ID.nl logo
Goed voorbereid op vocht en water(overlast)
© Cali - stock.adobe.com
Energie

Goed voorbereid op vocht en water(overlast)

In Nederland staat het grondwater vaak erg hoog – zeker als het zo vaak en veel regent als nu. Dat kan tot vochtige kelders en kruipruimtes leiden, en vocht in de kelder kan de muren en funderingen van het huis aantasten. Zelfs als je huis niet direct op grondwater staat, kan water(overlast) in allerlei delen van het huis een hoop ellende veroorzaken. Door vochtige plekken waterdicht te maken, voorkom je veel schade aan de structuur, schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

In dit artikel:

Voordelen van een goed waterdicht huis 

Het hebben van een goed waterdicht systeem in huis is voordelig om verschillende redenen: 

  • Energiebesparing: een waterdichte kelder, vloer, of kruipruimte voorkomt dat koude lucht stijgt. Zo hoef je minder te stoken en bespaar je op energiekosten.

  • Minder ongedierte: een lagere vochtigheidsgraad zorgt ervoor dat ongedierte zoals pissebedden en insecten zich minder thuis voelen in je huis.

  • Gezondere leefomgeving: het voorkomt schimmel- en zwamvorming, wat resulteert in een gezonder binnenklimaat zonder nare geuren.

  • Minder schade: door waterdichtheid verminder je schade aan de fundering van je huis en gaat het huis langer mee. 

  • Extra leefruimte: een waterdichte kelder creëert extra leefruimte of opslagruimte, en dat verhoogt de woningwaarde.

Vochtproblemen mogen dus best serieus genomen worden. Natuurlijk is niet elke situatie even ernstig. Er zit een verschil tussen een ondergelopen kelder en een beslagen ruit. Om te beginnen, is ventilatie een goede start, en vooral effectief bij oppervlakkige condens. Maar dat is anders dan een beschimmelde kelder. Om erachter te komen wat precies de ernst van de situatie is, kun je een vochtanalyse laten uitvoeren. Vervolgens bepaal je de juiste methode voor de situatie.  


Waterdichting voor de kelder en kruipruimte 

Een kelder waterdicht maken, kan een hele aanwinst zijn, bijvoorbeeld om een extra kantoor, zithoek of een handige bergruimte. Dit kun je op verschillende manieren doen. 

Een kelder waterdicht maken heet ook wel kelderdichting of kelderbekuiping. Misschien doet de term je aan het woord ‘badkuip’ denken. Zo werkt kelderbekuiping eigenlijk ook een beetje. Je maakt van je kelder een grote, leegstaande badkuip. 

TIP Soepele en stijve kelderbekuiping zijn twee manieren om de ruimte waterproof te maken. Beide methoden gebruiken verschillende lagen. Het belangrijkste verschil is dat soepele kelderbekuiping een noppenmembraan gebruikt dat water opvangt en dat via een pomp wegleidt van de kelder. 

Soepele kelderdichting wordt vaak bij kelderdichting aan de binnenkant gebruikt. Deze methode is een aanrader wanneer er vrij weinig vochtproblemen zijn. Bovendien is het makkelijk en goedkoop (zo’n 15 tot 18 euro per vierkante meter) vergeleken met kelderbekuiping aan de buitenkant. Eerst worden de muren aan de binnenkant gestript, waarop nieuwe lagen aangebracht worden. 

Kelderdichting vanaf de buitenkant is een erg effectieve manier, maar ook een hele onderneming en kost ook een stuk meer (60 euro per vierkante meter). Vaak komt er een graafmachine aan te pas om de buitenwanden bloot te leggen. Hier wordt vaker stijve kelderdichting voor gebruikt. 

©Alis Photo - stock.adobe.com

Bij veel grondvocht is kelderdrainage een goede optie om het vochtprobleem aan te pakken. Met het kelderdrainage-systeem voer je overtollig water uit de kelder. Het systeem kan binnen of buiten geplaatst worden. Binnen-kelderdrainage vangt het water op en leidt het naar buiten. Buiten-kelderdrainage voorkomt dat het vocht überhaupt binnenkomt en leidt het weg van de buitenkant van de kelder. Afhankelijk van het probleem en het systeem verschillen de prijzen van 3000 tot 10.000 euro of zelfs meer. 

Kruipruimtes kunnen, net als kelders, behandeld worden met de noppenmembraan. Er zijn rollen van 1 meter bij 20 meter die  260 euro kosten. Of je kunt andere vochtbarrières op de vloer en muren aanbrengen. Bijvoorbeeld waterdichte coatings, vochtwerende verf, dampremmende folie of andere membraan-materialen. 

