ID.nl logo
Kiezen voor een CO2-arme toekomst - veelbelovende oplossingen
© Nefit Bosch
Energie

Kiezen voor een CO2-arme toekomst - veelbelovende oplossingen

Om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden, moeten we naar koolstofarme verwarming. Dit betekent dat een nieuwe cv-ketel vanaf 2026 niet meer zonder duurzame component mag worden geïnstalleerd. We zullen steeds meer gaan verwarmen met warmtepompen die draaien op duurzaam opgewekte elektriciteit. Hoe je het ook wendt of keert, de tijd dringt. Is het niet omdat de gasprijzen de pan uit rijzen, dan is het omdat Europa en de lokale regeringen moeten verduurzamen.

In samenwerking met Nefit Bosch.

Driekwart aan de warmtepomp

Experts verwachten dat in 2030 amper een kwart van alle huizen aangesloten zullen zijn op een centraal warmtenet. Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding, aangesloten op een warmtebron, bijvoorbeeld een warmtecentrale, een verbrandingsoven of een grote fabriek met veel restwarmte. Het warmtenet voorziet alle gebouwen in de buurt van warm water en verwarming. Uiteraard zullen ook die warmtenetten gebruikmaken van duurzame energiebronnen.

De overige driekwart van de eigenaren zal zelf op zoek moeten gaan naar de juiste warmtepomp voor zijn woning. Je hebt er dus belang bij om je goed te informeren over deze technologie, over de mogelijkheden, de verschillende typen en het realistische rendement, nog voor je met een installateur gaat praten.

©Pawel Pajor - photobboy

Het moment van de beslissing Veel woningbezitters staan voor een dilemma. “Wanneer stappen we over? Zo snel mogelijk, of wachten we verder af tot de warmtepomp goedkoper en nog beter wordt?” Op technisch vlak zal de warmtepomp ongetwijfeld verder evolueren, maar baanbrekende innovaties worden voorlopig niet voorzien. Veel goedkoper worden de warmtepompen evenmin gezien de enorme marktvraag in Europa. Wachttijden van een half jaar tot een jaar zijn op dit moment geen uitzondering. Bovendien loop je met de huidige energieprijzen in de tussentijd besparingen mis. Daarnaast is de ondersteuning van de overheid in de vorm van subsidie nog nooit zo groot geweest.

Geen revolutie maar evolutie

Voor veel Nederlanders is het een relatief nieuw fenomeen, maar warmtepomptechnologie bestaat al lang. In veel landen, zoals Zweden en andere Scandinavische landen, maar ook Duitsland en Oostenrijk worden warmtepompen al decennia toegepast om woningen te verwarmen. In korte tijd zijn de warmtepompen geëvolueerd op verschillende vlakken. De geluidsproductie is niet meer vergelijkbaar met de vroegere generaties. De ventilatoren van de buitenunits maken minder geluid en de snelheid van de ventilatoren is aanpasbaar. De compressoren zijn akoestisch ingekapseld. En ook op vlak van koudemiddelen gebeurt er veel. Europa legt zowel op vlak van geluidsoverlast als op vlak van koudemiddelen steeds strengere normen op. De koudemiddelen kun je ruwweg in twee categorieën indelen: de natuurlijke koudemiddelen en de synthetische. De komende jaren worden de synthetische koudemiddelen geleidelijk afgeschaft en blijven alleen de natuurlijke over, die hebben eenveel lager Global Warming Potential, dus veel minder impact op het klimaat. Ondertussen lopen steeds meer experimenten met warmtepompen zonder koudemiddel.

Drie uitzonderlijke oplossingen

Dit is niet het moment om rustig te filosoferen over wat er op lange termijn misschien nog in de pijplijn zit. Laten we moderne warmtepompen van Nefit Bosch bekijken die recent op de markt zijn gekomen of die komend jaar worden verwacht. Het gaat om warmtepompen – die (met uitzondering van de Compress 7800i) leverbaar zijn in all-electric, maar ook in hybride varianten – met een hoge prestatiecoëfficiënt die zelfs oplossingen bieden voor woningen zonder vloerverwarming en panden die nog niet optimaal geïsoleerd zijn:

