Goed voorbereid op vocht en water(overlast)
Geplaatst: 12 juli 2024 - 12:47
Corine Overvest
In Nederland staat het grondwater vaak erg hoog – zeker als het zo vaak en veel regent als nu. Dat kan tot vochtige kelders en kruipruimtes leiden, en vocht in de kelder kan de muren en funderingen van het huis aantasten. Zelfs als je huis niet direct op grondwater staat, kan water(overlast) in allerlei delen van het huis een hoop ellende veroorzaken. Door vochtige plekken waterdicht te maken, voorkom je veel schade aan de structuur, schimmelvorming en gezondheidsproblemen.
Voordelen van een goed waterdicht huis
Het hebben van een goed waterdicht systeem in huis is voordelig om verschillende redenen:
Energiebesparing: een waterdichte kelder, vloer, of kruipruimte voorkomt dat koude lucht stijgt. Zo hoef je minder te stoken en bespaar je op energiekosten.
Minder ongedierte: een lagere vochtigheidsgraad zorgt ervoor dat ongedierte zoals pissebedden en insecten zich minder thuis voelen in je huis.
Gezondere leefomgeving: het voorkomt schimmel- en zwamvorming, wat resulteert in een gezonder binnenklimaat zonder nare geuren.
Minder schade: door waterdichtheid verminder je schade aan de fundering van je huis en gaat het huis langer mee.
Extra leefruimte: een waterdichte kelder creëert extra leefruimte of opslagruimte, en dat verhoogt de woningwaarde.
Vochtproblemen mogen dus best serieus genomen worden. Natuurlijk is niet elke situatie even ernstig. Er zit een verschil tussen een ondergelopen kelder en een beslagen ruit. Om te beginnen, is ventilatie een goede start, en vooral effectief bij oppervlakkige condens. Maar dat is anders dan een beschimmelde kelder. Om erachter te komen wat precies de ernst van de situatie is, kun je een vochtanalyse laten uitvoeren. Vervolgens bepaal je de juiste methode voor de situatie.
Powered by
Waterdichting voor de kelder en kruipruimte
Een kelder waterdicht maken, kan een hele aanwinst zijn, bijvoorbeeld om een extra kantoor, zithoek of een handige bergruimte. Dit kun je op verschillende manieren doen.
Een kelder waterdicht maken heet ook wel kelderdichting of kelderbekuiping. Misschien doet de term je aan het woord ‘badkuip’ denken. Zo werkt kelderbekuiping eigenlijk ook een beetje. Je maakt van je kelder een grote, leegstaande badkuip.
Soepele kelderdichting wordt vaak bij kelderdichting aan de binnenkant gebruikt. Deze methode is een aanrader wanneer er vrij weinig vochtproblemen zijn. Bovendien is het makkelijk en goedkoop (zo’n 15 tot 18 euro per vierkante meter) vergeleken met kelderbekuiping aan de buitenkant. Eerst worden de muren aan de binnenkant gestript, waarop nieuwe lagen aangebracht worden.
Kelderdichting vanaf de buitenkant is een erg effectieve manier, maar ook een hele onderneming en kost ook een stuk meer (60 euro per vierkante meter). Vaak komt er een graafmachine aan te pas om de buitenwanden bloot te leggen. Hier wordt vaker stijve kelderdichting voor gebruikt.
Bij veel grondvocht is kelderdrainage een goede optie om het vochtprobleem aan te pakken. Met het kelderdrainage-systeem voer je overtollig water uit de kelder. Het systeem kan binnen of buiten geplaatst worden. Binnen-kelderdrainage vangt het water op en leidt het naar buiten. Buiten-kelderdrainage voorkomt dat het vocht überhaupt binnenkomt en leidt het weg van de buitenkant van de kelder. Afhankelijk van het probleem en het systeem verschillen de prijzen van 3000 tot 10.000 euro of zelfs meer.
Kruipruimtes kunnen, net als kelders, behandeld worden met de noppenmembraan. Er zijn rollen van 1 meter bij 20 meter die 260 euro kosten. Of je kunt andere vochtbarrières op de vloer en muren aanbrengen. Bijvoorbeeld waterdichte coatings, vochtwerende verf, dampremmende folie of andere membraan-materialen.
Ook interessant: Vocht voor en na isolatie, oorzaak of oplossing?
Andere plekken in huis waterdicht maken
Vochtproblemen doen zich niet alleen voor in kelders en kruipruimtes. Ook op andere plekken in huis kun je er last van hebben. Behandel ze, verbeter je leefcomfort en verlaag je energierekening.
Vloeren: betonnen vloeren kunnen waterdicht gemaakt worden met behulp van coatings die een beschermende laag vormen. Houten vloeren kun je behandelen met waterdichte producten als polyester of impregneermiddel.
Muren: voor muren zijn er veel verschillende mogelijkheden om ze waterdicht te maken zoals waterglas, een epoxy coating, impregneermiddel, gevelbekleding, of vochtwerende verf.
Tuinhuis of schuur: Voordat je gaat bouwen is een goede fundering essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Een basis van tegels of stenen kan. Maar een zandbed is vaak een betere keuze.
Zelf doen of specialist inhuren?
Als je handig bent kun je sommige methodes zelf uitvoeren zoals de vochtbarrière aanbrengen en een ventilatierooster plaatsen. Voor lastigere methodes zoals kelderbekuiping en drainage is het raadzaam om een specialist in te huren.