaire socialmedia-app TikTok introduceert een aantal nieuwe opties voor ouderlijk toezicht. Daardoor kunnen jonge gebruikers de app op een gezondere manier gaan gebruiken. ID.nl legt uit wat je van deze opties mag verwachten.

📱 Kinderen zitten al vaak en lang genoeg achter hun schermen gekluisterd. Daarom kan het als ouder geen kwaad om hier wat aan te doen. TikTok gaat daarbij helpen.

  • Ouders en verzorgers kunnen de schermtijd monitoren.
  • Ze kunnen ook een schermtijdbeperking instellen wanneer nodig.
  • En binnenkort komen er ook nog eens slaapreminders aan… Juist.

Lees ook: Onverwachte aankopen, ongepaste content: zo beveilig je de schermen van je kinderen

Ouders en verzorgers van jonge kinderen zijn er ongetwijfeld bekend mee: TikTok. Dit is een populaire app waar je korte video’s op kunt bekijken. Dat alleen zorgt ervoor dat kinderen, maar ook oudere gebruikers, urenlang de app open hebben staan. Mettertijd zijn er nog veel meer functies aan de app toegevoegd. Zo kun je elkaar ook korte berichten sturen om te laten zien wat je op dat moment aan het doen bent, via TikTok Now. Als je dat bekend in de oren klinkt, dan klopt dat: dit is namelijk een functie die het bedrijf schaamteloos gekopieerd heeft van de BeReal-applicatie.

Ouderlijk toezicht op TikTok

Kortom: om te voorkomen dat kinderen niets anders meer doen dan op hun telefoon zitten, is het tijd om de functies voor ouderlijk toezicht eens door te nemen. Die worden op dit moment uitgebreid, zo laat het platform weten in een persbericht. De nieuwe opties worden op dit moment uitgerold en kunnen elk moment arriveren. In de komende weken krijgen alle accounts van mensen die zeventien jaar of jonger zijn een standaardschermtijd, bijvoorbeeld. Jongeren kunnen daardoor de app nog maar een uur per dag gebruiken. Dat gaan ze waarschijnlijk niet heel prettig vinden.

Zo’n beperking is niet altijd leuk natuurlijk en er kunnen situaties zijn waarin kinderen meer tijd zouden kunnen spenderen op TikTok. Bijvoorbeeld in de vakanties of wanneer ze hun huiswerk gedaan hebben. Daar kun je het beste zelf afspraken over maken met je kind(eren). Hebben ze de extra schermtijd verdiend, dan kun je ze dertig minuten extra tijd geven. Dat gebeurt niet zomaar, want daarvoor heb je een speciale code nodig die alleen jij als ouder of verzorger kent. Zo wil het platform voorkomen dat kinderen zelf de beperking op wat voor manier dan ook omzeilen.

Inzicht in TikTok-gebruik van kinderen

Sowieso is het een goed idee om eens een gesprek aan te gaan over de schermtijd van je kind(eren). Bewustwording van bepaald gedrag of bepaalde mechanismen kan al voor verandering zorgen. Gebeurt dat niet (snel genoeg), dan heb je straks een handig hulpmiddel tot je beschikking: het TikTok-dashboard. Met dat dashboard krijg je als ouder of verzorger inzicht in het gebruik van de app, waar je kinderen vervolgens mee kunt confronteren. Je ziet hoeveel tijd ze spenderen aan TikTok, hoe vaak ze de app openen en wanneer ze de app gebruiken (overdag of in de avond).

Tips om een gesprek over TikTok te starten TikTok heeft zelf onderzoek gedaan naar de manier waarop ouders en verzorgers met hun kinderen praten over digitale veiligheid (waar ook gezond gebruik onder valt). Dit onderzoek is uitgevoerd onder tweeduizend Amerikaanse ouders, met kinderen van tussen de dertien en zeventien jaar. Mocht je moeite hebben met gesprekken voeren over dit onderwerp, dan kan dit onderzoek helpen.