Compress 7800i LW(M)F – bodemwarmtepomp met hoge uitvoertemperatuur

Tot 71°C

Uniek aan Compress 7800i LW(M)F is dat hij een uitzonderlijk hoge watertemperatuur produceert van 71°. Hierdoor kan hij perfect via een afgiftesysteem met gewone radiatoren de woning toch energie-efficiënt en comfortabel verwarmen. De Compress 7800i LW(M)F is een bodemwarmtepomp, wat betekent dat hij de energie door middel van een diepe verticale sonde in de tuin uit de aarde onttrekt, maar het is ook mogelijk om een horizontale bodemcollector op 1,5 meter diep in de tuin te graven. Dat is een zigzag-systeem van kunststof leidingen die de aanwezige warmte uit de grond opnemen. De subsidie voor deze warmtepomp loopt op tot 5.100 euro.

Fluisterstil

En de energie-efficiënt, de SCOP die we eerder hebben toegelicht, bedraagt maar liefst 5,55. Deze warmtepomp is waarschijnlijk de stilste op de markt. Hij produceert net meer dan 28 tot 37 dB(A), dat is het geluid dat een stille koelkast maakt. Deze warmtepomp heeft een modulerende regeling. Dat betekent dat de warmtepomp niet simpelweg aan gaat als er warmte wordt gevraagd en uit wanneer de temperatuur is bereikt. Een modulerende warmtepomp past voortdurend haar vermogen aan en stelt de capaciteit continu af op de warmtebehoefte. Dat maakt het toestel extra zuinig. Bovendien kun je hem eenvoudig zoals alle Nefit Bosch-warmtepompen vanop afstand bedienen met een app.

Passieve koeling

Er bestaan twee varianten, de Compress 7800i LWF zonder boiler van 6 kW en de Compress 7800i LWMF met boiler. De laatste is beschikbaar in vier verschillende vermogens van 6, 8, 12 en 16 kW. Het koelstation is optioneel. Het voordeel daarvan is dat je de woning passief kunt koelen vrijwel zonder energie te gebruiken. Bij passieve koeling – soms ook natuurlijke koeling genoemd - werken alleen de circulatiepompen en blijft de compressor uit. Dan stuurt de warmtepomp koelwater van 16°C tot 18°C door de vloerverwarming zodat je binnen een aangenaam leefklimaat blijft behouden.

Compress 3400i AWS - interessante prijs-kwaliteit luchtwarmtepompen

Hoge prestatiecoëfficiënt

Ook de nieuwe serie luchtwarmtepompen die recent werd geïntroduceerd, levert hogere  aanvoertemperaturen. Dan hebben we het over het type Compress 3400i AWS. Dit zijn op vlak van prijs-kwaliteitverhouding interessante toestellen met een vermogensbereik van 4 tot 14 kW. Voor iedere kWh die dit toestel verbruikt, produceert hij 4,75 kWh aan energie. De COP ligt dus bijzonder hoog en dat merk je ook aan de warmwaterproductie.

All-electric en hybride

Je kunt de Compress 3400i inzetten als all-electric en als hybride-oplossing. Heeft je woning een hoge warmtevraag en verwarm je een met afgiftesysteem dat werkt met hoge temperaturen, bijvoorbeeld conventionele radiatoren, dan moet je weten dat dat de Compress 3400i AWS een aanvoertemperatuur levert van 60°C en dus ook zonder vloerverwarming efficient kan verwarmen.

Compact

Heb je vloerverwarming, dan kun je deze warmtepomp ook inzetten om je woning bij warm weer te koelen. Een extra pluspunt is de compacte opstelling, want een buffervat is meestal niet nodig. De Compress 3400i AWS bespaart niet alleen ruimte, maar ook tijd en dus kosten bij de installatie.

Buffer Vaak adviseert men een buffervat te plaatsen bij een warmtepomp. Dat is niet bestemd voor sanitair warm water. De buffer is een voorraadvat dat tussen de warmtepomp en het verwarmingssysteem wordt geïnstalleerd. Hierin wordt het teveel aan energie opgeslagen in de vorm van warm water. Op het moment dat je opnieuw warmte nodig hebt, spreekt het systeem eerst de energie van dit buffervat aan. Zo’n buffervat is goed geïsoleerd en kan gemakkelijk 2 tot 3 dagen de warmte vasthouden.