TIP Vergeet de kelder ramen en deuren niet waterdicht te maken.

Ook interessant: Vocht voor en na isolatie, oorzaak of oplossing?

Andere plekken in huis waterdicht maken 

Vochtproblemen doen zich niet alleen voor in kelders en kruipruimtes. Ook op andere plekken in huis kun je er last van hebben. Behandel ze, verbeter je leefcomfort en verlaag je energierekening. 

Vloeren: betonnen vloeren kunnen waterdicht gemaakt worden met behulp van coatings die een beschermende laag vormen. Houten vloeren kun je behandelen met waterdichte producten als polyester of impregneermiddel. 

©nsit0108 - stock.adobe.com

Muren: voor muren zijn er veel verschillende mogelijkheden om ze waterdicht te maken zoals waterglas, een epoxy coating, impregneermiddel, gevelbekleding, of vochtwerende verf

Tuinhuis of schuur: Voordat je gaat bouwen is een goede fundering essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Een basis van tegels of stenen kan. Maar een zandbed is vaak een betere keuze.

TIP Waterglas heeft niet de substantie van glas, maar komt in vloeibare of poedervorm. 

Zelf doen of specialist inhuren? 

Als je handig bent kun je sommige methodes zelf uitvoeren zoals de vochtbarrière aanbrengen en een ventilatierooster plaatsen. Voor lastigere methodes zoals kelderbekuiping en drainage is het raadzaam om een specialist in te huren. 

Vraag een offerte aan voor isolatie:

▼ Volgende artikel
Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps
© devolo | Matthias Capellmann
Huis

Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps

Met de Magic 2 WiFi 6 next breidt devolo zijn Powerline-portfolio uit in het hogere segment. Dit nieuwe vlaggenschip van de Duitse netwerkexperts haalt wifi-snelheden tot 3000 Mbps. De geavanceerde G.hn Powerline-technologie stuurt het internetsignaal met maximaal 2400 Mbps dwars door muren en plafonds. Dankzij geïntegreerde mesh-technologie ontstaat zo een stabiel en snel wifi-netwerk met groot bereik, overal in huis.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Wifi 6 van topklasse

Vloeiende videogesprekken, snel online gamen en ongestoord streamen – de vraag naar bandbreedte in huis blijft toenemen. Zeker wanneer meerdere datavretende toepassingen tegelijk draaien, moet het netwerk flink wat verwerken. De nieuwe devolo Magic 2 WiFi 6 next biedt draadloze snelheden tot 3000 Mbps. Daarbij blijft het gebruiksgemak zoals je van devolo gewend bent: de adapter werkt probleemloos samen met andere modellen uit de Magic-serie en is eenvoudig te beheren via de devolo Home Network-app voor iOS en Android.

Mesh-wifi

Ook de vertrouwde wifi-techniek met mesh-functionaliteit is gebleven. Die gebruikt slimme technologie om het dataverkeer automatisch te optimaliseren, zodat alles in het dagelijks gebruik soepel blijft werken. Videobellen verloopt stabiel, online gamen blijft vrij van haperingen en films stream je moeiteloos in 4K- of zelfs 8K-kwaliteit.

©devolo

Krachtig team: Powerline en wifi 6

Wat de Magic-oplossing van devolo onderscheidt van andere wifi 6‑producten, is dat de adapters onderling communiceren via de stroomleiding – dankzij Powerline-technologie. Zo ontstaat er een stabiele verbinding tussen de verschillende punten in huis, terwijl je apparaten op hun gebruiksplek gewoon draadloos verbinding maken. Het netwerk zelf profiteert ondertussen van de betrouwbaarheid van een kabelverbinding. Juist in woningen met meerdere verdiepingen of grotere afstanden is de combinatie van Powerline en wifi 6 ideaal. Bij netwerken die volledig via wifi werken, zorgen vloeren, muren en zelfs waterleidingen vaak voor een flinke verzwakking van het signaal. Dankzij de Powerline-verbinding in het Magic-netwerk speelt dat probleem hier nauwelijks een rol.

©devolo

Eenvoudige installatie

De eerste installatie van een Magic-netwerk is eenvoudig: zodra je de eerste adapter in het stopcontact steekt, maken alle andere Magic-adapters die je binnen twee minuten aansluit automatisch verbinding – zonder één enkele druk op de knop. Vervolgens verbind je één van de adapters met de router via een netwerkkabel, en het systeem is klaar voor gebruik. Kom je er toch niet helemaal uit, dan helpt de gebruiksvriendelijke devolo Home Network-app (iOS en Android) je stap voor stap met een duidelijke installatiewizard.