Tot slot biedt TikTok ouders en verzorgers de mogelijkheid notificaties te dempen. Notificaties trekken tieners vaak weer een app in, want ze willen natuurlijk niets missen. Deze opties waren er al binnen de app, maar worden nu uitgebreid. Gebruikers van dertien tot vijftien jaar krijgen bijvoorbeeld na negen uur in de avond geen meldingen meer van de app. En nu is het zo dat zestien- en zeventienjarigen na tien uur in de avond geen notificaties meer krijgen. Voor tieners is het belangrijk dat ze voldoende slaap krijgen, waardoor dit dus een handig hulpmiddel is.

Omdat TikTok weet dat slaap van belang is, introduceert het bedrijf in de toekomst ook nog slaapreminders. Zo krijgen tieners dus op een bepaalde tijd een melding te zien dat het tijd is om te gaan slapen. Die tijd kun je zelf als ouder of verzorger instellen. Wanneer tieners de melding krijgen, dan moeten ze de app afsluiten, aangezien ze hem niet meer kunnen gebruiken. Al deze (toekomstige) opties staan onder het kopje Family Pairing. Je bereikt die mogelijkheid door naar het profiel van je kind te gaan binnen de app, en dan op de drie puntjes en privacy-instellingen te tappen.

Slaapreminder, dus hup naar bed!

(Maar dan wel onder een TikTok-dekbedovertrek!)

©Luiza

Hoe lang heeft TikTok nog?

TikTok voelt ondertussen de hete adem van de Amerikaanse regering in zijn nek. De app is van Chinese makelij en verzamelt veel gegevens, die naar verluidt beschikbaar zijn voor de Chinese regering. De Verenigde Staten probeert derhalve TikTok al maanden uit de downloadwinkels te halen. Of dergelijke stappen ook in Nederland gaan volgen, is niet duidelijk. Medio februari kwam wel in het nieuws dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat rijksambtenaren de app niet op hun werktelefoon mogen hebben, omdat er zorgen zijn over de mate van gegevensbescherming.

▼ Volgende artikel
Zelf je televisie kalibreren: kan dat?
Huis

Zelf je televisie kalibreren: kan dat?

Wil je dat jouw televisie het beeld laat zien zoals de maker het bedoeld heeft? Dan hoor je vaak dat je je televisie moet kalibreren, maar dat kan best lastig zijn zonder de juiste apparatuur en kennis. In dit artikel leer je hoe je eenvoudig je televisie instelt voor het beste beeld, zonder dat je een professional hoeft in te schakelen.

In dit artikel lees je wat gekalibreerd beeld is, of je zelf je televisie kunt kalibreren (spoiler alert: het kán, maar is erg ingewikkeld) en wat je wel zelf kunt doen om het beeld van je televisie zo optimaal mogelijk in te stellen. Ook krijg je tips voor jouw specifieke merk televisie: Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic, TCL of Hisense.

Lees ook: Tv direct na aankoop laten kalibreren: zinvol of niet?

We spreken van een gekalibreerd beeld wanneer de kleurweergave en het verloop van zwart naar wit voldoen aan een internationale norm voor beeldkwaliteit. Dit zorgt ervoor dat het beeld eruitziet zoals de maker het bedoeld heeft. Bij praatshows, nieuws of sport vertaalt dit zich in realistische, natuurlijke kleuren, wat je vooral goed kunt zien aan huidskleuren, waarvan we heel goed weten hoe die eruitzien. Voor films en series is dat moeilijker te beoordelen, omdat de maker artistieke keuzes maakt. Zo kan een film bijvoorbeeld bewust een groene tint hebben. Juist daarom is een correct beeld bij films en series essentieel, zodat donkere scènes de juiste nuances tonen en kleuren de juiste sfeer oproepen.

Kun je zelf echt kalibreren?