Compress 5800i AWR – de dakoplossing

Geen buitenunit in de tuin

Soms zijn er obstakels die de keuze voor de warmtepomp in de weg staan. Er is bijvoorbeeld geen geschikte plaats in de tuin voor de buitenunit. Of deze unit zal te dicht bij de buren of bij de eigen ramen komen te staan. Soms beschikt de woning niet over een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur zoals vloerverwarming. Sommige woningen hebben prachtige tegelvloeren of parket waar je niet zomaar vloerverwarming kunt installeren. Een nieuwkomer onder de warmtepompen die een oplossing biedt voor deze bezwaren is de dakoplossing onder de warmtepompen. Hij zal begin 2024 op de markt komen.

Monoblock op het dak

De Compress 5800i AWR springt in het oog op vlak van design. De afkorting AWR staat voor Air Water Rooftop, want deze warmtepomp is speciaal ontwikkeld om gemonteerd te worden op een schuin dak. Het gaat om een all-electric monoblock luchtwarmtepomp. Bij  een monoblock zit de eigenlijke warmtepomp in de buitenunit. De buitenunit is stiller en heeft een hoger rendement. De buitenkant kan worden gewrapped, zodat hij past bij de uitstraling van het huis. De buitenunit is 63 bij 63 cm breed en 137 cm hoog, heeft een vermogen van 6 kW en kan ook ingezet worden om te koelen. Wat ook een bijkomend voordeel is, is dat het systeem binnen een dag is te installeren en het ontwerp zeer onderhoudsarm is. Vergelijkbaar met het onderhoud van een airco.

Verticale uitblaasrichting

Het unieke ontwerp zorgt dat deze buiten-unit relatief eenvoudig op alle daken gemonteerd kan worden die een hellingshoek hebben van 25° tot 55°. Door de dakopstelling is er is de kans op geluidshinder vrijwel nihil en verlies je geen ruimte in de tuin. Uniek is ook dat de ventilator een verticale uitblaasrichting heeft. Er is dus aan de voor-, achterkant of zijkanten geen vrije uitblaasruimte nodig, waardoor het gevaar op geluidsoverlast eigenlijk nihil is. Bovendien zorgt dit concept ervoor dat de unit goed bestand is tegen Nederlandse stormwind en andere weersinvloeden. Een belangrijk pluspunt is dat voor deze warmtepomp geen gat in het dak gezaagd hoeft te worden. Er worden alleen enkele doorvoeringen gemaakt voor de leidingen die de buitenunit verbinden met de binnenunit.

Renovatie van minder goed geïsoleerde woningen

Bijzonder is ook dat de Compress 5800i AWR hogere aanvoertemperaturen kan leveren dan vergelijkbare oplossingen tot 70° C. Hierdoor is deze oplossing ook geschikt bij renovatie van minder goed geïsoleerde woningen die hun conventionele radiatoren behouden. Dat komt onder meer omdat dit toestel met het koudemiddel propaan (R290) werkt. R290 is bovendien een milieuvriendelijk natuurlijk koudemiddel.

Met back-up

De binnenunit kan op iedere gewenste plek in de woning geplaatst worden binnen 30 meter afstand van de buitenunit. In de meeste gevallen bevindt de cv-installatie zich op zolder en daar is de installatie dus nog eenvoudiger. Bovendien beschikt de warmtepomp over een elektrisch verwarmingselement dat dienst doet als back-up-verwarming. Mocht de warmtepomp ooit uitvallen, dan neemt het elektrische verwarmingselement automatisch over. Op die manier zit je als verbruiker nooit in de kou of zonder warm water.

▼ Volgende artikel
Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen

De Eufy Video Doorbell C30 is een betaalbare slimme deurbel met een adviesprijs van 79 euro. Hoe goed kan een deurbel dan zijn? Nou, behoorlijk, als je het ons vraagt. Natuurlijk zijn er nadelen, maar die zijn begrijpelijk gezien de prijs.

Uitstekend
Conclusie

Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven. Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde biedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.