Zo bereikt het internetsignaal moeiteloos alle hoeken van het huis – van de computer op zolder tot de smart-tv in de woonkamer. Elk apparaat sluit je aan via een van de twee gigabitpoorten of via het krachtige mesh-wifi-netwerk van de adapter.

Magic 2 WiFi 6 next

Meer weten?

©devolo

▼ Volgende artikel
Wat kost een streamingdienst je op dit moment? (juli 2025)
© ID.nl
Huis

Wat kost een streamingdienst je op dit moment? (juli 2025)

Je struikelt tegenwoordig over het aantal streamingdiensten en dat er veel verandert merken we vooral aan de prijzen. Binnenkort verhoogt ook een van de goedkoopste streamingdiensten - Amazon Prime Video - haar prijzen voor wie zonder reclame wil kijken. Maar wat betaal je nu eigenlijk voor al die populaire streamingdiensten? Tijd voor een overzicht.

Steeds meer streamingdiensten introduceren meerdere prijsniveaus, waarbij gebruikers moeten kiezen tussen lagere prijzen met advertenties, of duurdere abonnementen voor reclamevrij kijken en betere kwaliteit. Als consument moet je daardoor steeds beter opletten wat er precies bij een abonnement inbegrepen is – van beeldkwaliteit en reclame tot het aantal gelijktijdige streams.

Vooral gezinnen of mensen die accounts delen doen er goed aan te kijken naar de duurdere, maar completere opties. Wie alleen kijkt of niet zoveel eisen stelt aan bijvoorbeeld de streamingkwaliteit (bijvoorbeeld Full-HD of 4K) , kan juist voordelig uit zijn met de basispakketten. We hebben voor jou een overzicht gemaakt van de huidige prijzen van streamingdiensten. Wat betaal je nu per dienst en welke videokwaliteit of andere beperkingen heb je daarbij?

Wat krijg je voor je geld?

Netflix biedt bijvoorbeeld drie abonnementen aan. Voor 8,99 euro per maand kijk je in lagere kwaliteit en met slechts één gebruiker tegelijk. Wie met meerdere mensen wil kijken of liever in 4K wil streamen, betaalt tot 18,99 euro per maand. Ook Disney+ en HBO Max hebben meerdere opties: van een basisabonnement met reclame tot een premiumversie met de hoogste kwaliteit en meer gelijktijdige streams.

Lange tijd stond Amazon Prime Video bekend als dé budgetoptie, met een vast bedrag van €4,99 per maand. Maar vanaf 26 augustus 2025 moeten gebruikers extra betalen als ze geen advertenties willen zien. De abonnementsprijs wordt dan met 2,99 euro verhoogd, wat aankomt op een prijsstijging van 60 procent. Daarmee volgt Amazon het voorbeeld van andere grote diensten die ook een ‘advertentiemodel’ hebben ingevoerd.

DienstAbonnementPrijs p/mKwaliteitGelijktijdig kijken
NetflixBasic€ 8,99720p1
Standard€ 13,99Full-HD 2
Premium€ 18,994K UHD4
Disney+Standaard met reclame€ 5,99Full-HD2
Standaard € 9,99Full-HD2
Premium€ 13,994K UHD 4
HBO MaxBasis met reclame€ 5,99Full-HD2
Standaard€ 9,99Full-HD2
Premium€ 13,994K UHD4
VideolandBasis met reclame € 5,99Full-HD1
Plus€ 10,99Full-HD2
Premium€ 12,99Full-HD4
Amazon Prime VideoMet reclame€ 4,99Full-HD3
Zonder reclame€ 7,99*Full-HD3
ViaplayBasis Met reclame€ 19,99Full-HD2
Standaard€ 21,99Full-HD2
SkyShowTimeStandaard met reclame€ 5,99Full-HD1
Standaard€ 8,99Full-HD2
Premium€ 11,994K UHD5

Schuif naar rechts om de volledige tabel te bekijken ►

*Vanaf 26 augustus 2025

Restricties

Voor het op meerdere plekken kijken van streams met hetzelfde abonnement zijn vaak restricties in de voorwaarden opgenomen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je weliswaar op twee verschillende apparaten tegelijkertijd mag kijken, maar dat die apparaten zich wel beiden op hetzelfde ip-adres van de hoofdaansluiting van internet bevinden. Hierdoor is het delen van accountgegevens met vrienden of familieleden al een stuk lastiger.

Een tijd geleden was het onder meer bij Netflix onofficieel mogelijk om je account met anderen te delen. Sinds 2023 mag dat niet meer, maar kunnen eigenaren van een Standaard- en Premium-abonnement voor 3,99 euro per maand een extra lid toevoegen, tot een maximum van één extra lid bij Standaard en maximaal twee bij het Premium-abonnement.