Het is mogelijk, maar de drempel ligt erg hoog. Je hebt een patroongenerator, kleurmeters en software nodig. Er zijn gratis of relatief goedkope versies van deze tools, maar voor kwalitatief materiaal betaal je al snel honderden euro’s of meer. Professionele apparatuur kost zelfs duizenden euro’s. Daarnaast moet je de metingen correct uitvoeren en de resultaten goed leren interpreteren. Hoewel er online veel hulp beschikbaar is, blijft het een complexe aangelegenheid. Kortom, tenzij je er een hobby van wilt maken, is zelf kalibreren niet echt een haalbare optie.

Wat kun je wel zelf doen?

Gelukkig kun je zelf het beeld aanpassen en daarmee al 90 tot 95 procent van het resultaat van een professionele kalibratie bereiken.

• Kies de juiste beeldmodus: schakel over naar de Film-modus. Alle fabrikanten bieden deze aan, hoewel de naam kan variëren: soms heet het Bioscoop, Cinema, of, bij Sony, Professionel. Als er een Filmmaker Mode beschikbaar is, kies dan deze. Deze modus is ideaal voor bijna alles wat je kijkt.

• Selecteer de Film-modus voor zowel SDR als HDR. Voor Dolby Vision is de beste keuze meestal Dolby Vision Donker of Dolby Vision IQ.

• Deze modus kan wat donkerder zijn. Ga naar de helderheidsinstellingen en verhoog de eerste optie die je tegenkomt. Dit kan Helderheid, Achtergrondverlichting of OLED-helderheid heten. Vergeet niet de lichtsensor te activeren (zie verderop).

• Voor games is de Spel- of Game-modus de beste optie.

• Bij het kijken naar sport is het aan te raden de optie voor vloeiender beeld in te schakelen, te vinden onder de Beweging of Motion-instellingen. Kies hier voor de Vloeiend-optie.

©Eric Beeckmans


Ook interessant: Zo kies je de ideale televisie voor jouw woonkamer

De lichtsensor

Omgevingslicht heeft een grote invloed op hoe je het beeld ervaart. Bij veel omgevingslicht zie je in donkere scènes nauwelijks nuances in de schaduwen, terwijl diezelfde beelden in een verduisterde kamer alle details laten zien. De lichtsensor past het beeld automatisch aan op basis van het omgevingslicht. Opties voor helderheid en donkere details mag je activeren. Soms zijn er ook opties om de kleurtemperatuur automatisch aan te passen; die raden we af.

©Eric Beeckmans

Zo stel je de lichtsensor in per merk

  • Samsung: Instellingen, -> Algemeen en Privacy, -> Aan/uit en spaarstand, Helderheidsoptimalisatie.
  • LG: Instellingen, -> Algemeen, -> Energiebesparing; zet de Energiebesparingsstap op Automatisch.
  • Sony: Instellingen, -> Weergave en geluid, -> Beeld, -> Omgevingslichtsensor. Zet deze aan, en activeer Automatisch Luminantieniveau.
  • Philips: Instellingen, -> Weergave en Geluid, -> Beeld, -> Optimalisatie lichtniveau.
  • Panasonic: Hoofdmenu, -> Beeld, -> Instellingen omgevingssensor.
  • TCL: Instellingen, -> Beeld en geluid, -> Intelligente instellingen -> Intelligent beeld, -> Aanpasbare helderheid.
  • Hisense: Instellingen, -> Beeld, -> Achtergrondverlichting -> Automatische Lichtsensor.

Wen even aan het nieuwe beeld

Het kan zijn dat het nieuwe beeld in het begin wat flets lijkt. Dat is heel normaal. Geef je hersenen een paar dagen de tijd om eraan te wennen. Als je daarna terugschakelt naar de beeldmodus die je eerst gebruikte, zal het beeld waarschijnlijk te fel en te scherp aanvoelen.