Plus- en minpunten
  • Veel voor weinig
  • Duidelijke beeldkwaliteit
  • Goed verstaanbare audio
  • Opladen via usb-c
  • Compatible met Homebase S380
  • Prijs
  • Geen abonnement nodig
  • Lokale opslag
  • Detectie kan beter
  • Pakketten niet zichtbaar
  • Opladen vereist verwijdering deurbel
  • MicroSD-kaart in deurbel

 Eén van de belangrijkste concurrenten van de Eufy Video Doorbell C30 is ongetwijfeld de eerder in 2024 gelanceerde Ring Battery Video Doorbell. Die slimme deurbel heeft een adviesprijs van 99 euro en bevalt eigenlijk zo goed, dat je je hardop mag afvragen of je wel meer hoeft uit te geven dan dat. Eufy gaat er dus nog eens 20 euro onder zitten en probeert zodoende de concurrentie te ondermijn, zonder dat het merk inlevert op benodigde functies.

Hoewel de Eufy Video Doorbell C30 een flinke unit is, is het ook gewoon een typische videodeurbel. Onderop zit een gemakkelijk indrukbare knop en bovenin zit de enkele camera. In de doos zitten verschillende middelen waarmee je hem gemakkelijk aan het deurkozijn ophangt. Er zit tevens een wig bij, waarmee je hem met een hoek van vijftien graden installeert. Zo kan de camera altijd gericht zijn op de aanbeller. Maar in principe hang je hem op waar je wilt.

©Wesley Akkerman

Een vervelend taakje

Opladen gaat gelukkig via een usb-c-kabel. Het nadeel van dit systeem is dat je daarvoor de complete deurbel moet verwijderen, en ook de achterkant met een pin moet losmaken om erbij te komen. Geen vreemd principe gezien de prijs, maar wel een vervelend taakje. De fabrikant belooft een gebruikersduur van drie maanden, dus dit moet je zeker vier keer per jaar doen. Opladen duurt zes uur – dan is de deurbel dus ook zes uur buiten gebruik.

Wat deze deurbel echter zo interessant maakt, is het feit dat die beelden lokaal kunt opslaan. Je bent geen extra kosten kwijt aan één abonnement. In de deurbel zelf past een microSD-kaartje (tot 128 GB) waar die beelden op staan. Hoewel we offline opslaan toejuichen, is de kaart direct in de bel stoppen niet altijd handig. Want als iemand de bel steelt, dan ben je meteen dat kaartje kwijt. Maar aan de andere kant heb je zo ook geen extra kosten voor de aanschaf van een gong of basisstation.

©Wesley Akkerman

Koppeling met S380

Ons advies is dan ook: bevestig de Eufy Video Doorbell C30 stevig aan de muur, deur of het kozijn, om diefstal te voorkomen. Als je wilt, kun je het systeem ook zonder microSD-kaart gebruiken, aangezien je de C30 aan het S380-basisstation kunt koppelen. Dat station kost 139 euro en is daarmee flink duurder dan de deurbel. Maar als je al zo'n hub hebt of je bent voornemens meer met Eufy te doen, dan is die de investering dubbel en dwars waard.

Mocht je dat basisstation hebben of gaan kopen, dan ontgrendel je daarmee een aantal handige opties. Denk dan aan meer detectie- en herkenningsmogelijkheden, opslag tot 16 TB (voor alle gekoppelde camera's) en de gongfunctie. De S380 kan dan een geluidje afspelen op het moment dat er iemand aanbelt. Alleen deze integratie maakt de Eufy Video Doorbell C30 al ontzettend interessant, omdat je relatief veel functies voor een ontzettend laag bedrag in huis haalt.

©Wesley Akkerman

Met of zonde base?

Natuurlijk maakt de Eufy Video Doorbell C30 zelf ook lawaai zodra iemand op de bel drukt. Op je smartphone krijg je dan een simpele notificatie te zien. Als je daarop tikt, kom je uit in de app en krijg je een liveweergave te zien van degene die voor de deur staat. Met een full HD-resolutie en een duidelijke microfoon en speaker zie en hoor je alles heel goed wat er voor de deur gebeurt. Ook degene die aanbelt kan jou prettig verstaan. Hier hebben we dus weinig op aan te merken.

