Zo weet je of je kozijnen aan vervanging toe zijn
De kozijnen rond je ramen vormen een belangrijk onderdeel van je huis. Ze hebben niet alleen invloed op de uitstraling van je huis, maar dragen ook bij aan de thermische isolatie. Goed onderhoud is dus essentieel, maar hoe weet je wanneer het tijd is om ze te vervangen?
In dit artikel vertellen we je:
-
Welke signalen erop wijzen dat je kozijnen niet goed (genoeg) meer zijn
-
Hoelang kozijnen doorgaans meegaan
Beschadigingen en houtrot
We beginnen met de meest voor de hand liggende tekenen dat je kozijnen aan vervanging toe zijn. Houtrot en beschadigingen zijn eenvoudig met het blote oog te zien en zijn dan ook een belangrijke reden om tot actie over te gaan. Zowel houtrot als beschadigingen verminderen niet alleen de isolerende werking van de kozijnen, maar kunnen ook voor problemen met de structurele stevigheid zorgen. Ook laten beschadigde kozijnen makkelijker vocht door, wat weer voor schimmel en andere aantastingen aan je woning kan zorgen. Bovendien geven rotte of beschadigde kozijnen een onverzorgde indruk, wat ook de waarde van je woning vermindert.
©Jacek Kadaj
Het is echter niet altijd nodig om je kozijnen bij houtrot of beschadigingen direct te vervangen. Als de problemen zich beperken tot slechts een klein gedeelte van het kozijn, is reparatie vaak mogelijk. Gaat het om een groot deel van het kozijn, dan is het beter om het kozijn in zijn geheel te vervangen. Zorg ervoor dat het aangetaste gedeelte goed wordt uitgesneden en vervang dat door een nieuw stuk hout of houtrotvuller. Je kunt hier ook een vakman voor inschakelen. Kies je voor reparatie, dan is het belangrijk om de oorzaak van het houtrot (meestal vochtproblemen) aan te pakken. Voorkom herhaling in de toekomst door de kozijnen goed te onderhouden en zo nu en dan te inspecteren. Denk bij onderhoud niet alleen aan regelmatig schilderen van het hout, maar ook aan het goed ventileren van je woning.
Er zijn nog andere tekenen die erop wijzen dat het tijd is om je kozijnen te vervangen. Als je merkt dat je de ramen in de kozijnen moeizaam kunt openen of sluiten, is er mogelijk sprake van vervorming of slijtage bij het kozijn. Dat kan door vochtproblemen komen, maar ook een andere oorzaak hebben. Als je minstens dubbel glas hebt, is het ook mogelijk dat er condensatie optreedt tussen de glaslagen in. Dat kan onder meer worden veroorzaakt door een slechte afdichting. Als dat het geval is, is het soms nodig om de kozijnen te vervangen. Dat hangt echter af van de precieze oorzaak van de slechte afdichting en de leeftijd van de kozijnen.
Dit moet je weten over de belangrijkste onderhoudsklussen voor buitenshuis
Tocht
Zijn je ramen gesloten, maar voel je wel degelijk tocht? Dat betekent waarschijnlijk dat de afdichting tussen de kozijnen en de muren of tussen de kozijnen en het glas niet goed meer is. In de wintermaanden moet je verwarming dan harder werken om het huis warm te houden. Het vervangen van de kozijnen kan de nood om te stoken verminderen en je aan het eind van de termijn een lagere energierekening opleveren.
©ronstik
Glas vervangen door HR++ of triple glas
Wie zijn woning wil verduurzamen, komt al snel uit bij het vervangen van het enkele of dubbele glas voor hoogrendementsglas of triple glas. Het is echter niet altijd mogelijk om deze beter isolerende glasplaten in je huidige kozijnen te plaatsen. HR++ en triple glas zijn doorgaans dikker en zwaarder dan enkel en dubbel glas. Daardoor passen de dikkere glaslagen niet altijd of is het kozijn niet sterk genoeg om het extra gewicht (langdurig) te dragen. Wanneer het nieuwe glas niet goed aansluit op de kozijnen, kan dat bovendien resulteren in condensatieproblemen. Dat doet de isolerende werking van het HR++ of triple glas teniet.
Ook als je huidige kozijnen wel geschikt zijn voor HR++ of triple glas, kan het verstandig zijn om je kozijnen meteen mee te vervangen. Niet alleen het glas, maar ook de kozijnen hebben namelijk een isolerende werking. Door je oude kozijnen te vervangen, zorg je dan ook voor minder warmteverlies in je woning. Nieuwere, goed isolerende kozijnen bevatten vaak meerdere luchtkamers of een thermische onderbreking, zodat de warmte zich minder makkelijk door het materiaal kan verplaatsen. Daarnaast sluiten nieuwere kozijnen doorgaans beter aan op de muren en ramen, en is de afdichting beter. Dat bevordert de isolatie eveneens.
Dit is de levensduur van kozijnen
Wanneer je kozijnen het eind van hun levensduur naderen, is de kans op problemen het grootst. Hoe ouder de kozijnen, des te eerder het tijd wordt om ze te vervangen. Houten kozijnen hebben een gemiddelde levensduur van 20 tot 40 jaar. Hoelang de kozijnen uiteindelijk meegaan, hangt af van de houtsoort en het onderhoud. Zachthout gaat doorgaans minder lang mee dan hardhout. Aluminium kozijnen gaan eveneens rond de 40 jaar mee.
Bij kunststof kozijnen is de levensduur nog langer, ergens tussen de 50 en 70 jaar. Ook is er minder onderhoud nodig. Het kunststof hoeft immers niet te worden geschilderd en kan beter tegen vocht, UV-straling en verschillende weersomstandigheden. Het is dus niet vreemd dat steeds meer huishoudens hun verouderde houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen.
Lees ook: Heb je een vergunning nodig voor het vervangen van je kozijnen?