❗ Wat je vooral niet moet doen

Fabrikanten bieden uitgebreide menu's met beeldinstellingen aan, waarvan sommige alleen nuttig zijn voor specialisten die je tv kalibreren met een patroongenerator en kleurmeter. Deze instellingen kunnen je beeld verbeteren, maar ook juist verslechteren. Wees daarom voorzichtig met alle instellingen die betrekking hebben op kleur en contrast (of beter nog, blijf er helemaal vanaf). Met instellingen voor scherpte en beweging kun je zonder veel risico experimenteren. Vergeet niet dat je in elke beeldpreset de optie hebt om deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Als je per ongeluk iets hebt aangepast dat niet goed lijkt, gebruik dan die reset.

▼ Volgende artikel
Zo maak je een lang screenshot op je iPhone
Huis

Zo maak je een lang screenshot op je iPhone

Je kunt natuurlijk meerdere screenshots maken van een webpagina of gesprek, maar je kunt ook één lange afbeelding produceren. Zo hoef je zelf minder afbeeldingen aan elkaar te plakken, of minder shots naar je vrienden te sturen. Maar hoe maak je een lang screenshot op je iPhone?

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen?

Kort gezegd ga je als volgt te werk:

Maak het screenshot met de volume- en zijknop en tik op het voorbeeld. Tik daarna op Paginavullend en Gereed.

Lees ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro

Wanneer een enkele opname niet genoeg is, kun je altijd een lang screenshot (ook wel 'scrolling screenshot') maken op een iPhone. Handig voor wanneer je een complete website, belangrijk document of een volledig gesprek wilt vastleggen. Met ingebakken gereedschap maak je met een paar keer tikken een lang screenshot aan, dat je vervolgens kunt delen. Je kunt dit ook doen om forumberichten, die onder elkaar staan, vast te leggen. Of om een lange e-mail overzichtelijk te bewaren. Kortom: dit kan heel handig zijn.

❗ LANG SCREENSHOT MAKEN OP JE IPHONE: DIT MOET JE WETEN

Of je wel of niet een lang screenshot kunt maken op je iPhone, hangt af van je iOS-versie. Je moet minimaal iOS 14 op je iPhone hebben draaien (of iPadOS 14 op je iPad).

Lang screenshot maken: aan de slag

Open de pagina, app, het document of gesprek dat je wilt bewaren en maak het screenshot zoals je dat altijd zou doen. Op een iPhone houd je daarvoor tegelijkertijd de volumeknop omhoog en de zijknop ingedrukt. Heb je nog een toestel met een thuisknop? Houd die en de zijknop dan tegelijkertijd ingedrukt.

Zodra je een screenshot maakt, verschijnt er links onderin een voorbeeld in beeld. Tik daar snel op voordat het verdwijnt. Nu kom je in een nieuw venster terecht, waar je bovenin twee opties ziet staan: Scherm en Paginavullend. Die twee opties staat alleen in beeld wanneer er genoeg content is om vast te leggen (als in: meer dan één gevuld scherm). Tik op de knop Paginavullend.

©Wesley Akkerman

In beeld zie je nu rechts de volledige lengte van het screenshot staan, terwijl je onderop allerlei bewerkingsmiddelen aantreft. Je kunt nu dingen tekenen of aantekeningen maken, die handig zijn voor jezelf of een ander. Via het lange voorbeeld rechts bepaal je de positie van het screenshot. Mocht dat nodig zijn, dan kun je zelfs de lengte inperken, met het knipgereedschap. Zodra je klaar bent met bewerken, tik je op Gereed om alles op te slaan.

©Wesley Akkerman

❗ WAZIG BEELD? EVEN GEDULD A.U.B.

Het kan zijn dat wanneer je een webpagina vastlegt, nog niet alle onderdelen geladen zijn. Daardoor staan ze misschien wazig in beeld. Wacht dus eerst tot wat je wilt vastleggen helemaal goed te zien is, voordat je er een screenshot van maakt.

Op een rijtje

Dit zijn de populairste iPhones

Powered by Kieskeurig.nl