In vergelijking met duurdere bellen kunnen de beelden een beetje korrelig ogen, en ze missen wat detail. Maar je ziet duidelijk wie er voor de deur staat en of er bijvoorbeeld een pakketje ligt. Wanneer je de bel zonder Homebase S380 gebruikt, is die minder accuraat met bewegings- en detectiemiddelen dan je misschien zou willen, waardoor je nog weleens wat kunt missen of soms juist te veel notificaties krijgt. Met inzet van de base gaat het echter veel beter.

©Wesley Akkerman

Zaken om rekening mee te houden

Verder moet je er rekening mee houden dat dit niet de beste videodeurbel voor pakketherkenning is. Dat komt door de verticale kijkhoek van 140 graden. Die is niet hoog genoeg om de deurmat te zien liggen, waardoor veel pakketten onopgemerkt blijven. Daarnaast stelt de zoomfunctie niet veel voor. Je kunt technisch gezien zien wat er verderop gebeurt, maar echt met veel detail lukt dat niet. Gelukkig gebruik je zo'n functie niet al te vaak.

Ook overtuigt nachtvisie niet. Zodra er te weinig licht is, schakelt het systeem over naar een zwart-witmodus. In principe prima om de boel te checken, maar het komt de beeldkwaliteit niet ten goede. Maar goed, we zeggen het er nog even bij: dit apparaat kost nog geen 80 euro, dus we verwachten ook niet dat hij overal goed op scoort. Dit zijn echter wel aspecten waar Ring iets beter mee omgaat, maar dan moet je bereid zijn twee tientjes meer te betalen.

Eufy Video Doorbell C30 kopen?

Onderaan de streep doet de Eufy Video Doorbell C30 echter weinig fout om een aankoop in de weg te zitten. De laatste punten die we noemen, zaken om rekening mee te houden, scharen we daar niet onder. Maar geven we toch mee zodat je weet waar je aan begint. Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven.

Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde aanbiedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.


▼ Volgende artikel
Groots genieten: je foto’s en video’s op een groter scherm
© LG
Huis

Groots genieten: je foto’s en video’s op een groter scherm

Bij veel mensen blijven foto’s en video’s op hun smartphone staan. Een gemiste kans, want dat schermpje doet geen recht aan al die leuke en dierbare herinneringen. Je kunt de beelden beter bewonderen op een televisie. Zeker bij een groot scherm van 55, 65 of misschien wel 75 inch is dat een fraai gezicht. Laten we de mogelijkheden eens bekijken.

In dit artikel laten we zien hoe je eigen foto’s en video’s op een tv bekijkt:

  • Stream de beelden via Apple AirPlay 2 of Google Cast
  • Gebruik Chrome om beelden vanuit Google Foto’s naar de tv te casten
  • Maak je televisie slim met een losse mediaspeler
  • Verbind een smartphone, externe harde schijf of laptop met de tv via een kabel
  • Krijg toegang tot je fotocollectie op een NAS via een mediaserver

Op zoek naar een goede megagrote tv? Waar voor je geld: 5 zéér grote televisies van minimaal 75 inch

Kiekjes en filmpjes op een smartphone terugkijken? Maak daar geen gewoonte van, want je eigen beeldmateriaal op een televisie terugkijken maakt veel meer indruk. Zeker met de hoge resoluties van tegenwoordig zie je volop details. Zowel een hedendaagse smartphonecamera als recente smart-tv zijn doorgaans van een prima kwaliteit. Wie weet kun je bij een scherpe portret- of dierenfoto de haren bijna tellen. De meeste televisies hebben verschillende opties om de beelden op het grote scherm te toveren. Neem met gezinsleden of vrienden plaats op de loungebank en geniet optimaal van je eigen foto’s en video’s.

Streamen vanaf smartphone

Als het beeldmateriaal op een smartphone staat opgeslagen, kun je de bestanden mogelijk draadloos naar een televisie streamen. Dat gaat via het thuisnetwerk. Zorg ervoor dat de smart-tv en het mobiele toestel met hetzelfde (wifi-)netwerk zijn verbonden. De huidige generatie televisies hebben bijna allemaal een draadloze en fysieke netwerkaansluiting. De wat duurdere tv-toestellen ondersteunen een of meerdere streamingmethoden. Controleer in de specificaties van de televisie of het apparaat met Apple AirPlay 2 en/of Google Cast overweg kan.

Apple AirPlay 2

Staan jouw foto’s en video’s op een iPhone? Dan stream je de bestanden via AirPlay 2 naar het grote scherm. Veel recente televisies ondersteunen inmiddels deze techniek. Het werkt kinderlijk eenvoudig. Start op het mobiele toestel de app Foto’s en open een foto of filmpje. Je drukt vervolgens op het deelmenu (pictogram met vierkant en pijl). Veeg op het scherm zo nodig iets omhoog, waarna je AirPlay aantikt.

Sluis via enkele schermtikken persoonlijke foto’s door naar een geschikte televisie.

Er verschijnt nu een lijst met ingeschakelde apparaten die compatibel zijn met deze streamingmethode. Tik op de juiste kamer of de naam van jouw televisie. Afhankelijk van de instellingen toont de smart-tv mogelijk een viercijferige code. Zodra je die op de iPhone overneemt en bevestigt met OK, verschijnt het beeld in vol ornaat op de televisie.

Zodra je een viercijferige code invoert, verschijnen de beelden op jouw smart-tv.

De iPhone is nu jouw afstandsbediening geworden. Veeg bijvoorbeeld naar links om het volgende beeld te tonen. Wil je lekker achterover leunen en passief van jouw foto- en videoverzameling genieten? Tik dan op de drie puntjes en kies Speel af als diavoorstelling. Als alternatief kun je ook vanaf een iPad of Mac eigen beeldmateriaal naar een televisie met AirPlay 2-ondersteuning streamen.

Google Cast

Veel televisies van onder meer Sony, Philips en TCL zijn uitgerust met het besturingssysteem van Google. Dit (smart)platform heet Android TV of Google TV. Het voordeel van deze televisies is dat ze met de streamingmethode Google Cast uit de voeten kunnen. Overigens hebben bepaalde televisiemodellen van andere merken eveneens deze techniek aan boord. Kijk hiervoor even in de specificaties van jouw smart-tv.

Maak je met een Android-toestel geregeld mooie foto’s en video’s? Je vindt de beelden dan in Google Foto’s. Bezitters van een iPhone (of iPad) kunnen deze toepassing vanuit de Play Store installeren. Open de app en tik een willekeurige foto of video aan. Via het castpictogram (rechthoek met drie verbindingsstreepjes) verschijnt er een menu met beschikbare apparaten. Tik nu op de juiste kamer of de naam van jouw televisie. Binnen enkele ogenblikken zie je het gekozen beeld op de smart-tv. Veeg naar links op door je collectie te bladeren. Je kunt ook een diavoorstelling afspelen. Tik dan op de drie puntjes en kies Diavoorstelling in het menu.

Apparaten met Google Cast-ondersteuning kunnen pijlsnel met elkaar communiceren.

Casten via Chrome-browser

Google Foto’s is een clouddienst. Gunstig, want hierdoor kun je de beelden vanaf verschillende apparaten naar de televisie streamen. Naast smartphones en tablets werkt Google Cast ook vanaf een computer. Je hebt hiervoor Chrome nodig. Als deze browser nog niet op je pc of laptop is geïnstalleerd, download je het programma vanaf www.google.com/intl/nl/chrome. Open nu de website van Google Foto’s. Wanneer je nog niet met een Google-account bent ingelogd, klik je eerst rechtsboven op Naar Google Foto’s. Kies nu het juiste Google-account of vul handmatig de juiste inloggegevens in.

Je gaat nu het huidige browsertabblad naar de televisie casten. Klik in de werkbalk van Chrome rechtsboven op de drie puntjes. Er komt een uitgebreid menu tevoorschijn. Via Casten / opslaan en delen kies je Casten. Klik nu op de naam van de kamer of televisie. Een kopie van het browsertabblad is direct op de televisie te zien. Je gebruikt de pijltjestoetsen om de beelden een voor een te tonen. Met behulp van de drie puntjes in Google Foto’s open je een diavoorstelling.

De bekende browser Chrome heeft in het menu een Google Cast-functie.

In plaats van het browsertabblad kun je ook het volledige scherm van jouw laptop of pc casten. Deze optie is nuttig wanneer je persoonlijke mediabestanden lokaal op de computer bewaart. Beëindig zo nodig eerst de huidige castsessie. Je klikt hiervoor in de werkbalk van Chrome op het castpictogram en bevestigt met Stop. Via Bronnen kies je daarna Scherm casten. Klik daarna op de naam van de kamer of televisie om het volledige computerscherm te delen.

Wijzig een instelling om het volledige computerscherm op de televisie te tonen.

Losse mediaspeler

Heeft jouw televisie geen (draadloze) netwerkaansluiting? Met een losse mediaspeler maak je de beeldbuis alsnog slim. Dit is een apart kastje dat je via HDMI op een televisie aansluit. De mediaspeler verbind je vervolgens met wifi of een vaste netwerkaansluiting. Een populaire mediaspeler is de Apple TV 4K. Dit apparaat ondersteunt AirPlay 2, zodat je vanaf een iPhone, iPad of Mac simpel eigen beeldmateriaal kunt streamen. Twee betaalbare alternatieven zijn de Google TV Streamer en Google Chromecast. Met deze apparaatjes kun je bovendien vanaf elke smartphone beelden casten.

De onlangs verschenen Google TV Streamer is een eenvoudige oplossing om een tv slim te maken.

Smartphone via kabel

Ondersteunt jouw televisie geen Apple AirPlay 2 of Google Cast? Je kunt dan vanaf een smartphone mogelijk alsnog rechtstreeks beelden op de televisie weergeven. Gebruik hiervoor de usb-oplaadkabel. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je televisie een usb-poort heeft. Overigens werkt deze methode in de praktijk niet altijd, maar het is het proberen waard.

Heb je de smartphone aangesloten? Dan verschijnt er mogelijk op je telefoon een verzoek om de televisie toegang tot de mediabestanden te geven. Verleen deze toestemming. Kijk in de bronlijst van de televisie of je de smartphone ziet staan. Daarna kun je de inhoud van het apparaat openen. Is dat niet het geval, dan zoek je in het menu naar een media(speler)-app. Hierin blader je naar de juiste map met mediabestanden. Heb wel even geduld, want doorgaans neemt een televisie ruim de tijd om een (uitgebreide) bibliotheek met beeldmateriaal te tonen. Met de pijltjestoetsen op de afstandsbediening navigeer je langs alle beelden. Vaak kun je een fotomap ook als diavoorstelling weergeven.

Zowel oude als nieuwe televisies hebben aan de zijkant meestal een usb-poort.

Externe harde schijf of ssd

Heb je een fotoback-up op een externe harde schijf of ssd staan? Dan sluit je dit externe apparaat rechtstreeks op je televisie aan. Gebruik hiervoor een vrije usb-poort. Het weergeven van je eigen beeldmateriaal werkt bijna hetzelfde als bij je telefoon. Wel is er een aantal aandachtspunten.

Zo vereisen grote externe schijven (3,5 inch) netstroom. Zoek voor zo’n opslagapparaat een plekje dichtbij een stopcontact. Kleine externe schijven (2,5 inch) en ssd’s ontvangen doorgaans via usb voeding van de televisie. Daarnaast moet de televisie compatibel zijn met het bestandssysteem van de externe opslagdrager. De meeste televisies openen moeiteloos schijven met de gangbare formaten NTFS en FAT32. Bij gebruik van een ander bestandssysteem moet je de usb-opslagdrager vermoedelijk eerst naar een andere indeling formatteren.

Tv als computerscherm

Veel mensen bewaren hun persoonlijke foto- en videoverzameling op hun laptop. Dat is handig, want je kunt deze schootcomputer dan rechtstreeks met je televisie verbinden. Controleer eerst wel even of de zijkant van het apparaat een HDMI-uitgang heeft. Zo ja, dan sluit je de apparaten met een HDMI-kabel op elkaar aan. Je kunt de laptop bijvoorbeeld op een bijzettafel of kruk vlakbij de televisie neerzetten. Selecteer in de bronlijst van jouw televisie het juiste ingangssignaal.

Wegens de beperkte lengte van een HDMI-kabel plaats je de laptop vlakbij de televisie.

Je bepaalt zelf hoe de televisie en het computerscherm zich gedragen. Klik bijvoorbeeld in Windows 11 met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Bovenaan kun je tussen verschillende opties kiezen. Met de functie Deze beeldschermen dupliceren verschijnt er op de computer en televisie hetzelfde beeld. Je kunt de foto’s en video’s ook alleen op de televisie weergeven. Kies dan Alleen weergeven op 2. Heb je iets veranderd? Bevestig dan met Wijzigingen behouden.

Voor de bediening ben je aangewezen op het touchpad en toetsenbord van jouw laptop. Dat is nogal onhandig wanneer de computer in de buurt van de televisie staat opgesteld. Sluit daarom bij voorkeur een draadloze computermuis op de laptop aan, zodat je vanaf de bank door je fotocollectie kunt bladeren.

Wil je het beeld dupliceren of zet je de laptop op zwart?

Foto-app installeren op smart-tv

Afhankelijk van jouw smart-tv kun je ook met een gespecialiseerde app eigen fotobestanden ophalen. Je installeert dan op het mobiele toestel een toepassing, waarna je de beelden naar het grote scherm streamt. Lees in de handleiding welke app je hiervoor kunt gebruiken en hoe het werkt.

Fotocollectie op NAS

Een NAS is een perfect apparaat om al jouw dierbare foto’s en video’s op te verzamelen. Met de juiste (RAID-)instellingen zijn de gegevens tenslotte beschermd tegen schijfuitval. Bovendien kun je de bestanden op elke smartphone, tablet en computer openen. Maar hoe maak je de inhoud van een NAS op jouw televisie beschikbaar? Dat kan op verschillende manieren. Aangezien Synology marktleider is in Nederland, bespreken we de mogelijkheden van dit Taiwanese merk.

Een NAS is een apart opslagapparaat binnen jouw thuisnetwerk, zoals de breed verkrijgbare Synology DiskStation DS224+.

Synology Photos

Synology Photos is een ideale app om je persoonlijke mediacollectie te beheren. Staat deze toepassing nog niet op je NAS, dan kun je die vanuit het Package Center installeren. Je opent Synology Photos in een nieuw browsertabblad. Voeg vervolgens beeldmateriaal toe. Gebruik je de browser Chrome, dan kun je dit tabblad naar een geschikte televisie casten. Volg hiervoor de eerdere instructies in de paragraaf Casten via Chrome-browser.

Als je computer is uitgeschakeld, cast je evengoed vanaf jouw NAS eigen beeldmateriaal naar de televisie. Installeer hiervoor Synology Photos op je iPhone of Android-toestel. Je tikt bij een willekeurige foto bovenaan op het castpictogram en kiest een geschikte televisie (of mediaspeler) om naar te casten.

De mobiele app van Synology Photos heeft bovenaan een castknop.

Mediaserver inrichten

Wil je eigen mediabestanden zonder tussenkomst van een computer of smartphone bij een NAS ophalen? Dat kan ook, want de meeste smart-tv’s kunnen namelijk rechtstreeks met een mediaserver communiceren. Zo’n server stelt jouw foto’s en filmpjes beschikbaar aan overige apparaten in het netwerk. Dat werkt over het algemeen via het universele DLNA-protocol.

Als je een NAS van Synology bezit, installeer je in het Package Center de app Mediaserver. Na de installatie voegt deze toepassing drie extra mappen toe, namelijk music, photo en video. Alle bestanden die je in deze mappen plaatst, stelt de NAS automatisch beschikbaar aan andere afspeelapparaten in het netwerk. Open het hulpprogramma File Station om deze mappen met eigen beeldmateriaal te vullen. Je kunt de kiekjes en video’s nu eenvoudig bekijken. Kies in de bronlijst van de smart-tv jouw NAS en blader naar de map met mediabestanden.

De meeste smart-tv’s maken zonder tussenkomst verbinding met een mediaserver.

Tot slot

Er zijn nog meer mogelijkheden om jouw waardevolle beeldmateriaal op een levensgroot scherm te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld op een pc een eigen mediaserver inrichten of een smartphone via een HDMI-verloopkabel aansluiten. In deze workshop kozen we voor de makkelijkste methoden. Veel kijkplezier!

Watch on YouTube